Genç Erkek Kadın Girişimci Çiftçi Kredisi 3.000.000 TL Oldu (MART 2025)
Ana Sayfa > Hayvan Kredisi
Ziraat Bankası 2025 senesinde kadın ve erkek genç girişimci çiftçilere 300 bin TL kadar faizsiz kredi vermektedir. Yem, mazot, tohum, gübre ve tarımsal ilaç alımlarına vermiş olduğu 300.000 TL sıfır faizli kredi tam 18 ay ödemesizdir. Bunun yanı sıra yine Ziraat Bankası kadın ve erkek genç girişimci çiftçilere bu sene için 3.000.000 TL (Üç milyon TL) kadar sübvansiyonlu kredi vermektedir. Devlet hazine faiz destekli vermiş olduğu Ziraat Bankası girişimci çiftçi kredisi 1 yıl ödemesizdir. Taksit ödemeleri ise yılda bir olarak yapılır. 5 sene geri olarak verilmektedir. Genç girişimci çiftçilere düşük faizli verilen bu kredinin peki başvuru şartları nelerdir? Kimler başvuru yapabilir? Tüm bu soruların yanıtlarını nelere kredi verdiği ve gerekli evrakların neler olduğuyla birlikte burada yer verdik.
Genç Çiftçilere Ziraat Bankası Nelere Kredi Veriyor?
Ziraat Bankası genç çiftçilere 2025 senesinde 3.000.000 TL kadar sübvansiyonlu kredi vermeye başlamıştır. Genç çiftçilere düşük faizli verilen krediler tarım ve hayvancılık alanında bir çok yatırım konusu kapsamaktadır. Devlet faiz destekli olarak vermiş olduğu sübvansiyonlu krediyle peki genç erkek ve kadın çiftçilerimiz neler alabilmektedir?
- Büyükbaş Hayvancılık:
- Canlı süt ve etçil büyükbaş hayvan alımı. (Manda, dana, düve, etçil ve sütçü sığır, inek vb.)
- Ahır yapımı yada tadilatı
- Yem hazırlama üniteleri
- Çayır biçme makinası
- Bayla makinası
- Travay
- Gübre yönetimi
- Tartı sistemi
- Süt sağım ünitesi
- Süt soğutma tankı
- Tam otomatik süt sağım makinaları
- Silaj makinası
- Hayvan yatağı
- Küçükbaş Hayvancılık:
- Canlı küçükbaş hayvan alımı. (Keçi, koyun.)
- Ahır yapımı/tadilatı
- Hayvan yıkama makinası
- Yem hazırlama ünitesi
- Yün kırkım makinası
- Çayır biçme makinası
- Bayla makinası
- Silaj makinası
- Tartı sistemi
- Süt sağım ünitesi
- Süt soğutma tankı
- Arıcılık:
- Arılı kovan alımı
- Polen kapanlı yeni kovan
- Elektrik çit sistemi
- Bal süsme makinası
- Bal dolum ve paketleme makinası
- Polen temizleme ve kurutma makinası
- Kek hazırlama makinası
- Arı zehri toplama aparatı
- Jeneratör
- Arıcı barakası yada karavanı
- Çiftleştirme kovanı
- Bina yapımı
- Raf sistemleri
- Arıcılık malzemeleri (el demiri, pürmüz, körük vb.)
- Kek
- Arı ilacı alımı
- Gezici arıcılık yapanların nakliye giderleri
- Kanatlı Hayvancılık (Et Tavukçuluğu):
- Etlik (civciv, yarka) alımı.
- Tesis bakım, onarım ve modernizasyon giderleri
- Kuluçkahane
- Gübre işleme tesisi
- Yem silosu
- Yumurta işleme, tasnif ünitesi
- Yumurta paketleme tesis yapımı
- Biyogüvenlik harcamaları
- Damızlık kümes
- Yem
- ilaç
- Temel Hayvansal Üretim (Yem Kredisi)
- Döner sermaye giderleri (Nakit para)
- Mazot
- Yem
- Gübre
- Tohum
- İlaç
- Aşı
- Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim (Seracılık)
- Sera kurulumu/modernizasyonu
- Mantar üretim tesisi
- Mantar kompostu
- Tıbbı ve aromatik bitki alımları
Genç çiftçilere 3.000.000 TL kadar üst limitlerle tarım ve hayvancılık alanında sübvansiyonlu olarak verilen kredilerin kapsamları bu şekildedir. (Traktör alımları bu kapsama dahil değildir.)
Hibe ve faizsiz krediler ile traktör sahibi olabilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı: Devlet Destekli Hibe Traktör Nasıl Alınır? sayfamızda..
Ziraat Bankası Kadın Girişimci Çiftçi Kredisi Şartları Nelerdir?
Ziraat Bankası genç erkek ve kadın girişimci çiftçi kredisi şartları nedir? Bu şartlar ikiye ayrılır. 1- Ziraat Bankası tarafından aranan şartlar. 2- Cumhurbaşkanı kararı ile sübvansiyonlu kredi konusuna olan başvuru şartlarıdır. Ziraat Bankası ve kredi konusuna göre aranan şartlar peki nelerdir?
Ziraat Bankası Şartları:
- ÇKS ve İşletme belgesine sahip olması. ÇKS Belgesi İlk Defa Nasıl Nasıl Alınır? da bu her iki belgenin nasıl çıkarabileceğini görebilirsiniz.
- Kredi notu oluşmuş ve riskli bölgede olmuyor olmalı.
- İpotek değeri olan rehin istenilir. Şayet çiftçimiz hayvancılık ile uğraşıyor ise üzerlerine küpe numaraları ile kayıtlı hayvanları rehin ederek de kredi başvurusunda bulunabilirler.
- Kredi miktarına göre en az 2 çalışan olmak kaydı ile eşlerinin onayları ile kefil isteyebilmektedirler.
- Nüfus cüzdanı ve adres teyidi için bazı belgeler
- Devlete vergi borcu yoktur yazısı talep edebilirler. Vergi dairesinden ücretsiz olarak çıkarıla bilir.
- Erkek genç girişimcilerde üst yaş sınırı 41 olmaktadır. Kadın girişimcilerde ise herhangi bir üst yaş kısıtlaması yoktur. Kadın ve erkek girişimcilerin 18 yaşından büyük olması gerekir.
- Başvuru yapılacak branşa ait sertifikanın olunması.
- Erkeklerde en az lise, kadın girişimcilerinde en az orta okul tahsiline sahip olması gerekmektedir.
Yatırım Konusuna Göre Aranan Şartlar: Küpe numaralarının HAYBİS yada Bakanlık tarafından sektöre yönelik kurulan izleme sisteminde kayıtlı olarak yer alması.
- Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği: En az 50 baş yada üzerinde damızlık sığır veya manda alınması gerekilir. Yada bu sayının üzerine çıkarılması gerekilmektedir. Sütçü olarak ırklar: Jersey, Holstein. Kombine ırklar: Montbeliard, Brown Swiss ve Simental ile manda alımları yapılması gerekilir. Sığırlar ilk yavrusuna gebe yada ilk yavrusunu yapmış olmalı. Azami olarak ise 36 aylık olması gerekir. Mandalar ise ilk yavrusunu yapmış yada gebe, en az fazla 48 aylık olmalıdır. Damızlık düve yetiştiriciliği yapacakların da alacakları düvelerin 4 ila 15 aylık arasında olaması gerekir.
- Büyükbaş Hayvan Besiciliği: Manda dahil olmak üzere 50 baş veya üzeri işletme kurmaları yada sayılarını 50 başın üzerine çıkarmaları gerekir.
- Küçükbaş Havancılık: Koyun en az 250, keçi en az 100 baş alım yapılması yada bu sayının üzerine çıkarılması için başvuru yapılması gerekilir. Dişi küçükbaşlar 6 ila 24 aylık aralığında, erkekler ise en az 3 aylık olması gerekir.
- Arıcılık: En az 50 aralılı kovan alımı yada 50 kovan arılı kovan üzerine çıkarılmak için başvuru yapılması gerekilir.
- Kanatlı Sektörü: Etlik piliç en az 10000 alınması yada bu sayı üzerine çıkarılması gerekilir.
Toprak altı ve üstü bitkisel üretim yetiştiricilikleri için aranan şartlar buradaki resmi gazetede yer almaktadır.
Genç Çiftçi Kredisi Başvuru Evrakları Neler? Nerelerden Alınır?
Ziraat Bankası tarım ve haysan alanında sübvansiyonlu genç çiftçilere verilen kredilerin başvurularında bazı evraklar talep eder. Talep edilen bu evrakların bir çoğu ise farklı kurumlardan temin edilir. Kadın ve erkek genç çiftçilerimiz den peki istenilen bu gerekli evraklar nelerdir? Hangi kurumlardan alınmaktadır.
- İşletme tescil belgesi. (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü)
- Kapasite raporu. (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü)
- Çiftçilik belgesi. (Ziraat Odası)
- ÇKS (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü)
- Kredi kullanılacak alana ait sertifika.
- Teminat gösterilecek olan taşınır, taşınmaza ait belgeler.
- Hayvan listeniz.
Ziraat Bankası Kadın Girişimci Çiftçi Kredisi Faiz Oranları/Kredi Üst Limitleri Ne Kadar?
Ziraat Bankası sübvansiyonlu tarım ve hayvancılık kredilerinde çiftçilerimize %50 faiz indirimi uygulamaktadır. Başvuru yapan sahibi erkek veya kadın genç girişimci çiftçi ise bu indirim oranına ekstra %15 daha ilave edilir. Sonrasında ise, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan resmi gazetede bu faiz indirimleri, Ziraat Bankası senelik cari faiz oranından düşülür. Böylece genç erkek ve kadın çiftçilerimiz kullanacağı sübvansiyonlu kredi faiz oranın kaç olduğu belli olmuş olur. Peki, Ziraat Bankası güncel yıllık cari faiz oranı kaç? Kadın çiftçiler, üretim konularına göre kullanacakları sübvansiyonlu kredilerin faiz oranları ne kadar? Kullanılacak kredinin en üst limitleri ne kadar?
Ziraat Bankası Cari Faiz Oranı (Mart 2025): %45
- Sütçü Kombine Yetiştiriciliği: Çiftçilerimize faiz indirimi yatırım/işleme dönemleri için %50 indirim uygulanır. Başvuru sahibi kadın girişimci çiftçi ise %15 daha faiz indirimi uygulanır. Toplamda böylece %65 faiz indirimi kadın çiftçimiz kullanır. Kullanacağı kredi faiz oranı ise senelik → 15,75 olur, aylık ise %1.31 olur. En fazla 60.000.000 kredi çekebilirler.
- Büyükbaş Hayvan Besiciliği: ÇKS belgesi sahibi çiftçilerimize %50 faiz indirimi işletme ve yatırım dönemlerinde uygulanır. Kadın girişimci çiftçilerimize %15 ekstra faiz indirimi sağlanır. Böylece kredinin faiz oranı senelik → 15.75 olur, aylık ise %1.31 olur. En fazla 40.000.000 TL kullanabilirler.
- Küçükbaş Havancılık: Çiftçilerimize %75 faiz indirimi uygulanır. Başvuru sahibi kadın çiftçi olması halinde %15 daha faiz indirimi yapılır. Toplamda %90 faiz indirimi sağlanır. Kullanılacak kredinin senelik faiz oranı → %4.50 aylık ise → 0.37 olur. En fazla 50.000.000 TL kadar kredi çekebilirler.
- Arıcılık: İşletme ve yatırım dönemlerine %50 faiz indirimi uygulanır. Kadın çiftçilerimize %15 daha fazla faiz indirimi sağlanır. Kullanacağı kredi faiz oranı ise senelik → 15.75 olur, aylık ise %1.31 olur. Kredi en üst limiti ise 10.000.000 TL olmaktadır.
- Kanatlı Sektörü: İlk defa başlayanlara %25, mevcut işlemesi olan çiftçilerimize %50 faiz indirimi uygulanır. Her iki dönem için kadın çiftçilerimize ekstra 15 faiz indirimi sağlanır. Böylece ilk defa başlayanlar %40 faiz indirimi sağlanır. Kullanacakları kredinin senelik faiz oranı %27 aylık ise 2.25 olur. Mevcut tavukçuluk yapanların ise Kullanacağı kredi faiz oranı ise senelik → 15.75 olur, aylık ise %1.31 olacaktır. En fazla çekecekleri kredi miktarı ise 20.000.000 TL.
Tam 18 ay ödemesiz sıfır faizli kredi çekmek isteyen kadın çiftçilerimiz bu fırsat kaçmaz. Detaylar Ziraat Bankası 18 Ay Ödemesiz Faizsiz Yem Kredisi Hesaplama bu sayfamızda.
Genç Çiftçilere Kredi Veren Bankalar/Şartları
Kadın çiftçilere bireysel tüketici kredisi veren kamu ve özel bankalar var mı? Kadın çiftçilerimize bireysel ihtiyaç/konut ve araç kredisi veren özel ve kamu bankaları vardır. Kadın çiftçilere kredi veren bankalar hangileri? Aşıdaki listede görebilirsiniz. Kadın çiftlerden bankalardan aradıkları şartların en başında ise, findeks KKB notların oluşmuş olması ve iyi bir derece olması gerekir. İlk defa kredi başvurusunda bulunacaklardan ise işletme ve ÇKS belgesi sahibi olması yeterli olacaktır.
- Akbank
- TEB
- Garanti BBVA
- Türkiye İş Bankası
- Halkbank
- Denizbank
- Vakıfbank
Kadın çiftçilere kredi veren bu bankalar ilk defa başvuruda bulunacaklardan bazı belgeler ister. Bu belgeler ise, adres bilgisini gösterecek belgeler, ÇKS belgesi ve işletmenize ait mali bilanço raporlarıdır. Findeks KKB notu oluşmuş olan kadın çiftçilerimiz ise herhangi bir gelir beyanı göstermeden kredi kullanabilirler. Gelir belgesiz nasıl kredi çekebilir diyorsanız da izlemeniz gereken yol: Bankalardan Gelir Belgesiz Kredi Kullanma Şartları Nelerdir? Kimler Çekebilir? sayfamda yer almaktadır.