Spor Salonu Açmak İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Spor Salonu Açmak İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Reklam Alanı

Faaliyete geçirmek için çok fazla bir sermaye istemeyen bir sektörden sizlere bahsetmemek istiyoruz. Üstelik bu işi kurmak için herhangi bir yüksek tahsil görmeniz de şart değildir. Diplomasız olarak sadece alacağınız bir sertifika ile işinizi kurabilmektesiniz. Maliyetinin düşük olması kadar kazancı da bir hayli yüksektir. 7 den 70 kadar her kesime de hitap eden bu sektör nedir? diyorsanız. Sizlere jimnastikten, vücut geliştirmeye yani fitness dan futbola, paten ve bowling ile boks dallarına kadar içinde barındıran spor salonları derim. Üstelik 2021 itibarı ile ismini saymış olduğum tüm branşlar KOSGEB üzerinden de hibe desteği alabilmektedir. Bundan dolayı da tüm bu spor kollarının nasıl Devletten hibe desteği alınarak kurulabileceğini sizlere anlattım. Yalnız, içlerinden en çok tercih edilen spor dalı vücut geliştirme salonları olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden kurulum maliyeti hesaplama ve aylık gelir ile giderlerinin ne kadar olduğunu, açılış için gerekli evraklarıyla birlikte sadece fitness salonları için yer vermek zorunda kaldım, bilginiz olsun.

KOSGEB Spor Salonları NACE Kodları (Jimnastik, Fitness, Boks v.b)

Daha önce spor alanında yer alan başta vücut geliştirme yani fitness olmak üzere boks, yoga ve jimnastik salonları KOSGEB den destek alıyordu. 2020 tarihinde yapılan bir değişikle bu sektörlere Devlet destek sağlamaz oldu. Sonra birden resmi gazetede bir tebligat yayımlandı. 20.04.2021 tarihlerinde yayımlanan bu tebligatla ismini saydığımı ve aşağıda NACE kodlarında ismi geçen bir çok spor dalı yeniden KOSGEB üzerinden hibe alınacağı duyuruldu.
  • KOSGEB resmi İnternet sayfası tarafından da yapılan tebligat BURADA yer almaktadır.
Spor alana yeniden sağlanan bu hibe desteğinin nasıl alınacağını sizlere anlatacağım elbet. Lakin, ilk olarak gelin hangi spor alanındaki branşlarına hibe verilmeye başlandığını bir NACE kodları ile birlikte bir görelim.
R- KÜLTÜR, SANAT, EĞLENCE, DİNLENCE VE SPOR
NACE KODU DESTEK VERİLEN SEKTÖR
 93.13.01 Form Tutma ve Vücut Geliştirme Salonları
93.11.01 futbol, hokey, paten, golf vb. sahaları, yarış pistleri, stadyumlar, yüzme havuzları, tenis kortları, bovling alanları, boks arenaları, vb. spor tesisleri
93.19.01 Kendi hesabına bireysel çalışan atlet, hakem, zaman tutucu, antrenör, spor eğitmeni vb. sporcuların faaliyetleri dahildir.
93.19.03 Spor ve eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetler (balıkçılık ve avcılık spor alanlarının işletilmesi, avcılık, balıkçılık ve dağcılık rehberliği, yarış atı ahırı ve yarış aracı garajlarının hizmetleri, spor ve eğlence hayvanlarının eğitimi, vb.) dahildir.
93.19.90 Diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetleri (paraşüt hizmetleri, delta-kanat hizmetleri, dalgıçlık hizmetleri ve bys. diğer spor ve eğlence hizmetleri) dahildir.
Spor alanına yer alan KOSGEB tarafından destek verilen tüm sektörler bunlardır. Listemizde yer alan tüm bu spor faaliyetleri hali ile Devletten hibe desteği alabilmektedir. Destek sağlanan programın adı ise Geleneksel Girişimcilik Destek Programı olmaktadır.
Farklı faaliyet konularına ait sektörlerin destek alıp almadığını öğrenmek mi istiyorsunuz? O zaman tek yapmanız gereken şey KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE kodları sayfamızı ziyaret etmenizdir.
Destek sağlanan programın süresi 2 yıl olmaktadır. 24 ay süren destek programın sağlamış olduğu imkanları ise siz spor salonu açacaklar için şu şekildedir.
  1. Kuruluş Desteği: İşletmenin kurulması ile birlikte verilen hibe desteğidir. Uygulanan miktar ise 5.000 TL olmaktadır. Yalnız, başvuru sahibi 30 yaş altı ise bu miktar 10.000 TL olarak verilir. Bununla birlikte yine kadın girişimci, engelli, Gazi ve 1. derece Şehit yakınlarına kuruluş destekleri her iki dönem için de 10.000 TL olarak verilmektedir. Toplamda bu destek miktarı 20.000 TL olmaktadır.
  2. Prim Ödeme Desteği: İş yerinin açılmasından 1. ile 12. ayına kadar geçen süre zarfında ödemiş olduğunuz primlere göre en çok 20.000 TL olarak verilir. Destek programı 2 yıl olduğu için yine 12. ile 24 ay arasında ödenen prim gün sayılarına göre en fazla 20.000 TL olarak yine verilir.
Toplam olarak NACE kodlarını sizler için paylaştığımız spor salonu açacaklara 60.000 TL hibe verilir. 1. aydan 24 aya kadar 40.000 TL olan tam pirim desteği alabilmeniz için ne kadar prim ödemesini yapmanız gerektiğini Girişimcilik Destek Programı sayfamızdan öğrene bilirsiniz. Spor salonu açacaklar için sağlanan hibe destek miktarı toplamda bu şekildedir. Devletimiz tarafından verilen bu teşvikleri peki girişimcilerimiz nasıl alabilir?

Spor Salonları KOSGEB Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Spor salonu açmak için şayet KOSGEB den yukarıda bahsetmiş olduğum tüm hibeleri almak istiyorsanız. Bunun için ilk olarak salonunuzu kurmadan evvel girişimcilik sertifikası almalısınız. Bu sertifikayı alacağınız eğitimin adı ise Geleneksel Girişimcilik Eğitimi tir. Eğitimleri farklı bir sayfamda videolu olarak KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır? bu bağlantımda anlattım. Bu nedenle bu belgenin nasıl alınacağını ayrıca burada anlatma gereği duymuyorum. Bu adımdan sonra ikinci yapmanız gereken ise kuracağınız spor salonu için antrenörlük belgesi alınması gerekiyor ise bunun almanız icap eder. Aksi taktide bir sonraki adım olan işletmenin kuruluşu için belediye izin ruhsatını alamazsınız. Bu belgeyi de aldıktan sonra işletmenizi Türk Ticaret Kanununa uygun bir şekilde kurmalısınız. Bu kurulumu yapmak içinde bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Bunlar nelerdir diyorsanız.
  1. Gayri Sıhhi Müessese Nedir? Çalışma Ruhsatı Belediyelerden Nasıl Alınır? sayfamızda bu belgeleri görebilir, belediye ruhsatınızı çıkartabilirsiniz.
  2. GİB kaydınızı oluşturmanız gerekir. Muhasebecinizden alacağınız evrak listesine göre vergi levhanızı çıkarta bilirsiniz.
  3. Meslek odanıza kayıt olmanız gerekir. Esnaf Odası Kayıt Belgeleri Nelerdir? Ücreti Ne Kadardır? da yine gerekli evrakları ve ödemeniz gereken ücreti öğrene bilirsiniz.
Spor salonunuzu bu bahsetmiş olduğum yol haritasına göre açtıktan sonra sıra KOSGEB hibe destek başvurusunun yapılmasına gelmektedir. Bunu da yine şu şekilde yapabilirsiniz.
  1. Önce birimin veri tabanına kayıt olmalısınız. KOSGEB Giriş (VERİ TABANINA KAYIT OLMA İŞLEMİ) de resimli olarak anlattım
  2. KOBİ beyannamesi doldurmalısınız. KOSGEB KOBİ Beyannamesi Doldurma Formu sayfamda yine bunun nasıl yapacağınızdan bahsettim.
  3. Beyanname ve işletmenize ait belgeleri kuruma teslim etmelisiniz.
  4. Uzmanlar tarafından belgeler kontrolü sonrasında e-devlet ten Geleneksel Girişimcilik Destek Programı başvurusunda bulunmalısınız. (https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler)
Daha sonra kurum sizi arayarak iş planı sunmanız için bir tarih verir. Bu tarihte de spor salonu açmak için hazırladığınız iş planı projeniz onay alırsa hibe desteklerinden yararlana bilirsiniz. İş planı hazırlamasının da nasıl yapılacağını da bilmiyorsanız. Sizlere bu konu hakkında da videolu olarak yine KOSGEB İş Planı Örneği sayfamda yardımcı oldum. Eveti değerli spora gönül vermiş olan girişimcilikler. NACE kodlarına yer vermiş olduğum tüm spor salonları için bu şekilde KOSGEB kurumuna hibe almak için başvuru da buluna bilirsiniz. Şimdi ise içeriğim en başında da söz vermiş olduğum gibi, girişimcilik belgesi alındıktan sonra nasıl fitness salonu açabileceğinizden biraz detaylı olarak bahsetmek istiyorum.

Fitness Vücut Geliştirme Salonu Nasıl Açılır?

Bir zamanlar bende fitness salonu açmayı ciddi anlamda düşünmüştüm. Hatta vücut geliştirme sektörüne benim gibi gönül vermiş bir arkadaşımla bu sektöre girmek istedik. Fakat ne yazık ki bulunduğumuz kasaba çok küçük olduğu için  istediğimiz bir dükkan bulamadık. Bu hayalimizde bu nedenle rafa kalktı. Ne yapalım nasip değilmiş. Bu süreçte en azından fitness salonu nasıl açılacağını öğrenmiş oldum. Bundan dolayı da vücut geliştirme salonu nasıl açıldığını merak eden sizler için yaşamış olduğum deneyimleri paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur ve biz yapamadık, sizler bu hayalinizi gerçekleştirmiş olursunuz. Bizimde azda olsa çorbada tuzumuz olduğu içinde kendimiz açmış gibi mutlu oluruz. Şimdi, hazırsak o zaman yine sırası ile vücut geliştirme salonu nasıl açılır? hadi başlayalım o zaman.

1- Antrenörlük Belgesi Almalısınız (Nasıl Alınır?)

Bilek ve vücut geliştirme alanında bir işletme kurmak istiyorsanız, 1. kademe ardında da 2. kademe antrenörlük belgesi almanız gerekmekte siniz. Bu belgeyi en az lise mezunu olan 18 yaşını doldurmuş olan herkes rahatlık ile alabilir. Şayet milli sporcu iseniz lise mezunu olmanıza da gerek yoktur. Bu belgeyi alabilmek için de daha önce yüz kızartan suçlarda bulunmamanız aranmaktadır. Talep edilen bu şart haricinde belgenizi alabilmek için şu şartlara da sahip olmanız gerekir.

  1. T.C.  vatandaşı olmak
  2. En az lise veya dengi mezunu olmak
  3. Spor dalına göre aranan sağlık şartlarına uygun olmanız
  4. En az 18 yaşında olmak
  5. 13/7/2019 tarihli ve 30830 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Spor Disiplin Yönetmeliği ile federasyonların disiplin veya ceza talimatlarına göre son üç yıl içinde olmak şartıyla bir defada altı aydan fazla veya toplamda bir yıldan fazla ceza almamış olmak.

Bu şartlara uygun iseniz ülke genelinde düzenlenen yaklaşık 10 gün süren eğitimlere katılmanız gerekmekte siniz. Eğitim bedeli yaklaşık 2000 TL olmaktadır. Eğitim tarih ve adresleri ise BURADAN duyurulmaktadır. Eğitime katılacaklar olanlar için federasyon otel dahil bulmaktadır. Oteller kişi başı 100 TL ile 150 TL arasında değişmektedir. Eğitimler sonrasında yaklaşık 30 gün içinde belgenizin sahibi olursunuz. 2 kademe antrenörlük belgesi almak için ise en az aradan 12 ay geçmeniz gerekmektedir. Başvuru şekli yine aynıdır. Ama fiyat biraz farklıdır. Oda 2500 TL civarlarındadır. Ödemeler banka hesabının dan yapılmaktadır. Federasyonun sizlerden istediği belgeler ise BURADA yer alan adresimde bulunmaktadır.

[caption id="attachment_18923" align="aligncenter" width="690"] Antrenörlük-Belgesi-Nasıl-Alınır[/caption] Bu belgeyi almak istemeyenler kiralama yapabilirler. Kiralık olarak antrenörlük belgelerini sayfamızdaki yorumlarda bula bilirsiniz. Antrenörlük belgesi işini çözenler vücut geliştirme salonu açmak için ikinci adıma geçebilirler.

2- En Az 130 m2 ve Üzerinde Dükkan Tutmanız Gerekmektedir

En az 20 ile 30 kişi bir anda çalıştırabilecek en az 130 m2 bir dükkan tutmanız gerekir. Ama, tuttuğunuz dükkan da bazı kriterleri mutlaka göz ardı etmemeniz gerekmektedir. Bunların en başında ise binada yer alan apartman sakinleri tarafından imza almak gelmektedir. Zabıta müdürlüğü fitness salonu veya buna benzer gürültüye elverişli işletmeler için ileride doğabilecek apartman sakinleri şikayetlerini bertaraf etme adına sizden tüm sakinlerden imzalı olur dilekçesi isteyecektir. Dilekçeye kısaca şunu yazabilirsiniz.

  • ......................... mahallesi.........................sokak........................apartmanı, no ..................'da spora yönelik, fitness salonu açma talebinde bulunmaktayım. Bu tesisin apartmanın bodrumunda yer alan alanda kurarak faaliyet göstermem için izin verdiğinizi lütfen T.C numaranız ve isim soy isim imza ile beyan eder misiniz.

deyip boş kağıdın altında gerekli imzalı dilekçeyi oluşturmanız gerekmektedir. Bu belgeyi il/ilçedeki Zabıta müdürlüğüne götürüp gerekli ruhsat işlerinin çıkmasını sağlamanız gerekmektedir. Tutacağınız dükkanda özellikle belediye izin ruhsatı alabilmek için şu niteliklerin yer alıyor olmasına özen göstermelisiniz.

  1. Tuvalet
  2. Duş
  3. Soyunma Odası
  4. Havalandırma
Spor salonu dükkanımızı da bu kriterler göre tuttuktan sonra sıra geldi yasal mevzuatların yerine getirilmesine. Özellikle KOSGEB den hibe almak için mutlaka bu yasal mevzuatları eksiksiz bir şekilde sağlamamız gerekir. Peki bunlar nelerdir?

3- Belediye Ruhsatı, Vergi Levhası, Oda Kaydı Olma

Antrenörlük belgesini alıp, bahsetmiş niteliklere sahip bir dükkan tuttuktan sonra çalışma faaliyetine geçebilmeniz için bazı izin belgelerini almanız gerekir. Almanız gereken bu belgelerin en başında ise zabıta müdürlüğünden almanız gerekilen Belediye İzin Ruhsat Belgesi tir. Belediyeden alacağınız izin belgesin adı ise Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri üzerine olması gerekir. Bu izini almak için istenilen belgeler nelerdir? diyorsanız. Umuma Açık İşyerleri İçin İstenen Belgeler ekine bir bakmanız yeterlidir. Belediye ruhsatı sonrasını aldıktan sonra da,

  1. Vergi levhamızı çıkartalım
  2. Meslek odası kaydımızı oluşturalım.
Bu süreçte sizlere mutlaka çalışmaya karar verdiğiniz mali müşavir yol göstereceğini de bilmenizi istiyorum. Bu nedenle sakın bu resmi kanallara başvuru yapmalar gözünüz de büyümesin. Siz yeter ki paradan haber verin, tüm bu işler bir günde dahi tamamlana bilinmektedir. Para demişten, şimdi sıra geldi bu iş için yapmamız gereken harcamaların ne kadar olduğuna.

4- Fitness Salonu Açma (Maliyeti Ne Kadar)

Şimdi sıra geldi fitness salonu açmak için için cebinizden çıkacak olan paranın kaba taslak hesaplanmasına. Bu hesaplama işlemini yapmadan önce, vücut geliştirme salonu açacaklar için bu miktarların değişiklik göstere bileceğini baştan söylemek istiyorum. Bunun sebebi ise sizin de tahmin edeceğiniz gibi kiralanacak olan spor salonun, mevki ve kapasitesidir. Bu sebeple karşınıza çıkacak rakamların ortalamalı olarak ele aldığımı bilmelisiniz. Salon kapasitesini de aynı anda 30 ile 25 kişiye hitap edecek şekilde göz önünde bulundurduğumu belirtmek isterim.

  1. Arkadaşlar en az 130 m2 üzerinde bir dükkan tutacağınızı varsayalım 2000 TL ile 3000 TL den başlayan bir aylık kiranız olacaktır.
  2. Yıllık 3000 TL antrenörlük belgesiniz yok ise verirsiniz.
  3. Muhasebe yıllık 1500 TL
  4. Elektrik + su + ısınma = 4.000 ile 5.000 TL gibi bir gideriniz olacaktır.
  5. Kurulum için işletme taban kaplamaları + duşa kabin + soyunma odaları size yaklaşık 20.000 TL ye mahal olacaktır.
  6. İşin belki de en pahalı demirbaşı olan koşu bantları tanesi 15.000 TL den 5 adet alırsanız 45.000 TL (Orta kaliteli profesyonel bir koşu bandı maalesef o fiyatlarda) diğer
  7. Ağırlık, kelebek, bisiklet vb. diğer cardio ve ağırlık malzemelere 50.000 TL harcarsınız. 
Böylece toplam olarak size bu işin maliyeti ortalama olarak 120.000 TL gibi bir rakamı bulacağını düşünmekteyim. Tabi bu benim hesabımız. Siz farklı marka ve kalitede malzeme alırsınız bu rakam 20.000 TL aşağı olur, yada yukarı olur. Bunu da artık siz karar vereceksiniz.

Fitness Salonu Aylık Ne Kazandırır? Ne Gider?

Fiteness salonların gelirleri üyelerden gelmektedir. Bunun haricinde var ise fazladan boş oda/alanınız bunu da kiralayarak ek bir gelir elde edebilirsiniz. Ben ek bir yeriniz olmadığını varsayarak 130 m2 alanınız için bir gelir hesaplaması yapmak istiyorum.
  • Arkadaşlar yukarıda belirttiğimiz bir m2 de bu işe girerseniz aylık en az 100 üyeniz olacağı ön görülmektedir. 100 üye için aylık 100 TL bir ücret alırsanız bu size getiri olarak 10.000 TL olacaktır.
  • Giderler olarak ise elektrik, BAĞKUR, su, kira, muhasebeci ve ısınma gibi rakamlar karşımıza çıkacaktır. Bu giderler de ortalama olarak 4.000 TL geçmeyeceğini düşünmekteyim. 
Böylece toplam kazançtan, giderinizi düştükten sonra aylık net kazancınız ortalama olarak 10.000 - 4.000 = 6.000 TL olacaktır.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *