SSK BAĞKUR Sigortamın Yatırılıp Yatırılmadığını Nasıl Öğrenebilirim?
Lokanta, inşaat, sanayi alanları gibi küçük işletmelerde çalışanlar, mevsimlik olarak tarım işçisi olanlar peki prim ödemlerinin yatıp yatmadığını nasıl öğrene bilirler. Bunun en basit yollar ile sizler için anlatacağım. Tabi bununla birlikte kaç TL olarak iş vereniniz tarafından sigortanızın ödemediğinin de nasıl öğrenebileceğinizden de bahsedeceğim. Son olarak da konumuzla örtüşen, e-Devlette SGK aktif ne demek? Sigortanın asgari ücret üzerinden gösterilmesi nasıl anlaşılır? Bu iki merak edilen soruları cevaplayacağım.
Sigortanız Yatmazsa Neler Olur? Aman Dikkat!
Sigortanızın yattığını takip etmeniz çok önemlidir. Sigortanızın yatıp yatmadığınızı şayet takip etmezseniz gün gelir bunun bedeli çok ciddi kayıplarla ödeyebilirsiniz. En basit bir örnek kendimden verebilirim. 8 Eylül 1999 tarihinde 5510 sayılı kanun ile bir çoğumuzun bildiği gibi sigortalık kanununda ciddi bir değişiklik oldu. Bu değişikliğin en önde geleni ise 3600 gün prim ödemesiyle erken yaşta emekli oluna biliniyordu.
- 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde 1 gün dahi prim ödemeniz var ise belki de şuan emeklisiniz! Bunu nasıl öğreneceğinizi ise 3600 Gün Prim İle Kimler Kaç Yaşında Nasıl Emekli Olabilir? (Şartları Nedir?) de açıkladım. Hatta ücretsiz soranlara hesaplama dahi yapıyorum.
Ben 1997 tarihinde bir lokanta çalışma hayatıma başlamıştım. Ne yazık ki çalıştığım yemek işletmeleri eski adı ile SGK yeni adıyla 4/A primimi ödememiş. Bu nedenle en az 5 yıl daha geç emekli olacağım. Sigortanızın yatıp yatmadığınızın takibini yapmazsanız başınıza gelecek olan muhtemelen şeyler ise şunlar olacaktır.
- Kesinlikle hiç bir devlete ait hastanelerden ücretsiz yararlanamazsınız. (Ameliyat yada ayak üstü muayene olmazsınız.)
- Özel hastanelerden indirimli olarak istifade edemezsiniz.
- Özel yada devlet hastanelerinin yazdığı ilaçları ücretsiz yada düşük maliyetli tedarik edemezsiniz. Yani sigortalı olsanız 10 TL'ye alacağınız ilacı sigortanız olmadığından dolayı 15 TL'ye almış olacaksınız.
- Emekli olamazsınız, yada çok geç olursunuz.
Bu nedenlerden dolayı sigortanızın yatıp yatmadığını bence takip ediniz.
İşçisinin sigorta prim ödemesini hiç ödemeyen yada eksik ödeyenlere idari para cezası verilmektedir. Bu idari cezanın kaç TL olacağının hesaplanması ise şu şekildedir. Eksi yada hiç yatmayan aylar iki ile çarpılır. Çıkan ay ise güncel asgari ücretin iki katı ile çarpılır. Örnek: 8 ay sigorta primi ödemeyen bir işçi için kesilen ceza şu şekilde olur. 8*2=16 çıkan ay ile ceza hesaplaması => 16* 8.506 (Asgari ücretin 2 katı) = 136.096 TL
Hem çalışan için hem ise iş veren için asgari ücretin yatıp/yatırılıp yatmadığı/yatırılmadığı bu nedenler ile çok önemlidir.
- Kredim Var Tekrar Yeni Bir Kredi Daha Çekmek İstiyorum Çekebilir Miyim? doğru cevabı burada bulabilirsiniz.
İş verenler yatırıp yatırmadığını kendileri zaten bal gibi bilirler. Bu nedenle işçi kardeşlerimiz iş verenler sigorta priminizi yatırıp yatırmadığını nasıl öğrene bilmektedir.
Sigortamın Yattığını Nasıl Öğrenebilirim? (Telefon Numarası, İnternet Adresi)
Sigortamın yatıp yatmadığını nasıl öğrenebilirim? Öğrenebilmeniz için size Çalışma Hayatı İletişim Merkezi 7/24 destek telefon numarasını ilk olarak paylaşacağım. Sonrasında ise destek hattında sıra beklemek istemeyenler için e-Devlet üzerinden basitçe nasıl sorgulaması yapılacağından değineceğim. Bu her iki sigortamın yatıp yatmadığını nasıl öğrenirim yolunu da tercih etmeyenler için en klasik olan öğrenme yolunun ne olduğuna değineceğim. Şimdi hazırsak bu bahsettiğim sırasıyla sigortamın yattığını nasıl öğrenebilirim yollarına başlıyorum.
- Telefon aracılığı ile 7 gün 24 saat istediğiniz zaman T.C. kimlik numaranızla sigortanızın yatıp yatmadığını sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için Çalışma Hayatın İletişim Merkezi numarası olan ALO 170'i aramanız kâfidir. (170 çevrildikten sonra 2 tuşuna basarak hızlı erişim sağlayabilirsiniz.)
- Klasik yöntem olarak size en yakın SGK binasına gidebilirsiniz.
- e-Devlet üzerinden saniyeler içinde ayrıntılı olarak sorgulama yapabilirsiniz.
Ben sigortamın yatıp yatmadığını nasıl öğrenebilirim diyenler için ALO 170 ile e-devlet üzerinden olan yolları tercih etmelerini önermekteyim. ALO 170 üzerinden kısa yol tuşu ile nasıl öğrenebileceğinizi yukarıda 1. maddede bahsettim, şimdi e-devlet üzerinden sigortanızın yatıp yatmadığının sorgulamasını nasıl yapacağınıza değineceğim.
e-Devletten Sigortanın Yatıp Yatmadığını Nasıl Öğrenebilirim?
SSK 4/A yada BAĞKUR 4/B hizmet dökümlerinizi e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Buda aslına bakılırsa şu demek oluyor ki, e-Devlet üzerinden sigortanızın yatıp yada yatmadığını öğrenebilmektesiniz. e-Devlet üzerinden sigorta prim ödemenizin yatıp yatmadığını nasıl öğrenebiliriz diyorsanız da, ilk olarak işlemleri sağlayabilmeniz için e-devlet şifrenizin olması gerektiğini bilmenizi isterim.
- Bu şifreye sahip değilseniz ücretsiz olarak alabilirsiniz. Nasıl mı? PTT'ye Gitmeden İlk Defa e-Devlet Şifresi Alınır Mı? 4 Yolla Bedava Nasıl Alınır? da saklı.
4/A yada 4/B sigortanızın yatıp yatmadığını öğrenmek için peki nasıl bir yol izlemelisiniz.
- https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu bu adrese gidelim. Adrese gittiğimiz de e-Devlet şifremizi daha önce girmediysek girelim. Sistem bizi yine aynı adrese yönlendirme yapacaktır.
- Karşımıza şimdi ise sigorta tescil bilgilerimiz gelecek. Burada ilk işe giriş tarihimiz ve durumunuzun aktif olup olmadığı gözükecek. Buradan da sigorta prim ödemelerinizin yatıp yatmadığını en basitinden görebilirsiniz.
- Aşağıda doğru inerseniz ise detaylı olarak kaç TL sigorta prim ödemesi yattığını görebilirsiniz. Detaylı olarak hizmet dökümünü görebileceğiniz alan ise ''4A DETAYLI HİZMET DÖKÜMÜ'' sekmesinde yer alır. Bu yer ise sayfanın biraz altında resimde göstermiş olduğum bağlantıyı tıklamanız sonrasında belirtilecek.
- Göstermiş olduğum butona basıldıktan sonra ise aşağıda sizin de görmüş olduğunuz gibi sigortanızın detaylı dökümü çıkmaktadır.
Sizin de görmüş olduğun gibi benim en son 2016 tarihinde sigorta prim ödemem yapılmış Aylık olarak kaç lira yapıldığını dahi sizler de bu şekilde görebilirsiniz. BAĞKUR ödemenizi görmek içinde yine hiç çıkmadan aynı ekranın sol menüsünde yer alan 4B Hizmet Bilgisi butonuna basınız. Burada BAĞKUR olarak ne zaman prim ödemesi yapıldığını görebilirsiniz. Yan menüde yer alan 4B ÖDEME DÖKÜMÜ diyerek te yine detaylı olarak kaç lira BAĞ-KUR ödemesi almış olduğunuzu görebilirsiniz. BAĞKUR ve SSK prim ödemelerini bu şekilde e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebiliriz. Şimdi sıra geldi konumuzla örtüşen 2 soruyu cevaplamaya.
e-Devlette SGK Aktif Ne Demek? Sağlık Sigortam Var Mı?
e-Devlet üzerinden SGK (4A) prim ödemelerinizi sorgulama yapabileceğinizi yukarıda açıkladık. Burada dikkatinizi eminim ki DURUMU: AKTİF ibaresi dikkatini çekmiş olacaktır. Bu nedenle e-Devlet SGK aktif ne demek onu yanıtlayacağım. Sonrasında da sağlık sigortam var mı? yok mu? Bunu nasıl öğrene bileceğinizden bahsedeceğim. SGK Aktif Ne Demek: Ölüm aylığı dahil olmak üzere, eş yada iş vereniz tarafından 4A primlerinizin halen ödendiği anlamına gelir. Sağlık Sigortam Var mı?: Bunu GSS yani Genel Sağlık Sigortası olarak kendiniz yatırıyorsanız var mı? Diye soracağınızı düşünmüyorum. Diğer SGK prim ödemelerine göre var olup olmadığını ise https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama adresinden öğrenebilirsiniz. Bu sayfada Durum: Müstehaktır, provizyon alabilir, diyorsa Genel Sağlık Hizmetleri alabilirsiniz anlamına gelir. e-Devlette SGK Aktif Ne Demek? Sağlık Sigortam Var Mı? Soruların yanıtlarını da verdik. Şimdi en son ve en çok merak edilen sigortanın asgari ücret üzerinden gösterilip, gösterilmediğinin nasıl anlarız cevabını vermeye geldi.
Sigortanın Asgari Ücret Üzerinden Gösterilmesi Nasıl Anlaşılır?
Sigortanızın asgari ücret üzerinden mi yada daha fazla mı olarak ödendiğini öğrenmenizin 3 yolu vardır. Bunlar neler olduğuna geçmeden bu yıl için asgari ücret sigorta primi ne kadar bilmeniz gerekir. Bu miktar ise İşveren SGK Primi (%20.5) olarak en az 1025 TL üzeri olmaktadır. Buna göre sigortanızın asgari ücret üzerinden yatırıldığını öğrenmek için yapacağınız sorgulamalarda prim ödemesi olarak en az 1025 TL üzerinde bir rakam gözükmesi gerekir. Bunu sorgulayarak öğreneceğiniz 3 yol ise şunlardır.
- ALO 170
- SGK İlçe Müdürlük
- e-Devlet üzerinden
e-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümünüzü sorgulama için gireceğiniz adres ise https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu burasıdır. Bu adrese giriş yaparak A4 DETAYLI HİZMET DÖKÜMÜ bölümünden P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg den yatan miktarı görebilirsiniz.
Yorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *