2025 Esnaf Oda ve Sicil Kayıt Ücretleri Ne Kadar Oldu? (Evraklar, Dilekçe Örnekleri)
Ana Sayfa > Esnaf
2025 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Odasına kayıt nasıl olunur? Bunu adımları ile birlikte sizlere anlatacağız. Lakin, bundan önce ödemeniz gereken bazı harçlar bulunmaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kayıt olmak için ödenmesi gerekilen bu harçlar ise 2 sınıfa ayrılır. Bunlardan ilki sicil kaydının oluşturulması içindir. Diğeri ise de meslek odanızın kayıt olunabilmesi içindir. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmak için sadece bu harçların ödenmesi de ne yazık ki yeterli değildir. Bununla birlikte kayıt işlemlerin gerçekleştirile bilinmesi için de sizden bazı evraklar dilekçe ile birlikte istenilmektedir. Kayıt işlemi için istenilen bu evraklar peki nelerdir? İlk olarak bunu cevaplayalım. Devamında nasıl oda kayıttı nasıl olunur? Bu kayıt işlemi için ödenmesi gerekilen tescil ve sicil ücretleri ne kadar güncel hali ile hep birlikte görelim.
1- Esnaf Sicil Kaydı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? (Başvuru Dilekçesi)
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Odasına kayıt olmak istiyorsanız ilk olarak ''SİCİL'' kaydınızı oluşturmanız gerekir. Esnaf sicil kayıt işlemleri ise; İl Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğine yapılmaktadır. Bu başvuru işlemi gerçekleştirmeden önce başvuru dilekçesi doldurmanız gerekilir. Doldurmanız gerekilen bu dilekçe örneği Esnaf odası kayıt dilekçesi örneği buradaki gibi olmalıdır. Başvuru dilekçe örneğinin çıktısını alıp doldurduktan sonra ise aşağıdaki belgeleri de iliştirme yapmanız gerekir.
- Vergi dairesine kayıtlı olduğuna dair belge
- Üzerinden Türkiye Cumhuriyeti numaranızın olduğu nüfus cüzdan fotokopisi
- 1 Adet yeni çekinmiş fotoğrafınız
- Ev adresli olarak ikametgah evrakınızı muhtar yada nüfus müdürlüğünden alınmış
- Size verilen banka IBAN numarasına yatırılan kayıt ücreti dekontu
Bu evraklar ile il Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğinize giderek sicil kaydınızı oluştura bilirsiniz. Şayet İl Esnaflar ve Sanatkarlar Odalar Birliği adresinizi bilmiyorsanız sizin için arama motorunu bunu burada tanımladık.
2- Esnaf Odası Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Esnaf odasına kayıt olmak için sicil kaydından da olduğu gibi öncelikli olarak vergi dairesine kayıt olmanız gerekilir. Bunun yanı sıra SSK yada BAĞKUR kaydınızın da yapılması gerekilir. (Şayet emekli iseniz herhangi bir sigorta güvenli olmaksızın emekli tahsis numaranız ile esnaf odası kayıt işlemini gerçekleştire bilirsiniz.) Vergi dairesine, SSK yada BAĞKUR kayıt işlemleri gerçekleştirdikten sonra ise aşağıdaki evrakları tanzim edebilirsiniz.
- Mahalle muhtarınızdan ve ya nüfus dairesinden alacağınız nüfus sureti aslı
- Muhtardan yada nüfus dan alacağınız ikametgah il muhaberesi
- Vergi levhası fotokopisi
- 2 Adet fotoğraf
- SSK veya BAĞ-KUR numaranız
- Emekliysek tahsis numaranız
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıt Ücretleri Ne Kadar?
2025 yılına girilmesiyle birlikte Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Odasına kayıt olacakların ödeyecekleri ücretlerde belirlenmiş olundu. Kayıt işlemleri için bu senede ödeme kanalı Türkiye Halk Bankası şubeleri oldu. Halk bankası şubelerine oda kayıtlarını gerçekleştireceklerin için belirlenen sicil ve tasdikname ücretleri ise aşağıdaki gibi belirlendi.
- Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüğü’nden ilk kayıt ücreti: 6.063.02 TL
- Tasdikname ücret: 637.55 TL olmaktadır.
Yapılan ödemelerin sonradan iptal edilemediğini bilmenizi isterim. Sicil ve oda bilgilerinizi ise https://ticaret.gov.tr/esnaf-sanatkarlar/esbis/genel-bilgiler üzerinden e-Devlet şifrenizle öğrenebilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıt Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Esnaf ve Sanatkarlar Odası kayıt sorgulama ve belge doğrulama işlemlerini e-devlet üzerinden gerçekleştire bilirsiniz. Şayet bir e-devlet şifreniz mevcut ise bu işlemi anında geçekleştirmek için aşağıdaki adımları sırası ile yapınız.
- GTB Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemine Giriş Yapınız.
- Uygulamaya git deyiniz.
Şayet bir kaydınız mevcut ise işletme bilgilerinize erişim sağlamış olursunuz. Eğer bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız http://esnaf.gtb.gov.tr/iletisim adresinden veya esbis@gtb.gov.tr elektronik posta adresleri ile iletişime geçiniz. Yada aşağıdaki numaraları arayabilir, fax çeke bilirsiniz.
- Fax: 0 312 449 43 06
- Tel: 0 312 449 43 00
Belge sorgulama işleminizi ise T.C. kimlik ve belge numaranız ile https://esbis.gtb.gov.tr/BelgeDogrula/ bu adresten kolaylık ile gerçekleştire bilirsiniz.