Seracılık Hibeleri ve Banka Kredileri Nelerdir?
Ülkemizin bir çok bölgesinde örtü altı yetiştiriciliği olarak da bilinen seracılık yapılmaktadır. Bu seracılık faaliyetlerinin %50 sinde her ne kadarda domates üretimi yapılsa da kavun, biber ve karpuz gibi diğer ürünlerde yetiştirilmektedir. Düşük dekarlık alanlar da yüksek gelir elde etmek isteyen çiftçilerimiz için seracılık oldukça cazip bir işletme faaliyetidir. Birde buna bankaların 120 ay vadeli düşük faiz oranları ile kredi ve devletin de Tarım, Gıda ve Hayvancılık bakanlığınca sağlamış olduğu hibe olanakları eklenince çiftçilerimizin bu alanda faaliyet göstermemesi için hiç bir neden ortada kalmamaktadır.
Seracılık hibeleri ve banka kredileri nelerdir?
Daha çok ılıman iklime sahip bölgelerimizde yapılan seracılık faaliyetleri için bankalar bir çok kredi olanakları sağlamış durumdadır. Bunun yanı sıra ise devletimiz de Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi kapsamında örtü altı yetiştiriciliği faaliyetleri içinde yer alan çiftçilerimize yatırım aşamasında ve üretim aşamalarında hibe imkanlar sunmaktadır. Bankaların ve devletin kontrollü üretime sahip seracılık ile uğraşan çiftçilerimiz için sunmuş oldukları imkanları sitemizde ayrıntılı olarak talep edilen şartları ile birlikte sizler ile paylaştık. Hatta bunun ile yetinmeyip, ülkemizde yer alan her türlü örtü altı yetiştiriciliği hakkında tutulan verileri de merak eden çiftçilerimiz için tanzim ettik.
Türkiye genelinde yer alan seracılık verileri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her yıl düzenli olarak ülkemizde örtü altı yetiştiriciliği faaliyetlerini takip etmektedir. Buna göre ise ülke genelinde en çok bu alanda faaliyet gösteren ilimiz ilk sırada Antalya yer almaktadır. Cam, Plastik ve Yüksek, Alçak tünel olarak bilinen alanlarda açık ara diğer illerimiz Adana, Mersin ve Muğla dan önde olan Antalya ilimiz bunu domates yetiştiriciliğine borçludur kuşkusuz. Özellik ile Rusya'ya ihraç ettikleri domates ülkemize oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır. Şimdi sizlere bakanlık tarafından kontrollü örtü altı yetiştiriciliği bakımından ilk 10 sırayı toplam dekar yüzdelik oranları ile aktaralım.
- Listemizin ilk sırasında biraz öncede bahsettiğimiz gibi Antalya ilimiz gelmektedir. Antalya ilimiz her türlü örtü altı sebze üretimde pastanın %36,7 oranına sahiptir. Toplam dekar oranız ise 220,472 dir.
- %25,5 payı ile listemizde ikinci ilimiz ise yine Akdeniz ili olan Mersin gelmektedir. Mersin ilimizin toplam üretimi ise 153 bin dekardır.
- Adana ilimiz de %19,7 yüzdelik payı ve 118 bin dekarlık alanını ile listemizde üçüncü sırada yer almaktadır.
- Muğla %5,3 oranı ile 32 bin dekar alanı ile dördüncü en büyük ilimiz.
- Samsun %3,5 ile 20 bin dekar ile sırayı takip etmektedir.
- Hatay, İzmir ve Aydın ilimiz ise %1 ile %2 arasındaki oranlar ile sırayı takip eden diğer illerimizdir.
- Yalova ve Bilecik ise %0,3 oranlarında pay sahibi olan illerimizdir, geri kalan oranlar ise ülke genelinde diğer illere aittir.
Bu kayıtları tutulan illerimizin %95 gibi dev bir oranı sebze yetiştiriciliği yapmaktadır. %95 oranın ise %50 oranında domates, %16 hıyar, %12 karpuz, %6 biber ve %4 ile patlıcan ile %2 oranında kavun gelmektedir. Türkiye genelinde diğer %5 oranındaki alanda ise %4 meyve ve %1 oranında gül, papatya, karanfil gibi süs bitkilerinden oluşmaktadır.
Arkadaşlar bu verilerin hepsi bakanlık tarafından tutulan gerçek verileridir. Merak edenler için sayfamda yer vermek istedim. Şimdi gelelim devletin tüm bu alanlarda her neyi hangi ilimizde eker ise eksin sağlamış olduğu hibe olanaklarından bahsetmeye.
Örtü altı yetiştiriciliği devlet destekleri nelerdir?
Bakanlar kurulu kararı ile her türlü seracılık yapan çiftçilerimize düşük faizli (%25 ile %50) kredi ile ihtiyaç duydukları özellik ile enerji (elektrik, su, mazot vb.) gibi harcamaların da belli oranlarda hibe verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu imkanlardan istifade edecek olan çiftçilerimizden ise mutlak suret ile ÇKS belgesine sahip, en az 1 dekar büyüklüğünde herhangi sınıfta serası olması ve kontrollü örtü üretimi yapması aranmaktadır. Bu olanakları sağlamak ile de yetinmeyen devletimiz yine, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünce yayınlanan karar ile hazineye ait bazı taşınmaz alanlarda seracılık faaliyeti yapacaklar için yer tahsisi edilmesine karar verilmiştir.
Seracılık hibe oranları ne kadardır?
Devletin yukarıda bahsettiğimiz şartlar dahilinde örtü altı ürün yetiştiriciliği yapan veya yapacak olan çiftçilerimize sağlamış oldukları hibe oranları ise aşağıdaki gibidir.
- Yatırım aşamasından ki üreticilere %50 hibe oranları ile enerji kaynakları alımları
- Üretim aşamasında yer alan çiftçilerimiz için ise, faaliyet gösterdikleri dekara göre; mazot 4 TL, gübre 5 TL, toprak analizlerinde 2,5 TL, iyi tarım üretimine 100 TL ve danışman desteği için 600 TL ödemektedir.
- Her türlü doğa olaylarından dolayı sigorta yaptırmak isteyen çiftçilerimize maliyetlerinin %50 si hibe verilmektedir.
Bankaların seracılık alanlarında vermiş oldukları krediler?
Hayvancılık ve tarımsal üretime banka desteği denildiği zaman her zaman ki gibi ilk akla gelen Ziraat bankasıdır. '' Bitkisel Üretim Kredileri '' adı altında vermiş olduğu parasal destek ile sadece sera değil her türlü yaş meyve ve sebze üretimi için bankadan senede 1 ödemeli yada yılda 2 geri ödemeli imkanlar ile kredi alabilirsiniz. Bakanlar kuruluğu tarafından istenilen şartlar dahilinde faaliyet gösteriyor iseniz çok düşük faizler ile Ziraat bankası bitkisel üretim kredisini tüm çiftçilerimiz alabilirler. Bu bankadan sonra ise tam 120 ay vadeli olarak size kredi imkanı sunacak olan bir diğer bankamızı da sizler ile tanıştırmadan edemeyeceğim. Evet arkadaşlar QNB ile birleşen Finansbank seracılık yapan çiftçilerimize yatırım zamanındaki harcamaları için %85 oranında kredi olanağı sağlamaktadır. Geri ödemeleri ise isteyene senede 1 defa isteyene ise 6 veya 3 yada ayda 1 olarak düzenlenmektedir.
[caption id="attachment_4524" align="aligncenter" width="684"] Seracılık hibeleri ve banka kredileri nelerdir[/caption]Bankların istedikleri şartlar ise;
- Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunuzu gösteren belge
- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği yaptığınızı gösteren belge
- Harcamaları gösteren faturalar
- Kimlik belgeniz.
- Gerekli görülmesi durumda ipotek veya en az çalışan 2 kefil talep edilebilir.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *