Kredi Kartı Taksitlendirme Nedir? Ne İşe Yarar? Mantıklı Mı? (Aman Dikkat!)

Kredi Kartı Taksitlendirme Nedir? Ne İşe Yarar? Mantıklı Mı? (Aman Dikkat!)
Reklam Alanı

Kredi kartınızla yaptığınız her alışveriş sonradan taksitlendirme kapsamına girmez. Bu nedenle resmi gazetede yayımlanan tebligata göre peşin alışveriş sonrası nelerin sonradan taksitlendirildiğini bilmeniz gerekir. Bir diğeri ise, satın alınan ürün/hizmetin cinsine göre sonradan taksitlendirme vadeleri farklılık gösterebilir. Bazı tek çekimler 3 ay sonradan taksitlendirme yapılabilirken, bazıları peşin alımlar 18 aya kadar taksitlendirile bilinmektedir. Bu nedenle sizlere nelerin sonradan kaç ay geri ödemeli taksitlendirdiğini ilk olarak aşağıda yer verdik.

Kredi Kartı İle Peşin Alınan Neler Sonradan Kaç Ay Taksitlendirme Yapılır?

Kredi kartı ile peşin olarak alınan ürün ve hizmetler sonradan taksitlendirme yapılabilir. Ancak, peşin olarak kredi kartı ile alınan ürün veya hizmetin sonradan taksitlendirile bilinmesi için o ürünün BDDK tarafından resmi gazetede yayımladığı ''Sonradan Taksitlendirme Yasağı'' bulunanlar listesi içinde kesinlikle yer almıyor olması gerekir. Sonradan taksitlendirme yasağı içinde yer almayan ürün/hizmetler için uygulanan taksitlendirme vadeleri de ürün ve hizmet cinsine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle kredi kartı taksitlendirme yapacaklara ilk olarak sonradan taksitlendirmeye girmeyen ürün ve hizmetlerin neler olduğundan bahsedeceğiz. Sonrasında ise peşin alınan neler sonradan kaç ay taksitlendirme yapılacağını listemizde yer vereceğiz. Kredi Kartıyla Peşin Alınan Sonradan Taksitlendirilmeyenler:

  • Telekomünikasyon
  • Kuyum
  • Doğrudan pazarlama (Network Marketing)
  • Yurt dışında yapılan harcamalar
  • Yemek (Lokanta/Restoran)
  • Gıda (Bakkal/Market)
  • Alkollü içecek (Votka, Rakı, Viski, Bira vb.)
  • Akaryakıt (Benzin/Mazot/LPG)
  • Kozmetik (Parfüm, Ruj vb.)
  • Ofis malzemesi
  • Hediye kart/hediye çeki

Kredi Kartıyla Peşin Alınıp Sonradan Taksitlendirilenler ve Taksit Sayıları:

  • Basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalar. Yani gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını ile külçe altın alımları ⇒ 3 ay
  • 12.000 TL kadar olan televizyon alımları hariç, elektronik eşya alımları ⇒ 4 ay
  • 12.000 TL kadar olan televizyon alımları için ⇒ 9 ay
  • Tablet alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemeleri için ⇒ 6 ay
  • Havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarına en fazla ⇒ 3 ay
  • Sağlık ürünü, mobilya ve elektrikli eşya alımlarına en çok ⇒ 9 ay
  • Havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamaları için ⇒ 18 ay
  • Yenileme merkezi” veya “yetkili satıcı” niteliğinde olması şartıyla,  “yenilenmiş ürün” niteliğinde olan cep telefonu alımlarında herhangi bir tutar sınırı olmaksızın ⇒ 12 ay

Kredi katıyla peşin alınıp sonradan taksitlendirme yapılan ürün/hizmetler listesi şuan için bunlardır.

BBDK tarafından resmi gazete de burada ⇒ https://www.bddk.org.tr/Mevzuat/Liste/51 yer alan ‘‘Kredi Kartı Taksit Sınırları ve Yasakları” tebligatı başlığı altında sizlerde bu listeyi görebilirsiniz.

Kredi kartı ile peşin alınan neler sonradan kaç ay taksitlendirme yapılır? Tüm bankaların uyguladığı, resmi gazetede yer alan tebligata göre cevapladık. Şimdide bu taksitlendirme için yine tüm bankaların kanun gereği en fazla uyguladığı faiz oranının kaç olduğuna değiniyoruz.

Kredi Kartı Borcu Sonradan Taksitlendirme Faiz Oranı Kaç?

Kredi kartı sonradan taksitlendirme faiz oranı BDDK tarafından belirlenir. Belirlenen bu faiz oranı ise belli aylarda değişiklik gösterebilir. BDDK tarafından belirlenen kredi kartı sonradan taksitlendirme faiz oranını tüm bankalar aynı şekilde uygular. Uyguladıkları bu faiz oranına aylık KKDF ve BSMV dahildir. Sonradan taksitlendirme işlemi için herhangi bir banka işlem ücreti uygulamaz. İlaveten size herhangi bir sağlık sigortası da yapamaz. Dolayısıyla sonradan taksitlendirme işlemi için kart kullanıcısından, BDDK tarafından belirlenen tavan faiz oranı haricinden cebinden para çıkmaz. Bankalar Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlen kredi kartı sonradan taksitlendirme faiz oranın kaç olduğu ise ⇓ güncel olarak yer almaktadır.

  • Temmuz 2023 tarihi için BBDK tarafından kredi kartı sonradan taksitlendirme faiz oranı aylık %1.91 tır.

Bu faiz oranına göre örnek bir taksitlendirme hesaplaması yaparsak.

Miktar Vade Aylık Ödeme Toplam Maliyet
5.0000 TL 12

484,12 TL

5.809,46 TL

BBDK tarafından belirlenen peşin alınarak sonradan taksitlendirme faiz oranının kaç olduğunu da sizler için güncel olarak yer verdik.

Şimdi sıra geldi kredi peşin olarak alışveriş yapıp sonradan taksitlendirme yapacakların diğer en çok merak ettikleri soruların cevaplarını vermeye.

1- Kredi Kartı Taksitlendirme Olur Mu? Ne Zaman Yapılır?

Kredi kartı sonradan taksitlendirme olur mu? Sonradan taksitlendirme için yasaklı ürün/hizmetler içinde yer almıyorsa kanunlar kapsamında evet, olur. Peki sonradan taksitlendirme ne zaman yapılır? Ne zaman başvuru yapmanız gerekir? Cevap: Kredi kartınızın hesap kesim tarihine kadar başvuru yapmalısınız. Hesap kesim tarihi dahil olmak üzere sonradan yapacağınız kredi kartı taksitlendirmesi başvurusu kabul edilmemektedir. Bunun yanı bilinmesi gerekilen bir konu daha var. O ise, peşin alışverişleri için işlem erteleme yapılan harcamalar da taksitlendirme kapsamına dahil edilmez. [safir_faq question="Sanal Kredi Kartlarına Sonradan Taksitlendirme Yapılır Mı?" answer="Hayır"] [safir_faq question="Nakit Çekimler ve Para Transferleri Erteleme Yada Taksitlendirme Yapılır Mı?" answer="Hayır"] [safir_faq question="Taksitlendirme Yapılmış Bir Harcama Sonradan Yeniden Taksitlendirme Yapılır Mı?" answer="Hayır"] Kredi kartı taksitlendirme ne zaman yapılacağı hakkında çok önemli bilinmesi gerekilenler bunlar. 2. merak edilen konu başlığımıza açıklık getirmeye.

2- Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Mantıklı Mı? Neden?

Kredi kartı borcu sonradan taksitlendirme yada diğer adı ile yapılandırma mantıklı mı? Nakit paraya ihtiyacınız var ise, kredi çekecek durumdaysanız çok mantıklı. Neden mi? Bunun sadece bir tek nedeni yok. Bu yüzden neden ihtiyaç kredisi yerine taksitlendirme yapmanın mantıklı olduğunu sizlere bir liste üzerinden açıklayım.

  1. Hayat sigortası kesintisi olmaz.
  2. İşlem ücreti ödemezsiniz.
  3. İhtiyaç kredisinden daha düşük faizli olarak taksitlendirme yaparsınız.
  4. Herhangi bir belgeye ihtiyaç duymazsınız.
  5. Çok hızlı şekilde taksitlendirme yaparsınız.
  6. Bazı bankalar belli bir taksite kadar faizsiz size imkan sağlar.

Kredi kartı borcu taksitlendirmenin 6 mantıklı nedeni bunlardır.

Şimdide neden kredi kartı taksitlendirme yapamadığınızın sebeplerini sıralayalım.

3- Kredi Kartı Sonradan Taksitlendirme Neden Yapamıyorum?

Kredi kartı sonradan taksitlendirme neden yapamıyorum da bir çok sebebi olabilir. Bu nedenle kredi kartınızla peşin olarak alışveriş yaptığınız harcamaları neden sonradan taksitlendirme yapamıyorsunuz için de bir liste hazırladım. Bu listedeki sebepleri yaptığınız harcama ile karşılaştırarak neden taksitlendirme yapamadığınızı kolayca öğrenebilirsiniz.

  1. Ekstreniz kesilirmiş olduğu için olabilir.
  2. Kredi kartına sonradan taksitlendirmeye yasak ürün/hizmetler den olabilir. (Bu liste ⇑)
  3. Sanal kredi kartı kullandığınız için olabilir.
  4. Aidatsız kredi kartı kullandığınız için olabilir.
  5. Yapılan harcamaya taksit ötele yaptığınızdan dolayı olabilir.
  6. Daha önce aynı harcama için taksitlendirme imkanından yararlandığınız için olabilir.

Kredi kartı sonradan taksitlendirme neden yapamıyorum başlıca 6 sebebi bunlardır. Peki bu işlemeler sizin KKB puanınızı düşürür mü?

4- Kredi Kartı Sonradan Taksitlendirme Yapmak Kredi Puanını Düşürür Mü?

Bankalardan ihtiyaç kredisi başta olmaz üzere araç ve konut kredisi dahil kullanmanın en başta gelen şartı gerçerli bir ''Findeks KKB Kredi Notu Puanı'' tır. Bu puanı korumak kredi çekecekler için son derece önemlidir. Bu yüzden kredi puanınızı düşürecek hamlelerden kesinlikle uzak durmanızı bizler tavsiye ederim. Findeks KKB kredi notunun önemimi bilenler de nerede ise tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmeden evvel bu puanın düşmesinden endişe eder. Bu yüzden de çok farklı sorular bizlere iletirler. Bunlardan bir tanesi de konumuzla alakalı olan, kredi kartı sonradan taksitlendirme yapma kredi puanını düşürür mü? Bunun kısa cevabı ise, hayır düşürmez. Ama kredi kartı dönem sonu borcunuzu zamanında ödemeniz her zaman ki gibi gerekir.

Kredi kartı taksitlendirme hakkında en çok merak edilenleri cevapladığımı düşünüyorum. Farklı var ise sorularınızı da bekliyorum. Gün içinde cevap vermeye özen göstereceğimi de bilmenizi istiyorum.



Kayıtlı Yorum Bulunmamaktadır. İlk Yorum Ekleyen Siz olun

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *