22 Haneli IBAN 11 Rakamlı Hesap Numarası Nedir? Kartın Neresinde Yazar?
Reklam Alanı
Peki, IBAN numaramız kredi kartlarının neresinde yazar? Kaç hanelidir? Bunu en zor kullanıcılar bulmakta zorladığı için başta Ziraat bankası; Bankkart için yanıtı burada verdik. Daha sonra ise diğer tüm bankalar için cevapladık. Ama bu cevaba geçemeden önce bilmeyenler için IBAN ve banka hesap numarası nedir? Ne işe yarar bundan bahsedelim.
IBAN Numarası Nedir? Nerede Yazar?
IBAN yabancı köklü bir kelimedir. Anlamı yani açılımı ise International Bank Account Number olmaktadır. Yani Türkçe anlam bakımında ise Uluslararası Banka Hesap Numarası ifade eder. Dolayısı ile IBAN numarası dediğimiz zaman biz aslında iki kere numarası demişte bulunmaktayız :) IBAN numarası nedir? sorusunun anlam bakımında cevabı bu şekildedir. İşlev bakımında ise anlamı net olarak kişiye özel para transfer numarası denilmektedir. Türkçe anlam bakımından açılımında da zaten bu açık bir şekilde de belirtilmiştir. Para transferleri için kişiye özel olarak oluşturulan peki IBAN numarası nerede yazar? Bunun birden fazla yazdığı yerler vardır. Bunlar ise sizin en kolay ulaşabileceğiniz.- Banka yada kredi kartı üzerlerinde
- ATM üzerinden giriş mevduat hesabımıza giriş yapıldığı zaman
- İnternet bankacılığımıza giriş yapıldığında göre biliriz.
Banka Hesap Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? Kartın Neresinde Yazar?
Banka hesap numarası nedir? Yine adında anlaşılacağı gibi bankanızdan sizin adınıza özel olarak oluşturulmuş vadeli yada vadesiz hesap numarasıdır. Ne işe yarar? Yaradığı tek şey adınıza özel olarak oluşturulmuş olan bu numara üzerinden para transferlerini sağlamanızdır. Bunun haricinde pek bir işe yaramaz. Kartın neresinde yazar diyorsanız da, bu yine bankalara göre değişik yerlerde olabilir. Hatta bazı kartlar da banka hesap numarası da yazmaya bilir. Eğer yazıyorsa da aşağıdaki resimde de görmüş olduğunuz 11 haneli olarak kartın önünde yada arkasında yer alır. Buradaki ilk 4 hanenin bu arada banka şube kodu olduğunu söylemek isterim. Eğer kredi yada banka kartınız da hesap numaranız yazmıyorsa o zaman bunu öğrenmeniz için size 4 tane daha seçenek sunabilirim. Bunlar;- ATM
- Müşteri Hizmetleri
- Banka Şubesi
- İnternet Bankacılığı
- İnternet bankacılığı hesabınıza giriş yapınız.
- Ana sayfada yer alan banka hesabınızın üzerin de muhtemelen banka hesap numaranızı görmüş olacaksınız.
En Kolay IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir? Ziraat Vakıfbank Dahil
En kolay IBAN öğrenmenin yolu size ait banka yada kredi kartınızın üzerine bakmakla sağlanır. IBAN öğrenmek istediğiniz hesaba ait kartın üzerinde yer alan TR ile başlayıp 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arka yüzünde de olabilir. Bazı banka kartlarının üzerinde ise hiç olmaya da bilir. Bazı banka kartlarının ise sadece hesap numaranız yazar. Mesela Ziraat Bankası BANKKART da sizin de görmüş olduğunuz gibi kartın arkadasın da IBAN ve hesap numarası yazmaktadır. ENPARA ait olan encard da ise ön yüzünde en alt kısmında IBAN numarasının yazmış olduğunu göre bilirsiniz. Peki, benimde elimde olan diğer kartlarım Akbank ve Garanti BBVA da bu IBAN numarası olmayanlar nasıl öğrenebilir? Bunun için önerim ikinci yol olan ATM yani bankamatikler üzerinden geçmektedir. Şayet banka kartınızın ATM giriş şifresini biliyorsanız, tüm kartlar ile IBAN numaranızı kolaylıkla öğrene bilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gereken oldukça basittir.- Kartınıza ait ATM gidin.
- ATM kartınızı sokun ve şifrenizi girin.
- Hesaplarım bölümüne girin.
- Vadesiz hesaplarınız bölümden IBAN numaranızı göre bilirsiniz.
- İlk olarak sizlere önerim IBAN öğreneceğiniz bankaya ait bir mobil bankacılık sahibi olmanızdır. Mobil Bankacılık Uygulamaları Nedir? Nasıl İndirilir? de bu konu hakkında hiç bir bilginiz yok ise yardım alabilirsiniz.
- Daha sonra mobil hesabınıza giriş yapınız.
- Resimde göstermiş olduğum MENÜ işaretini tıklayın. (Bu bankalara göre yeri değişiklik göstere bilir. Vakıfbank ile Ziraat bankasında yeri sağ alt köşededir.)
- Daha sonra HESAPLAR yada HESAPLARIM diyelim. Yine bu yol Ziraat, Vakıfbank dahil tüm bankalar için geçerlidir.
- Şimdi TÜM HESAPLARIM yada VADESİZ HESAPLARIM gibi bir bağlantı görürseniz ona tıklayalım.
- Karşımıza mevduat hesabımızdaki TL miktarı çıkacaktır. Mutlaka o alanda IBAN numaramızda yer alacaktır. Kiminde IBAN doğrudan gözükür, kiminde ise mevduat hesabına tıklayınca çıkar.
IBAN Numarası İle Neler Yapılır?
Banka IBAN numarası ile neler yapılır? diye merak ediyorsanız, hiç etmeyin. Çünkü, banka IBAN numarası ile yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Sadece bu numara para gönderme ve alma için kullanılır. Başkada pek bir işe yaramaz. Bundan ötürü IBAN numaranızı paylaşmak için bence hiç çekinmeyin. Ben yukarıda kendime ait IBAN numaralarımı sizin de gömüş olduğunuz gibi hiç çekinmeden paylaştım. En fazla adıma para gelir :) Gönderirseniz de hiç hayır da demem yani :)Cebe Havale Nedir? Nasıl Gönderilir? Çekilir? (Bayram, Hafta Sonu Para Gönderme) de çok pratik bedava yollar öğrenebilirsiniz.Banka IBAN numarasının para alıp verme haricinde hiç bir işe yaramadığını söyledim ama, sanırım biraz hakkını da yemdim. Çünkü, IBAN numarası para alıp gönderme haricinde ufakta olsa bir işe daha yaramaktadır. Bu ise banka hesap yada şube numarasını bilmeyenler için rehber olduğudur. Bunun da nasıl yapılacağını sizlere aşağıda açıkladım.
IBAN Numarasından Hesap No Banka Şubesi Öğrenme
Banka hesap numaranız IBAN üzerinde gizli bir şekilde yer almaktadır. Yine aynı şekilde banka kodu da IBAN numarasında bulunmaktadır. Bilmem ne kadar işinize yarar ama IBAN numaranız üzerinden hesap ve şube numarası nasıl öğrenilir, sizlere göstermek istedik. Bunun içinde bir resim oluşturduk. Resimde sizlerin de görmüş olduğunuz gibi bir IBAN üzerinden tam 4 tane kod gizlidir. Bunlar sadece banka hesap ile şube numarası değildir. IBAN üzerinden nerede yer almaktadır.- TR yazan ülke kodu tur
- TR sonrasında ilk 2 numara KONTROL BASAMAKLARI olarak yer alır
- Kontrol basamakları sonrasındaki 5 numara banka kodu yani ŞUBE NUMARASI olmaktadır.
- Şube numarası sonrasındaki ilk numara REZERV ALAN numarasıdır.
- Rezerv alan numarası sonrasındaki kalan tüm rakamlar BANKA HESAP NUMARASI olmaktadır.
IBAN Numarası Nasıl Alınır? Ziraat, Halkbank, Vakıfbank
Sizden para gönderme yada maaş yatırma için IBAN numarası git al dediler ise ihtiyacınız olan tek şey T.C. kimlik belgenizdir. Nasıl alınacağı ise oldukça basittir. Ziraat Bankası, Halk Bank yada Vakıfbank gibi tüm bankalar için bu işlemler aynıdır. Hatta özel bankalardan IBAN numarası alacaklar da aynı şekilde bu numaralarını alabilirler. Ücretsiz olarak IBAN numarası almak için ise de yapmanız gerekenler şu şekildedir.- Hangi bankadan IBAN numarası alacaksanız şahsen olarak gitmeniz gerekir. Müşteri numarasından dahi bu numarayı alamayacağınızı bilmelisiniz.
- Bireysel müşteriler departmanına sıra almalısınız.
- Kimlik yada ehliyetiniz ile birlikte bireysel müşteriler departmanı temsilcisine mevduat hesabı açtıracağınızı söyleyiniz.
- Ücretsiz olarak ortalama 7 ile 10 dakika arasında mevduat hesabınız açılır.
- Size banka görevlisi bir kaç imza attırıp, resim çekebilir.
- Bu işlemler de tamamlandıktan sonra mevduat hesabınız açılır, IBAN numaranız oluşur.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *