KGF Kredi Garanti Fonu Nedir? Kredi Desteği Kimlere Verilir?
Başta Halkbank olmak üzere diğer kamu bankaları olan Vakıfbank ile Ziraat Bankasının Kredi Garanti Fonu (KGF) garantili esnaflara kredi verdiğini bir çok kez duymuşsunuzdur. Kamu ve diğer özel bankaların yanı sıra, başta TOBB olmak üzere KOSGEB gibi kurumlarca da KGF desteğiyle sıfır faizli kredi imkanların da sağlandığı bilinmektedir. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ve dışındaki işletmeleri tüm bu olanakları sağlayan Kredi Garanti Fonu (KGF) peki nedir? Ne işe yarar? Hangi bankalar ve kurumlarla ile anlaşmalı? Şartları nedir? Kısacası KGF hakkında tüm merak edilenlerin cevapları..
KGF Ne Demek? Açılımı Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar Kredi Desteği Sağlar?
KGF açılımı Kredi Garanti Fonu demektir. Peki; KGF ne demek? Ne işe yarar? KGF yani Kredi Garanti Fonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ile bu ölçek dışındaki işletmelere kredi yada devletimizin sağladığı hibe veya faizsiz desteğine erişim sağlamada kefalet sağlar. Azami sağladığı kefalet oranı ise %80 olmaktadır. Azami kefalet kredi üst limiti ise 2024 yılı için 500.000 TL olmaktadır. Bu kefaleti de teminat yetersizliği çeken işletmelere sağlamaktadır. Böylece finansmana erişimde teminat yetersizliği çeken işletmelere sağlamış olduğu kefaletle bu erişim engelini ortadan kaldırmış olur.
KGF Nedir? Ortaklarını Kimlerdir?
Kredi Garanti Fonu (KGF) tek başına kurulmuş olan bir kurum değildir. Toplamda 5 tane ortak kurum ve kuruluşların bir araya gelerek kurulmuştur. Kredi Garanti Fonu (KGF) kuran bu 5 kurum/kuruluş hangilerinin olduğunu, hisseleri oranlarıyla birlikte aşağıda görebilirsiniz.
- %33.26 TOBB
- %33,25 KOSGEB
- %33,33 Bankalar
- %0,16 TOSYÖV, TEKS ve MEKSA tır.
KGF Kredisi Desteği İçin Anlaşmalı Bankalar ve Finansal Şirketler Hangileridir?
KGF yani Kredi Garanti Fonu yapısı gereği, finansmanlar ile iş birliği içindedir. Bu finansmanların bir çoğunu yerli ve yabancı bankalar oluşturmaktadır. Bir kısmı ise finansal kiralama şirketlerinden oluşmaktadır. KGF kefaletiyle kredi kullanacaklar için anlaşmalı bankalar hangileri diyorsanız?
KGF Anlaşmalı Bankalar:
- Akbank T.A.Ş, T.
- Garanti Bankası A.Ş.
- Türkiye İş Bankası A.Ş.
- Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
- Vakıf Katılım Bankası A.Ş.
- T. Halk Bankası A.Ş.,
- QNB Finansbank A.Ş.
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
- Denizbank A.Ş.,
- Şekerbank T.A.Ş.
- T.C. Ziraat Bankası A.Ş.,
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
- Ziraat Katılım Bankası A.Ş
Toplamda 13 tane kamu ve özel bankalar yukarıdaki listede yer aldığı gibidir.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Desteklerine Kimler Başvuru Yapabilir?
Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerine bireysel müşteriler başvuru yapamaz. KGF desteklerinden sadece Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş olan KOBİ sınıfında yer alan işletmeler faydalanabilmektedir. KOBİ vasfına sahip olan bu işletme sınıfları ise şunlardır:
- Tüm esnaf ve sanatkarlar
- Bütün serbest meslek mensupları
- Tarımsal İşletmeler ile Kooperatifler
- Tarımsal ve Hayvancılık ile uğraşan bütün çiftçilerimiz
her türlü iktisadi ve ticari işletme ve sektörler yer ve bölge ayrılı edilmeksizin yararlana bilmektedirler!
KGF Desteklediği ve Desteklemedi Sektörler Nedir?
KGF belirtmiş olduğumuz KOBİ statüsündeki tüm işletmeleri desteklemektedir. Ancak, KGF desteği alacak olan KOBİ'lerin bazı şartlara uygun olarak işletmelerini yürütmeleri gerekmektedir. Bunlar;
- İşletmenin tasfiye veya iflas süreci içerisinde olmaması gerekmektedir
- SGK veya vergi borcundan ötürü takibata alınan işletmeler
- Bankalar tarafından haklarında takibata girenler
KGF desteklerinden yararlanamaz.
KGF Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
KGF desteği başvurusu oldukça kolaydır. KOBİ'nin bu desteğe başvuru yapması için tek yapması gereken anlaşmalı bankalardan kredi başvurusunda bulunurken kefalet desteği ihtiyacı duyulması halinde, banka tarafından hazırlanan dosyaya muvaffakıyet vermesidir. Şayet KOBİ'nin kredi talebi banka tarafından uygun görülmesi halinde, banka tarafından hazırlanan dosya KGF 'ye iletir. KGF'de KOBİ'nin bu talebini inceler uygun görür ise kefalet desteği sağlar.
KGF tarından kabul edilecek kredi türleri ise şunlardır.
- Yeni işyeri açma kredisi başvurusunda bulunacak olanlar
- Mevcut olan bir işletmenin genişletilmesi
- Hammadde alımlarında
- Yeni teknoloji yatımları için
- Yeni bir iş yerine taşınma giderlerinin karşılanmasında
- İşletmenin nakit ihtiyaçlarının karşılanması durumunda
- İhracatın ve ithalatın finansmanının karşılanması
- Teminat mektubu ihtiyaçlarında
- Finansal kiralamalarda
KFG sizlere kefalet sağlamaktadır.
KGF Ne Kadara Sizlere Kefalet Sağlar?
KGF KOBİ'lere 3 milyon liraya kadar kefalet sağlamaktadır. Ancak, KOBİ doğrudan 3 milyon TL üst limit için başvuruda bulunamaz. En fazla 500 bin TL olacak şekilde parça, parça 6 defa olacak şekilde yararlanabilir. KGF %100 olacak şekilde teminat sağlamaz. En fazla sağladığı kefalet oranı kredi miktarının %80 kadardır. KGF kesinlik ile kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Ancak, işletim ücretlerinin karşılanabilmesi için komisyon almaktadır. Bu komisyon oranları ve işlem ücreti ise şu şekildedir.
- Komisyon oranı yıllık %1.5
- İşlem ücreti: 500 TL
Örnek: 100 bin TL bir kredide işlem 80.000 lira üzerinden sağlanır. Bu miktara göre ise 80.000 * %1.5 = 1200 TL olmaktadır.
KGF (Kredi Garanti Fonu) nedir? Ne işe yarar? Kimler, nasıl yararlanabilir? Gibi bir çok merak edilen sorunun yanıtını sizler için verdik. Konu hakkında farklı sorularınız varsa lütfen bizlere bunu yorumlarda çekinmeden iletiniz.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *