1.000 TL Sigortasız Eşi Vefat Eden Dul ve Yetimlerine Yardım Parası
1- SYD Dul Kalan Kadınlara 1.000 TL Yardım Aylığı Bağlıyor İşte Aranan Şartlar!
Eşi vefat etmiş dul kadınlarımıza yönelik başlatılan bir projedir. İlk olarak, 29.12.2011 tarihinde 2011/8 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma fonu kurularak bu proje hayat bulmuştur. Proje kapsamında, yardımlar sadece eşi vefat etmiş sureti ile dul kalmış olan kadınlara verilmektedir. Bu yardımlar ile eşi vefat etmiş sureti ile dul kalan kadınlara aylık 500 lira, iki ayda bir olarak ise 1.000 TL maaş verilmektedir. Ödemeler ise PTT yada Ziraat bankası aracılığı ile yapılır. Eşi vefat eden kadınlara 2 ayda bir PTT üzerinden yapılacak olan 1.000 lira yardım parasına başvuru yapmak için dul kalmanız sadece yeterli değildir. Haricinde aşağıdaki diğer şartlara da muvafık olmak gerekir.- 3294 sayılı kanun kapsamında eşini kaybetmiş olan kadınlar.
- Hiç bir sosyal güvencesi olamayan kadınlar.
- Fakir ve ihtiyaç sahibi durumunda olan bayanlar.
- Resmi nikahlı eşini kayıp etmiş olan kadınlar.
- SGK'lı olarak herhangi bir yerde çalışmayanlar.
Eşi vefat etmiş dul kalan kadınlara aylık 500 TL, iki ayda olarak 1.000 TL verilen yardım parasının başvuru şartları bunlardır.
SYD Dul Kalan Kadın Yardım Parası Maaş Başvurusunu Nereye Nasıl Yapabilir?
Eşi vefat edip dul kalmış kadınlara ayda 500 TL yardım parası verilmektedir. Ödemeler ise iki ayda bir olarak verilmektedir. İki ayda bir olarak ise 1.000 TL olarak verilmektedir. SYD tarafından verilen paraların ödemeleri ise iki kanal üzerinden sağlanır. 1- T.C. Ziraat bankası. 2- PTT. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından verilir. Yardım paraların başvuruları ise 2 şekilde sağlanır.- Kaymakamlık binalarında yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine şahsen gidilere.
- e-Devlet üzerinden başvuru yapılarak.
- https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresine e-Devlet şifresi ile giriş yapılır.
- Sayfanın sağ üst tarafında yer alan YENİ BAŞVURU bağlantısı tıklanır.
- T.C. Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvurusu Aydınlatma Metni okunur. Sayfanın aşağısında yer alan ''Kişisel Verilen Korunması ile Beyan Kabul Ediyorum'' kutucukları işaretlenerek ''Başvur'' butonu tıklatılır.
- Kimlik bilgileri kontrol edilir. Doğru ise ''Devam Et'' denilir.
- ''Başvuru Formu'' kişiye özgün şekilde doldurulur. En altta yer alan ''İhtiyaç ve Taleplerinizi Açıklayın'' kutucuğuna ise şu ibare yazılır. Sonrasında da ''Devam Et'' denilir.
- '' 3294 sayılı kanun kapsamında resmi nikâhlı eşini kaybettim. Hiç bir sosyal güvencem bulunmamaktadır. Fakir ve ihtiyaç sahibi durumunda yer almaktayım. Bu nedenle kurumunuzdan eşi vefat edilen yardım aylığının bağlanmasını arz ediyorum.''
2- SYD Öksüz ve Yetim Aylığı Vermektedir
Sosyal Yardımlaşma Derneği, dul kadınlara olduğu gibi öksüz kalan yetimlere de 18 yaşına kadar aylık bağlamaktadır. Son yapılan güncelleme sonrasında aylık 600 TL olarak ödenmektedir. Başvurular ise yukarda da bahsetmiş olduğum şekilde e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Nasıl yapılacağına geçmeden önce kimler başvuru yapabileceğine değinmek istiyorum.- Anne veya babasını yada her ikisini kaybetmiş olanlar.
- 18 yaşını doldurmamış olanlar.
- SED yardımı almayanlar.
- Kotuma ve bakım altında olmayanlar.
- Muhtaç asker çocuğu yardım programından istifade etmeyenler.
Ebeveynlerim den babamı kaybettim. Maddi açıdan çok zor durumdayım. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen yetim aylığının bağlanmasını arz ederim.Bu şekilde yapacağınız başvuru neticesinde kurum denetçileri tarafından evinize gelerek gerekli kontroller sağlanır. Aylık 600 TL olarak bağlanan maaşınız PTT yada başvuru esnasında var ise girmiş olduğunuz IBAN banka hesap numarasına aktarılır.
3- Yetim Kalmış Çocuklarınıza Vakıflar Genel Müdürlüğü ''MUHTAÇLIK AYLIĞI'' Vermektedir!
Anne ve babasını yada her ikisinden birini kaybetmiş olan çocuklara verilen yardım parasıdır. T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. 2023 senesi için yetim kalmış çocukların her birine 2.432 TL olarak verilmektedir. T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Muhtaç Aylığı olarak verilen yardım parasının başvuru şartları nedir? Nereye nasıl yapılacağını da yine aşağıda ilgili forumlarıyla birlikte yer verdik.
Başvuru Şartları:- Hiç bir sosyal güvencesinin olmaması.
- Herhangi bir gelir ve aylığının olmaması.
- Mahkeme kararı yada kanun kapsamında bakım altına alınmış olması.
- Herhangi bir gelir getirici taşınır/taşınmaz mala mülke sahip olmaması.
gerekmektedir. Bu şartlardaki çocuklarımız başvurularını bir dorum doldurarak gerçekleştirebilir.
Başvuru Formu ve Şekli:- Muhtaçlık aylığı başvurusunda bulunacaklar için Muhtaçlık Aylığı Başvuru Formu bu bağlantımızda yer almaktadır.
- Doldurulan muhtaçlık aylığı formu şahsen olarak Vakıflar Genel Müdürlükleri'ne elden teslim edilmesi gerekilir.
Eşi vefat ettiğinden dolayı yetim kalan çocuklara verilen yardım parasının başvurusu bu şekilde yapılmaktadır.
- Eşi vefat etmemiş ama çeşitli nedenlerden ayrılmış okuyan çocuklarınıza SED adı altında süreli ve tek seferlik para yardımı verilmektedir. Detaylar → Devletten Öğrencilere SED Yardımı (DESTEK FORMU) bağlantısında bulabilirsiniz.
4- SGK Üzerinden Dul Aylığı Alabilirsiniz! Başvuru Nasıl Yapılır? Kaç Lira?
Eşi vefat etmiş dul kalan kadın SGK üzerinden de aylık alabilmektedir. Eşi 4/1-c kapsamında emekli maaşını SGK dan alırken vefat ederek dul kalan kadınlara bağlanmaktadır. SGK sadece dul kalan kadına ''Ölüm Ayılığı'' bağlamakla da kalmaktadır. Bunun yanı sıra ''Ölüm Yardımı'' da sağlamaktadır. Ölüm aylığı ve yardım başvuruları ise yine e-Devlet aracılığı ile kolayca yapıla bilinmektedir. Nasıl başvuru yapacağınızı bilmiyorsanız, lütfen aşağıdaki adımları uygulayınız.
- https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi buradaki adrese giriş yapalım. Karşımıza Ölüm Aylığı ve Ölüm Yardımı Başvurusu adı altında iki seçenek çıkacak. Bunlardan hangisini almak istiyorsanız ona ait kutucuğu işaretleme yapalım. Sonrasında DEVAM ET diyelim.
- Ölen yakınımıza ait T.C. kimlik numarasını girelim ve BAŞVUR diyelim.
- Resmi olarak başka biri ile evlenmesi.
- Herhangi bir yerde SGK olarak çalışması.
- En az olarak 1800 gün ölüm sigortası girilmesi gerekir, yada..
- 4-1 (A) sigortalılar için borçlanma süresi hariç 5 seneden beri sigortalı olarak çalışması, toplamda 900 gün ölüm pirimi yatmış olması gerekmektedir.
- Yaşlılık aylığı yada vazife malullüğü iken aylık bağlanmaya hak kazanmış kişilerin eşlerine
- Yada bağlanmış olan yaşlılık ve vazife malullüğü aylıklarının çalışma esnasından dolayı kesilmiş olan eşin vefatı sonrasında da dul kadına maaş bağlanılır.
SGK tarafından bağlanılan aylık ölen eşinin maaşının %50 oranındadır. Ancak ölen kişinin dul kalan eşinin aylık maaş bulunmayan çocuğu olmaması durumunda ise bu oran %75 çıkmaktadır. Buda;
- 10.000 liralık bir maaş da %50 oranında iken 5.000 TL eder.
- 1.000 TL maaş alan SGK çalışanın dul eşinin çocuğu yoksa %75 den bu da 7.500 TL yapmaktadır.
Birden fazla çocuk sayısına göre bağlanan maaş miktarları ise şu şekildedir.
- Dul eş %75
- Memur olan ve memur emekliği aylığı alan dul eş %50
- Dul eş %60 bir çocuk %30
- Dul eş %50 iki çocuk %25
- Dul eş, 3 ve daha fazla çocuk, eş aylığının yarısı %50 çocuklarda kalan yarısını eşit miktarda paylaşmaktadır.
- Tek çocuk %50
- 2 çocuk % 40
- 3 ve daha fazla çocuk %100 geçmemek şartıyla eşit bir şekilde paylaşmaktadırlar.
Anlaşmalı boşanma sonrası ayrıldığı eşi ile aynı evi paylaşıp yardımlardan faydalanmasının tespit edilmesi halinde, denetimlere tabii olurlar. Bulundukları durum anlaşıldığında ise bağlanmış olan aylık kesilir ve aldığı aylık maaşları geri ödemekle yükümlü olur. Cumhuriyet savcılığına nitelikli dolandırıcılık hakkında bildirim yapılır. Ve sonucunda 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası söz konusudur. Bütün bu haklar eşinden boşanmış olan dul kadınlar için değil de eşi vefat etmiş olan dul kadınlar için devletin bağladığı dul ve yetim aylığı olmuş olacaktır.
5- Dul Kadınlara Verilen Belediye Yardımları Nedir?
Eşinden herhangi bir nedenden ötürü boşanmış kadınlara belediyeler de yardım elini uzatmaktadır. Şiddetli geçimsizlik nedeni ile eşlerinden ayrılan dul kadınların gerçekten muhtaç olması durumda belediyeler maddi ve manevi desteklerini kurdukları Ak, Beyaz veya Pembe masalar ile sağlamaktadır. Bu imkanlar ile dul kadına,
- Gıda yardımı
- Sıcak yemek yardımı
- Yakacak kömür yardımı
- Maddi para yardımı
- İş bulma imkanları
Mağdur olduğunuz tespiti halinde kimlik tespiti, ikametgah adresi muhtaçlık belgesi gibi araştırmaları yaparak nakit yardım yapılması da söz konusudur. Özellikle büyükşehir belediyelerinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü adı altında kurulan birimler mağdur kalmış, ihtiyaç sahiplerine yönelik çok çeşitli hizmetler sunmaktadır. Belediyeler tarafından kadınların sosyal hayatta daha aktif olması için, kadın istihdamı artırıcı, ticari faaliyetlerini genişletici kurs ve kermesler düzenlemektedir. Bunlarla birlikte iş imkanı vermektedir.
Eşi ölmüş, yada çeşitli sebeplerden dolayı boşanmak zorunda kalmış dul kadın ve çocuklarına verilen yardımlar bu şekildedir.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *