Hibe Kredi

Maaşa Göre Ne Kadar Kredi Alabilirim? Kalan Borcum, Kullanabilir Limitim Ne?

Bireysel ihtiyaç kredisi çekmek için hazır krediniz kaç TL diye merak ediyorsanız bunun cevabını e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Yine e-Devlet uygulaması üzerinden tüm bankalara olan kredi ve kart borçlarınızı da sadece 5 adımda görebilmektesiniz. Tüm bankalardan hazırda bulunan bireysel ne kadar kredi çekebilirim? Kalan tüm kredi ve kart borçlarımız kaç lira? Bu iki sorunun yanıtını e-Devlet üzerinden nasıl öğrenebileceğinizi ise sizin için burada resimli bir şekilde anlattım. Bunun yanı sıra da sizlere için..

Maaşa Göre Ne Kadar Kredi Alabilirim? Kalan Borcum, Kullanabilir Limitim Ne?

Hane gelirinize (maaşa) göre hazır kredi haricinde bankalardan talep etmeniz durumunda en fazla ne kadar konut, araç ve ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz? Bunun da hesaplamasının nasıl yapılacağından bahsettim.

Ne Kadar Kredi Çekebileceğinizi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Bankalardan ne kadar kredi çekebileceğinizi öğrenebilirsiniz. T.C. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank yada Akbank veya Garanti BBVA hiç fark etmeksizin kaç lira kredi çekebileceğinizin öğrenebilmenizin ise 3 tane yolu vardır. Kaç para kredi çekebileceğinizin öğrenmenizin bu 3 yolu ise şunlardır.

  1. Mevduat hesabınızın bulunduğu bankanın mobil uygulamasına giriş yapıp adınıza hazır kredi miktarını görerek.
  2. Maaşınıza göre hesaplama yaparak.
  3. e-Devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu üzerinden.

Tüm bankalardan ne kadar kredi çekebileceğinizi öğrenebilmenizin 4 yolunun neler olduğunu listeledik. Şimdi gelelim ne kadar kredi çekebileceğinizi görebileceğinizi gösteren bu 4 yöntemi nasıl uygulayabilirsiniz bunun anlatımına..

1- Mobil (İnternet) Bankacılığı Üzerinden Hazır Krediniz Kaç TL Öğrenebilirsiniz

Bankalar müşterilerine ihtiyaç kredisi kullandırabilmek için bir çok farklı metotlar uygularlar. Bunlardan bir tanesi de hazır kredi uygulamasıdır. Findeks puanınız + gelirinizi göz önünde bulundurarak oluşturmuş oldukları anında kullanabileceğiniz bu ihtiyaç kredisinin teklifini de size çoğunlukla mobil bankacılık üzerinden sunarlar. (Ara sıra SMS ile teklifte bulundukları da gözlenmektedir.) Adınıza banka tarafından daha önce onay verildiği için saniyeler içinde çekebileceğiniz hazır kredinizi mobil (internet) bankacılık üzerinden öğrenmek için ise yapmanız gerekenler şunlardır.

  1. Öncelikle aktif olarak çalışmış olduğunuz bankaya ait bir mobil (internet) bankacılığına giriş kullanıcı adı ve şifrenizin olması gerekir.
    1. Giriş için bu şifreyi bankanızın bireysel müşteriler departmanında öğrenebilirsiniz.
    2. Şubeye gitmeden de internet bankacılığı giriş şifrenizi oluşturabilirsiniz. 6 Haneli Akbank Mobil Cep İnternet Bankacılığı Şifresi Alma de bunun nasıl yapılacağını örnek bir bankamız için anlattım.
  2. Daha sonra almış olduğunuz mobil internet bankacılığı kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapmanız gerekir.
  3. Çoğunlukla sizin de aşağıda resimde de göreceğiniz gibi hazır krediniz ana ekranda üst limiti ile birlikte size teklif olarak sunulacaktır. blank

Ben aktif olarak Akbank bankacılığını kullandığım için sizin de görmüş olduğunuz gibi banka bana 163.500 TL ön onaylı kredi teklifinde bulunmuş. Muhakkak sizin de aktif olarak kullanmış olduğunuz banka tarafından şayet gerekli şartlara sahipseniz (Kredi kullanım limiti KKL ile Findeks puanı) adınıza banka tarafından onaylanmış anında çekebileceğiniz bir kredinizi ya ana sayfada yada ”Krediler” menüsünde yer alacaktır.

2- Maaşınıza Göre Ne Kadar Kredi Çekebileceğinizi Hesaplama Yaparak Sorgulaya Bilirsiniz

Bankalardan ne kredi çekebileceğinizin hesaplamasını maaşınıza göre yapar. Daha doğrusu kanıtlanabilir aylık hane gelirinize göre yapmaktadır. Maaşa göre ne kadar kredi kullanabileceğinizin hesaplamasının yapılmasını ise BDDK ister. Yani anlayacağınız kendi kafalarına göre maaşa göre ne kadar kredi kullanabileceğinizin hesaplamasını çıkarmamışlar. Maaşa yani aylık kanıtlanabilir (kontratlı kira, eş yada velayetinizdeki çocuklarınızın geliri gibi.) gelire göre ne kadar kredi çekebileceğinizin hesaplaması için ise şunu göz önünde bulundururlar.

Ödemesi devam eden varsa kredinizin aylık taksit ödemesi düşüldükten sonra çekeceğiniz kredinin taksit ödemesi aylık hane gelirinizin %50 üzerinden olmaması!

Konut, araç ve ihtiyaç kredileri için Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından çekeceğiniz kredinin aylık taksit ödemesi hane gelirinizin %50 üzerinde olmaması gerektiğine bir örnek vermem gerekirse.

Örnek:

Hane geliriniz aylık 25.000 TL diyelim. Çekeceğiniz kredi faiz ve geri ödeme vadesiyle birlikte aylık taksit ödemesi hesaplandığı vakit, 25.000 TL/2 = 12.500 TL üzerinde bir rakam olmaması gerekmektedir.

Tabi aylık taksit ödemesi hane gelirimin %50 altında oluyor olması istediğiniz kadar kredi çekebileceğiniz anlamına da gelmiyor. Çünkü BDDK özellikle konut ile araç kredilerinde araç için kasko, fatura konut için ekspertiz ile ısı yalıtım değerlerine göre bir kredi kullanım üst sınırlaması da getirmiştir. BDDK tarafından belirlenen ve tüm bankalarca uygulanan bu üst kredi kullanım kısıtlama miktarları ise şu şekildedir.

Taşıt Kredisi:

  •  0 – 400.000 TL aralığında olan taşıtlar ⇒ %70’ine kadar ⇒ 48 ayı
  • 400.001 – 800.000 TL aralığında olan taşıtlar ⇒%50’sine kadar ⇒ 36 ay
  • 800.001 – 1.200.000 TL aralığında olan taşıtlar ⇒ %30’una kadar, 24 ay
  • 1.200.001 – 2.000.000 TL aralığında olan taşıtlar ⇒ %20’sine kadar ⇒ 12 ay vadeli kredi kullandırılmaktadır.

Konut Kredisi:

1. El Konut Alımında Kullandırılabilecek Azami Kredi Tutarı
Konut Değeri Enerji Sınıfı
A B Diğer
Değer <= 5 Milyon TL 90% 85% 80%
5 Milyon TL ⇔ 10 Milyon TL 80% 75% 70%
10 Milyon TL ⇔ 20 Milyon TL 70% 65% 60%
20 Milyon TL < Değer 60% 55% 50%

 

2. El Konut Alımında Kullandırılabilecek Azami Kredi Tutarı
Konut Değeri Enerji Sınıfı
A B Diğer
Değer <= 1 Milyon TL 90% 90% 90%
1 Milyon TL ⇔ 2 Milyon TL 70% 65% 60%
2 Milyon TL ⇔5 Milyon TL 60% 55% 50%
5 Milyon TL ⇔ 10 Milyon TL Azami 3 Milyon TL Azami 2,75 Milyon TL Azami 2,5 Milyon TL
10 Milyon TL < Değer 0% 0% 0%

İhtiyaç Kredisi:

  • 50.000 TL kadar => 36 ay vadeli
  • 50.001 TL ile 100.000 TL arasına 24 ay geri ödemeli.
  • 100.001 TL üzerine ise en fazla 12 ay geri ödeme vadeli kredi kullanabilirsiniz.

Evet, aylık hane geliri maaşına göre tüm bankalardan kaç lira konut, araç ve ihtiyaç kredisi kullanabileceğinizin hesaplaması da bu şekilde yapılmaktadır.

Bankalara Kalan Kart, Kredi Borcum Ne Kadar? e-Devlet Üzerinden Öğrenebilirsiniz!

T.C. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Türkiye Halk Bankası (Halkbank), Akbank kısacası tüm bankalar e-Devlet üzerinden çeşitli hizmetler sağlamaktadır. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) iş birliği ile e-Devlet üzerinden sağlanan bu hizmetlerden bir tanesi de bankalar tarafından size tanımlanmış olan kredi kullanım limit tutarınızın kaç TL olduğu, uzun ile kısa vadeli kredi ve kredi kartı borçlarınızın ne kadar olduğunun gösterilmesidir. Bankalara kalan kart, kredi borcu ve kullanılabilir kredi miktarının ne kadar olduğunu e-Devlet üzerinden öğrenmek istiyorsanız ise sırası ile şu adımları yerine getirmeniz gerekir.

  1. https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu bu adrese e-Devlet şifremizle giriş yapalım. Sayfada resimde de göstermiş olduğum ”Raporu Görüntüle” butonuna basalım. (Güncel bilgilere erişim için sağ üstteki ”Yeni Başvuru” butonunu kullanmanızı tavsiye ederim.) blank
  2. Güvenlik kodunu ilgili alanlara giriniz. Daha sonra ”Şifre Gönder” deyiniz. Cep telefonunuza gelen güvenlik kodunu da ilgili alana girelim. En son da ”Raporu Görüntüle” diyelim. blank
  3. Açılacak raporu görüntülemek için SMS ile gelen şifreyi girmeniz gerekecektir. Tamam diyelim ve cep telefonumuza daha önce gönderilen şifreyi girelim. Daha sonra ”Gönder” diyelim. blank
  4. Açılan sayfada; hangi bankalara kredi veya kredi kartı borcunuz var. Adınıza tanımlamış olan kredi veya kredi kartları bulunuyor mu. Hatta, senet ve çek bilgilerinize kadar görebilirsiniz. (Belli dönemlerde sayfa yenilendiğinden dolayı hizmet verilen bilgilerde değişiklikler olabilir.) blank

Bankalardan ne kadar kredi alabilirsiniz? Tüm bankalara olan kredi ve kart borçlarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Sizlere en kısa yollarıyla anlattık. Umarım faydalı olmuşuzdur. (Konu hakkında varsa sorularınızı bekliyoruz.)

BİZİ LÜTFEN DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. Gül yalic dedi ki:

    Kredi nekadar ceke bilirim