Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanması Ne Kadar? (2023 Sorgulama)
Reklam Alanı
Evlenmemiş, eşi vefat etmiş yada herhangi bir sebepten dolayı, evliliğine son veren boşanan bayanlarımız için, ölen babasından maaş ne peki ne kadar bağlanır? Bunun cevabını öğrenmek istiyorsanız sizler için yazımın içeriğinde paylaşmış bulunmaktayız. Ayrıca gerekli olan şartları ve dilekçe ile birlikte nereye müracaatta bulunacağınızın bilgisini de vermiş bulunmaktayız.
Evlenip Boşanmış, Hiç Evlenmemiş Kızlara Ölen Babadan Maaş
Herkesin bildiği gibi ülkemizin nüfus çoğunluğunu kadınlarımız oluşturmaktadır. Bu sayede devletimiz her konuda kadınlarımıza mağdur kalmamaları için destekler vermektedir. Günümüzde erkeklerden çok kadınlara yönelik yardım ve hizmetler bulunmaktadır. Bu yüzden kadınlar her zaman için, erkeklere göre ön planda olmaktadır. Devletin özellikle eşi vefat etmiş yada eşinden Boşanmış Dul Kadına Devlet Destekleri Ve Sosyal Yardımları bulunmaktadır. Sizlerden bu yardımlardan yararlanmak için vermiş olduğumuz adres üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca hiç evlenmemiş yada evlenip boşanmış kadınlarımıza ailesinden anne veya babası vefat etmiş ise maaş bağlanmaktadır. Kişinin babası ölmeden önce sigortalı bir işte çalışıyorsa, yada emekli olduysa vefatından sonra maaşının bir kısmı kız çocuğuna bağlanmaktadır. Bu sayede geride kalan kız evladı kimseye muhtaç mağdur bir durumda olmamaktadır. Tabi ki maaş bağlanabilmesi için sizden bir takım şartlar istenmektedir. Eğer babanız gerekli görülen hizmeti yerine getirdi ise maaş almanızda hiç bir sakınca olmayacaktır. Şimdi gelelim vefat eden anne veya babanızdan maaş alabilmek için gerekli görülen şartların neler olduğuna.
Vefat Eden Anne Veya Babanın Maaşını Alabilmek İçin Gerekli Görülen Şartlar Nelerdir?
Dünya kurallarına göre doğmakta var ölmekte. Aileden birini yada çevremizdeki yakınlarımızdan birini kaybettiğimizde fazlasıyla üzülüyoruz. Ama üzülmek onları geri getirmiyor, acımızı ne kadar içimizde yaşasak ta bir şekilde hayatımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Çünkü hayatın kuralı bu, nefes aldığımız süre içinde bu can bize emanet, yaşamak zorundayız. Söylediklerimde sizce haksız mıyım? Bu durumda hayata uyum sağlamak, yaşamak için, kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Bayan olarak hiç evlenmediniz ya da evlendiniz bazı sebeplerden dolayı evliliğinize son verdiniz. Hayatınıza devam etmek için maddi gelire ihtiyacınız var, vefat etmiş olan anne veya babanızın maaşını almak ile işe başlamak istiyorsunuz. Yalnız sizden istenilen bazı şartlar bulunmakta, peki bu şartların neler olduğuna gelecek olursak,
SGK, BAĞKUR gibi başka bir sosyal güvencenizin olmaması
Devletin kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak çalıyor olmamanız
Düzenli, sabit, yüksek miktarda gelirinizin olmaması
Boşandıktan sonra tekrar bir evlilik yapmış olmamalısınız
gibi şartlar sizlerden istenmektedir. Eğer şartlara uyum sağlarsanız vefat eden anne veya babanızın maaşını alamama gibi bir durumunuz asla olmaz. Yani direk verilen şartlara uyum sağlamanız halinde maaş bağlanır. Peki ya maaş alabilmek için anne veya babanızın ölmeden önce ne gibi hizmetleri yerine getirmiş olması gerekiyor derseniz.
Vefat Eden Anne Veya Babadan Maaş Alabilmek İçin Gerekli Görülen Koşullar
Vefatı gerçekleşmiş olan anne veya babanın sosyal bir güvence altında çalışmış olması gerekmektedir. Anne veya babaya sosyal güvenceyi sağlamış olan herhangi bir kurum yada kuruluşta düzenli bir şekilde çalışmış gerekli görülen hizmeti vermiş olması gerekmektedir.
Anne veya babanın ölüm tarihinden önce SSK 4/1-a hizmetinden en az 5 yıllık sigorta süresini doldurması ve en az 900 gün prim ödeme sayısının olması gerekir. Eğer belirlenen bu sayıyı tamamlamadı ise, sigortalı süresini tamamlamak için hizmet borçlanması yapılması gerekir. Oda en az 1800 güne denk gelmektedir. Geriye kalan eksik günleri için hizmet borçlanması ile tamamlanması gerekmektedir.
Vefat eden anne veya babanız memurduysa eğer, emekli sandığında en az 3600 gün pirim sayısının olması gerekmektedir.
Eğer BAĞ-KUR 4/1-b olarak hizmet vermekte ise, ölen anne veya babanın en az, 1800 gün prim sayısının olması gerekmektedir. Şayet gün sayısı tamamlanmadı ise, 1800 gün olarak hizmet borçlanması karşılığında tamamlanmaktadır.
Vefat eden anne veya baba emekli olması gerekmektedir. Ayrıca kendi adına emekli olması gerekmektedir. Yani babanız daha önce vefat etti ve anneniz babanızdan dolayı maaş alıyor ise, size ayrı bir maaş bağlanmaz sadece babanızın hissesinden düşen maaşı alabilirsiniz.
Belirlenen bu hizmetler yerine getirildiğinde geride kalan aile fertleri arasında maaş hisselere bölünmektedir. Yani eğer babanız vefat etti ise size geride anneniz ve diğer kardeşleriniz varsa belli şartları taşıyan bireyler arasında maaş hisselere bölünmektedir. Bu konudaki daha fazla ayrıntılı bilgi için yazımızın devamını okumalısınız.😉
Vefat Eden Babanın Boşanmış Dul Kızına Ne Kadar Maaş Bağlanır?
Babanın ölümünden sonra geride kalan eşi ve çocukları için, ölen kişi emekli ise vefatından sonra 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa göre bağlanacak olan maaş hisselere bölünmektedir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için Ölüm Aylığı Miktarı Ne Kadar? Hesaplama Tablosu adresinden faydalanabilirsiniz. Bölünmüş olan hisse miktarını sizler için 2023 yılını ele alarak % (yüzde) şeklinde verecek olursak aşağıdaki gibi olmaktadır.
Vefat eden kişinin eşi hiç bir yerde çalışmıyor başka geçimini sağlayacak geliri yoksa ve hiç çocuğu yoksa ölen eşinin maaşının %75'ini alır. Başka bir kurumda çalışıyor ise maaşın %50'sini almaktadır. Oda şu anki hayat şartlarına göre ne yapar vermiş olduğumuz tablo üzerinde görelim.
Vefat eden kişinin 2023 yılında aldığı son maaş
Geride kalan çalışmayan eşinin alacağı maaşın % 75'i net maaşı
Geride kalan çalışan eşinin alacağı maaşın %50'i net maaşı
3.500.00 TL
2.625.00 TL
1.750.00 TL
Ölen kişinin geride kalan eşi ve tek evlenmemiş yada evlenip boşanmış kızı varsa eğer, bağlanacak olan maaşın %60'ı eşine %30'da tek çocuğuna verilmektedir. Bu durumu da hesaplayacak olursak,
Vefat eden kişinin 2023 yılında aldığı son maaş
Geride kalan çalışmayan eşinin alacağı maaşın % 60'i net maaşı
Geride kalan 1 çocuk vefat eden babası üzerinden maaşının %30'unu alma hakkına sahiptir.
3.500.00 TL
2.100.00 TL
1.050.00 TL
Vefat eden babanın geride kalan eşi ve 2 çocuğu için bağlanacak miktar ise, maaşının %50'i eşine geriye kalan %50'de eşit bir şekilde %25, %25 olarak 2 çocuğuna bağlanmaktadır.
Vefat eden kişinin 2023 yılında aldığı son maaş
Geride kalan çalışmayan eşinin alacağı maaşın % 50'i net maaşı
1 çocuğu vefat eden babasının maaşının %25'ini almaktadır
2 çocuğu da vefat eden babasının maaşının %25'ini almaktadır
3.500.00 TL
1.750.00 TL
875.00 TL
875.00 TL
Yukarıda vermiş olduğumuz tablo üzerinden vefat etmiş olan babanın geride kalan eşine ve çocuklarına düşecek para miktarı net bir şekilde 2023 yılı için verilmiştir. Bu bağlanmış olan maaşların ne kadar süreceğini merak edenler için bilgiler aşağıda mevcuttur.
Ölen Babanın Çocukları Bağlanan Maaştan Ne Kadar Süre Yararlanabilirler?
Vefat etmiş olan babanın hanedeki çocuk cinsiyetlerine göre bağlanacak maaşın süresi farklılık göstermektedir. Eğer evdeki kardeşler erkek ise 18 yaşına kadar babasının maaşından faydalanabilmektedir. Erkek çocukları lise ve dengi okullarda okuyor ise 20 yaşına kadar. Öğrencilik hayatı devam edip yüksek lisans veya üniversite okuyorsa 25 yaşına kadar ölen babasının maaşının kendine düşen hissesini almaktadır. Bu kural kız çocukları için geçerli olmamaktadır. Kız çocukları evlenmiş yada boşanmış olanlar evlenene kadar almaktadır.
Haklı veya haksız kendinize göre herhangi bir sebepten dolayı eşinizden ayrıldınız. Ve hiç bir geliriniz yok babanızdan da bir maaş bağlanamadı. Şimdi yapmanız gereken nedir? Tabi ki bu konuda en mantıklısı kendi işinizi kurmak ve yolunuza devam etmek. Buda bilindiği gibi belli bir sermaye ile olmaktadır. Eğer elinizde sermayeniz yoksa Ev Hanımlarına Kredi Veren Bankalar bulunmaktadır. Sizler için gerekli olan tüm bilgiler vermiş olduğumuz adres üzerinde mevcuttur. Sizler için yararlı olacağını düşünerek, ziyaret etmenizi tavsiye ederim😉
Kız evladı evlenip tekrar boşandığı halinde ise, dilekçe yazarak talepte bulunmaları mümkündür. Ayrıca evlenmedikleri süre zarfında ömür boyu babasının sağlık sigortasından faydalanabilmektedirler. Babası ölmemiş ise, yaşıyor olsa dahi sağlık sigortasından her şekilde yararlanabilmektedirler. Peki ya vefat eden babadan maaş alabilmek için hangi kurumlara başvurulması gerekiyor?
Dul Kadın Ölen Babasından Maaş Alabilmek İçin Hangi Kurumlara Müracaatta Bulunması Gerekiyor?
Ölen babanın maaşını alabilmek için babanın çalışmış olduğu yere göre başvuru yerleri değişmektedir. Eğer Vefat eden babanız SSK yada BAĞKUR çalışanı yada emeklisi ise, ikametgah etmiş olduğunuz mevkideki Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmanız gerekmektedir.
Babanız devletin kurum ve kuruluşlarında memur olarak görev yaptı ise başvuruda bulunmanız gereken yer olmaktadır. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren a göre belirlenmiş olan şartları taşıyan geride kalan eşi veya çocukları babasının maaşını alabilmek için başvuru sırasında istenilen evrakları tamamlaması gerekmektedir.
Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Sorgulaması Nereden Yapılır?
Ölmüş olan babanızın aylığını almaya karar verdiniz sizlerden istenilen şartları taşıdığınıza eminsiniz. Konu ile alakalı olan gerekli kurum ve kuruluşları öğrendiniz. Şimdi sıra geldi başvurmaya, sizlerden başvuru esnasında bazı evrak ve belgeler istenmektedir. İstenilen belgeler ise şu şekildedir;
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi
2 adet son 1 yıl içerisinde çektirmiş olduğunuz vesikalık fotoğraf
Veraset ilanınız
Boşanmış iseniz, mahkeme tarafından verilen boşanma kararınız
Son olarak doldurmanız gereken babanızın maaşından faydalanmak istediğinize dair DUL MAAŞI dilekçesi.
istenilen evrakları tamamladığınızda sizlerden istenilen şartlara uyum sağlıyorsanız eğer, başvurunuz kesinlikle onaylanmış olacaktır. Onaylandığını öğrenmek için müracaat ettiğiniz kuruma giderek bilgi alabilirsiniz. Yada telefon ile arayarak ta öğrenebilirsiniz. Diğer bir sorgulama yöntemi ise e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlete giriş yapmanız halinde gerekli olan bilgileri alabilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *