Hibe Desteği Nedir? Nasıl Alınır?

Hibe Desteği Nedir? Nasıl Alınır?
Reklam Alanı

Devlet hibe desteği nedir? diye sorarsanız tek bir cümleyle yanıtını sizlere verebilirim. Nasıl alınır? kimlere verilir? derseniz şayet, bunun yanıtı bir hayli uzun sürecektir. Çünkü hibe desteklerini ülkemizde sadece KOSGEB, Tarım İl Müdürlükleri veya İŞKUR vermekle kalmamaktadır. Haricin de bir çok devlete ait resmi kurum da girişimcilere hibe imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla nasıl alınacağı, istenilen şartların neler olduğu da kurumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle sadece hibe etmek nedir? sorusunu burada yanıtlamamız yeterli değildir. Bununla birlikte hangi devlet kurumlarının kimlere ne gibi hibe desteği verdiğini de açıklamamız çok yerinde olacaktır.

Geri Ödemesiz Hibe Etmek Ne Demek?

Geri ödemesiz ile hibe etmek ikisi de anlam bakımından aynıdır. Sözcük olarak farklı gözükmüş olsa da her ikisinin de anlamı aynı olmaktadır. Dolayısıyla geri ödemesiz hibe etme ne demek sorununun yanıtı da sadece bir tane olmaktadır. Bu yanıtı ise tek bir cümleyle şu şekilde sizlere verebilirim. 'Verilen şey her ne olursa olsun, karşı tarafa bir daha asla alınmaksızın verilmesi' tir. Hibe imkanını çoğunlukla ise devletimiz sağlar. Sağlamış olduğu hibe desteklerini ise genelde %100 yani tamamına vermektedir. Ama bazı yatırımlar da ise vermiş olduğu hibe miktarı % oranlara yada yapılan harcama miktarı ile sınırlı olabilmektedir. Bunlara terim olarak bir kaç örnek vermem gerekirse şunları sizlere söyleye bilirim.
  • 'Yeni iş yeri kuracaklara makine alımları için 100.000 TL hibe verilmektedir. Sağlanacak hibe oranı ise %90 olmaktadır.' Bu şekilde bir ibare de denilmek istenilen şudur. Yapacağınız 100 bin TL makine alımlarına 90 bin TL hibe verilmektedir. Diğer bir hibe etmek için örneğim ise şu şekildedir.
  • 'Hayvancılık için 200.000 TL kadar hibe desteği verilmektedir.' Burada da denilmek istenilen ise şudur. 200 bin TL üzerine her ne kadar harcama yaparsanız yapın alacağınız hibe miktarı belirtilen rakamı geçemez.
Örneklerle umarım geri ödemesiz hibe etmek ne demek olduğunu sizlere anlaşılır olarak cevaplamışızdır. Şimdi geri ödemesiz devlet hibe nedir? nasıl alınır? konumuza merak edilen diğer soruları yanıtlamakla devam ediyoruz.

Hangi Devlet Kurumları Hibe Desteğini Kimlere Vermektedir?

Hibe etmek ne demek olduğunu kelime ve anlam bakımında sizlere örneklerle açıkladım. Şimdi bu kulağa gerçekten çok hoş gelen hibe desteğini hangi kurumların verdiğine değinebiliriz. Tabi hangi devlet kurumların verdiği kadar kimlere de verildiği de çok önemlidir. Dolayısıyla hibe alacaklara hem hangi devlet kurumların bu imkanı sağladığını hem ise kimlere verdiğini burada yer vereceğim. Sonrasında ise verilen hibe desteklerine nasıl başvuru yapılmasına geçeceğiz. İlk olarak hangi devlet kurumlarının en çok hibe desteği verdiğinin ve nelere verdiğini listeleyelim.
  1. KOSGEB: Yeni girişimci ve KOBİ ile esnaflara
  2. İŞKUR: Sadece yeni girişimcilere
  3. Tarım İl Müdürlükleri: Çiftçilere
  4. Vakıflar: Çoğunlukla kadınlara
Ülkemizde en çok hibe desteği veren devlet kurumları bunlardır arkadaşlar. Hibe desteği sağladığı kesim ise karşılarında yer verdiklerimdir. Bu kurumların karşılığında yer alan kesime ne kadar hibe desteğini verdiğini bir çok kez sitemde yer verdim. Örneğin; Mikro Kredi Nasıl Alınır? da Türkiye Gramer Vakfının kadınlara sağladığı faiz hibe destekli imkanlarını bula bilirsiniz. Her ne kadarda bu proje de ana para hibe edilmemiş olsa da verilen paranın faizsiz hibe edilmiştir. Peki ya diğer kurumların sağladığı hibe destekleri nelerdir? Hadi onlara da hızlı bir şekilde bakalım. Detaylarını öğrenmek için de başlık altında yer vereceğim bağlantıyı takip edebilir.

Devlet Teşvik Hibesi Nasıl Alınır?

Yukarıda devlet hibe teşviki verene 4 tane kurumdan bahsettik. Bunlardan 3 tanesi devlete ait olmaktadır. Devlete ait hibe desteği veren kurumlardan nasıl teşvik alınacağınıza geçmeden önce belirtmem gereken bir husus var. Bu da başvuru yapacağınız kuruma göre aranana şartlara sahip olmanızdır. Bu nedenle devlet teşviki nasıl alınır konusuna değinmeden önce bu şartlarına bir göz atmamız gerekir.
  1. KOSGEB'den destek alabilmeniz için 18 yaşından büyük olmanız gerekir.
    1. Bununla birlikte yeni iş yeri açan girişimci yada KOSBİ olmanız gerekmektedir.
    2. Yeni açacak girişimci iseniz açacağınız iş fikrine göre girişimcilik belgesi alınması gerekir. KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır? da detayları bulabilirsiniz.
    3. KOBİ iseniz devlete kesinlikle vergi borcunuzun olmaması gerekir.
  2. İŞKUR üzerinden hibe alabilmek için ise ya engelli yada eski hükümlü olmanız gerekir.
    1. Engellilerin en az %40 devlet hastanelerinden raporlu olması gerekir.
    2. Eski hükümlülerinde yüz kızartıcı suç ile yasa dışı örgütlere mensup olmaması gerekmektedir.
    3. Bu iki şarta sahip olanlar yine KOSGEB'den girişimcilik belgesi alması gerekmektedir.
  3. Tarım İl Müdürlükleri üzerinden hibe desteği alabilmeniz içinde çiftçi olmanız şarttır.
    1. Hayvancılıkla uğraşıyorsanız işletme belgesi sahibi
    2. Tarımla uğraşıyorsanız da çiftçilik belgesi almanız gerekmektedir. Bu her iki belgenin de nasıl alınacağını ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? Talep Edilen Belgeler Nelerdir? da bulabilirininiz.
Gelen olarak bu 3 kurumdan aranan şartlar bunlardır. Nasıl alınacaklarını ise en detaylı bir şekilde aşağıda bağlantılarıyla yer verdim. Hibe nedir? kimler, nasıl alabilir? ayrıca hangi kurumların verdiğini sizlere bahsettim. Sormak istedikleriniz varsa bizlere ilete bilirsiniz.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *