Organik Yöresel Doğal Ürün Satışına Devlet Desteği

Organik Yöresel Doğal Ürün Satışına Devlet Desteği
Reklam Alanı

Tüketmiş olduğumuz katkılı ürünlerin zararlarını zamanla gördükçe halkımız doğal ürünlere daha fazla yönlenmeye başlamıştır. Yaşanan bu sağlık nedenlerinden ötürü tüketicilerimiz 3 lira fazla verip yöresel doğal ürünleri satın almayı daha çok tercih etmektedir. Bu durum sadece gıda tüketimleri için geçerli olmakla kalmayıp giyim üzerine ürünlerde aynı şekilde seyretmektedir. Bu nedenle bir çok üreticimiz evlerinde üretmiş oldukları doğal, organik gıda ve yöresel giyim eşyalarını çevrelerine rahatlıkla pazarlaya bilmektedir. İşlerinde zamanla erbap olanlar ve üretimi arttırmak isteyen üreticilerimiz ise pazarını İnternet üzerinden satışla genişletmek istemektedirler. Satışını çoğaltmak için İnternet yada farklı pazarlama yöntemleriyle işletme kuracakları ise devletimiz bir kaç kriteri sağlaması halinde desteklemektedir. Peki, evinizde üretmiş olduğunuz salça, turşu, ev yemekleri gibi gıdalarla masa örtüsü, bay yada bayan elbiseleri veya çeyizlik eşyaların pazarlanması için devletten nasıl destek alabilirsiniz? İşte bütün organik üretime KOSGEB'in sağlamış olduğu bu hibe miktarları ve şartları.

Doğal Yöresel Ev Ürünleri KOSGEB Desteği Var Mı?

Daha çok ev hanımları son dönemlerde evlerinde çeşitli ürünler üreterek ev ekonomisine katkı sağlamak için girişimlerde bulunmaktadırlar. Bu ürünler kimi zaman börek, mantı, kek, kurabiye, sarma yada pasta gibi gıda üzerine olurken kimi zamanda bay, bayan giyim ile çeyizlik eşyalar üzerine olmaktadır. Hayat şartlarının gittikçe zorlaşmasından ötürü son yıllarda bir çok ev kadını bu şekilde üretime dahil olmuştur. Sektöre dahil olan girişimci bay ve bayanlarımız para kazanmanın da vermiş olduğu hazla işlerini büyütüp daha çok kazanmak için atılımlara dahil olmaktadır. Bu gidişat içerisinde yer alanlar gün geçtikte artmakta ve bize yorumlarda iletilen sorular hali ile çoğalmaktadır. Bizlerde tarafımıza iletilen bu yoğun soruları toplu olarak cevaplayabilmek adına sizler için burada bu şekilde bir başlık açma çözümünde bulunduk. Böylece KOSGEB üzerinden doğal ve yöresel ev gıda ile giyim üzerine desteği var mı? var ise nasıl alınır bunun cevabını hep birlikte görmüş olacağız. Şimdi o zaman ilk olarak en çok merak edilen devletin organik gıda ürünlerine ve yöresel giyim üretimine desteğin olup olmadığını cevaplayalım. Sonrasında ise ne gibi destekleri olduğunu ve nasıl alabileceğimize sırası ile geçelim.

Cevap: KOSGEB gıda ve giyim üretimi üzerine bir çok alanı desteklemektedir. Destek vermiş olduğu bütün bu alanları ise KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE Kodları içerisinde sizlerde görebilirsiniz.

Evet, yöresel olarak evinizde üretmiş olduğunuz ürünleri pazarlamak için KOSGEB'den destek alabileceğinizi artık biliyorsunuz. Peki, bu üretiminizi genişletmek için nasıl bir işletme kurmalısınız ki! İnternet üzerinden satış yapsanız dahi hibe desteği kurumdan alabilesiniz?

Hibe Desteği Devlet'ten Alabilmek İçin Nasıl Bir İşletme Kurmam Gerekir?

Evinizde üretmiş olduğunuz organik gıda ürünleri ile yöresel giyim eşyalarını İnternet üzerinden doğrudan satış yapmak için devletten hibe alamazsınız. Evet, yukarıda KOSGEB'in gıda ve giyim üretimi için bir çok alanda hibe desteği sağladığını söyledik. Ama, orada önemli bir konunda altını çizdik. Dedik ki! evinizde üretmiş olduğunuz organik gıda ile yöresel giyim eşyaları için hibe alabilmeniz için nasıl bir işletme kurmalısınız? Şimdi bu önemli konuya gelmeden daha önce, hibe desteği alabilmeniz için yerine getirmeniz gereken bir adımdan bahsetmek istiyorum. Bu adım ise iş fikrinize göre almanız gereken 'Girişimcilik Eğitimi' tir. Şayet girişimcilik eğitiminizi almadan iş yerinizi bahsetmiş olduğumuz şekilde kursanız dahi hibe alamayacağınız için bu konuyu hızlı bir şekilde değinmek istiyorum.

KOSGEB'den şayet iş fikriniz destek alıyor ise işletmenizi kurmadan önce girişimcilik eğitimi almanız gerekir. Girişimcilik eğitimi e-Devlet üzerinden Online olarak verilmektedir. 18 yaşından büyük olmanız durumunda tahsiliniz her ne olursa olsun bu eğitimleri ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ancak, eğitimlerin nasıl alınacağını videolu olarak anlatmaya geçmeden önce bilmeniz gereken bir husus vardır. O da 'Geleneksel' ve 'İleri' girişimcilik eğitimi olarak iki şekilde verilen derslerden hangisini almanız gerektiğidir. Bunun cevabı ise yine iş fikrinizde yatmaktadır.

İş fikrinize ait NACE kodları 'Geleneksel' içerisinde yer alıyorsa 'Geleneksel Girişimcilik Eğitimi' almalısınız. Eğer ki! 'İleri' NACE kodları içerisinde yer alıyorsa da Geleneksel Girişimcilik Eğitimi aldıktan sonra 'İleri Girişimcilik Eğitimi' almanız gerekir.

İş fikrinizin hangi NACE kodları içerisinde yer aldığını yukarıda da bağlantısını vermiş olduğunu KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE kodları içerisinde bulabilirsiniz. Şimdi hangi eğitimi almanız gerektiğini bildiğimizi var sayarak eğitimleri nasıl alacağınızı bir video ile sizlere anlatmak istiyorum.

Eğitimlerin nasıl alınacağı hakkında bağlantıları görmek istiyorsanız da şayet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sayfamı ziyaret edebilirsiniz. Şimdi işletmenizin kurulması önce almanız gereken eğitimlerin nasıl alınacağı biliyoruz. Artık, üretmiş olduğunuz organik gıda ve yöresel ürünleri İnternet üzerinden satış yapabilmek için nasıl bir işletme kurmamız gerektiğine söz verdiğimiz gibi değine biliriz.

İnternet üzerinden satış yapmak dahil KOSGEB'den hibe alabilmeniz için kurulacak olan işletmenin mutlaka belediye 'İŞ YERİ' ruhsatlı olarak kurulması gerekir.

Dolayısı ile evinizde GİB yani vergi dairesine kayıtlı bir işletme dahi kursanız kesinlikle KOSGEB'den hibe desteği alamazsınız. Girişimcilik belgemizi aldık, iş yerimizi de yerel belediye nizamlarına göre açtık. Peki, şimdi ne kadar hibe desteği alabileceğiz? ve nasıl başvuruda buluna bileceğiz?

Ürettiğiniz Yöresel Gıda yada Giyim Sektörüne Göre Hibe Alabilmektesiniz!

KOSGEB yöresel organik gıda yada giyim üretimi yapanlara NACE kodlarına göre iki farklı destek programı sağlar. Yani açıkçası ev yemekleri üreten ile onu pazarlayana aynı desteği sağlamaz. Yada yöresel giyim elbisesi veya çeyiz üretimi yapanla bu ürünleri perakende olarak satış yapan girişimciye aynı teşvikleri vermez. Bu nedenle iş fikrinize ait olan NACE kodunun 'Geleneksel' de mi? yoksa 'İleri' de mi? olduğu çok önem arz eder. İş fikrinizin hangi NACE kodları içerisinde yer aldığını sizler yukarıda bahsetmiş olduğum şekilde öğrenebilirsiniz. Eğer ki! emin değilseniz de bizlere bunu soru olarak çekinmeden sora bileceğinizi unutmayın. Şimdi sizler için her iki iş fikrine ait olan hibe destek miktarlarının ne kadar olduğunu yayımlayacağım. Daha sonra ise başvuru için neler yapmanız gerektiğine devam edeceğim.

  • Geleneksel Girişimcilik Destekleri:

İşyeriniz çok büyük ihtimalle gerçek kişi işletmesi olacağı için 5.000 TL açılış masraflarınız için alırsınız. Kadın, engelli, 30 yaş altı genç girişimci veya 1. derece Şehit yakını olursanız bu rakam 10.000 TL olacaktır. Aynı şekilde bu imkanlardan 12 ay sonra yine yararlana bileceğinizi bilmenizi isterim. Performans desteği olarak ise yılın ilk 12 ayı 1080 puan üzeri bir pirim ödemesi yaparsanız 20.000 TL hibe alırsınız. 12 ile 24 ay içerisinde ise 1140 puan bir pirim ödemesi sağlamız durumunda yine bir 20.000 TL hibe alırsınız. Toplamda 60.000 TL hibe alabilirsiniz.

  • İleri Girişimcilik Destek Programı:

Kuruluş desteği olarak 5.000 TL alırsınız, aynı şekilde bu oran engelli, kadın yada 30 yaş altı genç girişimci veya 1. derece şehit yakınları için 10.000 TL olarak her iki dönem için de verilir. Ayrıca makine, teçhizat alımları için iş fikrinizin NACE koduna göre 300.000 TL kadar harcamanızın yeri makine olması durumunda %90 yurt dışı olması halinde ise %75 oranını hibe olarak geri alırsınız. Girişimcilik Destek Programı da detaylı olarak da ele almış olduğum hibe miktarları bu şekildedir arkadaşlar. Peki, başvuruları nasıl yapa bilirsiniz? Şimdi gelelim bu konuya, sonra da var ise sorularınızı yorumlarda alıp gün içinde cevaplayacağım.

Yöresel Gıda Ürünleri Satışı Dükkanımı Nasıl Kurup Destek Alabilirim?

Yöresel üretmiş olduğunuz ürünleri İnternet yada doğrudan pazarlaya bilmeniz için belediye iş yeri ruhsatlı olarak işletmenizi kurmanız gerektiğini söylemiştik. Ayrıca, hazır aklımdayken şunu da belirtmek isterim ki! üretmiş olduğunuz ürünler için Tarım İl Müdürlüğü üzerinden üretim izin belgesi almanız gerektiğini de bilmenizi isterim. Belediye, Tarım İl Müdürlüğü ve vergi dairesine yasal kayıtlarınızı yaptıktan sonra artık sıra destek başvurusunu KOSGEB'e yapmaya gelmektedir. Bunun için de sırasıyla yapmanız gerekenler şunlardır.

Tüm bu belgeleri doldurup çıktılarını aldıktan sonra işletmenize ait belgelerle birlikte kendi bağlı olduğunuz kuruma bu evrakları teslim etmelisiniz. Evraklarınız eksiksiz ve doğru ise kurum size iş planınız sunmanız için bir tarih verecektir. Size tayin edilen tarih geldiğinde projeniz sunum sonrası onay alırsa hibelerden yararlanmaya hak sahibi olacaksınız.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *