SGK Yeşil Kart Ne İşe Yarar? Nasıl Nereden Alınır?
Reklam Alanı
Devlet hastanelerinden bedava olarak yararlanmak isteyenlere verilen yeşil kart peki nasıl alınır? Kimlere verilir? Başvuru yapacaklar nasıl bir yok izlemesi gerekir? Tüm bu soruların yanıtını merak ediyorsanız kesinlikle doğru yerdeniz. Ama bu soruların yanıtına geçmeden gelin önce yeşil kart nedir? Ne işe yarar? İlk olarak bunu yakından bir görelim.
Yeşil Kart Nedir? Ne İşe Yarar?
Maddi durumları kötü olup, sağlık kurumlarından yararlanamayan, devlet tarafından vatandaşlarımıza sunulan bir tür genel sağlık güvencesi adı altında verilen belgeye yeşil kart adı verilir. 3816 sayılı kanun ile yardıma muhtaç, ihtiyaç sahibi, sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşlarımızın, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmasını sağlayan bu belge. [caption id="attachment_18398" align="aligncenter" width="566"] Yeşil-Kart-Nedir-Ne-İşe-Yarar[/caption] Türkiye genelinde bir çok vatandaşımız tarafından kullanılan yeşil kart ile sigorta kapsamında, sağlık hizmetinden yararlanmaktadır. Yeşil kart çıkarttırmış olan vatandaşlarımız devlet kurumlarına bağlı bütün hastanelerde ücretsiz bir şekilde, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Ayrıca Devletin İhtiyaç Sahibi Fakir Ailelere Sağladığı 6 Yardım Paketi vermiş olduğumuz adresten gerekli bilgileri alarak devletin verdiği diğer yardımlardan da yararlanabilirsiniz.Yeşil Kart Kimlere Verilir? Gelir testi e-Devlet Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır?
Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı çalışmış oldukları kurumlarda SSK (4A) yada BAĞ-KUR (4B) gibi sağlık güvencelerinden yararlanmaktadır. Peki hiçbir şekilde sağlık güvencesi olmayan vatandaşlarımız ne yapmalıdır. [caption id="attachment_18401" align="aligncenter" width="653"] Yeşil-Kart-Kimlere-Verilir-Gelir-testi-e-Devlet-Üzerinden-Başvuru-Nasıl-Yapılır[/caption] Devlet tarafından verilen, hiç bir sosyal güvencesi olmayan ve maddi geliri yetersiz olan vatandaşlarımıza sunulan yeşil karttan faydalanabilirler. Yeşil kart sahibi olabilmek için;- Türkiye'de ikametgâh edip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gereklidir.
- Başvuruda bulunan vatandaşlarımıza öncelik olarak gelir testi yapılmaktadır. Muhtaçlık durumuna göre yeşil kart verilmektedir.
- Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş maaşı alan ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız yeşil kart sahibi olabilirler.
- %40 seviyesinde engelli raporu olan vatandaşlarımıza da yeşil kart kullanma hakkı verilir.
Yeşil kart sahibi olan kişiler Devlet Eğitim Yardımı En Az 35 En Fazla 60 Lira Veriyor yardımından da yararlanabilir. Daha fazla bilgi almak için, vermiş olduğumuz adresi ziyaret edebilirsiniz.Hakkınızda yapılacak bir çok işlem, başvuru ve bildirim formlarına ulaşmak, bu formları doldurarak online başvuruda bulunmak, sorgulamalar ve gerekli evrakların bir çoğunluğu e-devlet üzerinden bizlere kolaylıkla temin edilebiliyor. Peki yeşil kart sahibi olabilmek için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir mi? diye soracak olursanız eğer tabii ki yapılabilir bunu sizlere telefondan giriş yaparak şu şekilde gösterebilirim.
- Öncelik olarak e-devlet şifreniz yoksa PTT aracılığı ile 4 TL karşılığında şifrenizi alabilirsiniz. 65 yaş üzeri vatandaşlarımız adrese teslim e- devlet şifresi başvurusunu buradan yapabilir.
- TC kimlik numarası ile e-devlete bilgisayar, tablet yada telefonlarınızdan giriş yaparak e-Hizmetler bölümünden Kurumlar bölümüne gelerek,
- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı seçeneğine giriş yaparak, açılmış olan sayfanın ardından ,
- Yeşil kart sorgulama işlemleri için gelir testi sonucu sorgulama bölümüne giriş yaparak,
- Sorgulama işlemi sonrasında, gelir testi sonucunda olumlu cevabını gören vatandaşlarımız yeşil kart başvurusunda bulunabilirler.
Ayrıca bu testi alan dul kadınlarımız da Boşanmış Dul Kadına Devlet Destekleri Ve Sosyal Yardımı devlet desteğinden de yararlanabilir.Gelir testine giren vatandaşımızın sadece kendisine ait kazancı değil, evde birlikte yaşamış olduğu tüm kişilerin gelirleri hesaplanarak rapor tutulur. Başvuru yaptığınız taktirde, işleme alındıktan en fazla 2 hafta sonra gelir testi incelemesi yapılır. Ve onaylanıp onaylanmadığı sizin tarafınıza e-devlet üzerinden bilgi verilir.
Yeşil Kart Başvuru Şartları Nelerdir? Nereden Alınır?
Yeşil kart almak isteyen vatandaşlarımız bazı şartlara uyum sağlamaları gerekmektedir bu şartlar ise şu şekildedir. Başvuruda bulunan vatandaşımızın hiçbir şekilde sosyal güvencesinin bulunmaması gerekir. Aile içindeki gelir payının bürüt asgari ücretin 1/3' ünden az olması ve Türkiye'de ikametgah eden TC vatandaşı olması gereken en öncelik şarttır. Başvuruda bulunan vatandaşımız hakkında- İl veya İlçe idare kurulu,
- Nüfus müdürlüğü,
- Mal müdürlüğü,
- Tapu sicil müdürlüğü,
- Belediyeler,
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
- Muhtarlığın onayladığı, onaylı muhtaçlık belgesi,
- Ailede yaşayan diğer aile bireylerinin, nüfus cüzdan fotokopileri,
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- 2 adet fotoğraf,
- İkametgah belgesi,
- Hane kişilerinin gelir ve mali durum bildirimi,
- Görevliler tarafından hazırlanmış yeşil kart başvuru formunu doldurarak başvurusunu gerçekleştirmiş olur.
Evi Ve Arabası Olan Yeşil Kart Alabilir Mi?
Yeşil kart başvurusunda bulunmak için kişiye ait ihtiyacı kadar mal varlığının olması, yani kişinin üzerine kayıtlı olan ev, arsa ve araba olması yeşil kart başvurusunda bulunmasına engel bir durum söz konusu değildir. Mal varlığı olan bu vatandaşlarımız, ve sağlık yönünden ihtiyaç sahibi olan bütün vatandaşlarımız başvuruda bulunabilirler. [caption id="attachment_18399" align="aligncenter" width="665"] Evi-Ve-Arabası-Olan-Yeşil-Kart-Alabilir-Mi[/caption] Yeşil kartta aranan temek kriter mevcut tedavi giderlerini ödemeye gücü olmayanlar içindir. Kişinin üzerinde ev, arsa, araba olsa dahi hiçbir sağlık güvencesi yoksa yeşil kart verilebilir.Mesela bir örnek vererek yola çıkalım, başvuruda bulunan vatandaşımızın evi ve arabası var ama kendi yada ailesinden biri börek hastası. Almış olduğu tedavi kazandığı miktardan çok üzerindeyse, bu durum karşısında yeşil kart verilmeyecek mi? Tabii ki verilecek devletimiz vatandaşımızın sağlık giderlerini ödeyemediği durumlar da, ödeme gücü olmayan tüm vatandaşlarımızın, mutlaka yanında olarak destek verir. Ve yeşil kart sahibi olmalarına yardımcı olarak tedavi masraflarını üstlenmiş olur. Bunun yanı sıra sitemizi ziyaret ederek Devletin Engelli Vatandaşlara Sağladığı yardımlardan da faydalanılabilir.Devletimiz gerekli olan araştırmalar ve incelemeleri sıkı bir denetim altında yaparak. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yeşil kart alıp alamayacağı, bilgisi verilmektedir. Peki yaralanmış olduğumuz yeşil kartın bir süresi var mı?
Yeşil Kart Ne Kadar Süre Geçerlidir Ve İptal Edilebilir Mi?
Genel Sağlık Sigortası kapsamında alınacak olan yeşil kart, vatandaşımıza il veya ilçe idare kurallarının kararıyla kendilerine yeşil kart verilen kişiler, verildiği tarihten sonra 1 yıl geçerlilik süresi vardır. 1 yılın sonunda ise vize yaptırmaları gerekmektedir. Yeşil kart almış olan vatandaşımız hanede yaşayan kişilerin durumlarını, gelirlerini ve yeşil karttan yararlanma şartlarının hala devam ettiğini, her yıl vize bittiğinde yeşil kart yoklama belgesini doldurarak, yeşil kartlarını almış oldukları kaymakamlığa yada valiliğe teslim edecekler. [caption id="attachment_18402" align="aligncenter" width="850"] Yeşil-Kart-Ne-Kadar-Süre-Geçerlidir-Ve-İptal-Edilebilir-Mi[/caption] Belgelerini alan kaymakamlıklar yada valilikler bu süre içerisinde vize işlemlerini tamamlayıp, yeşil karta girişlerini yapacaklardır. Yeşil kart sağlık cüzdanının kapak sayfasının arkası imzalı ve mühürlü olmak şartıyla Sonrasın tasdiklenerek ve geçerlilik süresi belirtilecektir. Peki iptali nasıl olur derseniz.- Kurumlar gerekli gördüğü taktirde, tekrar olarak yeşil kart sahiplerini incelemeye alacaklardır.
- Sonrasında vatandaşımıza ait gelir düzeyinde değişiklik olmadığı taktirde yeşil kart geri teslim edilecektir.
- Araştırma sonucunda herhangi bir şekilde kanunun, dışında sağlık güvencesi olan yada aile içindeki aylık gelirleri aile içindeki gelir payının bürüt asgari ücretin 1/3' ünden daha fazla olduğu tespit edildiği durumlarda ise yeşil kartları iptal ettirmek zorundadır.
- Süresi dolduğu halde yoklama işlemlerini yaptırmayan, gerçeğe aykırı bilgiler veren, yeşil kartını başkalarına kullandıran,
- Durumunda değişiklik olduğu halde bildirmeyen,
- Evlenen ölmüş olan bireyleri bildirmedikleri taktirde yeşil kartları iptal edilip geri alınabilir.
- Bütün bunlarla birlikte Kanunun 10. maddesi gereğince hakkında cezai işlemler uygulanır.
- Bildirim yapmadığı halde görevliler değişiklikleri tespit edip iptal gerçekleştirdiklerinde.
- Sağlık kuruluşları tarafından tedavi hizmetlerinden yararlandığında,
- Yapılan harcamalar yeşil kart sahiplerinden ve bakmakla yükümlü olduğu diğer aile bireylerinden iki misli olarak geri alınır.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *