657 Tabi Devlet Memuru Nasıl Olunur? Başvuru Şartları Nelerdir?

657 Tabi Devlet Memuru Nasıl Olunur? Başvuru Şartları Nelerdir?
Reklam Alanı

Türkiye şartlarında en güvenilir ve garanti meslek olarak devlet memurluğu bilinmektedir. Eğer sizde 657 tabi masa başı memur olmayı düşünüyorsanız. 2021 yılında KPSS şartsız, adalet bakanlığı, belediyeler, eğitim ve sağlık alanı olmak üzere, bir çok kamu kurumları sınavsız kadrolu memur alımı yapmaktadır. Şayet sizlerde İŞKUR aracılığı ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından tüm kamu ve kurumlarına KPPS'siz olarak başvuru yapmak istiyorsanız. Öncelik olarak başvuru şartlarını neler olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Daha sonra ise nasıl başvuru yapacağınızı sizlere bizler de ayrıca anlattık.

Memur Nedir? Sınavsız Devlet Memuru Nasıl Olur?

Memur idari bir sisteme bağlı olarak, kamu hizmetlerini yapmakla görevlendirilen meslek gurubuna verilen bir isimdir. Memurlar devlet hizmetlerinde aylık ile çalışan görevli kişilerdir. Kamu görevlisi sıfatına sahip olan memurlar devlet güvencesi altındadırlar. Bununla birlikte memur nedir? denilince aslında memurluğun birçok tanımı vardır. Memur denilince aklımıza;

  • Masa başı işte gelebilir.
  • Geceleri sokakta çalışan gece bekçileri de gelebilir.
  • İlçenin yönetiminden sorumlu olan kaymakamda bir tür memurdur.
  • Okullarımızı yöneten müdürlerimizde memurdur.
  • Devlet kurumlarında temizlikle ilgilenen hizmetlilerde memurdur.
  • Polisler, ilk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlarımız, özel sektör hariç.

En temelinde devlet kurumlarında çalışan sürekli elemanlar memur denir. Devlet dairelerinde çalışarak görevlerini yapmakla yükümlüdürler.

Ayrıca devlet memurlarının KOSGEB tende faydalanabiliyorlar. Nasıl olduğunu merak ediyorsanız  Devlet Memurları KOSGEB'den Nasıl Faydalanır? sitemizden gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Üniversiteden yeni mezun olanlar ve lise mezunu olan birçok kişinin hayalidir aslında memur olmak. Hepimiz memur olmak isteriz ve bu hayalimizin yollarını aramaktayız. Sabit bir işimiz olsun devlet güvencesi altında çalışarak, düzenli gelir sahibi olmayı hedefleriz. Ancak bazen ne kadar çok çabalasak ta, bir yerden sonra yetersiz kalmakta ve başaramamaktayız.  Fakat ülkemizde yaşanan talihsiz olay  sonrasında açığa alınan binlerce kişi memurluktan uzaklaştırıldı. Bir yandan kamu kurumlarında darbe girişimleri sonrasındaki görevden almalar devam ederken, bir yandan da memur açıklığının giderilmesi için yeni memur alımları yapmaya devam ediliyor. Bu yüzden sınavsız memur alımları dahi yapılmaktadır. Peki, sınavsız olarak devlet memuru nasıl olursunuz? Sınavsız Devlet Memuru Olmak İsteyenler: Sınavsız olarak devlet memuru olmak isteyen kişiler. Sınavsız memur alan Devlet kurumlarına müracaat yapar ise, sadece mülakat adı verilen seçme sistemine girmektedirler. Bu sistem doğrultusunda yapılan yüz yüze ve kurumun belirlediği sözlü olarak soru cevap şeklinde görüşmeler yapılır. Bu görüşmelerde her ne kadar genel kültür ve mesleki bilgiler sorulmuş olsa da.

''Asıl amaç başvuruda bulanan kişinin devlet memurluğuna ideal olup olmadığını görmektir.''

Böylece, başvuru adayının hitap tarzına, karakteristik özelliğine, konuşmasına ve kılık kıyafetine göre mülakata giren adaylara puan verirler. Bu puanlar, diğer notlar ile birleştirilerek başvuruda bulunan kişinin temel puanını oluşturur. En çok puanı alan kişinin evraklarının tamamlanması istenerek sınavsız bir şekilde işe alımı gerçekleşmiş olur. Peki bu şekilde sınavsız (KPPS'siz) ve KPSS'li olarak devlet memuru olacak adaylardan ne gibi şartlar aranır?

657 Sayılı Memur Olma Kanunu Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Devlet memurları, kanunlarda belirtilen görevleri; bağlı bulundukları hizmet birimlerinde zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapmakla yükümlüdür. Kamu Personeli olarak, çalışan kişileri ilgilendiren 657 sayılı kanunun adı Devlet Memuru Kanunudur. Görevlerinin iyi ve doğru yürütülerek amirlerine karşı, sorumluluklarını yerine getirmesidir. 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu;

  • Hizmet şartlarını,
  • Niteliklerini,
  • Atanma ve yetiştirilmelerini,
  • İlerleme ve yükselmelerini,
  • Ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını,
  • Aylıklarını ve ödeneklerini,

düzenler. Özel hizmet tazminatı, disiplin ve izin hükümleri gibi maddelerden dolayı en sık değişikliğe uğrayan ve bu nedenle de adından en çok bahsedilen kanunlardan biridir. Kamu kurum ve kuruluşlar resmi gazetede yayımlanan 657 sayılı kanuna tabi olarak, sözleşmeli ve kadrolu memur alımları yapmaya devam ediyor. Kamulara memur olarak atanmak için bazı başvuru şartları vardır. Bu şartlar nelerdir?

  1. Türk Vatandaşı olmak,
  2. Öğrenim şartlarını taşımak,
  3. En az ortaokul mezunu olmak,
  4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  5. Yaş şartı 18 yaşını tamamlamış olması,
  6. Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı (rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma gibi) suçlarda mahkum olmamak,
  7. Askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış, ertelemiş olması,
  8. Güvenlik soruşturması kapsamında herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılmamış olunması gerekmektedir.
  9. Engelli personel çalıştırmasında, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak gerekiyor.

Devlet memuru olmak için tesis edilen sınıflar ile sınıflandırmada öğrenim unsuru maddelerindeki belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almak gereklidir. [caption id="attachment_18102" align="aligncenter" width="688"] 657-Sayılı-Memur-Olma-Kanunu-Nedir-Başvuru-Şartları-Nelerdir[/caption] Kamu kurumları devlet memuru olabilmek için, zorunlu olan genel şartların haricinde, alım yapmak istedikleri pozisyona göre de özel şartlar oluşturabilirler.

  1. Yabancı dil bilgisi,
  2. Yaş durumu,
  3. Eğitim durumu,
  4. Alınacak kadro için bazı mesleki sertifikalar,
  5. Belirli alanda veya sürede deneyim tecrübesi istenmektedir.

Bu koşullardan bir kaç tanesidir. Bu şartlar kurumlar tarafından belirlenmektedir. Bu şartlar altında sınavlı ve sınavsız personel alımı yapan kurumlar nelerdir? Şimdi onları görelim.

2021 Yılında KPSS'li ve KPSS Şartsız Personel Alımı Yapan Kurumlar Hangileridir?

2021 yılında yurdumuzun bir çok bölgesinde kamu kurum ve kuruluşlarında iş kanunu hükümlerine uykun bir şekilde personel alımları yapılacaktır. Bu alımlar İŞKUR ve Devlet Personel Başkanlığı aracılığı ile yapılacaktır. Planlamış oldukları kadroya, ihtiyaçları doğrultusunda personel alımını, İnternet üzerinden vermiş olduğu, ilanlar ile tüm vatandaşlarımızı bilgilendirmektedirler. Başta, Bakanlıklar olmak üzere üniversite hastanelerine, belediyelere, Jandarma Genel Komutanlığına ve diğer resmi kurumlara KPSS'li ve KPSS şartsız 10,000 den fazla personel alımları yapılacaktır. Şayet sizlerde başvuru yapmak istiyorsanız aşağıdaki vermiş olduğumuz kurumları inceleyebilirsiniz.

  • İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı KPSS puan sıralamasına göre 1,640 askeri personel alımı yapılacağı belirtildi.
  • Bülent Ecevit Üniversitesi 23 hemşire alımı yapılacağını yayımladı, lise, ön lisans ve lisans mezunları için.
  • Yıldızeli Kaymakamlığı Sosyal Yardım Vakfına sınavsız 18 40 yaş arasında temizlik personel alımı yapılacağını söylendi.
  • İzmir  Büyük Şehir Belediyesinde bulunan İzdoğa A.Ş. kendi bünyesinde daimi olarak devam etmek üzere 6 farklı meslekten personel alımı yapacağını duyurdu.
  • Adalet bakanlığı ve CTE 11,484 kamu personeli alım kılavuzu yayımladı.
  • Beykoz Belediye Başkanlığı'nın yayınladığı ilana göre daimi olarak KPSS taban türü ve diğer şartları taşımak kaydı ile memur alımı yapacaktır.
  • Ankara Çankaya Belediyesi evlendirme memuru, tahsildar, veznedar, hizmetli, çocuk eğitimcisi, veri hazırlama kontrol işlemleri kadrosuna KPSS 70 taban puanı şartı ile memur alımı yapacağını bildirdi.
  • Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi en az lise mezunu 15personel alacağını yayımladı.
  • İş bankası 5 ilde Lise mezunu Şoför alımı ilanı yayımladı.
  • Şişli Belediye Başkanlığı zabıta memuru alım ilanını yayınladı. B sınıfı ehliyet ve A2 motosiklet ehliyeti olan zabıta memuru alınacağının bilgisini verdi.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde 23 sürekli temizlik işçisi alımı yapacağını yayımladı.
  • Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığına 130 kadrolu işçi alımı yapılacak. 75 koruma ve güvenlik görevlisi, 55Temizlik görevlisi alımı için başvuru yapacak adaylar başvuru genel şartlarını İŞKUR internet sayfası üzerinden başvuru yapabilirler.

Dikkat etmemiz gerekenler kamu ve kurumların başvuru şartlarının neler olduğunu bilmemiz ve ona göre internet sayfası üzerinden başvurularda bulunmanız. Devlet kurumlarına memur olarak atandığınız taktirde uyulması gereken bazı kural ve yasaklar var.

Devlet Memurlarının Yapması Yasak Olan Eylemler Ve Kurallar Nelerdir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, devlet  dairelerinde çalışan tüm kamu personelinin, kamu hizmetlerinin sağlıklı yürümesi için uyması gereken başlıca kurallar vardır. Bu kuralları memurların çalıştıkları kurum içinde uyması gereken kurallar ve de iş yeri dışında uyması gereken yasak ve kurallardan oluşmaktadır.

Kamuda çalışan tüm memurlar, hal, hareket ve davranışlarına dikkat etmek zorundadırlar. Aksi bir durum söz konusu olduğunda ise yasaların verdiği yetki ile disiplin cezaları ile cezalandırılabilirler.

Devlet memurluğu kanununda bazı hususlar net bir şekilde hükme bağlanmıştır. Memurlar görevlerini yerine getirirken bazı yasaklara da uymaları gerekmektedir.

  1. Ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaması,
  2. Devlet memurunun denetimi altında bulunan personelden, kendi görevi yada mensup olduğu kurum ile ilgisi olan bir teşebbüsten, hediye alarak menfaat sağlamaması,
  3. Toplu eylem ve hareketlerde bulunması,
  4. Grev yapması,
  5. Siyasi Partilere girme yasağı, devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar. Anayasa'nın 68. maddesinde belirlenerek, siyasi partilere üye olamayacak kamu görevlileri ayrı ayrı sayılmıştır. Buna göre, hakimler ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevliler, yüksek öğretim öğrencesi öğrenciler ve silahlı kuvvetler siyasi partilere üye olamazlar.
  6. İkinci görev yasağı, (Üniversite öğretim üyeleri, kurumlardan izin alarak KİT yönetim kurulu üyesi, belediyedeki yönetici personel, belediye şirketlerinin yönetim kurulu üyesi ve başkanı olabilir.)
  7. Görev yaptığı yerdeki gizli bilgilerin dışarıya açıklanması yasaktır.
  8. Ayrıldığı kuruma karşı görev alma yasağı, memurların görevden ayrıldıktan sonra belirli bir süre, eski kurumlarına karşı görev ve iş alma karşı yasağı konulmuştur. Bunun amacı ise önceden sahip olduğu gizli bilgileri görev aldığı yeni işletme için kullanabilmesi, görevde iken ileride görev alacağını düşündüğü firmalara ayrıcalıklı muamele yapma olasılığı gibi etik olacak sorunları önlemek.

Bu kuralları çiğneyip yasak olan davranışlarda bulunan memurlarımız ise cezai uygulamaya tabi tutulurlar.

Devlet Memuruna Özel Konut Kredisi Veren Bankalar dan da çok özel ayrıcalıklarla yararlana bileceğinizi bilmenizi isterim.

Peki bu cezalar ne şekilde ve nelermiş şimdi onları görelim.

Memurlara Uygulanan Cezalar Nelerdir?

Kamu kurumlarında çalışmakta olan devlet memurlarının uyması gereken iç düzen kurallarını ihlal etmeleri durumunda disiplin cezası verilir. Bu cezaların asıl amacı kamu hizmetlerinin gerektiği gibi yürütülmesini sağlamak, devlet memurlarının yurt içi ve yurt dışında uyması zorunlu olan kuralları yerine getirmede garanti altına almaktır. Düzenin bozulmasına neden olan, herhangi bir davranışta bulunan suç işleyen memurlara verilebilecek disiplin cezaları şu şekildedir.

Uyarma Disiplin Cezası;

Devlet memurlarına  görev ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarı cezası almasına sebep olan yasaklar şu şekildedir.

  • İzni olmadan göreve sürekli geç gelinmesi, görev yerinden erken ayrılması ve görevi terk etmesi durumu,
  • Verilmiş olan emir ve görevin tam zamanında yapılmaması, idarenin belirlemiş olduğu usul ve esasları yerine getirmemesi, görevde kullandığı belge ve eşyaları düzensiz kullanması ve bakımında göstermesi durumunda,
  • Usulsüz müracaat yada şikayetlerde bulunma,
  • Kurum tarafından belirlenmiş olan tasarruf tedbirlerini çiğnemesi durumunda,
  • Devlet memuruna yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunma,
  • Kurum tarafından belirlenmiş olan kılık ve kıyafet yönetmenliklerine aykırı davranma,
  • Görev yada iş sahiplerine ilgisiz davranma durumunda uyarma disiplin cezasını yazılı bir şekilde alır.

Kınama Disiplin Cezası;

Devlet memuruna görevde kusurlu davranışlar sergilemiş  olduğunun yazı ile bildirilmesidir.

  • Devlete ait eşyaları kendisi için kullanmak yada kaybetmesi durumunda,
  • Verilmiş olan görevlerin tam zamanında yapılmış olmaması,
  • Görev halinde idarenin belirlediği usul ve esasların yerine getirilmemesi durumda,
  • Görev ile ilgili resmi belge ve eşyaların korunması, kullanılma ve bakımında dikkatsiz davranılmasında,
  • Eşin, reşit olmayan ya da kısıtlı çocukların kazanç getirici sürekli faaliyetlerin belirlenen süre içinde kuruma bildirilmemesi durumunda,
  • Görev dışındaki zamanlarda devlet memurunun güvenini ve itibarını sarsacak şeklide davranışlarda bulunduğunda,
  • Görev sırasında başlarındaki amirlere, ve ve davranışları ile saygısızlık gösterme durumlarında,
  • Mesai arkadaşları yada iş sahipleri ile söz yada hareketleriyle tartışma ortamı yaratıp, sataşması durumunda,
  • Amirleri tarafından verilmiş olan görevlere itiraz etmesi durumunda,
  • Görev yerinde genel ahlaka ve edebe aykırı davranışlarda bulunması durumunda,
  • Çalıştığı kurumun huzurunu ve düzenlerini bozacak davranışlarda bulunduğunda,
  • Yetki sahibi olmadığı halde basına bilgiler vermesi durumunda,
  • Kişisel borçlarında ödeme zorluğu çekip, hakkında yasal yollara başvurulması durumunda kınama disiplin cezasını yazılı olarak alır.

Aylıktan Kesme Disiplin Cezası;

Devlet memurunun bürüt aylığından 1/30 ila 1/8 oranları arasında alacağı maaştan kesinti yapılması demektir. Aylığının kesilmesine sebep olan durumlar şu şekildedir.

  • Emir ve görevlerin kasıtlı bir şekilde zamanında yapılmaması, görev yerinde idarenin vermiş olduğu usul ve esasları yerine getirmediği durumunda,
  • Görev ile ilgili resmi belge ve eşyaların korunmadığı durumunda,
  • Toplu müracaat ve şikayet etme durumunda,
  • Görev ile alakalı konularda sorumlu olan kişilere karşı yanlış ve yalan beyanlarda bulunduğu durumda,
  • Göreve izinsiz ve özürsüz bir şekilde haber vermeden 2 gün gelmediği durumlarda,
  • Devlete ait resmi belge ve araçların görev harici kişisel menfaat sağlamak amacıyla kullandığı durumda,
  • Görev sırasında amirlerine karşı söz ve harekeleri ile saygısızlık ettiği durumda,
  • Yasaklanmış herhangi bir yayını görev yerinde bulundurduğunda,
  • Memur görev yaptığı yerde, bir alanın herhangi bir toplantı, tören gibi amaçla izinsiz bir şekilde kullanılmasına yardımcı olduğu durumlarda,
  • Görev sırasında devlet memurlarının itibar ve güven duygusunu sarsacak davranışlarda bulunduğunda almış olduğu aylık maaşı kesintiye uğrayacaktır.

Kademe İlerlemesinin Durdurulması Disiplin Cezası;

Memurun yapmış olduğu kusurlu davranışın, gerçekleştirdiği eylemin derecesine göre, bulunduğu kademede ilerlemesinin  1 ila 3 yıl arasında durdurulmasıdır. Kademe ilerlemesinin durdurulmasında disiplin cezasını gerektiren durumlar ise şu şekildedir.

  • Amirlerine yada yanındaki çalışma arkadaşlarına karşı, küçük düşürücü ve aşağılayıcı hareketlerde bulunduğunda,
  • Bulunduğu göreve sarhoş bir şekilde gelmek ve görevde bulunduğu yerde alkol almak,
  • Özürsüz bir şekilde ve kesintisiz olarak 3 ila 9 gün göreve gelmediği durumlarda,
  • Görevle alakalı ne şekilde olursa olsun kendine yada ikinci bir kişiye çıkar sağlamış olduğunda,
  • Gerçeğe aykırı belge ve rapor düzenlemiş olduğunda,
  • Görevin yerine getirilmesi sırasında  din, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce mezhep ayrımı yapmak. Kişilerin yararlarını ve zararlarını hedefleyen davranışlarda bulunduğunda,
  • Belirlenen süre ve durumlarda mal bildiriminde bulunmadığı durumlarda,
  • Kurumca alınan karara göre açıklanması yasaklamış bilgileri açıkladığı durumlarda,
  • Amir ve iş arkadaşlarına hakaretler ederek, tehditte bulunduğunda,
  • Herhangi bir siyasi partinin yararı yada zararı için faaliyetlerde bulunduğunda,
  • Görevinin sağladığı diplomatik statüden yararlanarak yurt dışında ödeme yapmamak, üzerine borçlanmak,  borçlarını ödeme konusundaki davranışları ile devlet itibarını zedelemek yada mecburiyete dayanmaksızın borcunu ödemeden ülkeye döndüğünde, kademe ilerlemesi durdurulur. Memurun öğrenim durumu kapsamında ilerleyebileceği son kademeye ulaştığında, Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine maaşından 1/4 ila 1/2 arasında para cezası kesilmiş olur. Aynı durumların sürekli olarak devam etmesi halinde memurun görevine son verilir.

Devlet Memurluğundan Çıkarılma Cezası;

Devlet memurluğu yapan kişinin, bir daha devlet memuru olmamak üzere görevinden atılmasıdır. Devlet memurluğundan çıkartılmasını gerektiren sebepler şu şekildedir.

  • Devlet tarafından yasaklanmış olan yayımları, ideolojik yada siyasi amaçlara sahip pankart, bildiri, afiş gibi şeyleri basma, dağıtma, çoğaltma ve bunları kuruma getirerek teşhir ettiği durumlarda,
  • Siyası yada ideolojik amaçlar ile kurumun huzur sükûn ve düzenini bozmak, işgal, boykot, engelleme, iş yavaşlatmak ve grev gibi eylemlere katılmak yada bu amaçlar ile toplu olarak görev almış kuruma gelmemek,
  • Siyasi partilere üye olduğu durumda,
  • Afet, savaş veya olağanüstü hal durumlarında bu konularla ilgili olarak amirler tarafından verilmiş olan emir ve görevleri yerine getirmediği durumlarda,
  • Amir yada çalışma arkadaşlarına fiili tecavüzde bulunduğunda,
  • Yurt dışında devletin itibarını düşürecek yada görev haysiyetini zedeleyecek durum ve davranışlarda bulunduğunda,
  • Yetki sahibi olmadan durum ve gizli belgeleri açıklamış olduğunda,
  • Memurluğu sarsacak yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunduğunda memurluğu durumlarda,
  • 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkındaki kanuna aykırı fiilleri işlemiş olduğunda, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olduğunda, bu örgütlere yardım ettiğinde, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak yada kullandırdığında iş ihlaline son verilerek, memurluktan çıkartılmasına karar verilmiş olur.


Kayıtlı Yorum Bulunmamaktadır. İlk Yorum Ekleyen Siz olun

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *