2022 Resmi Gazete Hayvancılık Desteklemeleri Bildirgesi

Ziraat bankası hayvansal, tarımsal ve traktör ile yardımcı tarım aleti alımları sübvansiyonlu kredilerin hesaplanmasın da Cumhurbaşkanı kararı çok önemlidir. Bunun en büyük sebebi ise kararnamede yer alan faiz indirimlerinin doğrudan Ziraat bankası cari faiz oranı üzerinden düşürülüyor olmasıdır. Bizde sayfamızda yer alan tüm Ziraat bankası sübvansiyonlu kredilerin hesaplamasını bu kararnameye göre yaparız. 2022 senesini de kapsayan ”T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar” ise aşağıda açıklamalarıyla birlikte yer almaktadır.
Burada Neler Var?
Ziraat Bankası Hayvancılık Destekleme Uygulama Tebliği
Ziraat bankası hayvancılık kredisi kullanacak olan çiftçilerimizi oldukça yakından ilgilendiren bir tebliği resmi gazetede yayımlandı. Faiz destekleme almak isteyen çiftçilerimiz için uygulama işlemleri ise böylece başlamış olundu. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve yayımlanan bu hayvancılık kararnamesi ile birlikte çiftçilerimize verilen faiz destek oranları arttırılmıştır. Ayrıca, yine hayvansal ve tarımsal alanda yatırım yapacak olan çiftçilerimize verilen kredi üst limitleri ise ciddi bir şekilde yükseltilmiştir. Bu seneki resmi gazete sayfasında yer alan alınacak olan hayvanlardaki niteliklerin yer almadığı dikkatimizi çekmiştir. Lakin, bu şartların değişmediğini yaptığımız ufak bir araştırma neticesinde öğrendiğimiz için bizlerde bu konu hakkında bir değişikliğe gitme lüzumu görmedik. Hali ile sadece resmi gazetede değişikliğe uğrayan kredi faiz desteği ile limitlerini yayımladık. Siz değerli çiftçilerimizde bu yılki ”Hayvancılık Destekleme Uygulama Tebliği” içeriğini detaylı olarak görmek istiyor ise ilgili bağlantımız üzerinden bunu sağlaya bilirler. Şimdi sırası ile geçen yılların verilerine göre alınacak olan hayvandaki şartları, sonrasında ise faiz oranlarına değineceğiz.
Damızlık Hayvan Almak İsteyenler Bu Cinslerden Alım Yapmalıdır
Ziraat Bankası Damızlık Süt Sığırcılığı için kredi kullanacak olan vatandaşlar aşağıdaki cins hayvanlardan almaları gerekmektedir. Resimlerini de yer vermiş olduğumu bu cins damızlık hayvanlarımız resmi gazeteye göre şunlardır.
- Brown Swiss
- Halstein Alaca Siyah
Halstein Alaca Siyah
- Holstenin Alca Kırmızı
Holstein Alaca Kırmızı
- Manda
Manda
- Jersey
jersey
- Simental

Simental
Damızlık süt sığırcılığı için hayvancılık için düşük faizler de yada faizsiz olarak kredi kullanmak isteyenler alacak olan vatandaşların yukarıdaki resimler ile gösterilen hayvan cinslerinin aşağıdaki belirtilen özelliklerini taşıyor olmasına özen göstermelidirler.
- Mutlaka TÜRKVET kayıt sisteminde gözüküyor olması
- Damızlık Belgesi Mevcut
- En fazla bir kere doğum yapmış veya ilk doğumuna gebe
- En fazla 36 aylık (Bu yaş Manda içim geçerli değildir Mandalar için 48 ay tır.)
Büyükbaş Süt Hayvancılığı Almak İstiyorsanız!
Büyükbaş hayvanlar ile süt elde etmek isteyen vatandaşlarımıza devlet bankaları sadece alacakları olan büyükbaş için değil alet ve edevatlar içinde hayvan kredisi vermektedir. Devlet bankaların vermiş oldukları alet ve edevat için krediler geri ödemeli kredilerdir.
Süt Hayvancılığı Yapacak Çiftçilerimizin Dikkat Etmesi Gerekenler
- Ziraat bankasından büyükbaş süt hayvancılığı için faiz desteklemesi almak istiyor iseniz bu sayının 10 baş veya üstünde büyükbaş olması gerekmektedir.
- Eğer ki büyükbaş hayvanlarınız var ve bu sayısı 10’un altında ve siz bu sayıyı 10 baş üzerine çıkarmak istiyor iseniz yine hayvan kredisi imkanlarından faydalanabilirsiniz.
- Alacak olduğunuz büyükbaş hayvanların mutlaka TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı olduğundan emin olunuz.
- Cinsi her ne olursa olsun yaşının en fazla 48 ayı geçmemiş olması gerekmektedir.
- Büyükbaş süt hayvanının en fazla bir kere doğum yapmış olmalıdır.
- Barınak imkanı bulunmayanlar veya tadilat yapmak isteyenler.
- Süt işlemleri (sağım, soğutma, saklama vb)
- Yem işlemleri (Balya makinesi, çayır biçme ve silaj makinesi)
- Gübre işlemleri için alt edevat.
- İşletme giderleri
- Yem için üretim giderleri
- Yatırım ile diğer giderler.
Küçükbaş Süt Hayvancılığı Desteği Almak İsteyen Çiftçilerimiz
Küçükbaş süt hayvancılığı için faiz indirimi almak isteyen vatandaşlarımızın aşağıdaki resimleri ile belirtilen cins hayvanlardan en az yeni başlıyor ise 50 baş alması gerekir. Mevcut süt hayvancılığı yapıyor ise 25 küçükbaş süt hayvanı elinde olması gerekmektedir. Ziraat Bankası Küçükbaş Hayvancılık Kredisi fırsatlarından yararlanabilmek için almanız gereken cinsler ise şunlardır.
- Ankara Keçisi
Ankara Keçisi
- Damscus Keçisi
Damscus Keçisi
- Kilis Keçisi
Kilis Keçisi
- Kıl Keçisi
Kıl Keçisi
- Saanem Keçisi
Saanem Keçisi
Desteklenen koyun ırklarımız ise 2 sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar;
- Koruma Amaçlı Desteklenen Irklar
- Kıvırcık, Sakız, Gökçeada, Güney Karaman, Karagül, Herik, Tuj, Hemşin, Çine Çaparı, Dağlıç, Kangal Akraman ve Norduz
- Geliştirme Amaçlı Desteklenen Irklar
- Akkaraman, Morkaraman, İvesi, Anadolu Merinosu, Karacabey Merinosu, Karayaka, Karya (Sakız x Kıvırcık), Kangal Akkaraman, Pırlak (Dağlıç Melezleri), Hemşin
Küçükbaş Süt Hayvancılığında Aranan Özellikler
- Hayvancılık kredisi ile alınacak olan küçükbaş hayvanların mutlaka Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
- Küçükbaş hayvanların 9 ile 24 aylık aralarında olması gerekmektedir.
- Ağır (barınak,dam vb) yapım ve tadilatları.
- Sütün işlenmesi (Sağıma makinesi, soğutma tankı vb.)
- Yem hazırlama alet ve edevat alımları (Balya makinesi, Biçme Makinesi, Silaj Makinesi)
- Isınma ihtiyaçları giderleri ör: Güneş enerjisi sistemi.
- Yıllık olarak üretilen yem ekim giderleri
- İşletme masraf giderleri.
Damızlık Düve Yetiştiriciliği Desteklemesi
Özellikle kırsal bölgelerde oldukça talep alan damızlık besiciliği için düve alım desteği de yine alabileceğiniz bir alandır. Et sektörünün değerinin hiç düşmemesi ve geniş pazar alanı ile damızlık düve yetiştiriciliği oldukça karlı bir yatırımdır. Damızlık düve yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımız Ziraat Bankasına baş vurmaları halinde aşağıdaki şartları sağladıklarından ihtiyaçları olan hayvan kredileri için faiz destekleme imkanlarından faydalanabilirler.
- 50 Baş alım veya üzerine çıkmak isteyenler.
- Barınak yapım veya tadilat giderleri.
- Yem hazırlama makine alımları.
- Türkvet kayıt sistemine kayıtlı Düveler
- 4-13 Aylık dişi danalar
- Yıllık yem yetiştiriciliği ve işletme giderleri
Damızlık Etçi Sığır Yetiştiriciliği Fırsatlarından Yararlanmak İsteyen Çiftçilerimiz
Damızlık etçi sığır yetiştiriciliği kredisi çekmek isteyen vatandaşlarımız, aşağıdaki belirtilen şartları sağlaması gerekmektedir.
- 10 Baş ve üzeri damızlık Angus, Hereford, Şarole ve Limuzin cinsi hayvan alımlarında
- Alınacak olan büyükbaşların TÜRKVET sistemine kayıtlı olması
- 36 Aydan büyük olmayan
- İlk kez doğum yapmış veya ilk yavrusuna gebe
- Barınak yapımı
- Yem hazırlama alet ve edevatları
- Gübre işlenmesi
- Yıllık yem üretim giderleri
- İşletme giderleri
Büyükbaş Besicilik Yapacaklar!
Büyükbaş besicilik için manda dahil olmak üzere en az 10 baş ve üzeri alımlar veya büyükbaş hayvanı mevcut vatandaşların 10 başın üzerine çıkmaları halinde faiz desteklemeleri verilmektedir. Büyükbaş besicilik kredileri ile vatandaşlarımız barınak yapımından her türlü ihtiyaçları içinde faydalanabilirler. Kredi ile alınacak olan büyükbaşların mutlaka TÜRKVET sistemine kayıtlı olması ve en az 20 aylık erkek hayvan olması gerekmektedir.
Küçükbaş Besicilik Hayvan Desteklemeleri
Bir çok coğrafi bölgeye uyum sağlayan küçükbaş hayvancılığı yapmak isteyen vatandaşlar 100 baş ve üzeri ile işe başlamalarında veyahut ta var olan sayılarını 100 başın üzerine çıkarmak istemeleri halinde küçükbaş hayvan kredisi alabilirler. Küçükbaş hayvan kredisi ile;
- Barınak yapımı
- Yem hazırlama üniteleri alımı
- Yıllık yem ihtiyacı giderleri
gibi ihtiyaçlarını giderebilirler. Alınacak olan küçükbaş hayvanların Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması ve en az 6 aylık olması gerekmektedir.
Damızlık Kanatlı Hayvan Üreticilerine de Destek Var
Damızlık kanatlı hayvan kredisi almak isteyen vatandaşlarımız talep etmeleri durumunda alacakları kanatlı hayvan cinsine ve sayısına göre hayvan kredisi alabilirler. Buna göre;
- Etlik piliç veya yumurta tavukçuluğu yapmak isteyenler için 10 bin adet
- Damızlık tavuk üretimi için 1000 adet
- Damızlık hindi için 5 bin adet
- Kaz, Ördek, Bıldırcın yetiştiriciliği için 1000 adet
- Deve Kuşu yetiştiriciliği 100 adet
alım yapmalıdırlar. Girişimciler sadece kanatlı hayvanlar için kredi değil tesis giderleri ve ihtiyacı (Kümes, Kuluçkahane, bio güvenlik önemleri, gübre işletimi, yenilenebilir enerji istasyon yapımı vb.) malzeme alım ve yapımı içinde uygun kredi fırsatlarından faydalanabilirler.
Arıcılık Yapmak İsteyenlerden Aranan Şartlar
Arıcılık yapmak isteyen vatandaşlar, arıcılık sistemine kayıtlı olmak üzere 50 adet arı kovanı almak veya 50 adet kovan üzerine çıkmak istemeleri halinde Ziraat Bankası imkanlarından faydalanabilirler. Ziraat Bankası arı alımı haricinde aşağıda yer alan arıcılık için gerekli malzemelerin alımı içinde kredilendirme yapmaktadır.
- Arılı veya Polenli boş kovan alımı.
- Bal işlenmesi için gerekli olan bütün alet ve edevatlar.
- Gezici olarak arıcılık yapanlar (200 adet kovan ve fazlası) için arıcı barakası, jeneratör veya yenilenebilir enerji alımları.
- Yüzün üzerinde kovan ile arıcılık yapanlar için (ana arı üretimi yapanlar) yenilenebilir enerji alımları ve en az bin adet çiftleştirme kovanı alımı
- Bombus arısı üretimi yapanları için bina yapımı için gerekli olan malzemelerin alınımı.
- Arıcılık malzemeleri Ör: Şeker, kek, ilaç gibi.
- Gezici arıcılık yapanlar için nakliye giderler.
Ziraat bankası arıcılık kredisi faiz oranları ve hesaplama tablosuna en güncel olarak bağlantısını vermiş olduğumuz sayfamızda bulabilirsiniz.
Ziraat Bankası Sübvansiyonlu Kredinin Faiz Oranı Kaç? Ne Kadar Kredi Veriyor?
Ziraat bankası sübvansiyonlu kredinin faiz oranları kaç? Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, tavukçuluk yada traktör ve buna bağlı ayrılar için kaç TL kredi veriyor? Bu iki sorunun yanıtı burada bulabilirsiniz. İlk olarak ise Ziraat bankası sübvansiyonlu kredinin yalın hali ile faiz oranın kaç olduğu ile başlamak istiyoruz. Senelik olarak bu oran şuan %15 oranındadır. Aylıkta ise bu oran %1.25 oranına tekabül eder. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenen yıllık cari faiz oranına ise Cumhurbaşkanlığı tarafından 4603 sayılı resmi gazetede yayımlanan kanun kapsamındaki faiz indirimleri uygulanır.
KONU | KREDİ ÜST LİMİTİ | FAİZ İNDİRİM ORANI |
Süt ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği | 25 Milyon TL | %50 |
Damızlık Düve Yetiştiriciliği | 10 Milyon TL | %75 |
Büyükbaş Hayvan Besiciliği | 10 Milyon TL | %50 |
Küçükbaş Hayvancılık | 15 Milyon TL | %75 |
Arıcılık | 2.5 Milyon TL | %50 |
Kanatlı Sektörü | 5 Milyon TL | yatırım dönemine %25 işletme dönemine ise %50 |
Damızlık Kanatlı Sektörü | 10 Milyon TL | %75 |
Su Ürünleri Üretimi | 10 Milyon TL | %50 |
Geleneksel Yaygın Hayvan Üretimi | 1 Milyon 500 Bin TL | 100 Bin TL kadar faizsiz, 101 Bin TL ve üzeri için ise %50 faiz indirim desteği |
Kontrollü Örtü Altı Tarım | 25 Milyon TL | %50 |
Yem Bitkisi Üretimi | 5 Milyon TL | %75 |
Yurt İçi Sertifikalı Tohum, Fide | 20 Milyon TL | %100 |
Süs Bitkisi Üretimi | 10 Milyon TL | %50 |
Stratejik Bitkisel Üretim | 10 Milyon TL | %75 |
Meyve Yetiştiriciliği ve Bağcılık | 10 Milyon TL | %75 |
Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim | 50 Bin TL | 50 bin 1 TL üzeri için 2.500.000 TL kadar %50 faiz desteği |
Tarım Makineleri | 2.500.000 TL | %50 |
Traktör | 500 Bin TL | %50 |
Ziraat Bankası Traktör Kredisi Faiz Oranları Hesaplama da sıfır ve 2.el traktör kredisinin faiz hesaplamasını ayrı bir sayfamızda yaptığımı bilmenizi isterim. Diğer resmi gazetede yer alan bu desteklemelere ait kredi faiz hesaplama işlemlerinin tamamını da HAVAN KREDİSİ kategorimizde bulabilirsiniz.