Sıfırdan Ahır Kurulumu: Belediye Ruhsat Alımı, İşletme Belgesi Çıkarma
Ana Sayfa > Hayvan Kredisi
Büyükbaş, küçükbaş hayvancılığa başlayan girişimci çiftçilerin ilk ihtiyaç duydukları şey ahır/ağıl yani tam veya yarı kapalı hayvan barınağıdır. Büyükbaş yada küçükbaş hayvan barınağına ise 3 farklı şekilde de sahip olabilirsiniz. 1- Var olan herhangi bir hayvan ahırını devir (satın alma) alabilirsiniz. 2- Faal olan hayvan işletmesini yine kiralama yaparak işlete bilirsiniz. 3- Sıfırdan size ati yada kiraladığınız bir araziye ahır/ağıl kurumu yapa bilirsiniz. Devir/kiralama ile hayvancılık yapmak için tarım il müdürlüğüne işletme sahibi ile giderek işletme tescil belgenize kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Ama iş sıfırdan ahır kurmaya gelince, belediye ruhsatı ve işletme tescil belgesi çıkarılması o kadarda kolay değildir. Sıfırdan ahır kurarak belediye ruhsatı ve işletme tescil belgesi çıkarmak için bir çok resmi adımları atmanız gerekir. Bu adımların yanı sıra, bir de dikkat etmeniz gereken çok önemli unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar peki nelerdir? Sıfırdan hayvan çiftliği kurup, içine büyükbaş yada küçükbaş hayvanlarımızı getirene kadar nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Hayvancılığa yeni, ilk defa başlayanların mutlaka bunları bilmesi gerektiğini düşündüğümüz için burada yer verdik.
Sıfırdan Ahır Ruhsatı Nereden ve Nasıl Alınır?
Sıfırdan büyükbaş/küçükbaş hayvan ahırını size ait olsun yada olmasın, kafanıza göre her araziye kesinlikle yapamazsınız. Yapamadığınızdan dolayıda belediye ruhsatı alamaz, işletme tescil belgenizi çıkartamazsınız. Oldu ki kafanıza göre yaptınız, ileride hayvan kaçakçılığından tutuklana bilir ve devletin hiç bir hibe desteklerinden kesinlikle yararlanamazsınız. Bu ve bunun gibi bir çok nedenden dolayı, sıfırdan ahır kuracaklar çok dikkatli olması gerekmektedir. Peki sıfırdan ahır kuracaklar nelere dikkat etmesi gerekir? Belediye ruhsatı ile işletme tescil belgesi alabilmek için nasıl bir yol izlemeleri gerekir.
Arazide Dikkat Edilemesi Gerekilenler:
- Ahır kurulacak araziye kadar giden kadastro yolunun olması gerekir.
- Arazinin çevresinde resmi kuruma bağlı olarak en az 250 mt uzaklıkta bulunması gerekir.
- Arazinin 1. sınıf tarım arazisi olmaması gerekir.
- Ova, mera ve sit alanı olmaması gerekir.
- Arazinin yakınında dere geçmemesi gerekir.
- Arazinin altında kıymete değer maden bulunmuyor olması gerekir.
- Arazinizde su yada su kuyu hattı bulunuyor olmalı.
- Ziraat mühendisi onaylı mimarı proje çizdirmeniz gerekir. (Çizilecek proje en az 10 20 50 Başlık Süt İneği Ahır Proje Ölçüleri Örneği Maliyeti bu sayfamızdaki gibi olması gerekir.)
- Hazırlanan proje, kimlik belgesi, tapu kayıt belgesi ile ön ruhsat alımı için İl Özel İdare yada Belediye İmar Şubeye başvuru yapılır.
Bulunduğunuz il/ilçeye göre İl Özel İdare yada Belediye İmar Şubeye ruhsat başvurusunda bulunduktan sonra sizi en az 1 veya 2 ay kadar bir bekleme süreci karşılayacaktır. Bu süre zarfında ön ruhsat alımı için başvuru yapmış olduğunuz kurum, yine bulunduğunuz bölgeye göre 30 yakın kurumdan izin alınması gerekir. Ruhsat alımı başvurusu yapmış olduğunuz Belediye/İl Özel İdare tarafından izin almak için yazışmaların yapılacağı bazı kurumlar ise şunlardır.
İzin Alınacak Bazı Kurumlar:
- Askeriye
- DSİ
- Maden teknik araştırma
- Doğalgaz dağıtım şebekesi
- Elektrik dağıtım şebekesi
- Müzeler müdürlüğü
- Maden teknik araştırma
- Çevre sağlık müdürlüğü
- Devlet hava meydanları
- THY
Belediye yada İl Özel İdare ön ruhsat izini alınana kadar herhangi bir inşaat işi yapılmaması gerekir. Ön izin ilgili kurumdan alındıktan sonra hayvan ahırının kurulumu için en fazla 5 senelik bir yapım süreciniz başlar. Bu süre zarfında ahır proje uygun bir şekilde tamamlanırsa ruhsatına sahip olursunuz. Artık ikinci alınması gerekilen İşletme Sicil Belgesi başvurusunda buluna bilirsiniz.
%50 Ahır Hibe Devlet Desteği Verilmeye Devam Ediyor... Detaylar bağlantıda..
Hayvan İşletme Tescil Sicil Belgesi Nasıl Alınır? Nereye Başvuru Yapılır?
Hayvancılığıa resmi olarak adım atabilmeniz için işletme sicil belgesine sahip olmanız gerekir. İşletme sicil belgesi alabilmeniz içinde ruhsatı size ait bir ahıra sahip olmanız gerekir. (Kiralıklar için en az 5 yıl kiralama kontratı gerekir.) Ruhsatı sizin üzerinde işletmeniz bulunuyorsa da hayvan işletme tescil sicil belgesi almak için yine bazı evraklara ihtiyacınız bulunmaktadır. Hayvan işletme tescil belgesi başvurusu için gerekli bu evraklar peki nelerdir? Gerekli evrakları tanzim edip, işletme tescil belgesi başvurusunu nereye ve nasıl yapmalısınız.
İşletme Tescil Belgesi Gerekli Evraklar:
- Başvuru dilekçesi. (Hayvan İşletme Belgesi Sicil Numarası Alma Başvuru Dilekçe Örneği buradan indirebilirsiniz.)
- Nüfus cizdan fotokopisi
- İşletmenize ait tapu fotokopisi
- Kiralık olan işletmeler için en az 5 senelik kira kontratnamesi
- Muhtardan faaliyet belgesi. (Muhtardan alacağınız faaliyet belgesi örneğini de bu bağlantıda indirebilirsiniz.)
İşletme Tescil Sicil Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır?
- Başvuru dilekçesi ve gerekli evraklarla İl/İlçe Tarım Müdürlüğü'ne şahsen gidilerek yapılmaktadır.
İl/İlçe Tarım Müdürlüğü'ne ilgili evraklarla yapılan başvurular sonrasında ilgili birim tarafından ahır kontrolleri sağlandıktan sonra işletme tescil sicil numara/belgenize sahip olursunuz.