Yüzde 40 70 80 Üstü Yeni Engelli Maaşı 2023 Yılında Ne Kadar Oldu? Kesinleşti
Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarından bir tanesi de engelli maaşı (aylığı) olmaktadır. Engellilik oranına göre de 2 farklı miktarda verilir. Bunlardan ilki %40 ila %69 arasından engelli raporuna sahip olanlara için tir. Bir diğeri ise %70 ve üzeri olan %80 yada herhangi bir engellilik raporuna sahip olanlar için olanıdır. %40 ile %69 arası ve %70 üzeri engelli raporuna sahip olanlara verilen engelli aylığı miktarı ise asgari ücrete gelen zamla birlikte düzenli olarak artmaktadır. 2023 yılında da asgari ücrete gelen zamla birlikte doğal olarak artış göstermiştir. Zam sonrası yeni engelli aylığı ne kadar oldu diye merak ediyorsanız, tam yerindesiniz. Cevabını ⇓ da çünkü bulabilirsiniz.

Sosyal Yardımlar kapsamında SYDV aracılığı ile verilen engelli aylığının kaç lira olduğunu sadece sizlerle burada paylaşmadım. Bunun yanı sıra bilmeyenler için; 1- Engelli aylığı başvurusu nasıl yapılır? 2- Engelli maaşı başvuru şartları neler? Kimlere verilir? ve nereye nasıl başvuru yapılır gibi konuyla bağlantılı sorularınızı da burada yanıtladım.
Burada Neler Var?
Sosyal Yardımlar Engelliler Maddi Olarak 2 Şekilde Yardım Yapar Bunlar Nedir Derseniz
Öncellikle şunun üstüne basarak söylemek istiyorum. Engelli olarak çalışıp, BAĞKUR yada SGK veya Emekli Sandığı gibi herhangi bir sigortalık türünden hak edilip emekli olup alınan aylık ile bu konumuzun herhangi bir bağlantısı yoktur. Yine aynı şekilde biraz önce saydığım sigortalık türlerinden sağlıklı bir şekilde çalışıp daha sonra engelli olunup, emekli olunarak engelli aylığı alanlarla da konumuz bağlantılı değildir. Burada ki konu; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi olan engelli vatandaşlara sağlanan MADDİ SOSYAL YARDIMLAR olmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığı ile verilen bu yardımlar ise şuan için toplamda 2 tane olmaktadır. Bunlar neler derseniz.
- Engelli Yakını Aylığı
- Engelli Aylığı
SYDV aracılığı ile verilen bu iki yardımdan ”Engelli Yakını Aylığı” hakkında merak edilenlerin hepsini farklı bir içerikte yer verdik. İlgili içeriğimize → Engelli Yakını, Evde Bakim Parası Maaşı Nasıl Alınır? Kaç TL Oldu? sayfamızda bulabilirsiniz. Engellilere bağlanan aylık hakkında tüm merak edilenleri ise aşağıdaki ilgili alt başlıklarda görebilirsiniz.
2023 Yeni Engelli Yardımı Aylığı Kaç Para Oldu? (Kaymakamlık, Sosyal Hizmetler)
Yukarıda da özellikle bahsetmiş olduğum gibi, konu karışmaması açısından ”2023 Yeni Engelli Yardım Aylığı Kaç Para Oldu?” devamına Kaymakamlık ve Sosyal Hizmetler ibaresini ekledim. Bunun nedeni ise hepimizin bildiği gibi bu yardımların başvuruları Kaymakamlık il binasında yer alan Sosyal Hizmetler (SYDV) Vakıflarına yapılıyor olmasıdır. Hatırlatma sonrasında konumuza dönüş yaparsak. Yine bilindiği gibi ilgili vakıf aracılığı ile verilen engelli aylığı 2 farklı tutarlarda ENGELLİ ORANINA göre verilir. Bu oranlar ise; %40 ila %69 arasında olanlar ile %70 ve üzerinde olanlar olarak ayrılır. Asgari ücrete yeni yapılan zam sonrasında ise bu iki ayrı oranlara verilen engelli maaşı şu şekilde olmuştur.
ENGELLİ ORANI | ESKİ MAAŞ | YENİ ZAMLI MAAŞ |
%40 ile %69 Arasına | 1.124 TL | 1.742 TL |
%70 Üzeri | 1.687 TL | 2.614 TL |
2023 yılında asgari ücret zammı sonrasında yeni uygulanan engelli maaşı kaç lira olduğunu hesaplama yaparak sizlerle paylaştık. Peki bu maaşlar ne zaman hesaplara yatıyor? Bilmeyenler için yolumuza devam edelim.
Sosyal Yardım Engelli Maaşı Ne Zaman Hesaplara Yatıyor?
Asgari ücret zam sonrasında Sosyal Yardım kapsamında yeni verilen Engelli Aylığı ne kadar olduğunu yukarda hiç sizlere bekletmeden paylaştık. Şimdi sora bu verilen engelli maaşların ne zaman hesaplarına yattığına. Değerli engelli vatandaşlarımız. SYDV aracılığı ile verilen engelli aylıkların hepsi aynı gün hesaplara yatmaz. Tüm iller dahil olmak üzere hesapların ne zaman yatacağını belirleyen şey ise ”Doğum Tarihinizin Son Rakamı” olmaktadır. Doğrum tarihinizin son rakamına göre ayın kaçında engelli maaşın yatacağı ise aşağıda tabloda yer almış olduğu gibidir.
DOĞUM TARİHİN SON RAKAMI | YATACAĞI GÜN |
0 – 5 | 5 |
1 – 6 | 6 |
2 – 7 | 7 |
3 – 8 | 8 |
4 – 9 | 9 |
Doğrum tarihinin son rakamına göre engelli aylığınızın ne zaman yatacağını bir örnekle göstermek gerekirse.
Örnek: 1980 doğumlu bir engelliğin aylığı ayın 5 de yatacaktır.
Yeni engelli aylığı kaç para oldu? Ne zaman hesaplara yatıyor? Bu soruları da cevapladıktan sonra sıra geldi, ilk defa bu aylığa başvuru yapacakların en çok merak ettikleri soruların yanıtını vermeye.
Engelli Yardım Maaşı Başvurusu Şartları Neler?
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından verilen engelli yardım maaşı almanın şartları bulunmaktadır. Bu şartların neler olduğu ise aşağıda sizler için yer almaktadır.
- Hiç bir sosyal güvencenizin olmaması gerekir.
- En az %40 engelli raporuna sahip olunması aranır.
- Hanede yaşayan kişi başına düşen gelir, asgari ücretin 3/1 den az olması gerekir. (Bu miktarın kaç TL olduğunu güncel olarak Hanede Aylık Kişi Başına Düşen Gelir Nasıl Hesaplanır? sayfamızda bulabilirsiniz.)
Engelli yardım maaşı başvuru şartlarında yaş aranmaz. Başvuruda bulunacak kişi 18 yaşından büyükse kendisine verilir. 18 yaşında küçük ise bu maaş engellinin yakına verilir. Engelli yardım maaş başvuru şartları nelerdir? Bunları da açıklık getirdik. Şimdi sıra geldi, bu şartlara sahip olanlar nereye ve nasıl başvuru yapabileceklerine.
Engelli Yardım Aylığı Başvurusu Nereye Nasıl Yapılır? Hangi Evraklar Gerekiyor?
Engelli yardım aylığı başvurusu nereye nasıl yapılır? Başvuru yaparken gerekli evraklar nelerdir? Devletten entelli yardım aylığı alacaklar için bu son merak edilen son 2 soruyu da yanıtlamak istiyoruz. Engelli aylığı başvurusu bağlı bulunduğunuz il/ilçe deki Kaymakamlık binasındaki kısa adı SYDV olan, açılımı ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları olan adrese yapılır. Müracaatlar engelli şayet gelecek durumda ise şahsen yapılır. Gelebilecek bir durumda değilse vasisi tarafından yapılmaktadır. Başvuru için hangi evraklar lazım diyorsanız.
- Engelliye ait nüfuz cüzdanı.
- Engelli durumunu gösteren sağlık raporu.
- Vasisi iseniz vasi kartınız.
Yeterlidir. Eğer sağlık raporu 20.02.2020 tarihinden sonra düzenlendiyse bu rapor elektronik ortamda gözüktüğü için götürülmeye de bilinir. Başvuru sonrasında ise süre başlar. Yapılan incelemeler sonrasında (hane geliri, tanzim edilen evrakların doğrulukları vb.) engelli maaş yardımı ilgili kişiye bağlanır. Ödemeler PTT hesaplarına yatar.
- Sosyal Yardım Paraları Nasıl İstediğimiz Farklı Banka Aracılığı İle Çekilir? de bu ödemeyi istediğin banka hesabınıza nasıl tanımlayacağınızı anlattım.
Her ay düzenli olarak da doğum tarihinizin son rakamına göre alırsınız.
Engelliler için özel bir kategori oluşturduk, adresi ise ⇒ https://www.kosgebkrediler.com/engelli-haklari/ bu bağlantımızda