KOSGEB Fabrika Kurma Hibe Desteği Devletten Nasıl Alınır?

KOSGEB Fabrika Kurma Hibe Desteği Devletten Nasıl Alınır?
Reklam Alanı

KOSGEB perakende satışından ziyade üretime çok daha 2023 yılında değer vermeye başlamıştır. Öyle ki, üretime dayalı olarak işletme kuracaklara özel olarak destek programı dahi çıkartmıştır. Böylelikle hele bir de açacağınız fabrika teknoloji odaklı ise toplamda Devletimiz siz girişimcilere 65 bin TL açılış 270.000 TL de makine alımlarına hibe desteği verir. Devletimizin bu teşviklerini alarak fabrika peki nasıl açılır? Başvuru yapacaklar olan girişimcilerimiz. Videolarla da sizlere yardımcı olarak bu sorularınızı yanıtlıyoruz. Böylelikle ister köye isterseniz de OSB için kuracağınız fabrika için kolaylıkla destek başvurularınızı gerçekleştire bileceksiniz.

Devletten Anahtar Teslim Fabrika Kurma Desteği Ne Kadar?

Üretim yapacak olan yeni girişimciler. Devletten tam anahtar teslim olarak fabrika desteği alamasanız da, makine ve açılış giderlerinizin bir çoğuna hibe alabilirsiniz. 2 senelik İleri Girişimcilik Destek programı ile tüm bu saydıklarımızı sağladıktan sonrada yine KOSGEB üzerinden bir çok KOBİ desteklerini almaya devam edebilirsiniz. KOBİ olduktan sonra verilen desteklerin neler olduğunu elbet bahsedeceğiz. Ama, ilk olarak işin başında sizlere verilen hibe desteğinin ne kadar olduğundan bahsetmek istiyorum. Böylelikle açılış sermayenizi çok daha iyi planlar ve önünüzü daha kati bir şekilde göre bilirsiniz.

[caption id="attachment_18523" align="aligncenter" width="811"] Devletten-Anahtar-Teslim-Fabrika-Kurma-Desteği-Ne-Kadar[/caption]

Devletimiz 2023 senesi itibarıyla yeni kurulacak işletmelere vermiş olduğu destek programı ikiye ayırmıştır. Buna göre perakende satışı yapacaklara 'Geleneksel' üretime dahil iş yeri açacaklara ise 'İleri' girişimcilik destek programıyla 2 sene destek sağlamaktadır. Sizler, üretime yönelik bir işletme kuracağınız için çok büyük olasılıkla 'İleri Girişimcilik Destek Programı' hibe imkanlarından yararlanacaksınız. Ama şöyle bir durumda vardır ki, bu programın içerisinde yer alan hibe destek miktarları da 3 bölüme ayrılır. Bu bölüme göre de makine alımlarına yapacağınız yatırıma göre geri hibe alırsınız. Bu bölümlerin neler olduğuna ilk olarak bir görelim. Daha sonra ise kuracağınız fabrikanın hangi sınıf içinde yer aldığını hep birlikte bulalım.

TEKNOLOJİ BOYUTU HİBE MİKTARI
Düşük Orta-Düşük 100.000 TL
Orta-Yüksek Teknoloji 200.000 TL
Yüksek Teknoloji 300.000 TL

Tabloda yer almış olduğunuz işletme NACE koduna göre karşılığında olan harcamayı yaptığınız taktirde, makine alımları için;

  • Yerli üretim makine yada yazılım olması durumunda %90
  • Yurt dışı olması halinde ise %75

miktarını hibe olarak geri alırsınız. Bu da şu anlama gelir.

TEKNOLOJİ BOYUTU HİBE MİKTARI Yerli Üretim Yurt Dışı
Düşük Orta-Düşük 100.000 TL 90.000 TL 75.000 TL
Orta-Yüksek Teknoloji 200.000 TL 180.000 TL 150.000 TL
Yüksek Teknoloji 300.000 TL 270.000 TL 225.000 TL

Yeni fabrika kuracaklara küresel piyasalarda rekabet sağlaması, ihracatın önünün açılması ve daha fazla istihdam oluşturması için sağlanan makine ve yazılım alımları için hibe miktarları NACE kodunuza göre bu şekilde tir. Peki, sizin kuracağınız işletme hangi NACE kodunda yer almaktadır? Bunu, dolayısıyla makine ve yazılım için ne kadar hibe alacağınızı nasıl öğrene bilirsiniz.

Bunu öğrenmenin en kolay ve hızlı yolu KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE kodları  sayfamızı bir ziyaret etmenizdir. İlgili sayfamıza girerek iş fikrinizi böyle hangi NACE koduna ait olduğunu sorgulatabilir. Bulmadı iseniz de ücretsiz olarak yine aynı sayfadan bizlere sora bilirsiniz.

Tabi KOSGEB fabrika kurma desteği sadece makine ve yazılım alımları için değildir. Bununla da birlikte işletmenin açılış ve çalışan personelin prim gün ödemelerine göre de hibe imkanları sağlanır. Sağlanan bu miktarlar ise ödemiş olduğunuz prim gün sayılarına göre şu şekildedir.

KURULUŞ DESTEĞİ
GERÇEK KİŞİ TÜZEL KİŞİ GAZİ, ENGELL, KADIN, 30 YAŞ ALTI, 1. DERECE ŞEHİT YAKINI
5.000 TL 10.000 TL 10.000 TL
PERFORMANS DESTEĞİ
1 İLA 12 AY ARASINA 12 İLE 24 ARASI
180 İle 539 Gün 5.000 TL 360-1079 Gün İçin 5.000 TL
540 İle 1079 10.000 TL 1080-1439 Gün İçin 15.000 TL
1080 Üstü 20.000 TL 1140 Üstü 20.000 TL

Böylece, yeni fabrika kuracak olan bir girişimciye en fazla 225.000 TL makine alımı 65.000 TL de işletme kuruluş ve prim ödeme desteği olmak üzere 290.000 TL hibe verilir. Bunun haricinde danışmanlık desteği olarak da 10.000 TL verilmektedir. Böylece 300.000 TL varan Devlet hibe desteklerinden yararlana bilirler. Peki ama nasıl?

KOSGEB Fabrika Kurma Desteği Nasıl Alınır?

Yukarıda sizlerin de görmüş olduğu KOSGEB fabrika desteğini alabilmeniz için ilk olarak mutlaka girişimcilik belgesi almanız gerekir. Alacağınız girişimcilik belgesi ise kesinlikle 'İleri Girişimcilik Belgesi' olmalıdır. Bu belgeyi mutlaka fabrikanızı Türk Ticaret Kanuna göre limited yada anonim şirketi olarak kurmadan önce almalısınız. Aksi taktirde KOSGEB tarafından verilen hiç bir hibe desteğinden istifade edemezsiniz. Peki bu denli öneli belgeyi fabrika kurma desteği alabilmek için nasıl alabilirsiniz.

  1. Öncelikli olarak https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine girişiniz.
  2. Sonra sağ üst köşede buluna GİRİŞ YAP butonuna tıklatınız
  3. e-Devlet şifreniz ile giriş sağlayınız.
  4. Şifrenizi girdiğiniz zaman şayet daha önce e-posta adresiniz e-Devlet sisteminde onaylı ise sizi sistem doğrudan yine eğitim sayfasına yönlendirme yapar.
  5. Eğitim sayfasının en altına inelim
  6. Burada ÖNE ÇIKAN EĞİTİMLER bölümünden ilk olarak Geleneksel Girişimcilik Eğitimi butonuna tıklatalım.
  7. Karşımıza çıkan tüm videoları izleyelim. Sonrasında ise yine çıkan testleri çözelim
  8. Bu adımı geçtikten sonra yeniden ana sayfaya dönelim.
  9. Bu kez İleri Girişimcilik Eğitimi sayfasına giriş yapalım
  10. Aynı şekilde burada da tüm eğitim videolarını izleyerek testlerimizi çözelim.

Bu işlemler sonrasında girişimcilik belgesi almış olursunuz. Detaylı olarak girişimcilik belgesinin nasıl alınacağı videolu olarak KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır? (E-DEVLET ONLİNE) sayfamda anlattığımı bilmenizi isterim. Herhangi bir hataya taviz vermemek için ilgili sayfamı ziyaret etmenizi öneririm. Belgemizi aldık. Peki şimdi ne yapmamız gerekiyor? Bunu da sizlere yine daha iyi bir anlatım için adımlar halinde anlatmak istiyorum.

  1. Fabrikamızı kendi olanaklarımızla inşa edelim.
  2. Tüm yasal prosedürlere uygun bir şekilde fabrikamızı faaliyete geçirelim
  3. KOSGEB veri tabanına kaydımızı işletmemize ait vergi levhası ile birlikte sağlayalım. KOSGEB Giriş (VERİ TABANINA KAYIT OLMA İŞLEMİ) de bu işlemleri resimli olarak yer verdim
  4. Daha sonra KOBİ beyannamesi dolduralım. KOSGEB KOBİ Beyannamesi Doldurma Formu (GÜNCELLEME) de bu işlemleri yine nasıl yapmanız gerektiğinden bahsettim.
  5. İşletmemize ait ve yukarıda bahsetmiş olduğum kayıtların çıktılarını alarak bağlı olduğumuz KOSGEB kurumuna teslim edelim
  6. e-Devlet üzerinden İleri Girişimcilik Destek Programı başvurusunda bulunalım

Başvurumuzu bağlı olduğumuz kurum yaklaşık bir hafta içinde inceleyecektir. Bize evraklarımız tam ise iş planı sunmamız için randevu verecektir. Evraklarımız tam değil ise eksik olan evraklarımızı tamamlamamız için ila ve bir süre verecektir. Evraklarımız tam ise de fabrikamıza ait iş planını sunmak için bir gün tahsis eder. O gün geldiği zaman hazırmış olduğumuz iş planını kurula sunmamız gerekir. İş planı nasıl hazırlaması gerektiğini KOSGEB İş Planı Örneği sayfamda adımlar halinde yazılı bir şekilde anlattım. Videolu olarak ise anlatımımı aşağıda bulabilirsiniz.

İş planımız onay alması halinde hibe yapacağımız taahhütname sonrasında hibe imkanlarından 2 yıllık program kapsamında yararlana bilirsiniz.

[safir_faq question="Adi Ortaklık İş Yeri KOSGEB Desteklerinden Yararlanabiliyor Mu?" answer="Türk Ticaret Kanununda yer almadığı için yararlanamaz."]

Sıfırdan Fabrika Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Sıfırdan fabrika kurma maliyetini hesaplama yapmak için ilk önce bölgenizde inşaatın m2 için ne kadar müteahhitler ücretlendirme yapıyor öğrenmeniz gerekir. Bu aralar bu bedel, çimento,  demiri, kapısı anahtar teslim olarak 1.000 TL ile 1.500 TL arasındadır. Ortalama olarak ise 1.250 TL civarlarındadır. Böylelikle inşa edeceğiniz kaba inşaat giderinizi kolaylıkla hesaplama yapabilirsiniz.

Örneğin: 500 m2 bir fabrika kuracaksanız 500 x 1.250 TL = 625.000 TL

Fabrikanın kaba inşaat giderini hesaplamanın en pratik yöntemi budur. Sizler de bu şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz. Kaba inşaat giderlerini bu şekilde hesaplama yaptıktan sonra sıra satın alınacak olan makine ve teçhizat hesaplamalarına gelir. Bu hesaplama işlemini ne üzerine bir fabrika kuracağınız için bizler hesaplama ne yazık ki yapamayız. Ama şunu da net bir şekilde biliyoruz ki! en kötü bir halı yıkama fabrikası dahi kuracak olsanız.

  • Otomatik halı yıkama makinası 100.000 TL
  • Sıkma makinesi 30.000 TL
  • Kurutma ve nem alma makinası 25.000 TL
  • Battaniye, yorgan yıkama makinası 24.000 TL

Gibi kabaca bir hesap çıkacaktır. Bu da inşaat masrafları dahil toplamda sizler 804.000 TL mal olur. Bununla birlikte bir de iş yerinin açılışı için resmi harcamalara yapacağınız masraflar olacaktır.

  • Belediye ruhsatı
  • Vergi levhası
  • Muhasebeci
  • Oda kaydı

Bu masraflarda başvuru yaptığınız bölgeye göre 3.500 TL ile 7.000 TL arasında değişmektedir. Bunları da eklediğimiz (5.000 TL ortalama aldım) de maliyetiniz 809.000 TL olur. Tabi bir de işletmenizi kurarken çalıştıracağınız eleman sayısına göre de ilk aylık bir ödeme miktarını hesaba dahil etmeniz gerekir. Asgari ücret üzerinden bunu da hesaplama yaparsak.

  • 5 kişi asgari ücret maliyeti kişi başı net 8.506 TL den 5 ile çarpıldığı zaman 42.530 TL
  • Sigorta masrafı kişi başı ortalama olarak 1.501 TL olmaktadır. 5 işçinin size maliyeti 1.501 x 5 = 7.505 TL yapar.
  • Yemek masrafı günlük 50 TL den 250 TL aylık ise 7.500 TL yapar

Toplamda işçi maliyeti ortalama olarak size 57.535 TL olacaktır. Bunu da eklediğimiz de maliyet 866.535 TL olacaktır. Bu maliyet en basitinden bir halı yıkama fabrikası kurulumda karşınıza çıkacaktır. Bu maliyetlerin en azından bir miktarını kredi ile karşılamayı düşünüyorsanız İşyeri Açma Kredisi sayfamızı ziyaret etmenizde fayda olacaktır.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *