TKDK KKYDP Kaz, Ördek Yetiştiriciliği Devlet Hibe Desteği Nasıl Alınır?

TKDK KKYDP Kaz, Ördek Yetiştiriciliği Devlet Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Reklam Alanı
Bugün buz dolabını açtığımda beni yumurta reyonunda çok değişik bir sürpriz karşıladı. Kocaman yumurtaları görünce ise ilk olarak afalladım. Hanıma bu nedir? diye sorduğumda ise kaz yumurtası olduğunu öğrendim. Köyden kaz çiftliği işletmesine yeni başlayan bir girişimcimizin ikramı olduğunu söyledi. Hemen boş durur muyum, neden böyle bir içeriğe bu site sahip değil diye doğru soluğu köyde aldım. Direk kaz çiftliği kuran köylümüz ile başladım röportaja. O kadar harika bilgiler edindim ki! Bunların içinde KKYDP ile TKDK kaz yada ördek yetiştiriciliğine verilen devlet desteklerinin ne kadar olduğunu mu arasınız. Hangi illere bu destek veriliyor mu? Yoksa hiç sermayesi olmayanlara Ziraat bankasının sağladığı krediler mi? Kısacası, kaz çiftliği kuracak olanlara sağlanan bütün teşviklerin neler olduğunu bu imkanlardan yararlanan çiftçimizden şartlarıyla birlikte sizler için öğrenmiş oldum.

Kaz Desteklemesi KKYDP %50 Hibe 2021

Bir zamanlar 30 bin TL genç çiftçi hibe desteği de kaz yetiştiricilerine verilmişti. Ancak, ne yazık ki şuan bu destek aktif değil tir. Bunun yerine kaz desteklemesini 2021 yılında IPARD-2 programları üzerinden alabilmektesiniz. Üstelik yapacağınız yatırımın tam %65 miktarını hibe olarak. 2016 yılında beri TKDK tarafından Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası kapsamında kaz yetiştiriciliği için bu hibeler 125.000 AVRO kadar çıkmaktadır. TKDK haricinde kaz hibe desteklemesi sağlayan diğer bir proje ise KKYDP olmaktadır. Eminim bir çoğunuz bu projenin adını daha önce hiç duymadınız. Ama emin olun ki hayvancılık alanında hibe almak isteyenler KKYDP projesi ismini daha fazla duyacaktır. Çünkü, bu projenin başvuru şartlar çok daha kolaydır.
KKYDP projesini TKDK dan ayıran ve başvuru şartları olarak çok daha kolaydır iddia da bulunmamın nedeni ise şudur. TKDK kaz desteklerini belli illere sağlamaktadır. KKYDP ise Türkiye genelinde tüm illerde kaz üreticiliği için hibe desteği verir.
Proje kapsamında KKYDP kaz yetiştiriciliklerine ise %50 hibe verilmektedir. Verilen hibe miktarı ve konuları ise en son şu şekilde yer almaktaydı.
  • Sıfırdan yeni bir kaz çiftliği kuracaksanız 3.000.000 TL
  • Yarım kalan kaz çiftliğinizi tamamlayacaklara 2.000.000 TL
  • Teknoloji yenileme yada modernize edeceklere ise 1.500.000 TL kadar
Yapılacak olan yatırım tutarlarının %50 miktarına hibe verilmektedir. En az olarak ise hibeye esas projeye tutarı 250.000 TL olmaktadır. KKYDP hibe başvurularını yapmak isteyenler yine TKDK da olduğu gibi çağrı ilanlarını beklemesi gerekir. Bu ilanlar çoğunlukla sene başlarında 3 ay sürecek şekilde verilmektedir. Çağrı ilanlarını en iyi takibini ise https://www.youtube.com/kredim kanalımı abone olarak sağlaya bilirsiniz. Çağrı ilanı sonrasında projenizi hazır ederek başvurunuzu Tarım İl Müdürlüklerine yapabilmektesiniz. KKYDP Kaz Hibesi İçin İstenilen Şartları Şunlardır:
  • Sıfırdan yada tamamlama konularında hibe alacakların mülkiyetlerinin kendi üzerlerine olması gerekir. Yada kamu tüzel kişilerden tahsis edilmiş olmalıdır.
  • Teknoloji yenileme yada modernize edeceklerin yer ya kendilerinin yada en az 7 sene boyunca kiralanmış olması gerekir.
  • Başvuru sahibinin ÇKS belgesinin olması gerekmektedir. ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? Talep Edilen Belgeler Nelerdir?  de bu belgi çıkartmak için gerekli bilgileri edine bilirsiniz. Yada T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş olan diğer kayıt sistemlerinde yer alması gerekir.
Bu şartlara uygun iseniz online olarak vergi kimlik numaranızla http://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx bu bağlantı üzerinden KKYDP projesi aktif olmasıyla birlikte başvuru yapabilmektesiniz. KKYDP de şartlar ve başvuru yolu bu şekilde olmaktadır. Peki, kaz yetiştiriciliği için TKDK dan %65 kadar hibe almak isteyenler başvurularını nasıl yapabilirler.

TKDK %65 Kaz Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Kaz yetiştiriciliği çoğunlukla soğuğa dayanıklı olmasından dolayı Kars, Ağrı, Ardahan ve Erzurum illerimizde daha yaygın bir şekilde önceleri yapılırdı. Şimdi ise özellikle ABD, Fransa, Japonya ve Macaristan gibi ülkelerin taleplerinin artmasından dolayı ülkemizin tüm illerinde bu yetiştiricilikleri göre bilirsiniz. Ben şuan bulunduğum Bilecik/Bozüyük kasabasında dahi bir çok kaz yetiştiricisini görmüşlüğüm vardır. Hatta, eşimin köyünde dahi bir çok kaz çiftliği vardır. Komşuda pişer bize düşer hesabı aşağıdaki resimde görmüş olduğunuz kaz yumurtaları da oradan gelmiştir. Sadece yumurtası tarafından bu sektörün rağbet görmediğini de bilmenizi isterim. Eti ve özellikle tüyleri son derece değerlidir. Hastalıklara da dirayetli olan bu hayvancılığı şayet sizler de yapmak istiyorsanız, TKDK dan hibe alma adına sizlere bir iyi bir de kötü haberim var. İlk olarak kötü haberin ne olduğunu söylemem gerekir ise TKDK %65 varan kaz yetiştiriciliği hibesini her ile vermemektedir. İyi olan haber ise TKDK kaz yetiştiricilerine %65 kadar hibe sağlamaktadır. [caption id="attachment_18834" align="aligncenter" width="747"] TKDK--Kaz-Hibe-Desteği-Nasıl-Alınır[/caption] Kötü haberde yer verdiğim desteklenmeyen illerden ziyade teşvik verilen illerin hangilerini aşağıda yer verdik. O nedenle şimdi başvuru yapacaklara verilecek olan hibe miktarlarının ilk ne kadar olduğundan burada bahsedeceğim. Sonra başvuru yol haritasına değineceğim.
  • IPARD Tedbir Adı:
    • Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar
  • IPARD Tedbir Kodu:
    • 101-3 Kanatlı Eti üreten Tarımsal İşletmeler
    • 101-4 Yumurta Üreten Tarımsal İletmeler
  • Kurulacak Olan Kaz Çiftliği Kapasitesi:
    • En az 350 en fazla 3000
  • En Fazla Verilen Hibe Miktarı: 12.500 Avro
    • Tüzel Kişi: %50
    • Gerçek Kişi: %55
    • Üretici Örgülerine: %60
Olarak verilir. 30 yaş altı genç çiftçi başvuru yaparsa %5 daha ilave hibe desteği sağlanır. İşletme mera/dağlık arazide kurulması durumunda %5 daha hibe eklenir. Her ikisi olduğu taktirde toplamda %10 ilave hibe eklenmektedir. Bunun yanı sıra proje yatırımları için alına makineler için KDV ile ÖTV muafiyetleri girişimcilerimize uygulanmaktadır. Başvuru için izlenmesi gerekilen yol haritası ise toplamda 14 adımdan oluşmaktadır. Bu adımların detaylarını https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleriRehberi/11 bu bağlantıdan bulabilirsiniz. Başvuru paketini ise aynı adres üzerinden temin edebilirsiniz. TKDK tarafından kaz üreticilerine sağlanan destekler de bu şekildedir. Peki, özellikle bahsetmiş olduğum TKDK tarafından kaz yetiştiriciliğine destek verilen o iller hangileridir.

Kaz, Ördek Hibe Destekleri Hangi İllere Verilmektedir?

Kaz, ördek hibe desteklerini sizlerin de yukarıda görmüş olduğunuz iki program proje kapsamında vermektedir. Bunlardan bir tanesi %50 hibeli olan KKYDP olmaktadır. Bir diğeri ise %65 ila %70 kadar çıkan TKDK tır. Bu iki projenin de mimarı Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Dolayısıyla projeyi yöneten kurum ise İl Tarım Müdürlükleri olmaktadır. Her ne kadar destek programlarını tek bir Bakanlık ile İl Müdürlüğü yürütmüş olsa da hibe verme şartları farklıdır. Bundan dolayı KKYDP tüm illerimizdeki başvuru kabul ederken. Ne yazık ki! TKDK sadece 42 ilimizdeki başvuruları kabul etmektedir. Bu illerimizin hangileri oldukları ise aşağıda yer almaktadır. İletişim telefon numaraları ise TKDK Desteklenen Sektörler ve İller Hangileridir? de bulabilirsiniz.
  1. Çankırı
  2. Yozgat
  3. Giresun
  4. Ankara
  5. Amasya
  6. Ordu
  7. Sivas
  8. Tokat
  9. Burdur
  10. Erzincan
  11. Trabzon
  12. Samsun
  13. Aydın
  14. Aksaray
  15. Balıkesir
  16. Çanakkale
  17. Bursa
  18. Çorum
  19. Hatay
  20. Denizli
  21. Isparta
  22. Kastamonu
  23. Karaman
  24. Konya
  25. Manisa
  26. Kütahya
  27. Mersin
  28. Uşak
  29. Nevşehir
  30. Afyonkarahisar
  31. Kars
  32. Kahramanmaraş
  33. Ardahan
  34. Malatya
  35. Elâzığ
  36. Erzurum
  37. Van
  38. Ağrı
  39. Mardin
  40. Muş
  41. Diyarbakır
  42. Şanlıurfa
Toplamda kaz, ördek hibe destekleri TKDK tarafından 42 ilimize verilmektedir. Bu destekleri başvuru yapacak olan girişimcilere sadece hibe verilmekle kalınmadığını da bilmenizi isterim. Bununla birlikte özellikle Ziraat bankasından düşük faizli yatırım kredileri de kullana bilmektedir. Bu kredinin ortalama faiz oranları ile başvuru şartları ise aşağıdadır.

Ziraat Bankası Kaz Yetiştiriciliğine Düşük Faizli Kredi Vermektedir

Damızlık olarak en az 1000 adet kaz alımı yaptığınız taktirde Ziraat bankasından hazine destekli kredi kullana bilirsiniz. Tabi, 10 milyon TL kadar üst limitli verilen kredinin başvuru şartları sadece bu değildir. Bununla beraber başvuru sahibinden hayvan işletme belgesi de mutlaka istenilir. Ayrıca, başvuru sahibinden şu şartlarda aranmaktadır.
  1. Vergi borcunun bulunmaması
  2. Muhtardan köyde işletmesi olduğunu gösteren belge
  3. Kredi notu değerinin sorgulaması olumlu geçmesi. Kaç Kredi Notu Puanına Ne Kadar Kredi Çıkar?
  4. İpotek sahibi
  5. En az 2 kefil
Aranan temel şartlardır. Bu şartları taşımanız durumunda ise Ziraat bankasının senelik cari faiz oranına en az damızlık üretimi için %75 faiz desteği alırsınız. Böylece 2 sene ödemesiz 5 yıl vadeli kredinizin geri ödeme planı ise güncel faiz oranına göre şu şekilde oluşmaktadır.
  • Senelik cari faiz oranı %17 olursa %75 faiz desteği sonrasında bu oran yıllık %4.25 aylık ise %0.35 olur. Buna göre ödem planı ise şu şekilde oluşur.
Miktar Vade (Ay) Aylık Ödeme Toplam Maliyet
150.000 TL 12 12.843,87 TL 154.126,47 TL
24 6.583,40 TL 158.001,52 TL
36 4.498,33 TL 161.939,83 TL
48 3.457,11 TL 165.941,51 TL
60 2.833,43 TL 170.006,16 TL
Ziraat bankası kaz çiftliği kredisi tavuk kredisi ile aynı olduğunu bilmenizi isterim. Bu nedenle yumurta ve farklı tutarlarla hesaplama tablolarını görmek isteyenler Tavuk Çiftliği Kredisi sayfama girmeleri yeterli olacaktır.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *