PTT Personel Alımı Nasıl Olur? Başvuru Şartları Nelerdir?

PTT Personel Alımı Nasıl Olur? Başvuru Şartları Nelerdir?
Reklam Alanı

PTT özelleştirildikten sonra bir çok farklı sektöre adımlar atarak vatandaşlarımıza iş imkanları sunmaktadır. Kadrosunu genişleterek, kapsamlı bir şekilde 55 bin  PTT personel  alımlarının yapılacağı, geçtiğimiz yıllarda kurum tarafından açıklanmıştı. Yurt genelinde milyonlarca insanımızın merakla beklediği ve yakından takip ettiği, PTT personel alımlarının 2021 yılında da devam edileceği, söylenmektedir. Üstelik sadece işletme tipi gibi bölümler de okuyanlar değil, lise mezunu olsanız dahi, bu kadroda yer alabilirsiniz. Eğer sizlerde PTT bünyesinde, sizi tatmin edecek maaş imkanları ile memur olarak çalışmayı düşünüyorsanız, nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmelisiniz. Öncelikle başvuru şartlarının, ne şekilde olduğunu ve nasıl ilerlediğine değinelim.

PTT İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

PTT gündelik hayatımızın akışında bir çok konu için, bizlerin ihtiyaç duyduğu bir kurumdur. Mektup, posta, kargo gibi, daha pek çok türde gönderi teslimatı yaparak bizlere kolaylıklar sunuyor. Bunların yanı sıra, fatura yatırma, emekli maaşı çekme, e devlet şifresi alma gibi birçok ihtiyacımızı karşılamamıza da yardımcı oluyor. [caption id="attachment_18212" align="aligncenter" width="686"] PTT-İş-Başvurusu-Nasıl-Yapılır[/caption] PTT özelleştirildikten sonra, çalışma kapasitesini genişleterek, sık sık personel alımları yapmaktadır. Personel alımlarında kendine özgü kurallar ve şartlar koyarak, bu yönde ilerleme yapmaktadır. Kurumlar yeni bir uygulama yaparak, sınav sistemlerini kendileri belirlemektedir. Bu sistem doğrultusunda yapmış oldukları, sınav ve mülakatlar sonrasında, almış oldukları puanlamalara göre personel seçimini yapmaktadır. Sizlerde iş başvurusunda bulunmak istiyorsanız eğer yapmanız gereken;

  1. Öncelik olarak PTT'nin kendi web sitesinin ana sayfasında yer alan personel alımları duyurularını yakından takip etmelisiniz.
  2. Site üzerinden, konuyla alakalı hangi bölümlere kaç kişinin, ne zaman alınacağı, bilgileri verilmektedir.
  3. Sizlerde site üzerinden tercih etmiş olduğunuz bölüme, ait linki tıklatarak başvuru formunu doldurarak adım atabilirsiniz.
  4. Daha sonrasında kurumların uygulayacağı, mülakatlara, sözlü ve yazılı sınavlara katılım sağlamanız gerekmektedir.
  5. Sınava katılacak kişiler bir miktar parayı Ziraat bankasına veya PTT ye yatırmaları istenmektedir.

Tüm adımlar tamamlandıktan sonra PTT belirtilen adres ve tarihte personel alım sınavını düzenler. Sınavlardan istenilen başarı alınması taktirde belli bir kadroda işe alımınız sağlanmış olacaktır.

''Eğer aklınızda memur olma düşüncesi varsa 657 Tabi Devlet Memuru Nasıl Olunur? Başvuru Şartları Nelerdir tıklayarak daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz?''

Burada bahsetmiş olduğumuz sınava giriş yapabilmeniz için PTT'nin istediği belirli şartlara uyum sağlamanız gerekmektedir. Şimdi bu şartların içeriğinde neler olduğunu hep birlikte görelim.

PTT Personel Alımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Posta Telgraf Teşkilatı her yıl belirli sayılarda gişe personeli, PTT postacı, mühendis, uzman  gibi  personel kadrolarına memur alımları yapmaktadır. Bu personel alımlarını yaparken, alınacak olan kadrolara göre, müracaat etmiş olan adaylarımızdan bazı genel şartlar istenmektedir. İstenilen bu başvuru şartları ise şu şekildedir.

  1. 29/05/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesi doğrultusunda PTT'nin yurt dışındaki işyerlerinde, istihdam edilecekler hariç olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşı olmak.
  2. Uyuşturucu veya herhangi bir madde bağımlısı olmamak. İşe alımı olmadan önce kullanmış oldu ise, tedavisini tamamlamış olduğuna dair resmi belge ve evrakları sunması gerekli.
  3. 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını geçmemiş olması gereklidir.
  4. Adayların askerlik ile ilişiklilerinin bulunmaması, askerlik çağına gelmemiş olmaları, askerliklerini yapmış olmaları, yapmadı ise askerliğini tecil ettirmiş olması veya erteletmiş ise belgelerini sunması.
  5. 26/09/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa dahi, kasıtlı olarak işlenen suç yada suçlardan dolayı 6 ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına, yada affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar teşhir etmiş olmamak. (Rüşvet, hırsızlık , dolandırıcılık, zimmet, sahtecilik, güveni ve görevi kötüye kullanma, hileli iflas, ihalelere fesat karıştırma, kaçakçılık, fuhuş, cinsel saldırıda bulunma, çocuklara karşı cinsel istismar, cinsel taciz, uyuşturucu madde imalatında ticaret yapma, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak tefecilik gibi suçlar)
  6. Kamu haklarından yasaklı bulunmamak.
  7. Engelli personel çalıştırmasına ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile yurt içi ve yurt dışında devamlı görev yapabilecek akıl sağlığı hastalığı bulunmamak.
  8. Alınacağı kadro dahilinde, yönetim tarafından belirlenen eğitim şartında olmak.
  9. Başka kurum ve kuruluşlara karşı mecburi hizmet yükümlülüğü bulunmamak.
  10. Adayların herhangi bir sosyal güvenlik kurum veya kuruluşundan emekli olmaması.
  11. Daha önce çalışmış olduğu, kamu kurum ve kuruluşlardan disiplin cezası alacak işine son verilmiş olmamak.
  12. KPSS' den  Yönetim Kurulunca belirlenen asgari puanı almak.
  13. Adayların hakkında yapılacak olan arşiv araştırması, güvenlik soruşturması neticesinde, haklarında atanmalarında engel bir  sakınca bulunmamış alması.
  14. Görev yapmalarına engel olacak herhangi bir fiziki yada zihinsel engeli bulunmamak.
  15. Başvuracakları unvan ve pozisyon için gerçekleştirilecek olan yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.

Bu şartlar genel olmak üzere,  personel alımı yapılacak kadroya göre, şartlar da değişiklik göstermektedir. Bu şartları taşıyan adaylar internet üzerinden başvuru yapabilirler. Başvurunuzu yaptığınız taktirde, girmeniz gereken sözlü ve yazılı sınavlar olacaktır. Peki bu sınavlar ne şekilde ve nasıl olacak görmek isterseniz yazımızın devamını okumalısınız.

PTT Personel Alımı Ne Zaman Oluyor?

PTT de personel alımı kapsamında lise, yüksek okul ve üniversite mezunu adaylarımız başvuruda bulunabiliyor. Yalnız adayların bu alımlar içerisinde, mezuniyet koşullarını göz önünde bulundurarak uygun olan pozisyon için başvuru yapmaları gerekmektedir. Girecekleri sınavlar alınacak kadroya göre 2 aşamalı olacak şeklinde gerçekleşmektedir.

  1. Yazılı sınav sistemi
  2. Sözlü mülakat sınav sitemi

olarak uygulanır. Bazı alınacak bölüm ve unvanlara göre yalnızca yazılı sınav sonucuna göre atamaları da yapılmaktadır. Bazılarında ise 2 aşamalı yazılı, ve sözlü mülakat uygulanır. Bu uygulama şu şeklide ayrılır,

  • Posta Telgraf Teşkilatı için alınacak, avukat, mimar, mühendis, tekniker ve uzman yardımcılığında 2 aşamalı olarak, yazılı ve sözlü mülakat sınavı uygulanır.
  • Posta Telgraf Teşkilatı için alınacak, gişe ,büro görevlileri ve postacı alımlarında, sadece yazılı sınav sistemi uygulanır.

Sınavlarda tüm alınacak kadroya toplam 100 soru yöneltilmektedir. Çoktan seçmeli, test usulü olarak yapılmaktadır. Sınavda yanlış verilmiş olan cevaplar, doğru sayısını etkilememektedir. Peki sınav aşamasında çıkacak soruların konu başlıkları nelerdir. Şimdi onları görelim.

  1. Sözel Akıl Yürütme
  2. Türkçe Paragraf, Dil Bilgisi ve Yazım Kuralları
  3. Temel Yurttaşlık Bilgisi
  4. Genel Kültür ve Güncel Sosyal Ekonomik Konular
  5. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme
  6. Türkçe Coğrafyası
  7. Ölçme Becerisi

gibi konular göz önünde bulundurularak, yazılı sınavlar hazırlanıyor. Yazılı sınavdan gerekli olan, barajı aşarak. Aldığınız puan doğrultusunda başarılı olan adaylar, her unvan ve pozisyon için ayrı ayrı sözlü mülakatlara tabi olacaklardır. Sözlü mülakatlarda ise;

  1. Kişinin kendine özgüvenine,
  2. Duruş hal ve hareketlerine,
  3. Diksiyonunun güzel olmasına,
  4. Konuyu anlama ve kavrama yeteneği,
  5. Mukayese gücü,
  6. Bilimsel ve Teknolojik gelişmelere açıklığı,
  7. Sınavdaki konulara göre bilgi düzeyi,
  8. Temsil kabiliyeti,
  9. Güncel gelişmelerden,
  10. Genel Kültür,

konularından da sorular yöneltilerek adayların sözlü mülakatları tamamlanmış olur. Adayların belirli kadrolara atanabilmesi için en az 70 puan almaları gerekiyor. Yazılı ve sözlü mülakattan aldıkları puanların aritmetik ortalaması ile belirlenecektir. [caption id="attachment_18213" align="aligncenter" width="709"] PTT-Personel-Alımı-Sınavı-Nasıl-Oluyor[/caption] Bu başarı puanlarına göre mesleğe alınacak sayı kadar asil aday, mesleğe alınacak aday sayısının 2 katı kadar yedek aday belirlenerek sizlere bilgi verilecektir. Sonrasında iş alımınız gerçekleşmiş olacaktır. PTT personel alımları ne zaman oluyor? diyorsanız sizlere her sene muhakkak alındığını söylemek isterim. Tam olarak hangi aylarda personel alımlarının yapıldığını soranlar ise, PTT personel alımlarının tarihleri daha önceden planlanmış bir şekilde yapılmamaktadır. Bu neden ötürü personel alımlarının net tarihleri sadece kendi resmi İnternet sitesinden duyurulmaktadır.

PTT Personel Alımında Hazırlanması Gereken Evraklar Nelerdir?

Posta Telgraf Teşkilatı için başvurunuzu yaptınız. Sınavları başarılı bir şekilde geçtiniz. İş başı tarihini almış oldunuz. Ve şimdi sıra geldi evrak hazırlamaya,

  1. Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  2. Diploma fotokopisi,
  3. Güncel 8 Adet vesikalık fotoğraf,
  4. Öğrenim durumunu gösteren belge,
  5. Adli sicil kaydı belgesi,
  6. Sağlık Kurulu raporu,
  7. Askerlikle ilgili durumu olmadığını gösteren resmi belge,
  8. Mal bildirim beyannamesi,
  9. İş isteme beyannamesi,
  10. Farklı kurumlardan hizmet yükümlüğünün olmadığını gösteren yazılı belge,
  11. Özgeçmişinde iş tecrübelerine ilişkin çalışma belgesi,

Evraklarınızı tamamlayıp başvurmuş olduğunuz kuruma teslim ettiğiniz taktirde, İşe başlama tarihiniz belli olacaktır. Peki çalışma saatleriniz ve koşullarınız nasıl olacaktır.

PTT Çalışma Saatleri ve Koşulları Nasıldır?

Posta ve Telgraf Teşkilatı genel müdürlüğü şubelerine işe alınmış kişiler nasıl ve ne şekilde çalışacaklardır. Kendi resmi sitelerinde paylaşmış oldukları bilgilere göre;

''Genel olarak şubelerdeki çalışma düzeni hafta içi 08:30 17:00 saatleri arasında olup 12:30 13:30 arası öğle molanız olmaktadır.''

Pazar günleri hafta tatili olup, merkez PTT şubeleri dışında cumartesi günleri de tatildir. Yalnız çalışmış olduğunuz bölüme ve kadroya göre cumartesi günleri değişiklik göstermektedir. Resmi tatillerde izinli olma şansınız var. Bundan daha iyi, nasıl bir iş imkanınız olabilir ki.



Kayıtlı Yorum Bulunmamaktadır. İlk Yorum Ekleyen Siz olun

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *