Emekliler KOSGEB'den Yararlanabilir Mi? Ne Kadar Kredi Veriyor?

Ana Sayfa > Hibe
Emekliler KOSGEB'den Yararlanabilir Mi? Ne Kadar Kredi Veriyor?

Ülkemizde iş fikrini hayata geçirenlere en büyük desteği sağlayan kurum KOSGEB'dir. Girişimcilik Destek Programı kapsamın da kendi işini kuracak olan girişimcilere hibe ve faizsiz kredi vermektedir. Kurumun sağlamış olduğu bu desteklerden engelli, gazi, 1. derece şehit yakını, kadın ve 30 yaş altı genç girişimciler ayrıcalıklı olarak yararlanmaktadır. Peki ya emekliler KOSGEB'in sağlamış olduğu bu işyeri açma desteklerinden yararlanabilirler mi? İşte bu sorunun cevabını da tüm detaylarıyla birlikte siz değerli emeklilerimiz için burada yer veriyoruz.

Emekliye KOSGEB İş Yeri Açma Kredi Desteği Veriyor Mu? Şartları Nedir?

Açılacak olan perakende satış yada üretime dayalı işletmelere ülkemizde en büyük desteği KOSGEB sağlamaktadır. Bu desteği ise Girişimcilik Destek Programı üzerinden gerçekleştirmektedir. Böylece işletme kuracak olan girişimci almış olduğu devlet desteğiyle işyerini çok daha az maliyetlerle faaliyete geçirebilmektedir. Bu nedenle de bir çok girişimci açacakları işyerini KOSGEB desteğiyle hayata geçirmek istemektedir. Bu listeye emekliler de dahildir. İş yerini KOSGEB desteğiyle hayata geçirmek isteyen emeklilerin ise ilk sordukları soru ise şudur. Emekliye KOSGEB işyeri açma desteği vermiyor mu? Cevap ise; aşağıdaki şartlara da haiz iseniz evet. Peki nedir bu şartlar?

  1. Daha önce KOSGEB desteklerinden yararlanarak herhangi bir işletme kurmamış olmanız.
  2. Herhangi bir terör örgütü mensubu olmamanız ve bundan dolayı hapis cezası almamış olmanız.
  3. Herhangi bir şeyde sigortalı olarak çalışıyor olmamanız.
  4. Başvuruda bulunduğunuz işletmenin kurucu ortaklık payınızın en az %50 olması ve işletmeyi temsili yetkili olmanız gerekiyor.
  5. Başvuru tarihinden geriye dönük olarak, son 3 yıl içerisinde hem gerçek kişi statüsünde hem de tüzel kişi kurulmuş bir firmada %25 ve üzeri ortaklığı bulunmamış olması gerekiyor.

Bu şartlara uygunsanız ve iş fikrinizde KOSGEB desteklenen sektörler içinde yer alan herhangi bir NACE koduna sahipse, emekliler KOSGEB hibe desteği alabilmektedir. İş fikri şayet KOSGEB desteklenen sektörler içinde, C-İMALAT' da yer alan;

  1. 61-Telekomünikasyon
  2. 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
  3. 63-Bilgi hizmet faaliyetleri
  4. 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

içinde ise de faizsiz kredi desteği alarak işyeri açabilmektedir.

Emekliye KOSGEB Ne Kadar Hibe ve Faizsiz Kredi Desteği Veriyor?

Kendi işini açacak olan emekliye KOSGEB ne kadar hibe ve faizsiz kredi desteği veriyor? Bunun cevabı açacak yada 1 sene içinde açmış olduğunuz işletmenizin NACE kodunun ne olduğu ile belirlenmektedir. Çünkü KOSGEB Girişimcilik Destek Programında oluşturmuş olduğu İş Kurma ve İş Geliştirme Desteği programı ile girişimci emekliye iki farklı destek sağlamaktadır. İş fikrinizin NACE koduna göre emekli girişimcimizin açacağı yada 1 sene içinde açmış olduğu işletmesi için sağlamış olduğu bu hibe ve faizsiz krediler ise şu şekildedir.

İş Kurma Desteği:

  1. Gerçek İşletme: 10.000 TL
  2. Tüzel İşletme: 20.000 TL
  3. 1. derece şehit yakını, gazi, engeli yada kadın emekli girişimciye +  10.000 TL daha verilir.

Toplamda da en fazla 30.000 TL hibe 3 yıl süren İş Kurma Desteği programıyla emekli girişimciye verile bilinmektedir.

Hangi İş Fikirleri Yararlanabilir:

  1. KOSGEB desteklene sektörler içinde herhangi bir NACE koduna sahip tüm iş fikirleri yararlanabilir.

İş Geliştirme Desteği:

  1. Üst Limit: 1.500.000 TL
  2. Uygulanan Oran: %80

Yapılan harcamanın 1.500.000 TL kadar olanının %80 oranı girişimci emekliye 3 yıl ödemesiz faizsiz kredi olarak verilir. Örnek: 1.500.000 TL yapılan bir gider için %80 olan 1.200.000 TL 3 sene ödemesiz faizsiz kredi olarak verilir. 1.500.000 TL'nin tamamından yararlanabilmeniz için ise toplamda 1.875.000 TL bir faturalı ve IBAN üzerinden ödenmiş gider göstermeniz gerekmektesiniz.

Hangi İş Fikirleri Yararlanabilir:

İş fikri KOSGEB desteklenen sektörler içinde, C-İMALAT' da yer alan;

  1. 61-Telekomünikasyon
  2. 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
  3. 63-Bilgi hizmet faaliyetleri
  4. 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

Emeklilerimizin iş fikrine göre KOSGEB'den en fazla alabilecekleri hibe ve faizsiz kredi destekleri bu şekildedir. Başvuru yapmaları için izlemesi gerektiği adımlar ise 3 Yıl Ödemesiz KOSGEB Hibe Kredisi Desteği Nasıl Alınır? sayfamızda anlatmış olduğumuz gibidir.