Prim Eksiği Olanlar Nasıl Emekli Olabilir? (Doğum, Askerlik Borçlanması)

Prim Eksiği Olanlar Nasıl Emekli Olabilir? (Doğum, Askerlik Borçlanması)
Reklam Alanı
Prim eksiği nedeniyle emekli olamayanlara bunun için ise bir kaç formül oluşturulmuştur. Kadınlar için doğum borçlanması, erkekler için ise askerlik borçlanması bunlardan bazılarıdır. En basitinden geriye dönük bu borçlanmaların ödenmesiyle dahi emekli olabilirsiniz. Paranız olmasa dahi bankaların kredi imkanlarından dahi yaparak bu formüllerle peki kimler emekli olabilir?

Geri Dönük Eksik Prim Nedir?

Emekli olabilmek için bilindiği gibi iki şarttı sağlamanız gerekir. Bunlardan birincisi işe giriş tarihinize göre belirlenen yaştır. Diğeri ise yine işe giriş yaptığınız tarihi göre belirlenen prim ödemesidir. Bu iki aranan şart sağlanmasıyla da SGK (4/A) BAĞKUR (4/B) üzerinden emekli olabilirsiniz. Bu iki şartın sağlanmasında ise bazen dengeler oluşmaya bilinmektedir. Bu durumlardan en önde geleni ise, emeklilik yaşının tamamlanması ama prim ödemelerinin eksik olunması halleridir. Böyle olunca da bir çok vatandaşımız emekli yaşı gelse dahi bu olanaklardan prim ödemesi eksik oldukları için istifade edememektedir. Emeklilik yaşının gelmesi ama prim borcundan dolayı emekli olunması için ise 13 tane çözüm yolu bulunur. Bu yollar ise şunlardır.
  1. Tercihen sigorta kapsamınızdaki herhangi bir işe girerek iş veren tarafından prim ödemelerinizin sağlanması.
  2. İsteğe bağlı olarak BAĞKUR ödemesi yapmanız.
  3. 4/C olanların aylıksız olarak süre sınırı olmak.
  4. Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri
  5. Avukatlık stajı yapanlar (1 yıl)
  6. 25.2.2011 den sonra kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri.
  7. Polis, komiser yardımcısı, subay da astsubay olarak atananların başarılı geçen eğitim süreleri.
  8. Erkeklerde askerlik (yedek subaylık dahil), kadınlarda ise doğum gibi borçlanmaların yapılması.
  9. Yurt dışında eğitime gidenler.
  10. Sigortalı iken tutuklanan ve sonrasında serbest kalan hükümlüler. (4C hariç)
  11. Grev zamanları.
  12. Uzman ve usta öğreticilikte geçen süreler.
  13. Seçim kanunun gereği görevinden istifa etmiş kişilerin seçim yapılana kadar geçen süre.
Bu 13 yoldan prim eksiğiyle emekli böylece olabilirsiniz. İçlerinde ise bahsi geçen 3. ve 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13. maddedeki borçlanmasına ''Geçmişe Dönük Eksik Prim Borcu'' ödenmesi denir. Diğerleri ileri dönük prim ödemesi olacağı için geçmişe dönük olarak prim ödemesi olmazlar. Peki, askerlik yada doğum gibi borçlanma yaparak emekli kimler olabilir? Şartları nedir?

Geriye Dönük Eksik Prim Borçlanması Yaparak Kimler Emekli Olabilir?

Emekli olunabilmenin iki temel şartı bulunur. Bunlardan ilki yaş haddinizi tamamlıyor olmanızdır. İkinci ise emeklilik yaşınızı tamamladığınıza vakit istenilen prim gün sayınızı da tamamlamış olmanız gerekir. Yaş haddini tamamlamayanlar için ne yazık ki beklemekten başka bir çare yoktur. Ama, emekli yaşını tamamlayan lakin, prim borçları olduğu için emekli olamayanlar için borçlanma yaparak emekli olma imkanı sağlanır. Bu imkanın kimlere sağlanır diyorsanız BAĞKUR ve SGK için şunlardır. 1- Doğum Borçlanması Şatlar:
  • Doğum sonrası çocuğun yaşama şartı aranır. Doğum borçlanması en fazla 2 yıldır. Bu yıl zarfından yararlanacak kadın, doğum sonrası 8 haftalık, ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik süresinde 10 haftalık süreleri, doğuma 3 haftaya kalıncaya kadar çalışması durumunda, doğumun gerçekleştiği tarih sonrasında istirahat süresine eklenen süre dahil olarak toplam 2 yıl olur.
  • En çok 3 çocuk için 6 sene olarak doğum borçlanması yapılabilir.
  • Doğrum sonrasında ödenen prim ödemeleri dikkate alınmaz.
  • Doğum sonrasında çocuğun vefat etmesi durumunda kalan süre borçlanılmaz.
  • İkinci çocuk için doğum borçlanılması için ilk çocuk doğumu sonrasında aradan 2 yıl geçmesi gerekir.
Kimler Doğum Borçlanmasına Başvuru Yapabilir?
  1. 4/a SSK'lı olarak doğum öncesinde çalışanlar.
  2. 4/1-a olarak doğum öncesi çalışanlar. (Tarım işçileri)
  3.  4/b olarak doğum öncesi BAĞKUR işçileri.
  4. 4/c olarak doğum zamanı devlet memurluğu yapanlar.
2- Askerlik Borçlanması
  1. Er veya erbaş olarak silah altında geçen süre zarfı.
  2. Yedek subay olanların okuldaki geçen süre.
  3. TSE adına okuyanların harp okullarında geçen süreler.
3- Avukatların Borçlanması
  1. 6 ay mahkemelerde kalan 6 ay avukat yanında staj görmek kaydıyla.
4- 4-C Aylıksız Geçen Süreleri 5- Tıpta Uzmanlık İçin Yurt Dışına Gidenler 6- Sigortalı Olarak Çalışırken Herhangi Bir Suçtan Tutuklanıp Berat Edenler 7- Grevde Geçen Süre 8- Hekimlerin Asistanlık Süreleri 9- Seçim Kanunları Gereği İstifa Edip, İstifa İle Seçimin Yapıldığı Tarih 10- Yurt Dışı Geçen Öğrenim Süresi 11- Polis, Komiser Yardımcı, Subay, Astsubay Okulunda Okuyan 12- Usta ve Uzman Öğreticilikte Geçen Süre 13- Sıkı Yönetim Kapsamında Tutuklanan ve Göz Altı Alınanlardan Berat Edenler Listemizde yer alan tüm bu kişiler geçmişe dönük olarak borçlanmayarak emekli olabilirler. Geriye dönük eksik prim ödemesi yaparak kimler emekli olabilir için oluşturmuş olduğumuz bu liste SGK resmi internet sitesinden alındığını bilmenizi isterim. Detaylı olarak görmek istiyorsanız bu bağlantıyı izleye bilirsiniz.

Geçmişe Dönük Prim Ödeme Borçlanma Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Geçmişe dönük olarak prim borçlanması ödemek için hesaplama yapacaklara e-devlet harika bir hesaplayıcı oluşturdu. Böylelikle yukarıda bahsetmiş olduğum zamanlar için kaç TL geçmişe dönük olarak prim borcu ödemesi yaparak emekli olacağınızı kolayca hesaplayabileceksiniz. 2022 yılında belirlenen azami ve tavan tutara göre bu hesaplamayı yapabilirsiniz. e-Devlet uygulaması üzerinden geçmişe dönük prim borçlanması hesaplama yapmak istemeyenler için ise azami ve tavan tutarına göre senelik aşağıda hesaplamayı kendimizde ayrıca yaptık.
Pirim Ödeme Tutar Seçeneği Süre (Gün) Borçlanacak Tutar
Asgari Tutar 30 1.601
60 3.202
90 4.804
120 6.405
150 8.007
180 9.608
210 11.209
240 12.811
270 14.412
300 16.014
330 17.615
365 19.483
Senelik olarak 2022 yılı için 365 güne göre yaptığım hesaplamada 19.483 TL prim ödemesi yaparsınız. Böylece 2 senelik prim ödeme borcunuz varsa 38.966 TL olmaktadır. Farklı prim günlerde hesaplama yapmak istiyorsanız bunu e-devlet üzerinden sizlerde kolayca yapabilirsiniz. Tabi geçmişe dönük prim ödeme hesaplama yapmak için e-devlet şifrenizin de olması gerekmektedir. Yoksa da PTT'ye Gitmeden İlk Defa e-Devlet Şifresi Alınır Mı? 4 Yolla Bedava Nasıl Alınır? da öğrene bilirsiniz. Yada bize yorumlarsa sorarsanız sizin biz hesaplama yaparız.

BAĞKUR SGK Geçmiş Dönem Prim Borcu Ödemesi Nasıl Yapılır?

4/A SGK ile 4/B BAĞKUR prim borçlarınızı internet üzerinden ödeyebilirsiniz. Hatta, kredi kartı ile ödeme dahi yapabilmektesiniz. Ancak, geçmiş dönemdeki borçlanmalarınızı internet üzerinden doğrudan ödeyemezsiniz. Bunun nedeni ise askerlik, doğum gibi geçmişe dönük borçlanmaları SGK binasına giderek bir dilekçe ile borçlanacağınızı beyan etmeniz gerekilmektedir. Aksi, halde SGK sistemlerinde bu borcunuz gözükmeyecektir. Doğal olarak gözükmemesi de gerekir. Yoksa, talep edilmeden bu borçlar gözükse şuan yaş haddini bekleyen herkes sigorta borçlusu olarak gözükecektir. Ödeme yapmamaları halinde ise de cezalı ödemek zorun da kalınacaktır. SGK binasına geçmişe dönük borçlanma yaparken de borçlanma konusuna ait resmi evrakın götürülmesi gerekilir. Örneğin: Askerlik borçlanması için teskere, doğum için doğum belgesi, okul için diploma gibi. 3600 Gün Prim İle Kimler Kaç Yaşında Nasıl Emekli Olabilir? (Şartları Nedir?) Geçmişe dönük borçlanma konusuna göre hesaplama yapıldıktan sonrada ödemenizi bir kaç seçenekle yapabilirsiniz. Bunlar;
  • PTT
  • Bankalar
  • İnternet
Bu seçenekler üzerinden internet üzerinden kredi kartını tercih edenler için ise takip etmeleri gerilen yol şu şekildedir.
  • https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf adresine girelim.
  • e-Devlet şifremiz ile giriş işlemimi sağlayalım.
  • Sigorta konumuzu seçelim. Ben 4/B seçtim, sonrasında ise geçmiş dönem olduğu için BAĞKUR GEÇMİŞ DÖNEM dedim.
  • Sol attaki Borç Sorgula dediğimizde sizin de görmüş olduğunuz gibi mevcut geçmişe dönük borcunuz çıkacaktır. Bu ekranda Ödeme Yap diyelim.
  • Ekranın ortasında ödenecek tutar belirecektir, ONAY diyelim.
Açılan ekranda kredi kartı bilgilerimizi girerek, geçmişe dönük gözüken prim borcumuzu ödemiş olacağız. Ödemelerinizi gün içinde yapmanızı öneririm. Çoğu zaman ekseri olarak 22:00 ile 00:15 saatleri arasından ödeme sistem almaya bilmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Nakdi Yardım Alanların Primleri Ne Olacak?

Pandemi nedeniyle bir çok çalışanımız ne yazık ki izine çıkarıldı. İzine çıkarılan bu vatandaşlarımıza ise kısa çalışma yada nakdi yardım ödeneği sağlandı. Normalde çalışanlar izine çıkarılınca primleri ödendiğini bir çoğumuz biliyoruz. Bundan dolayı da hiç kimse prim eksiği kalmıyordu. Peki, kısa çalışma ödeneği yada nakdi yardımla izine çıkarılanlar için bu durum nasıl işliyor? Ne yazık ki cevap ben dahil hiç birimizi tatmin edici olarak değil. Çünkü, kısa çalışma ödeneği yada nakdi yardım ile izine çıkarılanların primleri ödenmedi arkadaşlar. Bir çok arkadaşımız pandemi de bu şekilde izine çıkarıldığı için bu konuya da sizler için cevaplamak istedim. Konu ile alakalı harici sormak istedikleriniz varsa sorabileceğinizi bilmenizi isterim.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *