Devlet Ahır Hibe Destekleri 2022'de Devam Ediyor! (KKYDP TKDK)
Devlet Hibe Ahır Desteklemeleri Nedir? Hangi Kurumlar Veriyor?
İster açık olsun ister ise kapalı besicilik yapan çiftçilerimizin mutlaka en büyük yatırım konularından bir tanesi de barınaklar tır. Hayvanların ihtiyaçlarına göre projelendirilmiş olan barınaklar daha çok çiftçimizin kış aylarını rahat bir şekilde geçirmesini sağlamaktadır. Yemleme ve sulama kanallarından tutunda ahırların havalandırılması ve aydınlatılması oldukça maliyet gerektiren yatırım konularının başında gelmektedir. Kış ayların soğuk havasına, yaz aylarının da sıcağına uygun şekilde projelendirilmiş olan barınaklar bir çok hayvansal hastalığında önüne kuşkusuz geçmektedir. Böylece de çiftlerimizin hayvan kayıpları minimumun olan en alt seviyeye düşürmektedir. Bu denli önemli bir yatırım konusu için çiftçimiz nakit para bulmakta zorlandıklarını hepimiz bilmekteyiz. Bu durumunda çiftçilerimiz şayet arzu ederler ise Türkiye'nin her neresinde olur ise olsun Ziraat Bankasından düşük faizli krediler den istifade edebilmektedirler. Yatırım konuları için tedarik etmiş oldukları bu kredinin en az %50 oranını ise aşağıdaki proje kapsamında ayrıca geri ala bilmektedirler.
- 2023 yılına kadar devam eden DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki iller de olan çiftçilerimize verilen ahır yapımlarına yada yenilemelerine %50 hibe destekleri.
- TKDK IPARD-2 programı kapsamında 42 ilimize %65 varan hibe ahır desteği sağlamaktadır.
- KKYDP %50 ahır yapımı yada yenileme veya kapasite çoğaltılması yapılması durumunda hibe sağlanmaktadır.
DAP, GAP, KOP ve DOKAP Ahır Destekleri Devam Etmektedir!
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Güney Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ahır yapımı projelerine %50 hibe desteği sağlamaktadır. 2023 senesine kadar devam edecek bu projeyle sadece yeni ahır yapımları için hibe desteği almakla kalmazsınız. Ayrıca, ahır tadilatları, damızlık boğa yada koç ile teke alımı içinde hibe desteği alabilirsiniz. Proje tüm bu alımlara %50 hibe desteğini sağlamasının yanı sıra süt sağım makinesi ile gübre sıyırıcısı gibi makine teçhizat alımları için de hibe imkanlarını sağlamaktadır.
2022 senesinde de devam edecek olan ahır hibe desteklemeleri için başvurular Ocak ayının 1 itibarı ile başlayıp Mart aynın son gününe kadar sürecektir. Teşviklerden yararlanmak isteyen çiftçilerimiz bu başvuru tarihlerinden önce mutlaka hibe projesinin uygulanacağı illerde yatırım yapmaları gerekmektedir.
Peki bu 41 ilimize sağlanan bu imkanlardan yararlanacak olan şanslı illerimiz hangileridir, gelin hep birlikte bir göz atalım.DAP, GAP, KOP ve DOKAP Ahır Hibe Projesindeki İllerimiz Hangileridir?
Geçtiğimiz yıllarda projeden istifade edecek olan ilimiz 35 iken güncellenen genelgeye göre bu il sayısı 41 kadar çıkarılmıştır. Özellik ile Konya Ovası Projesine (KOP) bir çok yeni ilimiz dahil edilmiştir. En güncel haline göre ahır hibe destekleri sağlanan bu illerimiz şunlardır.
- Doğu Anadolu Projesi İllerimiz; Tunceli, Van, Sivas, Bingöl, Bitlis, Ardahan, Malatya, Muş, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Hakkari ve Kars İllerimiz ve bu illerimize bağlı tüm ilçelerimiz.
- Güney Doğu Anadolu Projesindeki Tüm İllerimizin Listesi; Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Batman, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis, Gaziantep, Mardin.
- Konya Ovası Projesi Güncel Desteklenen İl Listemiz; Niğde, Yozgat, Nevşehir, Karaman, Aksaray, Kırıkkale, Konya ve Kırşehir.
- Doğru Karedeniz Ahır Projesindeki İllerimiz; Bayburt, Samsun, Artvin, Tokat, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Ordu ve son olarak Giresun ilimizdir.
Proje İllerindekiler Ağır Hibe Başvuruları Nasıl Yapılmalıdır?
GAP, DAP, DOKAP ile KOP proje başvuru vakti geldiği zaman proje ilinde yatırım yapacak olan çiftçilerimiz öncelik ile besicilik için istenilen alan özelliğine sahip bir ağır projesi hazırlamaları yada hazırlatmaları gerekir. Resmi gazetede de sizden istenilen alan kapasitesi büyükbaş hayvancılık için en az 10 en fazla 49 küçükbaşlar da ise bu sayı en az 100 en fazla ise 200 kapasiteli olması şarttır. Projeler küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa göre iki şekilde hazırlanabilir. Yine resmi gazeteye göre hazırlanan projede destek verilecek konular büyükbaş için 4 küçükbaş için ise de 4 alternatiften oluşmaktadır. Bu alternatiflerin 2 si barınakları faal olanlar için diğer 2 side yeni ahır yapımlarını kapsamaktadır. Toplam 8 alternatiften oluşan proje konularını sizler için sitemde yer verdim.
Bu alanlardaki yatırımları için başvurular sadece Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olanlar için Tarım İl Müdürlüklerine aşağıdaki form ile yapılmalıdır. Daha önce bu programdan istifade etmiş ve yüz kızartıcı suçlar işlemiş olanlar bu imkanlardan yararlanamazlar!
başvuru sonrasında çiftçimize başta taahhütname olmak üzere bir çok form doldurması gerekmektedir. Bu EK'ler resmi gazetede olduğu şekilde yine tamamı ile BURADA bulunmaktadır.
KKYDP Ahır Yapımına 81 İlin Tamamına %50 Hibe Veriyor!
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı olan KKYDP ahır yapımlarına %50 varan hibe imkanı sağlamaktadır. İl ayrımı yapılmaksızın 81 şehrin tamamında uygulanan bu proje kapsamında sıfırdan ağır yapımı, maderinize edilmesi ile kapasite yükseltmeleri için hibe desteği alabilirsiniz. Böylece büyükbaş ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile kanatlı hayvan yetiştiricilikleri için aşağıda yer alan yatırım konularınıza göre hibe alabilirsiniz.- Yeni ahır yatırımlarında 3.000.000 TL
- Tamamlama yatırımlarına 2.000.000 TL
- Kapasite attırma yada moderninize yatırımlarınıza 1.500.000 TL kadar
- Bitkisel ve Hayvansal Ürünler ile Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması
- Yenilebilir Enerji Yatırım konularında jeotermal, biyogaz, güneş veya rüzgar enerjisi ile ısı yada elektrik üreten tesislerin kurulaması
- Tarımsal Üretime Yönelik Sera Yapımı konusunda iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemleri
- Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu Yatırımları
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *