KOSGEB İş Planı Örneği (NASIL DOLDURULUR?)
KOSGEB İş Planı Projesinin Önemi Nedir?
Sadece yeni girişimciler için önem arz etmeyen iş planı projesi aynı zamanda KOBİ'ler içinde çok önemlidir. Her ne kadarda KOSGEB tarafından talep edilen şartları sağlasanız da iyi bir iş planı projesi sahibi olmanız şarttır. Aksi taktirde başvuru yapmış olduğunuz hiç bir destek programından kesinlikle istifade edemezsiniz. Bu nedenle kuracağınız işe gerçekten hakim olduğunuzu gösteren bir iş planı projesi hazırlamanızı tavsiye ederim. Aksi taktirde, konuya hakim olmadan hazırlanan bir proje için heyette yapacağınız sunum için biraz terleye bilirsiniz. ;) Bu sebeple de özellikle yeni iş kurarak KOSGEB'den hibe almak isteyen girişimciler.
[caption id="attachment_18155" align="aligncenter" width="710"] KOSGEB-İş-Planı-Projesinin-Önemi-Nedir[/caption]Lütfen, açacağınız iş yeri için hazırlayacağınız iş planı projenizi kendiniz hazırlayın. Nasıl hazırlarız diyorsanız da tüm adımlar da sizlerle beraber olduğumuzu bilmenizi isterim.
KOSGEB İş Planı Projesi Aşamaları Nasıl Doldurulur (Hazırlama)
KOSGEB iş planı projenizi kendiniz de rahatlıkla hazırlaya bilirsiniz. Belki projenizde yer alan alanları doldurma yani hazırlama işlemi biraz vakit alabilir. Fakat bana kalırsa danışmalık firmalarına en az 1.000 TL vermekten çok daha iyidir. Hele bir de tüm aşamaları sizlere biz adımlar halinde anlatıyorsak. Bize kalırsa daha sonrada sunum yapmak için ezber yapmanız gereken iş planı projenizi kendiniz hazırlamalısınız. Peki, kendiniz evinizde çok kısa bir süre zarfı içinde KOSGEB iş planı projenizi nasıl hazırlaya bilirsiniz? Bunu ben sizlere ana hatlarıyla 10 bölümden oluşan boş projeniz üzerinden adımlar halinde anlattım. [caption id="attachment_18159" align="aligncenter" width="710"] KOSGEB-İş-Planı-Projesi-Aşamaları-Nasıl-Doldurulur[/caption] KOSGEB iş planı projenizi kendiniz hazırlaya bilmeniz için elinizde bir boş iş planı olması gerekir. Bunu herhangi bir KOSGEB biriminden temin edebilirsiniz. Yada bizim üzerimizden aşağıdaki bağlantılar üzerinden indire bilirisiniz.Yeni Girişimciler İçin Boş KOSGEB İş Planı Formu |
İŞGEM Üzerinden İşletme Kuracaklar İçin Boş İş Planı |
- Girişimci/İşletme Bilgilerin Doldurulması:
- Kendiniz ve İşe İlişkin Tecrübeleriniz: Doğum tarihiniz, okudunuz okul ve destek başvurusunda bulunacağınız işletmenizin faaliyet alını ile ilgili daha önceki tecrübelerinizi anlatmanız istenilir.
- İşletmeniz ve İşletmenizin Yürüttüğü Faaliyetler: işletmenizde ürettiğiniz ürünler veya satılan mal yada hizmetten bahsetmeniz istenilir.
- İşin Mevcut Durumu, Sermaye Yapısı ve Sürdürülebilirliği: İşletmenizin piyasada yer aldığı durumu, çalışan sayısı ve pazar payı gibi bilgileri girmeniz istenilir. Bunun haricinde işletmenizin mevcut durumundan bahsetmeniz gerekir. Örneğin: İşletmem 250.000 TL bir sermaye sahip bir işleme gibi sayısal rakamlarla işletmenizin sermaye yapısından bahsetmelisiniz. Son olarak bu bölümde işletmenizin işletmenin devamlılığının nasıl sürdürülebilirliğinden bahsetmeniz gerekmektedir. Buna da örnek vermem gerekir ise; muhasebe kayıtlarımızı dikkatli tutarak, ürünlerimizin kalitesinden ödün vermeyerek ve likidite oranımızla borçlanmamızı dengeleyerek, işletmemizin çok sağlık bir şekilde sürdüreceğiz, gibi.
- İş Yerinin Fiziki Özellikleri, Konumu ve Seçim Nedeni Hakkında Bilgi Verilmesi: Bu bölümde iş yerinizin kaç mt2 alana kurulu olduğunu kat sayısı ve adresi gibi bilgilere yer vermeniz gerekir. Kurmuş olduğunuz iş yerini de seçme sebebi olarak ise müşterileri ve tedarikçilerime yakın olduğum için gibi anlatmanız yeterlidir.
- Müşteri Gurupları: Ürün yada hizmeti pazarlayacağınız müşteri gurubundan bahsetmeniz gerekir. Bunula birlikte hedef kitlenizin yaş ve cinsiyetini de belirtmeniz gerekir. Bu açılamayı ayır bir şekilde kitlenizin ortalama gelir durumunu da ele alarak açıklamanız son derece önem arz ettiğini bilmenizi isterim.
- Değer Önerisi: Bu bölüm en önemli bölümdür. Bu bölümde müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmet ve ürünlerin isimlerini tek tek yazmanız istenilir. Daha sonra ise bunları 'Müşteri Gurupları Bölümünde' hangi guruplara sunduğunuz açıklamalı ve sunmuş olduğunuz ürün, hizmet ile bu müşterilerinizin hangi ihtiyaçlarını giderdiğinizi anlatmanız istenilir. Kısacası işletmenizi açarak yaratmış olduğunuz değeri en iyi şekilde anlatın. Son olarak ise bu bölümde rakip analizlerinizden bahsettin. Özellikle rakiplerinizden sizi ayıran farkı anlatın. Mesela: En büyük güzellik salonu sahibimin kullanmış olduğu lazer epilasyon makinesinden benim şuan kullandığım makinem çok daha kalitelidir.
- Ulaşım, Dağıtım Kanalları: Bu bölümde sunmuş olduğunu ürünü hangi yollarla müşterinize ulaştıracaksınız sorunu yanıtlamanız beklenir. Yani, ürünü toptan mı yoksa perakende olarak mı satacağınızı açıklamanız istenilir.
- Müşteri İlişkileri: Bu bölümde müşteri ile ilk iletişimi nasıl kuracağınızdan bahsetmeniz istenilir. Bununla birlikte nasıl müşteri kazanacağınızın stratejisinden de bahsetmeniz istenilir. Ayrıca bu alanda yeni ürünlerinizi de nasıl tanıtacağınızdan da bahsetmelisiniz.
- Kilit (Temel) Faaliyetler: Burada ürün yada hizmetin başlangıcından, müşteriye ulaştırılması ve satış sonrası sağlanan hizmetler dahil olmak üzere tüm aşamaları ayrı bir şekilde belirtmelisiniz. Bunları belirtirken de muhakkak olmazsa olmazlarını en ön planda tutun. Yani, ürün yada hizmetinizi müşteriye ulaştırmakta sizi siz yapan kilit faaliyetinizin ne olduğunu anlatmalısınız. Bu anlatımlardan sonra da işletmenize ait olan,
- Sanayi Sicil Belgesi
- Sicil Gazetesi
- İmza sirküleri
- Ruhsat gibi belgeleri bu alanda detaylandırmalısınız.
- Kilit Temel Kaynaklar: Bu bölümde kilit temel faaliyetleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz, personel, makine ve sermaye gibi tüm kaynakları yazmanız beklenilir. Bununla da beraber iş yeriniz de çalışacak yada çalışan tüm personelin görev ve yetkilerinden bahsetmeni de beklenilir.
- Kilit Temel Ortaklar İş Bilirlikleri: Şayet var ise iş birliği içinde bulunduğunuz kurum ve firmalarla ne tür bir ilişkinizin olduğundan bahsetmeniz istenilir. Tedariklerinizin kimler olduğunu ve ürün ile hizmeti müşteriyi oluştururken var ise kimler ile iş birliği yaptığınıza değinmeniz beklenir. Bunları anlatırken iş ortaklarının isimlerini paylaşmanız çok faydalı olacağını da bilmenizi isterim.
- Maliyet Yapısı: Bu bölümde 4 tane alan yer alır. 1. ve 2. alanda bulunan tablodaki başlıkları değiştirmeyin. Doğrudan karşılığındaki alanda yer alan maliyetleri giriniz. Dikkat etmeniz gereken ise, 1. tablodaki giderler, 2. tablodaki alanda karşılanabiliyor olması gerekir. 3. bölümde ise ürün yada hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak için yaptığınız, makine alımı, iş yeri kiralanması, ham madde alımı fuarlara katılım yada nakliye gibi en önemli maliyet unsurlarınızdan bahsetmelisiniz. 4 bölümde ise de KOSGEB desteği alana kadar yada almadığınız durumunda finansman ihtiyacınızı nasıl karşılayacağınızdan bahsetmelisiniz.
- Gelir Akışı: Gelir modelinizi nasıl kurguladığınızdan bahsetmeniz istenilir. Örnek vermemiz gerekir ise aşağıdakiler den hangilerinden para kazandığınızı anlatmanız istenilir.
- Komisyon
- Ürün ve hizmet satışı
- Reklam alma
- Üyelik
- Gelir ortaklığı
- Nakit
- Taksitli
- Kredi kartı
KOSGEB İş Planı Proje Örnekleri
KOSGEB tarafından 2023 da onay almış 32 ADET iş planı proje örneklerini aşağıdaki tablomuzda olduğu gibidir. İncelemek istediğiniz KOSGEB iş planı proje örneğinin üzerine tıklayarak dosyaya erişim sağlayabilirsiniz. Daha sonrada isterseniz iş yerinize uygun olacak şekilde değişikler yaparak yeniden oluştura bilirsiniz.
Son Eklenenler:
Ücretsiz projeler bunlar. Ücretli olarak iş planı projesi hazırlatma ücretlendirmeleri ne kadar?İş Planı Projesi Hazırlatma Ücretleri Ne Kadar?
İş planı projesinin önemini hepimiz tarafından bilinmektedir. 2023 yılında sonra desteklenen sektörlerin genişletilmesi ile birlikte iş planı projesini bir türlü onay alamayanlar için bir çok danışmalık firmaları kurulmuştur. Bu danışmanlık firmaları sadece yeni işletme kurmak isteyenler için hizmet vermek ile kalmayıp işletme sahibi KOBİ içinde desteklerden istifade edebilmeleri için projeler hazırlamaktadırlar. %100 onaylı olarak hazırlanan projelerin fiyatları ise destek başvurusu yapılacak olan programa göre değişiklik gösterilmektedir. Buna örnek vermek gerekir ise;
- İlk defa ticari hayata atılacak olanlar için Girişimcilik Destek Programı için hazırlanan iş planı projeleri 1.500 TL (Bu fiyatlandırma ortalama olup kimi danışmanlık firmaları tarafından garanti onay olmamak ile 1.000 TL den de hazırlana bilmektedir.)
- Diğer KOBİGEL, Genel Destek Programı gibi desteklerden faydalanarak makine alacaklar için hazırlanacak olan iş planı projesi ise 5.000 lira kadar fiyat verilmektedir.
Peki ödeme nasıl olur? Prensip olarak hemen hemen tüm danışmalık hizmeti veren firmalar belirtilen fiyatın %50 sini proje hazırlanmadan önce geri kalanını ise proje tesliminde almaktadır. Ayrıca danışmalık hizmeti veren firmalar sizlere bir yıl boyunca ihtiyaç duyduğunuz konularda ücretsiz olarak destek imkanını sunmaktadır. Biliyoruz, mutlaka size işletmenizin eksikleri için kredi ihtiyacı duyacaksınız. Bu nedenle Temmuz 2023 tarihi itibarı ile sizlere en uygun şartlar ile kredi veren bankaları tanıtacağız. Bu ayki bankamız % 0.98 faiz oranı ile QNB Finansbank'tır.
QNB Finansbank Kredi Hesaplama Tablosu | ||
Miktar | 24 Ay Ödeme | Toplam Maliyeti |
50.000 TL | 2.417,21 TL | 58.013,09 TL |
60.000 TL | 2.900,65 TL | 69.615,77 TL |
80.000 TL | 3.867,54 TL | 92.820,97 TL |
90.000 TL | 4.350,98 TL | 104.423,58 TL |
100.000 TL | 4.834,42 TL | 116.026,20 TL |
Emin olun ki değerli arkadaşlar bir çok yeni girişimci işletme kurarken sermaye sorunlarını bireysel tüketici kredileri ile çözmektedir. Bir çok defa bu şekilde sermaye sorununu çözerek iş yeri kuran arkadaşa şahit oldum. Sizde bu önerimle bu şekilde sermayenizi tamamlamak istiyorsanız doldurabilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *