Hibe Kredi

Ticarette Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

Ticarette Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

Ticari hayat başaralı olanlar için bulunmaz bir ekmek kapısı olur iken ne yazık ki bilinçsiz olarak yapılan yatırımlar bir çok ailenin ocağını karartmıştır. Cesaret ve maddi gücün yanı sıra akıllı olarak atacağınız adımlar sayesinde sizde başarılı bir iş adamı olabilir, kendi ve ailenizin geleceğini teminat altına kısa vadelerde alabilirsiniz. Sizlere önereceğim bu altın gibi nashiyatları bir ölçüp tartmadan bizce hiç bir sektöre yatırım yapmayınız.

Ticarette Başarıya Giden Yolların Başında..

Ticari hayata yeni atılacak bir girişimci iseniz şayet size ilk altın önerimiz kesinlik ile gireceğiniz sektörü çok iyi analiz etmelisiniz. Analiz işlemleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  1. İş fikrinizi hitap edecek ne kadar bir kesim bulunduğunuz coğrafyada mevcut ?
  2. Elinizdeki sermaye kuracağınız iş için yeterli mi ?
  3. Rakipleriniz ne denli güçlü ?
  4. Sektöre ait tecrübeniz var mı ?
  5. İyi bir hizmet verebilecek kadar yeterli bir personel temin edebilecek misiniz ?
  6. Dükkan seçimine çok dikkat ediniz!

Şimdi gelelim bu analizlerin nasıl yapılacağına.

İş Fikrinize Hitap Edecek Kitlenin Belirlenmesi

Kuracağınız iş için hitap edeceğiniz kitle çok önemlidir. Yani diyelim ki ufak bir kasabada iseniz ve genel olarak kasabanın ekonomik gücü düşük ise hiç olmasa dahil bir oto kiralama firması kurmanız size çok fazla bir gelir getirmeyecektir. Yada emeklilerin daha çok yerleşmiş bir turistlik alanda iseniz çocuk veya bebek giyim dükkanı açmanız gerçekten çok saçma olacaktır. Bu yüzden ilk olarak etrafınızı dikkatli bir şekilde bakmanız gerekir. Kendinize soracağınız ilk soru şu olmalıdır. ” Acaba bu yöredeki insanların ihtiyaç duyduğu ve yeterli gelmeyen iş hangisidir ? ” bu soruyu kendinize bir lütfen ilk olarak sorun.

Elinizdeki Sermaye Kuracağınız İş İçin Sizce Yeterli Mi?

Bin bir zorluklar ile birikimlerinizin suya yada boş hayallere gidip sonrasında ise aile düzeninizin bozulmaması için kesinlik ile bütçenize göre bir iş fikri bulun. Yani denedik olmadı dediğiniz vakit içinizin sızlamaması gerekir. Bu yüzden iş fikrinizin elinizdeki sermaye göre olması gerekir. İlla yüksek gelirler elde etmek için yüksek sermayelerle iş fikrinize gömmeniz gerekmez. Düşük sermayeler ile de kuracağınız bir çok iş modeli ile ciddi paralar kazanabilirsiniz. Bana bu iş fikirlerine örnek ver derseniz.

  1. Ortalama 10.000 TL ile kurulacak olan bir çiğ köfte salonu
  2. 15.000 TL ile kuracağınız bir oto yıkama işletmesi.
  3. 20.000 TL sermaye ile kurulacak olan tantuni, pide ve tavuk ile et döner dükkanları
  4. 50.000 TL sermaye ile kurulacak olan bir halı ve koltuk yıkama dükkanları.

benim en favorilerimdendir.

Rakiplerinizi Analiz Edin!

İş fikrini belirleyici bir diğer etkende rakip analizidir. Bu biraz da nüfuza göre belli olsa da yine de rakipleriniz şayet belirlediğiniz iş fikrinde yeterince mevcut ise başka bir iş fikrini değerlendirmeniz mantıklı olacaktır. Ama yok hala ısrar ile fazlası ile var olan bir sektöre gireceksiniz. O zaman,

  1. Yenilikçi olun.
  2. Fiyatlarınızı rakiplerinizden düşük tutun.
  3. Hizmet kalitesine çok önem verin.
  4. Ürünlerinizin kalitesini sürekli olarak denetleyiniz.
  5. Görselliğe dikkat edin.
  6. Tanıtım ve reklam giderlerine ciddi paralar ayırmayı ihmal etmeyin.
  7. Mutlaka kampanyalar düzenleyin.

derim.

Sektöre Ait Ne Kadar Tecrübeye Sahipsiniz?

Bazı sektörler pek tecrübe gerektirmez iken bazıları ise ciddi deneyimler ister. Şayet hiç bir tecrübeniz yok ise mesela tutup da bir terzi atölyesi açmayın. Ama dediğim gibi bazı sektörler için çok fazla bir tecrübeye de ihtiyacınız olmayacaktır. Mesela bir çiğ köftenin sıkıp tartması ne kadar zor olabilir ki ? Yada bir araba yıkamak için ekstradan ne kadar bir iş deneyiminiz olması lazım ki ? Bu yüzden ilk olarak sektöre için kendinizi iyi tartmanız ve yapıp yapamayacağınıza ilk önce kendiniz karar vermelisiniz.

İyi Bir Hizmet İçin Yeterli Bir Personel Bulun

Örnek vermem gerek ise, bir lokanta da ne kadar da lezzet konusunda iddialı olur iseniz olsun şayet yeterli ve eğitimli bir servis personeline sahip değil ise şahsen ben o işletmeye gitmem. Yada bir apartman temizlik şirketiniz var ve her ne kadarda kaliteli temizlik ürünleri kullanır iseniz kullanın şayet haftalık olarak belirlediğiniz günler içinde belirli temizlikler yapılmaz ise apartman yönetimi en kısa sürede sizin ile olan iş sözleşmesini fesih yani iptal edeceğini asla unutmayın. Bu yüzden işletmeniz deki personeliniz hem yeterli hemd e kalifiyeli olması gerçekten çok önemlidir. Hatta sizler de bu konu hakkında çeşitli isim yapmış ticaret adamlarından kelimeler duymuşsunuzdur. Mesela dünyaca ünlü Bosch firmasının sahibinin dediği gibi ” Çok Param Olduğu İçin İyi Ücret Vermiyorum, Aksine İyi Maaş Verdiğimden Dolayı Çok Para Kazanıyorum ” gibi.

Dükkan Seçimi Çok Önemlidir

Son olarak ise ticarette başarıya gitmek isteyenlerin dikkat edeceği konu ise dükkan seçimidir. Yine buna örnekler vermem gerekir ise doğrudan halka satış yapacağınız iş yerinin mutlaka işlet bir caddede olması şarttır. Yada ana caddede olmasa bile genel olarak işlek olan yerlere yakın olması gerekir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken ise dükkanın adres tarifi için halkça bilinmiş ünlü yerlere yakın olması gerekir. Bu bazen bir meşhur cami olur iken bazen de bir belediye binası olabilir.

Dükkan seçer iken mümkün ise düz ayak olmasına dikkat edin. Yapılan araştırmalarda merdivenler ile girişe sahip iş yerleri çok fazla tercih edilmemektedir. Görsel olarak hitap edeceksiniz vitrinin büyüklüğüne özen gösteriniz. Son olarak ise kötü koku ve güneşin çok fazla görmediği alanları öncelik vermenizi ve yüksek kiralara ödememeye dikkat etmenizi öneririm. Sıcak yaz ayların da bizim burada daha çok halk gölgenin olduğu cadde üzerinde gezmektedir. Bu muhtemelen Türkiye’nin genelinde bu şekildedir.

 

BİZİ LÜTFEN DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 1 Ortalama: 4]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Hacı dedi ki:

    Zahirecilik ticareti yapmak istiyorum ama çekiniyorum ne yapmalıyım

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Zahirecilik yapmak için çekindiğiniz neden nedir?