100 Koyun Sürü Yönetici İstihdam (Çoban) Desteği 12 Bin TL Oldu!

100 Koyun Sürü Yönetici İstihdam (Çoban) Desteği 12 Bin TL Oldu!
Reklam Alanı
Sürü yönetici istihdamı (çoban desteği) şartları dolayısı ile aynı şekilde devam etmektedir. Çoban desteği başvuru şartları değişmediği gibi nasıl başvuru yapılacağı da yine aynı şekilde sürdürülmektedir. Senelik en az 100 koyun ve keçi için 12 bin TL olarak verilen çoban desteği başvuru şartları neler olduğunu ve nasıl başvuru yapacağını bilmeyenler için gerekli açıklama aşağıda yer almaktadır.

Sürü Yönetici İstihdamı (Çoban Desteği) Şartları Nedir?

İlk defa 2018 yılı 21/2/2018 tarihli RESMİ GAZETE de yayımlanan tebliğde canlı hayvan alımları ile tarım desteklemelerinin yanı sıra iş gücü olarak da yer verilen çoban desteği de yer almaktadır. Türkiye genelinde coğrafi yapı gözetilmeksizin tüm hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimiz çoban ücretlerinin karşılanabilmesi amacı ile başlatılan bu destekleme ile siz çiftçilerimizin maddi olarak ciddi boyutta belini büken çoban ücretlerinin büyük bir çoğunluğu devlet tarafından karşılanmaktadır. Şartlara uygun bir şekilde sürüye sahip ve yine şartlara uygun çoban istihdamı sağlanması durumunda bütün çiftçilerimiz be desteklemeden istifa edebilmektedir. Desteklemeden istifade etmek isteyen tüm çobanlardan ve sürü sahibi çiftçilerimiz den talep edilen şartlar resmi gazetede şu şekilde madde listelenmiştir.

  1. Desteklemeden istifade etmek isteyen çiftçimize ait en az 100 anaç küçükbaş ve üzeri sürüye sahip olması gerekmektedir. (TÜRKVET sisteminde yer alması ve 100 baş üzerinde anaç küçükbaş olması dahilinde ortak küçükbaş için çoban tutan çiftçilerimizde bu destekten istifade edebilirler.)
  2. İşletmesi ve işletmede yer alan tüm küçükbaş hayvanlar TÜRKVET (hayvan bilgi sistemi) de yer alması gerekir.
  3. Çoban desteğinde bulunacak olan vatandaşımızın en az 6 ay boyunca SGK pirimi 30 gün (tam) olarak yatmış olması gerekir.
  4. Çoban istihdamından yararlanacak olan çiftçimizin bakıcı olarak tutmuş olduğu çoban 1. derece eş ve akrabası olabilir.
  5. Başvuruda bulunacak olan çoban 18 yaşından büyük ve emekli, devlet memuru yada köy muhtarı statüsünde olmaması gerekir.
Çoban desteği başvuru şartlarına sahip olanlar peki nereye başvuru yapacaklar?

Çoban İstihdamı Başvuruları Nereye, Nasıl Yapılır?

Hayvancılık da oldukça önem arz eden çobanların devletimizin sağladığı bu destekten yararlana bilmesi için başvurularını en geç 31/12/2023 tarihine kadar yapması gerekmektedir. Başvuru işlemlerini işletme sahibi yada ortak alanda şartlara uygun şekilde çobanlık yapan vatandaşımız şahsen olarak da yapabilmektedirler. Başvuru işlemleri için şu yolu izlemeniz gerekir.

  1. İlk olarak bu Yeni Çoban Desteği Başvuru Dilekçe Örneği bilgisayara indirilerek eksiksiz olarak doldurulur.
  2. Doldurulan dilekçe işletmenin bağlı olduğu Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine elden teslim edilir.

Bu işlemlerin yanı sıra doldurulan dilekçe ile birlikte şu belgelerde sizden talep edilecektir.

  1. İşletme sahibi ile çobana ait nüfus cüzdan fotokopileri 1 nüsha.
  2. Sürü yöneticiliği sertifikası (MEB ile Halk Eğitim Merkezlerinde düzenlenen 104 saatlik eğitim sonrası alınan sertifika)
  3. İş sözleşmesi (İşletme sahibinden alınır)
  4. Çobanın en az 6 ay boyunca sigorta pirimin yattığına dahil belge. Bu belge e-devlet üzerinden de alınabilir en yakın SGK binasından da çıkartıla bilir.
  5. Başvuruya ait döner sermaye makbuzu istenilir.

İstihdam Başvurusu Kabul Edilenlere Verilecek Olan Yardım Parası Ne Kadardır?

Öncelik ile şunu belirtmem gerekirse çiftçilerimiz burada Ziraat bankası hayvan kredisi başvurusunda olduğu gibi bir kredi çekme işleminde bulunmuyorlar. Çoban desteğinde verilen para tamamen şartlara uygun olarak küçükbaş hayvan besiciliği yapan çiftçilerimize verilen bir hibe yani geri ödemesiz para yardımıdır. 2022 yılında çoban istihdamı kapsamında verilecek olan bu hibe miktarı ise 12 aylık için tam 12.000 liradır. Bu ücretin bedelini Tarım ve Orman Bakanlığı kendi sitesinde de aşağıda olduğu şekilde duyurmuştur.

Başvuru işlemleri yapıldıktan sonra ödenecek olan 12.000 liranın müracaat sahibine hibe olarak verile bilmesi için öncelik ile

  1. İl/İlçe Müdürlükleri tarafından çobanın taahhüt edilen sürünün başında olup olmadığı incelenir.
  2. Hayvanların HAYBİS de yer alıp almadığının kontrolleri sağlanır.

Daha sonra her şey usullere uygun ise başvuru yapan işletme çoban istihdamından yararlanır.

 

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *