Hibe Kredi

Organik Yumurta Tavukçuluğu Kredisi Nasıl Alınır? (7.500.00 TL!)

Salma tavukçuluk ile üretilen yumurtalar, kapalı besicilikle elde edilen ürünün tam 2 katı olarak değer kazanması üzerine bir çok çiftçimiz gezen tavukçuluğa haliyle yönelmiştir. Hem yem maliyetlerini düşürmek hem de yüksek kalitede yumurta almak isteyen çiftçilerimiz ürünleri daha değerli bir pazar oluşturmak için organik tavukçuluğa geçmesini devletimizde desteklemektedir. Ziraat bankasının 2022 senesini de kapsadığı 2 kredi paketi ile sektöre yeni girecek yada var olan yumurta üreticilerimize böylece kredi sağlamaktadır. Bunlardan bir tanesi damızlık bir diğeri ise yumurta üzerine üretim yapacaklar içindir. Pekala, bu her iki üretim konusu için sağlana kredinin faiz oranları ile hesaplama tablosu nasıl oluşuyor?

Organik Yumurta Tavukçuluğu Kredisi Nasıl Alınır? (7.500.00 TL!)

Salma organik olarak yumurta tavukçuluk yapmak isteyenler için sadece devlet faiz desteklerine yer vermekle yetinmedik. Bununla birlikte hangi salma tavuk cinsini almanız gerektiğiniz, kurulacak olan tavuk çiftliğinin sayıya göre kaç m2 olması gerektiğinden de bahsettik. Tabi, satın alınacak gezen yarka cinsine göre bakım için dikkat edilmesi gerekilenlerle birlikte.

Resmi Gazete Tavuk Kredisi Faiz İndirim Oranı Ne Kadar?

Geçtiğimiz sene 7.500.000 lira üst limite kadar Ziraat bankası ile verilecek olan ORGANİK TAVUK ÇİFTLİKLERİ için kredi imkanları bu sene 10.000.000 TL kadar çıkartılmıştır. Bankanın belirlemiş olduğu cari faiz oranına resmi gazete de yer alan faiz indirimi ile %80 varan faiz indirimi ile sahip olmanız için şu kriterlere riayet etmeniz gerekir.

  1. Etlik veya organik yumurta yetiştiriciliği için en az 10.000 tavuk alımı gerçekleştirilmesi gerekmektedir. (Bu kriter sadece Ankara tavukçuluk araştırma müdürlüğünün belirlemiş olduğu hatlar için geçerli değildir.)
  2. ÇKS belgesine sahip olmalısınız
  3. GİB borcunuzun olmaması gerekir
  4. İpotek ve kefil şartlarını sağlaya bilmelisiniz

Bu şartları sağlamanız durumunda 2022 senesinde Cumhurbaşkanı kararı ile yayımlanan resmi gazete yer alan aşağıdaki faiz indirimlerinden istifade edebilirsiniz.

  • Yumurta Üretimi Sektörü İçin:
    • Yatırım Dönemi İçinde İseniz %25
    • İşletme Dönemi İseniz: %50

Ayrıca 5.000.000 TL kadar verilecek olan yumurta sektöründeki çiftçilerimize ekstradan aşağıdaki faiz indirimleri de sağlanır.

  • Atıl İşlem Alımı: Yatırım döneminde olanlara %10
  • Sözleşmeli Üretim: İşletme dönemindekilere %10
  • Genç Çiftçi: Her iki dönem için %10
  • Kadın Girişimci: Her iki döneme %10

Böylece yumurta tavukçuluğu için en fazla aşağıdaki faiz indirimlerini alabilirsiniz.

  • Yatırım Dönemi İçin: %55
  • İşletme Dönemi İçin: %80

Faiz indirimi sağlanmaktadır. Damızlık olarak tavukçuluk yapacaklar için ise resmi gazetede aşağıdaki faiz indirimi sağlanır.

  • YATIRIM & İŞLETME: %75

Belirtilen indirimler kapsamında hesaplama işlemini ise detaylı bir şekilde Tavuk Çiftliği Kredisi içeriğinde bulabilirsiniz.

Organik Tavukçuluk Kredi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Salma tavukçuluk ile organik yumurta üretim tesisi kurmak için belirtilen şartlarda tavuk almanız durumunda yine sizler ile paylaşmış olduğumuz kredi imkanlarından yararlanmak için Türkiye’deki tüm illerden başvuru yapabilirsiniz. Devletimizin tavukçuluğa sağlamış olduğu bu imkanların herhangi bir başvuru süresi yoktur. Dolayısı ile istediğiniz zaman başvurularınızı size en yakın olan Ziraat bankasına şahsen olarak yapabilirsiniz. Türkiye’de 2022 yılında tam 1726 şubesi olan Ziraat bankası sizlere bu olanaklardan yararlandırmak için bazı şartları ve gerek duyulan evrakları talep edecektir.

  1. ÇKS belgeniz olması gerekmektedir. Yoksa ÇKS belgesi nasıl çıkarılır lütfen okuyunuz.
  2. Kredi miktarı gözetilmeksizin sizden İPOTEK isteyeceklerdir. Bu herhangi bir maddi değeri olan taşınmaz mal olabilir.
  3. Çalışan en az 2 kefil istenilmektedir. Yeni çıkan yasa gereği bu kefillerin eşlerinin de gönül rızası ve imzası alınır.
  4. Yine 2022 tarihi itibarıyla artık Ziraat bankasının tüm hayvan kredisi imkanlarından yararlanacak olan çiftçilerimizin devlete VERGİ BORCU olmaması gerekmektedir. Bu neden ile herhangi bir vergi dairesinden borcu yoktur yazısı talep edilmektedir.
  5. Gelir beyanı istenilir. Şayet sabit herhangi bir yerde çalışıyorsanız gelir beyanı göstermeniz sizin avantajınıza olacaktır. Bu kira kontratlı kiraya vermiş olduğunuz ev yada iş yerleri de olabilmektedir.

Bu evrakları ve şartları sağlamanız durumunda KKB KREDİ NOTU değeriniz de şayet 1.680 puan üzerlerinde ise çok büyük ihtimalle yapmış olduğunuz organik tavuk çiftliği kurmak için kredi talebiniz ONAY alacaktır.

Organik Yumurta Üretimi Nasıl Yapılır? Hangi Salma Tavuk Seçimi Yapılmalı?

Günümüzde doğal beslenmek isteyenler yumurta tüketimi için salma tavuk yumurtasını tercih etmektedir. Gün geçtikçe de doktorlarında tavsiyesi üzerine organik yumurta pazarı genişlemektedir. Çok fazla alana sahip olmayıp yumurta üretimi yapmak isteyenler için ise kâr payı çiftlik yumurta üretimine göre daha fazladır. Organik yumurta olarak da geçen bu yumurtaların üretimi peki nasıl yapılır? Hangi salma tavuğu alırsanız daha fazla kazanç elde edebilirsiniz? Yumurta üretimi için çiftlik yerine salma doğal yumurta üretiminden yana yapacaklar için videolu olarak buna açıklık getirdik.

  • Öncelikli olarak yumurta satışını yapacağınız bölgenin ORGANİK YUMURTA olarak kabul etmiş olduğu yumurta yergini seçiniz. Bunun nedeni ise satın alacağımız yarkaların cinsinin belirlenmesidir. Biz hangi bölgede salma tavukçuluk yapacağınızı bilmediğimiz için sizlere hangi gezen tavuğun ne renk yumurta verdiğini gösteren bir tablo hazırladık.
YUMURTA RENGİ TAVUK CİNSİ
Kahve Rengi Lohman Brown & Nick Brown
Krem-Bej Lohman Sandy & Tinted yada Atak-S
Beyaz Ligorin
  • Alınacak olan yarka seçimi belirlendikten sonra ne zaman alınması gerektiği ve alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği de son derece önemlidir.

Nelere Dikkat Edilmeli:

  1. Cinsini belirlediğiniz tavuk 1. kan olmalı.
  2. Gagaları salma tavukçuluğa uyun olacak şekilde kesilmiş olmalı.
  3. Aşıları zamanında vurulmuş ve tam olmalı.
  4. Tavuk alacağınız yerin Tarım Bakanlığı mevzuat ve denetimlerine uygun olarak faaliyet göstermesi gerekir.

Yarka Alımı Ne Zaman Yapılmalı? Ne Zaman Yumurtlar?

  1. En az 70 günlük olmalı.
  2. Satın alındıktan sonra en erken 17, 18 hafta sonrasında yumurta verir.

Hangi gezen tavuk alımına karar verdik. Şimdi peki sırada ne var? Elbette satın alacağımız yarka cinsi ile sayısına göre çiftlik kurumu. Bunun için yardımı Tarım İl Müdürlüklerin den almanızı tavsiye ediyorum. Her bölgeye göre tavsiye edilen çiftlik cinsleri (çadır, betonarme) değişiklik göstere bilmektedir. Bunun kararını verdikten sonra kümesimizde bize lazım olacak malzemeler neler olacak? Tavuk sayısına göre ne kadar açık ve kapalı alana ihtiyaç duyacağız?

Kümes ve Malzemeler:

  • Ortalama olarak her 6 tavuk için 1 yumurta folluğu. (600 tavuk için 100 adet)
  • Kapalı alan da 1m2 de 7 tavuk olmalı. Açık alanda ise 1m2 de 1 tavuk olacak şekilde alan planlanması yapılmalıdır. Örnek tablo:
ALAN TAVUK SAYISI
70 M2 500
140 M2 1.000
210 M2 1.500
300 M2 2.000
  • Her 25 tavuk için 1 askılı en az 12 Kg olacak şekilde yemlik alınmalı. Sulama için ise 1 askılı suluk veya 1 metre suluk kullanılmalı.
  • Çiftliğin tabanında en az 4 cm toz çam talaşı olması gerekir.
  • Çiftliğin pencereleri tel ile kapalı olmalı. (Yabani hayvan ve hastalıklar için)
  • Kümesin güneç gören bir mevkide havalandırma sistemine sahip olması gerekir.

Çiftliğimizi kurduk, etrafını telle çevirdik. Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından tavsiye edilen bölgeye göre çevirdiğimiz alana bitkisel ekim de yaptık. Bundan sonra nelere bakmamız gerekiyor. Hemen söyleyelim, ilk kılavuz yumurtamızı alana kadar en iyi şekilde tavuklarımızın bakımı sağlamamız elbette. Bunun için nasıl bir çizelge de ilerleriz diyorsanız. Sırasıyla bu maddelerimiz de şu şekildedir.

  1. Yarka Tavuk Bakımı:
    1. %5 verime ulaşıncaya kadar piliç geliştirme yemi ile beslenmesi gerekir. (10 ile 20 hafta arası)
    2. %5 verime ulaşıldığı zaman yumurta başlangıç yemine geçilir. (20 ile 40 hafta arası)
    3. Piliç geliştirme tamamlanması için %90 verime ulaşılıncaya kadar kapalı ortamda tutulur.
    4. Açık alan salım işini öğlenden sonra yapmaya başlaya bilirsiniz.
    5. Her 45 ile 60 gün arasında tavukların sularına newcastle veba aşısı uygulanır.
  2. Kümes Isı Ayarları:
    1. En az 20 en fazla 27 C arasında tutulmalı.
    2. Soğuk havalarda camlar kapalı olması gerekir.
    3. 20 C altına kümes ısısın düşmemesine çok önem gösterilmesi gerekilir.
  3. Tavuk Işık Saatleri:
    1. Tavuk yumurtaya girene kadar 14 saat aydınlık 10 saat karanlık uygulanır.
    2. İlk yumurtaya vermeye başlayınca aydınlık her hafta yarım saat arttırılır. En yüksek verileme gelince aydınlık artırımı durdurulur.

Bu şekilde hazırlanan bir kümes ve bakım sayesinde 100 tavuktan sağlıklı bir şekilde beslenmesi durumunda en az günde 90 ile 97 arasında yumurta alabilirsiniz. Civciv dönemi dahil olmak üzere gezen tavuk cinslerinden de 22 ay boyunca yumurta almaya devam edersiniz.

BİZİ LÜTFEN DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 18 YORUM
  1. Ku dedi ki:

    Ben tavuk çiftliği kurmak istiyorum ama kosgebten belgelerim var nasıl yararlanabilirim

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Destek kapsamında yer almıyor, destek verilen kurumlar sayfamda bulunuyor.

  2. ali dedi ki:

    Salma tavukçuluk yapmak istiyorum , yerim var ilk olarak 1000-2000 tavukla başlamayı düşünüyorum tesis masrafı ortalama ne kadar olur ? bide destekleme alabilmem için ne yapmam gerekiyor ? yanıtlarsanız memnun olurum

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Masrafınızı belirleyici bir çok unsur vardır? Yer sizin mi? Hazırda çiftliğiniz var mı? Kullanacağınız ürünlerin kalitesi vb. Hibe alacağınızı ise nerede tavukçuluk yapacağınıza göre yanıtlaya biliriz? Destekler her ile göre farklı verilir.

  3. Ecaterina dedi ki:

    Merhaba efendim
    Ciflik kurmak istiyorum 5000 tavuk
    Bunun için ne yapmam gerekiyor
    Bilgi verirseniz sevinirim

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Hangi ilde kurmak istiyorsunuz bunu bilmemiz lazım.

  4. erol dedi ki:

    merhaba BURSA İnegöL İlçesİnde tAvUK ÇİFTLİĞİ KURMAK İSTİYOrUM İNEGÖL BOĞAZOVA YAYLasINda 487 mETRE KARE TAPULU TARLAM VAR YAYLADA GEZEN TAVUK YUMURTA ÜRETİMİ VE SATIŞI YAPMAK İSTİYORUM BİLGİLERİNİZE İHTİYACIM VAR

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Tarım İlçe Müdürlüğünden KKYDP ile (0224) 243 85 35 bu numaradan TKDK destekleri hakkında bilgi almanızı öneririm. TKDK çağrı ilanı açıklması gerekiyor.