Hibe Kredi

5 Adımda KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? (2023 Hibe Desteği)

KOSGEB; 2023 yılında iş yeri kuruluş desteği olarak 5 bin TL hibe vermektedir. Engelli, Gazi ve 1. derece şehit yakını ile kadın ve 30 yaş altı genç girişimciler ise ayrıca pozitif bir avantaj uygular. Bu ayrıcalıkla da 5 bin yerine 10 bin TL hibe desteği uygulanmaktadır. Totalde de geleneksel girişimcilik desteği olarak yeni iş yeri açanlara 2 senelik program dahilinde 65.000 TL kadar KOSGEP hibe kredisi verir.

5 Adımda KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? (2023 Hibe Desteği)

Açılacak olan işletme şayet üretime dayalı bir projeye sahip ise makine alımları için 270.000 kadar çıkan makine alım hibe desteği de ayrıca verilir. İleri ile geleneksel destek programları kapsamından verilen bu hibe destekleri peki nasıl alınır?

KOSGEB Hibe Kredi Desteğinin Amacı Nedir?

İlk olarak KOSGEB hibe desteğinin neden verildiğini bilmemiz de fayda olacağını düşünüyorum. Neden bize bu birim iş yeri açmak için hibe veriyor hiç düşündünüz mü? Hemen ben sizlere bunun nedeni açıklayayım, daha sonra ise kurumdan nasıl hibe alacağımızı detaylı ve anlaşılır bir şekilde sizlere anlatacağım. Kurum; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulmuştur. Açılımı ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Kuruluş amacı ise işsizliği düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan KOBİ ile iş fikrine sahip olan yeni girişimcileri doğru bir şekilde ticari faaliyete dahil etmektir. Bu amaç ile kurulan kurum bir çok destek programları oluşturmuştur. Bu destek programları içerisinde ise yeni iş yeri kuracak olan girişimcilere ”Girişimcilik Destekleri” adı altında yer alan ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” ile destek verilmektedir. Bu programdan yararlanmak isteyen girişimcilerin bazı şartlara sahip olması gerekir. Bu şartların yanı sıra ise program kapsamında yer alan hibe teşviklerini alması için de yine bazı adımları yerine getirmesi gerekir.

  1. Kurum tarafından istenilen şartlar nedir?
    1. İlk olarak 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmalısınız. Üst yaş sınırı yoktur ve yabancı uyruklular bu imkanlardan yararlanamaz.
    2. Daha önce KOSGEB den hibe almamış olmanız gerekmektedir.
    3. PKK, FETÖ gibi terör örgütü suçlarında habis yatmamış ve mensubu olmamanız gerekir.
    4. Herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olmalısınız.
  2. Uygulamanız Gereken Adımlar neler?
    1. KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE kodları içerisinde yer alan bir iş fikrine sahip olmanız gerekir.
    2. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusuna bulunarak ”Girişimcilik Sertifikası” almalısınız.
    3. İşletmenizi kendi sermayeniz ile kurmanız
    4. KOSGEB ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ve sonrasında şayet iş fikriniz uygun ise ”İleri Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulunmanız
    5. Başvuru sonrasında size verilen gün geldiğinde KOSGEB iş planı projenizi sunmanız gerekmekte siniz.

Hibe almak için temel adımlar bu şekildedir. Şimdi bu adımları sırasıyla nasıl yerine getireceğimizi görelim.

Herhangi Bir Yerde Çalışıyorsam KOSGEB Desteklerinden Yararlana Bilir Miyim?
SGK kaydınız olduğu sürece yararlanamazsınız!

1- KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları Nedir?

Şayet kurum tarafından istenilen şartlara sahip iseniz ilk olarak iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde NACE kodu ile yer alması gerekir. İsminde de anlaşılacağı gibi kurum belirlemiş oldu iş fikirleri haricindeki projelere hibe desteği vermez! Bu neden ile 2023 yılında şayet yeni açacağınız iş fikriniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde yer almıyor ise hibe almayacağınız için ilk olarak iş fikrinizin listede yer alıp almadığına bakmanız gereklidir. Bunu en doğru bir şekilde yapmak için ise aşağıdaki adımları sırası ile yerine getirmeniz yeterlidir.

  1. İlk olarak kurumun resmi İnternet sitesinde yer alan sayfasına burada girelim.
  2. Kaşımıza görselde olduğu gibi bir içinde ”NACE REV 2 KODU/SEKTÖR ADI” yazan arama motoru çıkacaktır.

    blank

    KOSGEB-tarafından-desteklenen-sektörleri-bulma

  3. Bu alana açmak istediğimiz iş fikrini yazalım. Örneğin: Kasap blank
  4. Kaşımıza yukarıdaki gibi iş fikriniz şayet çıkıyorsa kurum tarafından destek alabileceğinizi göre bilirsiniz. Yok her hangi bir sayfa çıkmıyor ise ilk olarak sizlere tavsiyem doğru anahtar kelimesini yazdığınızdan emin olun. Bunun ile de yetinmeyip kurum tarafından en son oluşturulan listeyi bilgisayarınıza indirip bir göz atın. Buna rağmen iş fikriniz yok ise çok üzgünüm hiç bir desteği birim den alamazsınız.

İş fikrimiz NACE kodları listesinde yer alıyorsa artık 2. adıma geçebiliriz.

Ufak ama çok önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. KOSGEB hibe kredisi imkanlarından yararlandığınız taktirde tam 5 sene boyunca meslek odası kredisi çekemeyeceğinizi bilmenizi isterim.

Şimdi geçtik 🙂

2-Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusunun Yapılması

KOSGEB hibe kredisi desteği alabilmenin 2. ayağı ise ”Girişimcilik Sertifikası” alınmasından geçmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alınması ile alınacak olan bu belgeyi kurum 2023 yılında sizlere almanız için 2 yol sunmuştur. Bu yollardan bir tanesi İnternet üzerinden verilen ”Uzaktan Eğitim” diğer bir tanesi de ”Örgün Eğitim” tir. Bu eğitim modellerinden İnternet üzerinden verilecek olan eğitim İnternet’e bağlı her türlü teknolojik cihaz ile alınan eğitimdir. Diğer örgün eğitim ise dersliklerde sınıf ortamında belli tarihlerde düzenlenen eğitimlerdir. Ben sizlere ömür boyu geçerliliği olduğu ve ayrıca sıra beklemeden çok daha hızlı bir şekilde olduğu için ”Uzaktan Eğitim” ile ”Girişimcilik Sertifikası” nasıl alınır bundan bahsedeceğim. Yine aynı şekilde adımlar halinde bu işlemi sadece e-Devlet şifrenizin olması ile nasıl yapılacağını resimli bir şekilde bahsedeceğim.

  1.  İlk olarak https://lms.kosgeb.gov.tr/ video eğitim sitesine girelim.
  2. Sağ üsten ”GİRİŞ YAP” butonunu tıklatalım.
  3. ”e-Devlet ile Giriş” yap diyelim
  4. Açılan sayfada Kimlik Numaramız ve hemen altına da e-Devlet Şifresi girelim. Sonrada ”Sisteme Giriş” diyelim. Eğer ki burada takılır iseniz lütfen e-Devlet üzerinden ”İletişim Bilgileri” bölümü ziyaret ederek, iletişim bilgilerinizi giriniz. Şayet takılmıyor iseniz sistem sizi direk eğitim sitesine yönlendirecektir.
  5. Eğitim sitesine yönlendirme yapıldığı zaman yapmanız gereken sayfanın en altında yer alan ”Öne Çıkan Eğitimlere” gelmeniz olacaktır.
  6. Bu bölümde iki tane eğitim seçeneği göreceksiniz. Siz ilk olarak ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” bölümüne girmelisiniz. Daha sonra menüde yer alan videoları izleyip sonradan oluşturulan testleri çözmeniz gerekir. Eğer ki iş fikriniz imalata yönelik bir iş fikri ise (İlgili İş Fikirleri Burada) o zaman daha sonra aynı şekilde ”İleri Girişimcilik Eğitimi” almanız lazımdır. Bu arada sizlere ufak bir tüyo testlerden kaç not aldığınızın pek bir önemi yoktur.😉 Ama kendi işletmenizin sağlık bir şekilde işlemesi amacı ile bence soruların doğru cevaplarını bilmiyorsanız araştırın derim.

Evet, artık eğitimleri aldık. Video ve testler sonrasın da ”Girişimcilik Belgesi” için size bir indirme bağlantısı verilecektir. Şayet bu bağlantıyı kaçırdı iseniz yada daha sonra indirmek istiyorsanız üzülmeyin. Bunu kolaylık ile yine sonradan istediğimiz vakit aşağıdaki gibi gerçekleştire bilirsiniz.

  1. e-Devlet şifremiz ile https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler sayfasına girelim.
  2. Daha sonra resimde de görmüş olduğunuz gibi ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” altında yer alan ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım” belgesini tıklayınız. blank
  3. Belgeniz açılan sayfada gözükecektir. Çıktısını alabilirsiniz.

Şimdi belgemizin de nasıl alınacağını öğrendikten sonra bir sonraki adıma geçebiliriz.

3- İşletmenizi Kendi Sermayeniz İle Kurunuz

Evet, başlıkta da okuduğunuz gibi işletmenizi kendi sermayeniz ile kurmanız gerekiyor. Bu yönde çok sorular aldığımız için bu başlığı atmak istedim. Ancak, geçmiş dönemlere göre işletme kurma biraz daha kolaylaştı. Neden mi? Çünkü, daha önceki senelerde kuracağınız işletme için sıfır faturalı ve yerli üretim makine ve teçhizat almanız gerekiyordu. Çünkü kurum buna göre size hibe desteği veriyordu. Ancak, artık hibe hesaplamasını çalıştırdığınız sigortalı kişi sayısının pirim gününe ve açılış giderleri adı altında belli sabit bir miktarda ödeme yapmaktadır. Destek programının içeriğini bir alt başlıkta detaylı yer vereceğim için buna değinmek şuan istemiyorum. İşletmenizi istediğiniz şekilde kura bilirsiniz. Yalnız, işletmenizi istediğiniz gibi kurun derken bu tamamen yasalar çerçevesinde olması gerekiyor. Yani, ben evimde iş yapacağım, vergi vermeyeceğim yada sigorta ödemek istemiyorum diye düşünmeyin. İşletme kurmak için ne gerekiyorsa, örneğin;

  • Ustalık belgesi
  • Vergi dairesine kayıt
  • Belediye ruhsatı
  • SGK pirim ödeme başvurusu
  • Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Odasına kayıt

UYARI! Kuracağınız iş yerinin mutlaka Türk Ticaret Kanuna uygun bir şekilde gerçek kişi yada sermaye şirketi olarak kurulması gerekmektedir. Örnek: Ltd. yada anonim.

gibi adımları sağlamanız gerekir. Bu konuda da sizlere İş Yeri Açmak İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler Nelerdir? de iş fikrinize göre istenilen tüm belgeleri yer verim. Artık iş yerinizi de bu şekilde kurduğunuzu varsayarak KOSGEB kredisi nasıl alınır da bir sonraki adımımıza geçebiliriz.

İş fikri İleri Girişimcilik Destek Programında olanların satın alacakları makine teçhizatlarının faturalı olması gerekir. Çünkü, program makine teçhizat alımına destek vermektedir. Böylece yerli üretim almanız durumunda satın alınan makinler için %90 yurt dışı olması halinde ise %75 hibe desteği alabilirsiniz.

Bu adımı da sağladıktan sonra 4 bölüme geçebiliriz.

4-Geleneksel Girişimcilik Destek Programına Başvuru Yapın

Sıra geldi yeni girişimciler için oluşturulan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulunmaya. Bu programın yanı sıra daha önce de ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” başvurusunda belirtmiş olduğum gibi şayet iş fikriniz ”İleri Girişimcilik Destek Programı” içerisinde yer alıyorsa sonradan sizler için oluşturulan bu ikinci destek programına da başvuruda bulunabilirsiniz. Ama ilk olarak ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu programa nasıl başvuru yapacağınıza değinmeden evvel sizlere programın içerisinde yer alan 65.000 TL hibe den bahsedeceğim. Daha sonra ise diğer iş yeri açacaklar için oluşturulan 270.000 TL kadar hibe olanağı sağlanan ”İleri Girişimcilik Destek Programı” na değineceğim.

  • Geleneksel Girişimcilik Destek Programı blank

Yukarıda yeni girişimcilere verilecek olan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” tablosunu görüyorsunuz. Bu tabloda bazı rakamlar yer almaktadır. Bu rakamları maddeler halinde açıklık getirmek gerekir ise;

  • İşletmenizi kurduğunuz an başvuru yapmanızla birlikte size şahıs iseniz 5.000 TL hibe verilecektir. Eğer ki sermaye şirketi iseniz bu oran 10.000 TL olacaktır.
  • İşletmenizi kurduğunuz ilk birinci ayı ile 12 ayı arasında siz ve çalıştırdığınız kişilerin ödenmiş pirim gün sayıları şayet 1080 ve üstü bir güne tekabül ederse yıl sonu 20.000 TL hibe daha alırsınız.
  • Yine işletmenizin ilk yılında şayet 30 yaşından küçük genç girişimci iseniz veya gazi, engelli veya şehit yakını ile kadın girişimci iseniz o zaman fazladan bir 5.000 TL daha hibe alırsınız.
  • Toplamda işletmenizin ilk senesinde 30.000 TL hibe alırsınız.
  • İşletmenizin 12 ile 24 ayına girdiğiniz de yine 5.000 TL bir hibe alırsınız. Aynı şekilde Gazi, engelli, şehit yakını yada 30 yaşından küçük girişimci veya kadın girişimci iseniz o zaman ilaveten bir 5.000 TL daha hibe alır toplam 10.000 TL destek alırsınız.
  • 12 ile 24 ayın sonunda ise yine tavan pirim günü olan 1440 yada üstü bir ulaşırsanız kurum size yine 20.000 TL hibe verecektir. Toplamda işletmeniz ikinci yılında da 30.000 TL hibe alır.
  • 24 ay içinde ise bu şekilde 60.000 TL hibe alırsınız. (iş fikriniz tehlikeli işler içerisinde ise + 5.000 TL daha hibe alarak bu rakam 65 bin TL kadar çıkacaktır.)

Eğer ki iş fikriniz yukarıda da listesini sizler ile paylaşmış olduğum ”İleri Girişimcilik Destek Programı” kapsamında ise aşağıdaki hibe olanaklarından da istifade edebilirsiniz.

  • İleri Girişimcilik Destek Programı blank

İleri Girişimcilik Destek Programı NACE kodunda yer aldığınız ”Teknoloji Düzeyi” seviyesine göre almış olduğunuz makine için hibe alırsınız. Tabloda sizin de görmüş olduğunuz gibi,

  • Düşük Orta-Düşük Teknoloji düzeyinde iseniz 100.000 TL alım için 90.000 TL hibe alırsınız
  • Orta Yüksek Teknoloji Düzeyi kategorisinde iseniz 200.000 liralık harcamanıza karşılık 180.000 TL hibe alırsınız.
  • Yüksek Teknoloji Düzeyi listesinde iseniz ise 300.000 TL kadar harcamanız için 270.000 TL hibe alırsınız.

Ancak, bu programdan yararlanacak olan girişimcilerin alacakları makine yada teçhizatlar Sanayi Bakanlığının Resmi Gazetede yer alan Yerli Malı Tebliği‘ne uygun olarak alınması gerekir! Aksi halde alacakları destek oranı %90 yerine %75 düşecektir.

Son olarak ileri girişimcilere talep etmeleri halinde danışmanlık desteği giderleri için yapacakları 10.000 TL’nin 7.500 TL de hibe olarak geri verilmektedir.

5-Başvuru Yapılması İş Planı Sunumu

Destek başvurusu yapılma işlemi e-Devlet üzerinden 4 adımdan oluşmaktadır. Bu adımları oluşturan genel kategoriler ise görselde sizin de görmüş olduğunuz gibi 2 tanesi sizin tarafınızdan İnternet üzerinden doğru bir şekilde sağlanması gerekir. Bunların nasıl yapılacağını aşağıda bulabilirsiniz. blank

1- KOSAGEB’e Kayıt olma

  • Kayıt olmak için bu https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/KOSGEBRegistration sayfaya giriş yapınız.
  • İŞLETME KAYDI bölümüne tıklayınız.
  • Kimlik numaranız ve vergi levhanız da yer alan işe başlama tarihi ile giriş yapınız.
  • Gerekli bilgileri doğru bir şekilde forma 15 dakika içinde DOĞRU bir şekilde giriniz.

işletme kaydınız oluşturulmuş oldu.

2- KOBİ Beyannamesi Doldurulması/Güncellenmesi

Şimdi sıra geldi KOBİ Beyannamesi Doldurma (destek başvurusu) işleminin yapılmasında. Bununda nasıl yapılacağını ayrıca bağlantıda resimli bir şekilde sizlere anlattım.

3- https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler adresine giriş yaparak resimde de sizin de görmüş olduğunuz gibi bölümden ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulununuz. blank

Tüm bu işlemleri yapıp gerekli çıktıları aldıktan sonra artık bağlı olduğumuz il KOSGEB birimine giderek gerekli evrakları eksiksiz olarak taktim ediniz. Evraklarınız şayet eksiksiz ise size bir gün verilecek o gün geldiğinde hazırladığınız yada herhangi bir danışmanlık firmasına hazırlatmış olduğunuz iş planı projenizi sunmanız gerekir. İş planı projesinin nasıl hazırlanacağını sizler için bir video ile anlattık.

Eğer ki sunduğunuz iş planı projesi onay alırsa destek programından yararlanmaya başlarsınız.

İşletmeyi bahsetmiş olduğum gibi ilk olarak kendi sermayenizle kurmanız gerekiyor. Sermaye sorunu çekenler için çözüm yolu olarak 1 Kuruş Sermayem Yok Sermayesiz İş Kurmak İstiyorum da harika çözüm yollarına yer verdim.

Bunun haricinde sermaye için aşağıda yer verdiğim yolu da isterseniz değerlendire bilirsiniz.

İşletme Kuruluş Giderlerinizi Bankalardan Sağlaya Bilirsiniz!

Yeni bir girişimcinin en büyük sıkıntısı kesinlik ile sermayedir. Bir çok girişimci işletme kurmak için sermayesizlikten yakınmaktadır. Bu neden ile bankalar sizler için belki de en iyi çözüm yoludur. Nihayetinde kullanacağınız kredinin bir çoğunu KOSGEB den geri alacağınızı da var sayarsak bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekmek hiç de mantıksız değil öyle değil mi? Bu neden ile kredi kullanacak olan gelir belgesiz kredi dahi veren bankalardan bir tanesini sizlere tanıtacağım. Bu bankamızdan yapacağınız başvuru ile işletmenizi kura bileceğinizi düşünüyorum.

Sizlere Temmuz ayı faiz oranı 36 ay için %3.11 faiz uygulamasıyla tavsiye edeceğim banka FİBABANKA tır. Bankanın faiz oranları hem düşük hem de gelir belgesiz olarak sizlere İnternet üzerinden kredi olanağı sağlamaktadır.

Diğer vadelere göre faiz oranlarını merak edenler;

FIBABANKA 12 Ay 24 Ay 36 Ay
%3.11

Örnek geri ödeme tablosu ise şu şekildedir.

FİBABANKA 36 VADELİ KREDİ GERİ ÖDEME TABLOSU
MİKTAR AYLIK ÖDEME TOPLAM ÖDEME
20.000 TL 1.041,32 TL 37.487,50 TL
25.000 TL 1.301,65 TL 46.859,39 TL
30.000 TL 1.561,98 TL 56.231,09 TL
35.000 TL 11.822,31 TL 65.602,96 TL
40.000 TL 2.082,64 TL 74.974,72 TL
45.000 TL 2.342,97 TL 84.346,70 TL
50.000 TL 2.603,30 TL 93.718,54 TL

Bulunduğunuz ilçede banka şubesi olmasa dahi başvurunuzu İnternet üzerinden yapabilirsiniz.

BİZİ LÜTFEN DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 24 Ortalama: 2.8]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 642 YORUM
  1. Sebahattin dedi ki:

    Merhaba eşim ev hanımı ve meşrubat büfesi açmak istiyor meslek lisesi mezunu hibe alabilirmi??

  2. Hatice Çelik dedi ki:

    Hic sermayesi olmayan ama güzel bir iş fikri olan biri hibe desteği alabilirmi

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Neden olmasın ticari kayıtlı bir işletme kurduktan sonra tabi

      1. Şahin kurşunlukaya dedi ki:

        Elektrik ve elektronik bölümü 12. Sınıf öğrencisi yim bir güneş tarlası kurmak istiyorum ( güneş enerjisi ) bunla ilgili bir destek alabiliyor muyum

        1. KOSGEBAdmin dedi ki:

          35.11.19 Elektrik enerjisi üretimi bu kod ile yararlana bilirsiniz.

  3. Sedat kaya dedi ki:

    Merhaba çocuk oyun parkı tarzında bir yer düşünüyorum KOSGEBin buna hibesi varmıdır şartları neler yardımcı olur musunuz tskler

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Eğlence üzerine ne yazık ki artık destek vermiyor.

  4. Emre dedi ki:

    Benimle iletişime geçebilirmisiniz rica etsem
    Eker54_54@hotmail.com

  5. Cansu dedi ki:

    Videoları izledikten sonra bölüm sonundaki sorulardan kaç puan almamız gerekiyor

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Puanların herhangi bir önemi yok Cansu hanım.

1 2 3 58