TKDK KKYDP Hibe Projeleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
2021 ile 2027 yılları arasında Hayvancılık ve Tarım ile uğraşan çiftçilerimize en çok 3 tane hibe programı destek sağlar. Bunlardan biri TKDK bir diğeri ise KKYDP olurken diğeri de GAP, DAP, DOKAP ve KOP projeleridir. Bu her üç proje üzerinden hibe desteğini ise Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak il ve İlçe Müdürlükleri uygular. Bu destek programları ayrıca sadece tarımsal ve hayvansal yatırımlara da hibe vermekle kalmaz. Bununla birlikte GES yani Güneş Enerjisi Projeleri, Bungalov tarzı dağlık ve kırsal alandaki turizm yatırımları ile işletme için idare ve bakıcı evinde kadar hibe verilir. Peki, hangi program nelere ve kimlere hibe desteği veriyor? Aralarındaki farklar nelerdir?
Tarım ve Hayvancılığa Hibe Veren Kurumlara Ait Destek Programları Hangileridir? Proje İlleri!
Türkiye'de toprak altı ve üstü tarıma hibe destekleri verilmektedir. Yine aynı şekilde hayvancılık içinde hibe desteği sağlanır. Bunların yanı sıra son yıllarda GES yani yenilebilir enerji kaynağı olan Güneş Enerjisi Sistemlerine ve kırsal alan turizmine de hibe verilmeye başlanmıştır. Bu hibelerin hepsi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanır. Yine hepsi değişik isimli proje programları üzerinden verilir. Önde gelen bu projelerin isimleri neler diyorsanız.
- GAP-DAP-KOP ve DOKAP
- TKDK
- KKYDP
Bu projeler den 1. ve 2. olanlarında hibe destekleri illere göre verilmektedir. Proje kapsamında hibe verilecek bu illerin hangileri olduğunu da aşağıda yer verdim. Bölge ve il göre ise sadece hibe desteğini KKYDP şart aramaz.
2021 ile 2023 yılları arasında çiftçilere hibe desteği sağlayan bu 3 projenin arasındaki fark sadece illere göre verilecek olan teşvikler de değildir. Bunun haricinde hibe miktarları da projelere göre değişiklik gösterebilir. Bu ve bunun gibi daha bir çok projelerin aralarında farklılıklar bulunur. Peki, bu farklar projelere göre nelerdir? İşte bizde tamda bu sebepten ötürü sizlere bu şekilde bir içerik hazırlamak istedik
[safir_faq question="Peki, Çiftçilere Faizsiz Yada Düşük Faizli Olarak Krediyi Hangi Kurum Sağlamaktadır?" answer="Çiftçilere kredi anlamında düşük yada faizsiz krediyi 2 kurum sağlar. Bunların biri Ziraat Bankası bir diğeri de Tarım İl/İlçe Müdürlükleri tir."]
Böylece, çiftçilerimiz hibe alabilmek için hangi projeye başvuru yapabileceklerini çok daha iyi göre bilecekler. Tabi bununla beraber daha da önemlisi tüm hibe projelerin aralarındaki farklılıkların neler olduğunu çok net bir şekilde anlaya bilecekler.
2- GAP-DAP-KOP-DOKOP Hibe Projeleri Nelerdir? Ne Kadar Teşvik Verilir?
İlk olarak GAP yani Güney Anadolu Projesi olarak başlatılan uygulama, sonraları değişik isimlerle hayata geçti. Bunlar bir tanesi, DAP yani Doğu Anadolu Projesi tir. Diğerleri ise Konya Ovası Projesi olan KOP ve son olarak Doğu Karadeniz Projesi olan DOKOP olmaktadır. Bu projeler ise belirlenen yatırım konularına %50 hibe desteği verilir. Bu yatırım konuları hangileri derseniz.
- Yeni ahır yani diğer adı ile ağır yapımı veya tadilat edilmesi
- Damızlık boğa, koç veya teke gibi hayvan alımları
- Gübre sıyırıcı, süt soğutma makine alımları
Yukarıda %50 hibe desteği imkanları 2021 den 2023 yılına kadar sürmektedir. Bu destekler için nereye başvuru yapılacağına geçmeden, proje kapsamındaki illerin hangileri olduğunu bilmeniz de fayda olacaktır. Çünkü hibe destekleri proje illerine verildiği için bunu önemi çok yüksektir.
Güney Doğru Anda Dolu Projesi (GAP): Batman, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak
Doğu Kara Deniz Projesi (DOKAP): Bayburt, Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon, Amasya ve Çorum
Konya Ovası Projesi KOP: Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale
Doğu Anadolu Projesi DAP: Ardahan, Bingöl, Ağrı, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Kars, Hakkari, Muş Malatya, Sivas, Van ve Tunceli
Toplamda tam 43 tane ilimiz görmüş olduğunuz gibi bu projelerden yararlana bilmektedir. Yapılacak yatırım için ise bu illerdeki çiftçilerimiz sadece Ziraat bankasına hibe desteğinin %0.2 kadar komisyon ödemesi yapacaktır. Proje illerindeki hibe başvurularından yararlana bilmek için sadece de destek illerinden olmanızın yetmediğini de bilmelisiniz. Bunun harici şu şartlarında arandığını bilmenizi isterim.
- En az 1 senedir aktif olarak Tarım ve Orman Bakanlığı sisteminde aktif faaliyette olan çiftçilerimiz.
- Büyükbaş için en az 10 en çok 50 baş anaç alımları yapacaklar
- Küçükbaş için en az 100 en çok ise 200 anaç hayvan alacaklar
- Yada yukarıda belirtmiş olduğum hayvan sayısı kadar ağır yapımında bulunacaklar
- Bu hayvanlar için gerekli olan makine/teçhizat alımlarına
Başvurular Nasıl, Nereye Yapılır:
Proje illerinde yer alanlar inşaat yatırımları için başvurularını doğrudan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne yapması gerekir. Canlı hayvan alımları için hibe alacaklar da başvurularını İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapması gerekir. Başvuru da bulunacakların gerçek ve tüzel kişi olması gerekmektedir. Başvuruda bulunmak için ilgili kuruma şu belgeler gerekir.
- Başvuru dilekçesi (kurumdan alına bilir)
- TÜRKVET yada Koyun Keçi Kayıt Sistemin yer aldığını gösterir belge
- Sahip oldukları arazi varlıklarını gösterir belge
Tamamlanmış olan projeniz sonrasında başvuru yapmanız sonrasında, Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderilen projeniz onay alırsa, Ziraat bankası üzerinde hibenizi alabilmektesiniz.
- https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/13/Ic-Kaynakli-Projeler bağlantısında bu proje için ihtiyaç duyulan uygulama rehberlerini bulabilmektesiniz.
Bu proje illerinde değilseniz hiç üzülmenizi gerek yok. Hatta TKDK desteklenen illerde olmanız durumunda daha da mutlu olmalısınız. Çünkü, yine TKDK illerinde olmanız halinde çiftçilerimiz çok daha fazla yatırım konularına hibe alabilmektedir.
2- TKDK Kimlere Ne Kadar Hibe Veriyor?
TKDK kimlere ne kadar hibe verdiğini tablo halinde yer verdik. TKDK projesinin diğer özelliklerini de yine listeledik. Bu listelemeyi yaparken sizlerin aklındaki diğer bir soruya da cevap vermek istedik. Bu ise çiftçilere hibe veren diğer bir KKYDP programı ile TKDK arasındaki farkların neler olduğudur. Bunun içinde tam 13 madde ile bu sıralamayı yaptık. 3. başlıkta yer alan KKYDP ile sıralamayı sizlerde şayet kıyaslarsanız, arasındaki farkların böylece neler olduğunu sizlerde görebilirsiniz.
- TKDK 42 ildeki yatırımlara sadece hibe vermektedir. Bu illerin hangileri olduğunu TKDK Desteklenen Sektörler ve İller Hangileridir? de göre birlisiniz.
- %50 ile %70 arasında hibe vermektedir. Hibe miktarı tabloda yer aldığı şekilde değişebilmektedir.
BAŞVURU SAHİBİ HİBE ORANI DAĞLIK ALAN 40 YAŞ ALTI TOPLAM HİBE ORANI Şirketler %50 +%5 +%5 %60 Şahıslar %55 +%5 +%5 %65 Kooperatifler %60 +%5 +%5 %70 - Bunlardan bir tanesi tarımsal için buradaki yer alan illerdir. TKDK Tarım Hayvancılık Dağlık Alan Listesi
- Turizm, Arıcılık, Tıbbi Aromatik Bitkiler için ise Turizm Arıcılık İndirimli İller
- En fazla proje bütçesi makine alım dahil 500.000 Avrodur.
- En az 3 sene mesleki yeterlilik belgesine sahip olunması şarttır. Bu belgeler neler olabilir? (Bu belgelere sahip olmayanlar LTD ŞTİ kurarak aşağıdaki belgelere sahip birini müdür olarak işletmesini ataması yeterlidir)
SEÇENEKLER KANITLAYICI BELGE 3 senelik Tarım BAĞKUR kayıtlı SGK hizmet döküm belgesi Hayvan işletme belgesi (ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?(e-Devlet Dahil) da bu belgenin nasıl alınacağı var) Desteklemelerden alınan makbuzlar - Ziraat Mühendisi
- Veteriner Hekim
- Gıda Mühendisi
Diploma - Finansman kaynağı belirtmeniz gerekir. (banka mevduat hesabınızdaki nakit olabilir)
- İnşaat ruhsatı alınması gerekiliyor. Mimari, Mekanik-Elektrik, Statik gibi projeler hazırlanarak belediyeden ruhsat alınmalıdır.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için hazırlanmış olan bütçeden %15 kesinti yapılıyor. Bu da şu anlama gelmektedir. 1.000.000 TL bütçeden 150.000 TL kesinti sonrasında kalan 850.000 TL üzerinden hibe alınmasıdır.
- Herhangi bir inşaat ve makine alımlarına KDV ödemezsiniz. Muaf sızınız!
- İdari bina ve bakıcı evi desteği vermiyor.
- İnşaatı yapacak ve makine alımı yapılacak olan firma belirlenmesi gerekilir.
- Proje sunulmadan önce SGK yada BAĞKUR borcunun olmaması gerekiyor.
- Yatırım yapılacak olan arazi kendinizin olabilir. Yada, kiralık veya milli arazi, şirketlerden, belediyeden, hazine yada vakıf arazileri dahi olabilir. Kendinize ait olursa tabi daha fazla puan alabileceğinizi de bilmenizi isterim.
- Danışmanlık ve mühendislik ücretlerinin belli bir kısmına kadar desteklemektedir.
- TKDK nelere hibe veriyor?
- Büyükbaş hayvan süt projesi (10 ile 120 baş)
- Büyükbaş besi projesi (30 ile 250 baş)
- Manda süt için 5-5, besi için 10 ile 50 baş
- Küçükbaş koyun, keçi süt projeleri 50 ile 500
- Küçükbaş koyun ve keçi besi projesi 100 ile 500
- Kanatlı et projesi (broyler 5.000 ile 50.000 adet)
- Hindi et projesi 1.000 ile 8.000 arası
- Kaz eti projesi 350 ile 3.000 adet
- Yumurta projesi 20.000 ile 100.000 adet
- Süt işleme tesisi günlük en az 10 ton
- Et işleme tesisi (günlük 500 kg ile 5 ton arası)
- Meyve ve sebze işleme tesisi
- Soğuk hava deposu (en fazla 10.000 m3)
- Süt toplama merkezi
- Kırımızı et kesim hanesi
- Büyükbaş için günlük 50 ile 500 adet
- Küçükbaş için günlük 50 ile 4.000 adet
- Tavuk için en az 1.000 en çok 5.000 adet
- Su ürünlerinin işlenmesi
TKDK IPARD-3 kapsamında 2027 yılına kadar devam edecektir. Çağrı dönemleri için herhangi bir belli tarih yoktur. Başvuruların nasıl yapılacağı dahil TKDK ile bir çok bilgiyi de https://www.kosgebkrediler.com/tkdk/ da bulabilirsiniz.
3- KKYDP Kimlere Hibe Desteği Vermektedir?
KKYDP projesi de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş tur. Yine bu projemizin koordinatörlüğünü İl/İlçe Tarım İl Müdürlükleri yürütür. TKDK projeleri ile arasında yaklaşık olarak 13 fark bulunur. Bu farkların neler olduğunu anlaya bilmeniz için de bunları kimlere verileceği ile birlikte de listeledik. Böylece yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi liste numaraları ile TKDK arasındaki farkları karşılaştıra bilirsiniz.
- Tüm 81 illere ayrım yapılmaksızın verilir.
- Şirket, şahıs yada kooperatif kavramı olmaksızın %50 hibe oranı sabit olmaktadır
- 3.000.000 TL proje bütçesine sahiptir. En fazla yapılacak yatırım miktarı makine alımları dahil bu kadardır.
- Tarım ve Orman Bakanlığına kayıtlı belgeler istenilir. Bu belgeler neler diyorsanız.
- ÇKS Belgesi
- İşletme Tescil Belgesi
- Üretim yapıyorsa, Üretim İzin Belgesi
- Finansman kaynağı belirtme şartı yoktur
- Mimari, Mekanik-Elektrik ve Statik gibi projelerin hazırlanması gerekiyor. Başlangıçta ruhsat alma şartı yoktur. Projeniz onay aldıktan sonra ruhsat başvurusunda buluna bilirsiniz.
- İnşaat gider bütçe kesintisi yok
- KDV ödemesi vardır.
- İdari bina ve bakıcı evi desteği vermektedir.
- İnşaatı yapacak ve makine alımı yapılacak olan firma belirlenmesi gerekmiyor. Daha sonra bunu belirleye bilirsiniz.
- Proje onay aldıktan sonra BAĞKUR SGK gibi kurumlara borcu yoktur yazısı istenilir.
- Yatırım yapılacak olan arazi kendinizin yada kiralık olabilir.
- Herhangi danışmanlık ve mühendislik ücretlerini desteklemez.
- KKYDP kapsamında nelere hibe veriliyor?
- Büyükbaş/küçükbaş çiftlik projelerine
- Kanatlı hayvan yetiştiricilerine
- Sera projelerine/yenilebilir enerji kaynaklı dahil
- Et ve et ürünlerinin işlenmesine yönelik projeler
- Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi
- Çelik silo/lisanslı depoculuk
- Tohum eleme, işleme ve paketleme
- Mısır kurutma ve işleme ve depolama
- Soğuk hava depolama
- Meyve/sebze işleme ve şoklama ve paketleme
- Bakliyat/kuruyemiş ileme ve işleme ve paketleme tesisleri
- Baharat/yağ bitkileri eleme, işleme ve paketleme
- Silaj paketleme ve kaba yem tesissileri
- Mantar yetiştirme ve paketleme
- Un ve yem fabrikası tesisleri
- Kültür balıkçılığı projesi
- Balık işleme, şoklama ve depolama
- Gübre işleme ve paketleme
- Kırsal turizm projeleri
- Teknoloji yenileme, kapasite arttırma ve tamamlama
- Kaba yem deposu ve tarımsal depolama
KKYDP hibe başvuruları 2025 yılına kadar devam edecektir. Başvurular eylül ile kasım ayları arasında açıklanmaktadır.
TKDK ve KKYDP projelerin ne zaman başlayacağını öğrenmenin en kolay yolu bizi takip etmekten geçmektedir. Şayet sizlerde binlerce çiftçimiz gibi bizi https://www.youtube.com/kredim kanalına abone olup bildirimleri aktif ederek takip ederseniz, bu projelerin bağlama tarihleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *