2023 İŞKUR İşsizlik Maaşı Bağlanması Ödeneği Ne Kadar Oldu? Hesaplama!
Bunun ardından da İŞKUR tarafından işsizlere sağlanan en az %50 iş bulma garantili Mesleki Eğitim Kurslarına nasıl katılabileceksiniz? Engelli ve eski hükümlülerin daha iş bulma garantili eğitimlerden günlük kaç TL para alabileceksiniz? Nasıl İŞKUR mesleki eğitimlere katılabilirsiniz? Hangi şartlara sahip olmanız gerektiğinden, bahsedeceğim. Kısaca burada pandemi dahil herhangi bir nedenle işsiz kalan herkesi ekonomik anlamda ilgilendirecek tüm İŞKUR olanaklarına değinmiş olacağız.
İŞKUR Meslek Edinme Eğitim Kursları Nedir? 2023 Günlük Kaç Lira Maaş Veriliyor?
İŞKUR meslek edinme eğitim kursları nedir? Cevap: Herhangi bir mesleği olmayan, yada var olan mesleğini geliştirmek isteyen, mesleki iş gücü piyasasında geçerliliği olmayan işsizliğe yönelik, iş gücü piyasasının talep etmiş olduğu niteliklere uygun mesleki eğitim kurslardır. Bedava olarak düzenlenmiş olan İŞKUR mesleki eğitim kurslarıyla hem nitelikli eleman ihtiyacı duyan iş yerlerin ihtiyaçları karşılanmış olur, hem de işsizler kalifiyeli bir meslek sahibi olmaktadırlar. Düzenlenen İŞKUR meslek edinme eğitim kurslarıyla katılımcıların en az %50 oranın ayrıca iş bulma garantisi de verilir. İş bulma garantisi yanı sıra kursiyerlere bir de iş kollarına göre günlük harcırah verilmektedir. (2023 de günlük olarak kaç TL yevmiye verildiğini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.) Günlük verilen maaşın yanı sıra kursiyerin birde GSS (Genel Sağlık Sigortası) ödemesi İŞKUR tarafından ödenmektedir. İŞ KOLLARINA GÖRE MESLEKİ MAAŞ MİKTARLARI:
- İş arayan → 280 TL
- İŞKUR Öğrenci → 244 TL
- İşsizlik Maaşı → 163 TL
- Geleceğin Meslekleri → 280 TL
Hem nitelikli bir iş sahibi olmak hem de günlük olarak harcırah almak isteyen işsizler için İŞKUR meslek edinme kursları gerçekten bulunmaz bir nimettir.
- İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Başvurusu Yapma e-Devlet üzerinden en son yapılan düzenlemeye göre anlattım.
İş bulma garantili olarak verilen bu kurslara peki katılmak isteyenler den İŞKUR hangi şartları aramaktadır? Kimler katılabilir?
İŞKUR Meslek Edinme Kursları Katılım Şartları Nedir? Kimler Katılabilir?
İŞKUR meslek edinme kursları katılım şartları nedir? Kimler katılabilir? Bu iki sorunun cevabı 2023 yılına ait yapılan son düzenlemeye göre verdik. İlk olarak İŞKUR meslek edinme kurslarına kimler katılır bunu yanıtlamak ile başlamak istiyoruz. Daha sonra hemen ardımdan İŞKUR meslek edinme kurslarının başvuru şartlarını bulabilirsiniz. KİMLER İŞKUR MESLEK EDİNME KUSRLARINA KATILABİLİR:
- 15 yaş üstü işsizler.
- Engelliler.
- Eski hükümlüler.
- Açık öğretim okuyanlar.
- Yüksek öğretim öğrencileri.
- Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar. (Çiftçiler)
- İsteğe bağlı sigortalı sayılanlar.
- Sosyal yardım alanlar.
- Engelli maaş alanlar.
- Dul ve yetim aylığı alanlar.
İŞKUR MESLEK EDİNME KURSLARINA KATILIM ŞARTLARI NEDİR:
- İŞKUR'a kayıtlı olunması gerekilir.
- 15 yaşını tamamlamış olmalısınız.
- Mesleğin gerekilenlerine göre özel aranan şartlara haiz olunması gerekilir.
- Daha önce aynı meslekte düzenlenen eğitimleri almamış olmanız.
- Emekli olmamak.
- İş ve meslek danışmalığı hizmetlerinden faydalanmak.
İŞKUR meslek edinme kurslarına kimler katılabilir? Başvuru içi şartlar nedir? Bunları da yanıtladıktan sonra İŞKUR meslek edinme kursları için merak edilen diğer soruların cevabını vererek konumuza devam ediyoruz.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kursları Bölümleri Nelerdir? Hangi Meslekler Var?
İŞKUR mesleki eğitim kursları bölümleri nelerdir? Genel olarak; 1- Sanayi sektörü (iş gücü) 2- Ofis, büro 3- Perakende satış 4- Operatör 5- Tekniksen gibi bölümlerden oluşmaktadır. En çok ilgi görülen bölümlerde çoğunlukla bunlardır. Bu bölümlere ait hangi meslekler var diyorsanız da sizlere şu şekilde sıralama oluşturabiliriz.
- Kaynakçı
- Duvar ustası
- Sıvacı
- Beden işçisi
- Forklift operatörü
- Tornacı
- CNC operatörü
- Muhasebeci
- Elektrik teknisyeni
- Marangoz
- Noter katibi
- Reyon görevlisi
- Satış görevlisi
- Depo görevlisi
- Mağaza elemanı
- Kozmetik satış danışmanı
- Teknoloji market satış danışmanı
- Et, Balık, Şarküteri, Sebze, Meyve satış danışmanı
- Pastacı
- Hasta danışmanı
- Savunma ve güvenlik meslek elemanı
- Kuaför
- Aşçı
- Sıhhi tesisatçı
- Çocuk bakıcısı
- Dokuma
Bu bölümleri bitirenlere genellikle BİM, A-101, Türkcell, Sütaş, TEKNOSA, MEDİAMARKT, MİGROS gibi marketler zincirleri ile yakın çevrede var olan fabrikalara işçi istihdamı olarak sağlanır. Peki bu İŞKUR meslek edinme kursları ne zaman başlıyor? Bunu nasıl öğrenebilirsiniz? Başvuruyu nasıl yapabilmektesiniz?
İŞKUR Meslek Edinme Kursları Ne Zaman Başlıyor? 2023 İstanbul, Ankara, Adana, Eskişehir, Samsun
İŞKUR meslek edinme kursları 2023 de ne zaman başlıyor? İstanbul, Ankara, Adana, Eskişehir ve Samsun gibi en çok talep gören iller dahil olmak üzere yanıtladık. Türkiye'de yer alan diğer tüm iller için ne zaman başladığına geçmeden önce İŞKUR iş başı eğitimlerinin ne sürdüğüne değinmek istiyoruz. İş koluna göre; günlük en az 5, en fazla 8 saat süren haftada 6 günü geçmeyecek şekilde en az 30, en fazla 40 saat olarak düzenlenmektedir. Toplam olarak ise 160 fili günü geçmemektedir. Her iş kolu için farklı günlük saatlerde verilen İŞKUR meslek edinme kursların ne zaman başladığını ise iki şeklide öğrenebilirsiniz.
- İŞKUR meslek edinme eğitimleri için önceden kuruma başvuru yaparsınız. Meslek edinme kursları düzenleneceği zaman yapılan telefon aramasıyla.
- https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx adresine giriş yaparsınız. Karşınıza aşağıdaki bir sayfa çıkacaktır.
- Karşımıza çıkan yukardaki sayfadan tüm Türkiye genelinde düzenlenen İŞKUR meslek edinme kurslarını görmek için doğrudan ARA demeniz yeterli olacaktır. İllere göre arama yapmak istiyorsanız da İL seçimi yapılarak ARA demeniz gerekmektesiniz.
- Karşımıza aşağıda sizlerin de görmüş olduğunuz gibi girmiş olduğunuz kriterlere tüm İŞKUR meslek edinme eğitim kursları çıkmış olacaktır.
İstanbul, Ankara, İzmir yada Bursa veya seçtiğiniz herhangi bir ilde düzenlenecek olan İŞKUR meslek edinme eğitimlerine peki nasıl başvuru yapabiliyorsunuz? Hadi şimdi İŞKUR meslek edinme kurs başvurusu şartlarına uygun olanalar için bir de bunu hep birlikte öğrenelim.
İŞKUR Meslek Edinme Kurslarına Başvuru Nasıl Yapılıyor?
İŞKUR meslek edinme kurs başvurularını iki şekilde yapabilirsiniz. Bunlardan ilki İŞKUR İl Müdürlük binasına giderek kayıt olunmasıdır. Diğeri ise İnternet üzerinden İŞKUR tarafından düzenlenen Meslek Edinme Kurs tarihlerini takip edip, size uygun olduğunu düşündüğünüz eğitime online olarak başvuru yapılmasından geçer. İnternet üzerinden online İŞKUR meslek edinme kurs başvuru yapmak için ise önce portala üye olmanız gerekir. Kayıt olmak ve İnternet üzerinden İŞKUR Meslek Edinme Kurs başvurusu yapmak için izlemeniz gerekilen adımlar ise şu şekilde ilerlemektedir.
- https://esube.iskur.gov.tr/UserSignUp.aspx adresine giriş yapınız. Bu sayfada üyelik sözleşmesini ONAYLA diyelim.
- Kimlik bilgilerimizi ve güvenlik kodunu girip sayfanın altında İLERLE butonuna basınız.
- Yeni açılan sayfaya adres bilgilerimizi ve sayfanın aşağı kısmına doğru inerek İŞKUR sistemine giriş için şifremizi oluşturalım. Sonra Üyeliği Oluştur ve Devam Et diyelim.
- Üye olduktan sonra İŞ ARAMA POZİSYONUNUZU AKTİF etmeniz gerekiyor. Buna başlamak içinde çıkan uyarı ekranına TAMAM demeniz gerekiyor.
- Öğrenim ve meslek bilgilerimizi girerek EKLE diyelim. Sonra İLERİ diyerek bir sonraki adıma geçelim.
- Meslek bilgilerimizi girerek EKLE diyelim ve ilerleyelim.
- Kişisel bilgiler bölümüne gelerek İŞ ARAMA STATÜSÜNÜ AKTİF edelim.
Bu işlemler sayesinde hem İŞKUR kaydınız yapmış olduk, hem de iş aradığımızı kuruma bildirmiş olduk. Kayıt işlemi sonrasında İnternet üzerinden online olarak Meslek Edinme Kurs başvurusu yapmak için de şunları yapalım.
- https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx? adresine girelim.
- Bu sayfada KURS YERİ seçimini yapalım. Daha sonra ARA diyelim.
- Katılmak istediğimiz KURS NO üzerine tıklayalım.
- Açılan eğitim bilgileri ait kutucuğun altındaki BAŞVUR butonuna basarak başvuru işlemimi tamamlamış oluruz.
İŞKUR Meslek Edinme 2023 kurslarına katılım internet üzerinden bu şekilde böylece sağlanmış olur arkadaşlar. İŞKUR Meslek Edinme Kursları hakkında kaç TL ödeme alacağınızı, hangi mesleklere yönelik eğitimler verildiğine kadar cevapladık. Şimdi sıra geldi bu eğitimleri almadan İŞKUR işsizlik maaşını bir süre almak istiyorum ben diyenlerin nasıl başvuru yapabileceğini anlatmaya.
e-Devletten İşsizlik Ödeneği Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları Nedir?
İŞKUR işsizlik ödeneği maaş başvurusunu e-Devlet aracılığı ile internet üzerinden yapabilirsiniz. İŞKUR işsizlik maaş ödeneğini internet üzerinden yapmadan önce ama bilmeniz gereken bir kaç şartta uygun olmanız gerekir. Bunların en başında ise iş veren tarafından iş çıkışınızın verilmiş olması gelmektedir. Aksi taktirde e-Devlet üzerinden yapacağınız İŞKUR işsizlik ödeneği başvurunuz kabul görmeyecektir. İŞKUR işsizlik ödeneği nasıl başvurula geçmeden önce almak için diğer şartlarında neler olduğunu listelemek istiyoruz.
- İş feshi sonrasında 30 gün içinde başvuru yapılması gerekilir.
- Kendi isteğiniz dışında iş veren tarafından iş feshinizin yapılması gerekilir.
- İşten ayrılmadan önce 120 gün hizmet akdine sahip olmanız.
- Son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortanızın yatırılmış olması.
İŞKUR işsizlik ödeneğini alabilmek için bu şartlara sahip olmanız yeterlidir. Peki, İnternet üzerinden İŞKUR işsizlik ödeneği başvurusu yapılmaktadır.
- https://esube.iskur.gov.tr/ adresine girelim. İŞ ARAYAN bölümünden GİRİŞ diyelim.
- Şifremiz yok ise e-Devlet ile GİRİŞ diyebiliriz. İŞKUR giriş şifrenizi oluşturduysanız da mevcut şifrenizi ilgili yere girelim.
- ''İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu'' bağlantısını tıklayalım.
- Bilgilendirme ve Haklar talimatını okuyarak kabul ve taahhüt ederim kutucuğunu tıklayalım.
- Açılan sayfada bir çok bilgi otomatik olarak doldurulacaktır. Eksi kolanlar var ise (İŞ ÇIKIŞ TARİHİNİZ, BANKA IBAN NUMARASI gibi.) bunları doldurunuz.
- Hemen aynı sayfanın altında diğer aranan bilgileri (ikametgah, cep telefonu) giriniz ve ADRES BİLGİLERİNİ GÜNCELLE deyiniz, sonrada İLERİ diyelim.
- Ayrıldığınız işyerinin hangi il ve ilçede olduğunu seçiniz. En son KAYDET diyerek başvurumuzu tamamlamış oluyoruz.
Bu işlemlerin sonunda İŞKUR işsizlik maaşı başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Başvurunuzun neticesi 10 gün içinde size SMS olarak gelecektir. Eğer başvurunuz olumsuz neticelenirse bunun sebebini de ALO 170 den öğrene bilirsiniz.
- Silahlı Silahsız Özel Güvenlik Nasıl İş Bulur? İlanlar Nerede Yayımlanır? harika bir iş fırsatını yakalamak istiyorsanız bu ilanlara bakın!
Peki kaç ay süre ile işsizlik maaşı alırsınız?
2023 İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır? Bağlanma Süresi Ne Kadar? Kaç Ay!
2023 yılında İŞKUR işsizlik maaşı kaç ay süre ile alınır? Bağlanma süresi ne kadar? Bunu belirleyen tek şey sigortalı olarak çalışma süresinize bakar. En az 180 gün yani 6 ay olarak alabilirsiniz. En fazla ise yatan sigorta pirimize göre 300 güne kadar bulur. Buda ay olarak 10 olmaktadır. Ortalama olarak ise 240 gün, ay olarak 8 ay alırsınız. Yatan sigorta priminize göre kaç ay İŞKUR işsizlik maaşı alacağız diyorsanız da aşağıdaki pirim gününe göre maaş bağlanma süresini göre bilirsiniz.
SİGORTA PİRİM GÜN SÜRESİ | KAÇ GÜN/ AY İŞKUR İŞSİZLİK MAAŞI ALACAKSINIZ |
600 | 180/6 |
900 | 240/8 |
1080 | 300/10 |
En fazla İŞKUR işsizlik maaşı alacağınız gün/ay olarak ne kadar süre alacağınızı da pirim gün sayısına göre yaptık. Şimdi geldi asıl merak edilen sorunun yanıtı vermeye. Bu ise; ne kadar İŞKUR işsizlik maaşı alacaksınız? Hesaplaması nasıl yapılıyor?
Son 4 Ay Maşa Göre İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır? Kaç Lira Alınır? (2023 Asgari Ücretli)
İşsizlik maaşı (asgari ücretli dahil) ne kadar alacağınızın hesaplanmasını etkileyen bir çok faktör vardır. Bu hesaplama işleminin en başında geleni ise son 4 ay içinde almış olduğunuz maaş miktarının kaç TL olduğudur. Son 4 ay içinde alınan maaşın günlük bürüt miktarının %40 oranı ele alınır. Son 4 ay içinde almış olduğunuz maaşın günlük bürüt miktarının %40 oranı da ancak asgari ücretin günlük bürüt miktarının %80 oranının geçmemesi gerekir. Kaç TL maaş aldığınızı bizler ne yazık ki bilemeyiz. Bunun için sizlere kesin bir hesaplama yapamayız. Ama, 2023 yılı asgari ücretin bürüt 10.008 TL olduğunu varsayarsak (en düşük %40 en çok %80) en az ve en çok İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaş miktarı şu şekilde oluşmaktadır.
- En yüksek işsizlik maaşı 8.006 TL
- En düşük işsizlik maaşı 4.003 TL (%50 altı)
Asgari ücretli olarak çalışan biri için ise işsizlik maaş miktarını gösteren tablomuz ise şöyledir. Bürüt maaşınıza göre alacağınız İŞKUR işsizlik maaşı miktarının kaç TL olacağı ise;
BÜRÜT ALMIŞ OLDUĞUNUZ (TL) | İŞKUR İŞSİZLİK MAAŞI ALACAĞINIZ MİKTAR (TL) |
10.008 (Asgari Ücretli) | 4.003 |
12.000 | 4.763,57 |
13.000 | 5.160,53 |
15.000 | 5.954,46 |
16.000 | 6.351,42 |
17.000 | 6.748,39 |
18.000 | 7.145,35 |
19.000 | 7.542,32 |
20.000 | 7.939,28 |
20.000 TL üzeri kaç lira bürüt maaş alırsanız alın asgari ücrete dayalı hesaplama olduğu için 8.006 TL üzeri İŞKUR işsizlik maaşı alamazsınız.
Yorumlar (5)
Mesaj : Çok güzel olmuş bize bu hizmeti sagladıgınız için sizlere çok teşekkür ediyoruz iyi hünler dilerim
Yanıt : Süleyman bey elimizden geldiğinin en iyisini sizler için yapmaya çalışıyorum. Güzel dilekleriniz 'den dolayı çok teşekkür ederim.
Yanıtla
Mesaj : Koskep kirediyi nasil alabiliriz.ben issizim bana verirlermi..cvb icin simdiden tesekkurler saygilarimla
Yanıtla
Mesaj : Bi bakkal var orayi isletmek istiyorum acaba bunada koskep kredi verirmi saygilarimla
Yanıt : KOSGEB size direk kredi vermemektedir. Açmış olduğunuz işletme için yaptığınız giderleri hibe olarak sağlamaktadır.
Yanıtla
Mesaj : Ben 2 aydır calışmıyom bana para lazım lütfen yardımcı olun bana
Yanıtla
Mesaj : nasıl bir yol izzlememiz gerekiyor işsizlik maaşını almamız için
Yanıtla
Yorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *