İş Yeri ve Sektör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

İş Yeri ve Sektör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Reklam Alanı

KOSGEB eğitimlerinde Prof.Dr. İsa İPÇİOĞLU (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bölüm Başkanı)  tarafından işletme dersleri almış birisi olarak sizlere iş yeri açılmasında ve sektör belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları ayrıntılı olarak anlatacağız. Sizler ile paylaşacağımız bu bilgiler ile belki kafanızdaki olan iş fikrinden vazgeçecek belki de iş fikrinize daha duyarlı ve hatta kararlı bir şekilde yelteneceksiniz.

Dükkan/iş yeri açarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İş hayatına tabiri caizse bilinçsizce atlamak çoğu zaman kötü sonlar ile bitmektedir. Bilinçli ve aşağıda sizler ile paylaştığımız analizleri yapan girişimciler ise çoğu zaman başarılı birer esnaf veya KOBİ olarak ülkemizde faaliyet göstermektedir. Peygamber efendimiz (A.S.M.) nin de buyurduğu gibi ticaret yapın çünkü rızkın onda dokuzu ticaretten geçer sözleri doğru ticaret yapanların gerçekten ekonomik anlamda rahat edeceklerin bir kanıtıdır. Özellik ile sizlere belirttiğimiz gibi doğru ticaret kazandırır arkadaşlar, iş yeri kurmak için olan sermayenizi batırmanız sizleri maddi ve manevi bakımdan oldukça yıpratacaktır. Peki doğru ticaret yapmak için neleri göz önünde bulundurmalıyız? İşte tüm bu sorunların başlıkları;

  • Pazar büyüklüğü ve rakiplerin analiz edilmesi
  • İş fikrinin belirlenmesi ve karar verilmesi
  • Dükkan seçiminin de dikkat edilmesi gereken hususlar
  • Dükkanın isimin belirlenmesi
  • Kurulacak olan iş yerinin tanıtımın yapılması ürün hizmet sunumu

Temel olarak başlıklarım bu şekilde oluşmaktadır. Başlıkları açarsak;

Pazar büyüklüğü ve rakiplerin analizin yapılması

Gerçi her başlığımız önemli ama bu başlık bence ayrı bir öneme sahip, temeli çürük bir binanın uzun vadeli ayakta durmaması gibi pazar büyüklüğün ve rakip analizi yapılmamış bir işletmede hem başarılı olamaz hemde uzun vadeli ayakta kalamayacaktır. (Tabi ürün veya hizmet kaliteniz rakiplerinizden üstün fiyatlarınız da iddialı değilse!) Kuracağı işini riske atmak istemeyen girişimcilerin iş fikrine yönelik hitap edeceği kesimin belirlenmesini yapması, kuracağı dükkan dan il veya ilçede kaç tane olduğunu analiz etmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu konuda rakip analizi yapan firmalardan destek alabilir veya kendinizde çevreye dolaşarak gerekli ön incelemeleri yapabilirsiniz. Pazar büyüklüğünde en çok dikkat edilmesi gereken husus dükkanın bulunduğu bölgedeki nüfus oranıdır. Kırsal bir köye süper market açanı göreniniz oldu mu hiç? Bu neden dolayı bölgenin genç veya yaşlı nüfuzu, ekonomik ve kültürel seviyesini çok iyi analiz ediniz? Yine örnek vermek gerekirse üniversite veya genç nüfusun yoğun olmadı yere kafeterya ya eğlence merkezleri açmayınız!

İş fikrinin belirlenmesi ve karar verilmesi

Ben kendimce konuları sıraya koyarak öyle gitmeye karar verdim ;) pazar büyüklüğü ve rakip analizinden sonra bence iş fikri belirlenmelidir. Arkadaşlar iş fikri nedir? sorusunu kısaca cevap verirsek kurmak istediğiniz işin karar verilmesi diyebiliriz. Yukarıdaki başlık altında yapmak istediğiniz işe karar vermeden önce sizlere iş fikri konusunda kısa bir önerimiz değişik fikirler edinmeniz olacaktır. Mutlaka ilinizde veya ilçenizde olmayanı tercih ediniz, kendi iş fikrinizi kendiniz yaratın. Çevrenize bir bakarsanız çok para kazananlar hep ilk değişik iş fikirlerini hayata sokanlar olmuştur. Örnek vermek gerekir ise Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Google kurucusu Sergey Brin dünyaca bilinen başlıca örneklerdir. Tabi size gidin de değişik bir yazılım yapın demiyoruz :) sadece dünya genelinde ilk ve değişik fikir ele alanların ne kadar zengin olduklarını belirtmek istedik. Bu arkadaşlar şuan en kısa sürede yıllar dır fabrikatörlük yapanlardan daha varlıklılar arkadaşlar! Bu neden ile iş fikriniz değişik olmalı ve pazar büyüklüğü, rakip analizleri yapıldıktan sonra karar verilmedir!

Dükkan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Değerli girişimciler iş hayatı aslında ikiye ayrılmaktadır. Kimi yer mal/ürün satışı üzerine oluşurken kimi yerlerde hizmet üzerine faaliyet göstermektedir. Hizmet üzerine iş yeri kuracaklar için dükkanın ana cadde üzerinde şah şahlı mekanlarda olmasına hiçte lüzumu yoktur. Kirası düşük, ulaşımı kolay olan bir dükkan seçmeniz bence kafidir. Neden fazla kira ödeyesiniz ki! Ama mal/ürün satışı yapacak olanlar için dükkan seçimi en dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir.

Pazarını belirleyen, rakip analizini yapan iş fikrine karar veren bir girişimcinin dükkan seçerken hitap edeceği pazara yakın bir cadde veya sokak ta dükkan açması kesinlik ile cirosunu artıracaktır.

Mahremiyet içeren iş yeri kuracakların (güzellik salonu/kuaför gibi) yerlerinin iş hanlarında veya yüksel yerlerde dükkan seçimi yapması, manavların zemine sıfır ve halkın yoğun geçtiği yerlerde faaliyet göstermesi aslında birer örnektir.

Dükkan isminin belirlenmesi

Kurulacak olan dükkan veya işletmenin isminin belirlenmesi yine sizin ileride marka olmanız için önem arz etmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre genelde rağbet gören işletmeler veya mekanlar kısa, etkileyici ve değişik isimler ile kurulan yerler olmuştur. Kuracağınız işletmeye yaptığınız hizmete yönelik olmak kaydı ile değişik iş yeri isimleri koymanız bizce oldukça önemlidir.

Kurulacak olan iş yerinin tanıtımın yapılması, ürün hizmet sunumu

Tüketicinin sizin varlığınızdan haberdar olması satış yapabilmeniz adına önelidir. Dükkanın içeriğini çeşitli reklam şirketlerin ile anlaşarak yapmanız, kampanyalar düzenlemeniz müşterinin ayağının alışması için önem arz etmektedir. Satış yapılacak olan ürün veya hizmetin müşteriye sunumu oldukça önemlidir. Konusuna hakim olmanız müşteriyi ikna edici bir özelliktir. Onun için lütfen bilmediğiniz işe girmeyiniz :) Raf dizimlerini katalog dizaynına önem veriniz.



Yorumlar (1)

  • a. e. aziz
  • 2021-01-29 09:52:36

Mesaj : teşekkürler

Yanıt : Biz teşekkür ederiz

  • KOSGEBAdmin
  • 2021-01-29 16:00:27

Yanıtla



Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *