Okul Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Kimler Alabilir? Ne Kadar? Yatan İller!

Okul Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Kimler Alabilir? Ne Kadar? Yatan İller!
Reklam Alanı
Devletimiz okuyan çocuklara tam 7 farklı isim altında eğitim yardımı verir. Verilen bu destekler neler derseniz. 1- Şartlı Eğitim Yardımı. (ŞEY) 2- Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı. (YŞEY) 3- Eğitim Materyal Yardımı. (Diğer bilinen adı ile kırtasiye yardımı.) 4- Öğrenci Barınma, Taşıma, Yemek Yardımı. 5- Yüksek Öğrenim Gören Öğrencilere Yönelik Yardımlar. 6- Muhtelif Eğitim Yardımı. 7- Ana Okul/Sınıfı Yardımı. Devletimizin okuyan muhtaç ailelerin çocuklarına yönelik sağlamış olduğu tüm yardımların isimleri (SED hariç) bunlardır. Verilen bu yardımları peki kimler alabilir? Hangi yardım için ne kadar para veriliyor? Başvurular nasıl ve nere yapılıyor. Yardım parası yatan illere kadar hepsini sizler için bir araya getirdik. NOT: Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları (SYDF) tarafından okuyan öğrencilere verilen aşağıdaki 7 destek başvurusunun nasıl yapılacağı aynı olmaktadır. Şartları ise yardım konusuna göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle, ilk olarak öğrencilere verilen 7 yardımın hangileri olduğunu şartlarıyla birlikte bahsedeceğiz. Devamında ise nasıl başvuru yapılacağını sayfamızın sonunda tek bir başlık altında yer vereceğiz.

1- Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Ne Kadar? Ne Zaman Yatacak?

Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) muhtaç ailelerin çocuklarına eğitim hayatını sürdürebilmeleri için verilmektedir. Hiç bir sosyal güvencesi olmayan ve 3294 Sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olunması halinde verilir. Aranan bu şartın yanı sıra ŞEY yardımı alan çocuğun, okulun açık olduğu aylar için de en çok 4 gün devamsızlık yapmaması gerekir. Kız ve erkek çocuklarına ilk ve orta öğretim dönemleri için verilmektedir. Verilen ŞEY yardım paralarının ne kadar olduğu ise, okuyan çocuğun cinsiyetin ve öğrenim durumu belirler. Öğrenim durumu ve cinsiyete göre T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi internet sayfasında ne kadar verileceği ise aşağıda tabloda yer aldığı gibidir.
İLK ÖĞRETİME DEVAM EDEN ERKEK : 90 TL
İLK ÖĞRETİME DEVAM EDEN KIZ : 100 TL
ORTA ÖĞRETİME DEVAM EDEN ERKEK : 130 TL
ORTA ÖĞRETİME DEVAM EDEN KIZ : 150 TL
Şartlı Eğitim Parası (ŞEY) ne kadar? kimlere veriliyor? Hep birlikte gördük. Peki, hak sahibi olan öğrencilere verilen bu yardım paraları ne zaman veriliyor? Nereden alınıyor? Hemen şimdide ödemeler hakkına değinelim.
  • Her iki ayda bir ödeme yapılmaktadır. Bu aylar; Ocak-Mart-Mayıs-Temmuz-Kasım aylarıdır.
  • İki ayda bir verildiği için tabloda yer alan rakam 2 ile çarpılır. Örnek: Tabloda 100 TL olan bir ödenek, 200 TL olarak verilir.
  • Ödeme olarak belirlenen ayların genelinde 20 ila 31 arasında ödemeler gerçekleştirilir.
  • Ödemeler PTT aracılığı ile yapılmaktadır.
Şartlı Eğitimi (ŞEY) ne kadar? Kimlere kaç TL verildiğine de değindik. Şimdi de hangi hallerde ŞEY ödemelerin kesintiye uğrayabileceğine yer veriyoruz.
  1. Çocuğun okulu bırakması.
  2. Bir ay içinde 4 günden fazla devamsızlık yapması.
  3. Kaydının bulunduğu SYD vakıflarına bilgi verilmeksizin ikametgah değişikliği yapılması.
  4. Hane kontrolü yapan memurun ihtiyaç sahipliğinizin ortadan kalktığına dair rapor hazırlaması.
  5. Ölüm durumları. (Hak sahibi olan ebeveyn dahil)
ŞEY ödemeleri kesintiye uğratacak olan etkenlerin nelerdir? Bunları da listeledik. Şimdi son olarak ŞEY için sıkça soruların soruları cevaplayıp, okuyan öğrencilere verilen diğer desteklerin neler olduğuna geçiş yapıyor. [safir_faq question="Öksüz ve Yetim Yardımlarından faydalananlar ŞEY alabilir mi?" answer="Evet"] [safir_faq question="Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı alanlar ŞEY alabilir mi?" answer="Evet"] [safir_faq question="SGK güvencesi olanlar ŞEY alabilir mi?" answer="Hayır"] Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) hakkında en sık sorulan soruları da yanıtladık. Son olarak ŞEY yardımı yatan iller tablosuna da yer veriyoruz. Sonrasında muhtaç aile çocuklarına verilen 2. eğitim yardımın ne olduğuna geçebiliriz.

Şartlı Eğitim Yardımı Yatan İller Hangileri?

Şartlı Eğitim Yardımı Yatan İller hangileri olduğunu ŞEY yardımı alanların geri dönüşleri olması taktirde oluşturulacaktır. Lütfen bu içeriğimizi okuyorsanız sizlerden önemle rica ediyorum, ŞEY ödemesi hesaplarınıza geçtiği taktirde bizlere yorumlarda bunu bildirin. Böylece bugün siz bir diğer arkadaşınıza yardımcı olurken, bir diğer gün diğer arkadaşınız size yardımcı olacaktır. Şimdiden bu önemli konu hakkında göstermiş olduğunuz hassasiyetiniz için çok teşekkür ederim.
Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Ödemesi Yatan İller Tablosu
TARİH ŞEHİR BİLDİRİM YAPAN ARKADAŞIMIZ. (TEŞEKKÜR LİSTEMİZ)
Tekrardan ŞEY ödemenizi aldığınız taktirde bizlerle paylaştınız için çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız.

2- Yabancı Öğrencilere Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı (YŞEY)

Cennet vatanımız Türkiye'mizde binlerce yabancı uyruklu öğrenci öğrenim görmektedir. Dünyanın dört bir yanından da bunun için gelmeye de devam etmektedir. Bu ülkelerin en başında ise; Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve İran bulunmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye gelen bu öğrenciler için de bir destek programı oluşturulmuştur. Bu destek programı ise; Avrupa birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türk Kızılay, MEB ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir araya gelerek oluşturmuştur. Yabancı uyruklu (mülteci dahil.) öğrenciler için oluşturulan bu eğitim destek programına ise YŞEY denilmektedir. Açılımı ise; Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı anlamına gelmektedir. YŞEY programından yabancı uyruklu öğrencilere kaç TL destek verildiği, şartların neler olduğu, hangi evraklar gerektiği ise şu şekildedir. YŞEY Şartları Nelerdir?
  • Geçici barınma dışında ikametgah edilmesi gerekilir.
  • Okulun açık olduğu dönemler için de 1 ayda 4 günden çok eğitime ara verilmemesi.
  • MEB bağlı okullarda eğitim görülmesi gerekilir.
YŞEY Başvuru Evrakları:
  • 99 ile başlayan kimlik kartı.
YŞEY Ödeme Miktarı Kaç TL?
ANA SIFI İLE 8. SINIF ARASI KIZ ÖĞRENCİYE : 100 TL
ANA SIFI İLE 8. SINIF ARASI ERKEK ÖĞRENCİYE : 90 TL
9. İLE 12. SINIF ARASI KIZ ÖĞRENCİYE : 150 TL
9. İLE 12. SINIF ARASI ERKEK ÖĞRENCİYE : 130 TL
YŞEY ödemeleri de yine iki ayda bir PTT aracılığı ile yapılmaktadır. Yabancı öğrencilere yönelik yapılan devlet yardımlarının da neler olduğuna değindik. Şimdi sıra geldi 3. olarak okuyan zor durumdaki öğrencilere verilen devlet yardımın ne olduğuna.

3- Eğitim Materyali (Kırtasiye) Yardımı Kimlere Verilir? Şartları Neler?

Maddi sıkıntılardan dolayı öğrenim hayatını yürütmekte zorluk çeken öğrencilere verilen diğer bir yardım programın adı Eğitim Materyali tir. Halkımız arasında kırtasiye yardımı olarak da bilinmektedir. Okul öncesi öğrencilerin, kırtasiye ihtiyaçlarının giderilmesi için verildiğinden ötürü bu şekilde bilinir. Yardımlar her ne kadarda kırtasiye malzemesi olarak verileceği bakanlık sitesinde yer alsa da çoğunlukla nakit olarak verilir. 2022 senesi için belirlene bu yardım miktarı ise 1.300 TL olmaktadır. Eğitim Materyali yani kırtasiye yardımı peki kimlere verilir? Başvuru şartları nelerdir? Hadi şimdide sırası ile bunları görelim. (Başvuruların nasıl yapılacağı yazı başında da bahsetmiş olduğum gibi tüm eğitim yardım başvuruları için ayı olduğundan dolayı sayfanın altında tek bir başlık altında yer almaktadır.) Kırtasiye Yardımı Kimlere Verilir? Başvuru Şartları: Okuyan öğrencinin ebeveynlerinden hiç birinin SGK kaydının olmaması gerekilir. SGK kaydı var ise de hane gelirinin asgari ücretin 3/1 geçmemesi şartı aranır. Eğitim Materyali yani halkımız tarafından kırtasiye yardımı olarak da bilenen bu desteğe kimler hangi şartları sağlaması halinde başvuru yapabilir konusu da değindik. Son olarak bu ödemelerin eğitim yılların başında çoğunlukla ilgili dönem için bir defaya mahsus olarak verildiğini bilmenizi isterim.

 4- Öğrenci Barınma Taşıma Yemek Yardımı

Finansal yetersizlikten dolayı öğrenim hayatında barınma, servis ve yemek ihtiyaçların giderilmesinde zorluk çeken öğrencilere verilmemektedir. İlk ve orta öğretim dönemindeki öğrencileri kapsamaktadır. Birinci ve ikinci öğrenim yılı boyunca düzenli olarak her gün karşılanır. Başvuru şartları ise şunlardır.
  1. MEB'in taşımalı eğitim sistemi dışında kalan öğrenciler.
  2. Kişi başı hane geliri asgari ücretin 3/1'den az düşen aileler.
Taşıma, yemek, iaşe ve barınma ihtiyaçlarına yönelik öğrencilere verilen bu yardım başvuruların nasıl yapılacağı da yine sayfamızın en altında yer almaktadır.

5- Yüksek Öğrenim Gören Öğrencilere Yönelik Yardımlar (Üniversite)

Yurt içinde yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören (Üniversite) öğrencilere yönelik verilen yardımlardır. Sadece Türk öğrencilerini kapsamaktadır. Öğrencilerin temel ihtiyaçların karşılanması için amaçlanmıştır. Bunun için ayni/nakdi yardımlar yapılmaktadır. Yapılan yardımlar ise, Vakıf imkanları veya Vakfa şartlı yapılan kaynaklardan sağlanır. Başvuruda bulunacak ailenin yine SGK kaydının olmaması, var ise de kişi başı düşen hane gelirinin asgari ücretin 3/1 den az olması gerekir. Yüksek öğrenim gören öğrencilere verilen bu yardımların başvurularında nasıl yapılacağı yine sayfamızın en sonun sizler için yer almaktadır.

6- Muhtelif Eğitim Yardımı

Devletimizin maddi açıdan zor durumda öğrencilere sağladığı desteklerden bir diğeri de Muhtelif Eğitim Yardımı tır. Bu yardımın amacı ise, ilk ve orta öğretim okullarına devam eden öğrencilerin, orta ve yüksek öğretim sınavlarına hazırlık aşamasında ihtiyaç duydukları eğitim materyallerinin sağlanmasıdır. Sosyal güvencesi hiç olmayan yada SGK kaydı olsa dahi hanedeki kişi başı gelirin asgari ücretin 3/1 altında olanlara verilir. İhtiyaçlara göre belirlenen verilen Muhtelif Eğitim Yardımı, her eğitim öğretim dönemin başında verilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından verilmektedir. Başvuruları ise yine yukarda yer alan tüm eğitim desteklerinde olduğu gibi en alt başlıkta yer aldığı şekilde yapılır.

7- Anaokulu ve Anasınıfı Öğrencilere Verilen Devlet Yardımları

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından maddi zorluk çeken öğrencilere verilen anaokulu/sınıfı öğrencilere verilen destek programıdır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) resmi olarak bağlı anaokulu/sınıfına devam eden 3 ila 5 yaş aralığındaki çocuklara verilir. Ödemeler doğrudan çocuğun okuduğu ilkokulu/sınıfına yapılır. Veliden herhangi bir ödeme çıkmaz. Yapılan ödemeler ilgili okula ise üçer aylık dilimler halinde yapılır. Aranan tek şart ise; MEB resmi olarak bağlı anaokulu/sınıfı kayıt ettirdikten sonra 1 yıl içinde SYD den yararlanma hak sahiplidir. SED harici şuan T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından eğitim hayatında maddi zorluklar çeken ailelere verilen tüm yardımlar bunlardır. Tüm bu yardımların başvuruların nasıl yapılacağı ise sayfamızın başından beri bahsetmiş olduğumuz gibi aşağıdaki başlık altında yer almaktadır.

Öğrencilere Verilen Devlet Yardım Desteklerine Nasıl Başvuru Yapılır? (e-Devlet)

Ailesi maddi sıkıntı çektiğinden dolayı eğitim hayatını idam ettirmekte zorluk çeken öğrencilere verilen tüm destekleri T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Devletimizin hazinesinden ayrılan bütçe kapsamında sağlanan bu desteklerin başvuruları için ise 2 seçeneğiniz bulunmaktadır. Öğrencilere verilen devlet yardımları desteklerine nasıl başvuru yapabilirim diyenler için bu iki seçenek ise şunlardır.
  1. İlçenizde bulunana kaymakamlık binasında faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına doğrudan öğrenci ve size ait kimlik belgelerinize şahsen müracaat ederek.
  2. e-Devlet üzerinden size ait e-Devlet şifrenizle başvuru yapılarak.
e-Devlet üzerinden başvuru nasıl yapılacağını ise bir kaç adımla sizlere link ile birlikte aşağıda adımladım.
  1. https://www.turkiye.gov.tr/aspb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru adresine e-Devlet şifrenizle giriş yapınız.
  2. Sağ üst tarafta yer alan YENİ BAŞVURU butonu tıklanır.
  3. Bilgilendirme metni okunur. Sonra ''Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum.'' Yanında yer alan kutucuk işaretlenir ve ardından DEVAM ET denir.
  4. Sonra ''Hakkımda başvurum ile ilgili konularda araştırma yapılmasına izin veriyorum.'' Metnin yanındaki kutucuk işaretlenir ve yine DEVAM ET denir.
  5. Kimlik bilgilerinizi şimdi kontrol ediniz. Doğru ise DEVAM ET diyelim.
  6. Başvuruya esas bilgiler girilir. Burada özen gösterilmesi gereken yer ise ''BAŞVURU GEREKÇESİ'' formun doğru bir şekilde doldurulmasıdır. Bu forma yukarda yer alan desteklerden hangilerine gereksinim duyuyorsanız yazmanız gerekir. Örneği aşağıdaki resimde sizler için paylaştım.
Sonra hanede bulunan çocuk bilgileri girilir. Yapılan başvurunun ön izlemesini gerçekleştirilir. Doğru ise işlem sonuçlanarak e-Devlet üzerinden okuyan çocuğunuz için sağlanan destek başvurusu tamamlanmış olur. Konu hakkında videomuz:

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *