Devlet 24 Ay Kronik Hastalara Maaş Veriyor; 2023 Yılında 4.336 TL oldu!

Devlet 24 Ay Kronik Hastalara Maaş Veriyor; 2023 Yılında 4.336 TL oldu!
Reklam Alanı
Kronik hastalıklara sahip olanlara verilen yardım parasını kimler alabilir? Şartlarıyla listeleyeceğiz. Sonrasında ise bu şartlara sahip olanların nasıl başvuru yapacağını anlatacağız. Ama, tüm bunlardan öncesi ve daha da önemlisi hangi hastalıklar kronik hastalık kapsamında yer almaktadır? Buna değineceğiz!

Kronik Hastalıklardan Maaş Alabilmek İçin Yüzde 60 ve 10 Yıl Şartı Vardır

Kronik bir hastalığa yakalandı iseniz ve devletten 24 aya kadar maaş almak istiyorsanız 3 şarta uygun olmanız gerekmektedir. Bu 3 şart ise şunlardır.

  1. Hastanın T.C. vatandaşı olması gerekir.
  2. Hanede yaşayan kişi başına aylık düşen gelirin, asgari ücretin 2/3 den altında olması.
  3. Hasta eğer Tüberküloz ise, bağlı olduğu Verem Savaş Dispanserince tedavilerin düzenli bir şekilde yerine getiriliyor olması gerekilir. Düzenli bir şekilde ilaçlarını tüketmesi ve kontrollerinin de aksatmaması gerekilmektedir.
  4. Hasta eğer ki SSPE hastası ise, devlet hastanelerinden 30.03.2013 tarihli ve 28603 Resmi Gazetede yayınlanan özürlülük ölçütüne sahip olması gerekir.
  5. Kronik hastalık maaşı almaya hak sahibi olacak kişinin herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmuyor olması gerekir.
Evet, kronik hastalık yardım parası almak için şartlar bunlar. [safir_faq question="SYDV tarafından sağlanan yardım programlarından yararlanmak, kronik hastalık desteği almamıza engel mi?" answer="Hayır, engel teşkil etmez."] Şimdi sıra geldi hangi hastalıkların kronik hastalık kapsamına girdiğine.

Hangi Kronik Hastalara Maaş 2023 Yılda Verilmeye Devam Ediyor?

Hangi hastalıklar kronik hastalık sınıfına giriyor? Ne kadar süreyle bu destekler veriliyor? Bu sorunun yanıtını çok merak ettiğinizin farkındayım. Hangi hastalıklar kronik hastalıklar kapsamında olduğuna geçmeden yalnız üzülerek söylemem gerekir ki! 2023 senesi öncesi bir çok rahatsızlıklar kronik hastalıklar sınıfından kaldırılmıştır. En son güncellemeyle birlikte böylece sadece aşağıdaki 2 hastalık türüne destek sağlanmaktadır.

  1. Tüberküloz
  2. Subakut sklerozan panensefalit (SSPE)

Kronik olarak hangi hastalıklara maaş bağlanıyor? Bunu da yanıtladık. Peki bu hastalık türlerine kaç ay süreyle maaş bağlanmaktadır? Kaç TL verilmektedir?

Hangi Kronik Hastalıklara Ne Kadar Süre Maaş Bağlanıyor? Kaç Lira Veriliyor?

Hangi hastalıklar kronik hastalık maaşı alabildiğini ⇑ yer verdik. Şimdi sıra geldi hangi kronik hastalıklara ne kadar süre maaş bağlanıyor? Kaç lira alınıyor? Bunun hesaplaması nasıl yapılıyor? Bu merak edilen 3 sorunun yanıtını da sizler için sırasıyla bu bağlık altında yer veriyorum.

Hangi Hastalıklara Kaç Ay Maaş Veriliyor?
  • Önceden tüberküloz hastalarına 12 ay tam + 6 ay idame,
  • İkinci seçenek ilaçlarla tedavi gören tüberküloz hastalarına 24 ay tam + 6 ay idame,
  • Menenjit tüberküloz hastalarına 12 ay tam + 6 ay idame,
  • Kemik tüberküloz hastalarına 9 ay tam + 6 ay idame,
Kaç Lira Maaş Verilir? Hesaplama Nasıl Yapılır? Kronik hastalıklara kaç lira maaş verileceğin hesaplaması için memur maaş kat sayısı baz alınır. Maaşın bulunması için de mevcut memur maaş kat sayısı 10.000 ile çarpılır. Formül ise şu şekildedir. Formül: Memur Maaş Kat Sayısı x 10.000 = SONUÇ Bu formüle göre ise 0,4336839 x 10.000 = 4.336 TL sonuç elde edilir. Ödemeler Ne Zaman Yapılıyor? Her ayın 24’ü ile 28’i arasında T.C. Kimlik Numarasının son rakamına göre yapılır. Buna göre;
  • 1. “0” olanlar ⇒ 24
  • 2. “2” olanlara ⇒ 25
  • 3. “4” olanlara ⇒ 26
  • 4. “6” olanlara ⇒ 27
  • 5. “8” olanlara ⇒ 28
Kronik hastalık türüne göre ne kadar süreyle ve kaç lira maaş alacağınıza da yer verdik. Şimdi sıra geldi bu rahatsızlığı olan hastaların kronik hastalık maaş başvurusu nasıl yapabileceğine.

Kronik Hastalar Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kronik hasta maaş başvurusu yapmak için yukardaki şartlara sahip olunması gerekilir. Yukarda yer alan şartlara sahip bir kronik hastalığa sahipseniz maaş başvurunuzu AKS yani Acil Kurtarma Sağlık Projesinin bulunduğu vakıflara yapabilirler. Bu vakıflarda çoğunlukla kaymakamlık binalarında yer alan SYDV yani Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları olmaktadır. Başvurular doğrudan yapılabilir. Doğrudan başvuru yapamayacak kadar durumu kötü olan hastaların başvurularını vasisi yada bakıcısı yapabilmektedir.

Başvuru sıradasın da başvuruyu alan memur BSYBS (Sosyal Yardım Bilişim Sistemi) üzerinden HSYS den (Halk Sağlık Yardım Sistemi) üzerinden gerekli bilgileri almak için başvuru yapar. Bu başvuru sağlanmasa dahi BSYBS üzerinden hane dosyası ve yardım müracaatı oluşturulur.

Kronik Hastalara Sosyal Yardımlarda Verilmektedir!

Tüberküloz veya SSPE hastalarına yada bu hastalığa sahip olanların bakmakla yükümlülerine verilen maaş harici birde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ⇒ Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ⇒ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden ayrıca bazı desteklerde sağlanır. Sağlanan bu destekler nelerdenseniz.
  1. Kronik Hastalara Elektrik Tüketim Desteği.
  2. Kronik Hastalara Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği.
Tüberküloz yada Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) gibi kronik bir hastalığa sahipseniz bu yardımlardan da böylece yararlanabilmektesiniz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafında sağlanan bu desteklerin başvuruları e-Devlet üzerinden de ayrıca yapabilmektesiniz. Nasıl yapılacağının anlatımı ise 4 5 Kişilik Aile Elektrik Faturası Yardımı Desteği Devletten Nasıl Alınır? sayfamızda görebilirsiniz.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *