Hibe Kredi

İşyeri Açma Kredisi (2023 Temmuz Ayı Özel Devlet Hibe Destekli)

İşyeri açmış yada yeni açacaklara hazine destekli olarak kredi imkanları Halkbank aracılığı ile tam 8 farklı şekilde verilmektedir. Yeni iş kuracak girişimciler için verilen bu kredilerin en başında ise limiti 350.000 TL genç girişimci kredisi gelmektedir. Son yapılan düzenleme ile 35 yaş altı olunması halinde ve aranan diğer şartları da sağlamanız taktirde yararlanıla bilinmektedir. Buna ilaveten 7 farklı paket halinde yine Halkbank girişimcilik kredileri düşük faiz oranlarıyla iş kuran/kuracaklara da verilmektedir. Bir çoğunun da geri ödemesi ise 6 ile 12 ay ödemesiz, 60 ay vadelidir. Halkbank tarafından düşük faizli olarak verilen bu 8 girişimci kredisinin faiz oranları ise Temmuz 2023 aylık %1.25 olmaktadır. Güncel faiz oranına göre geri ödeme planını aşağıda yer almaktadır.

İşyeri Açma Kredisi (2023 Temmuz Ayı Özel Devlet Hibe Destekli)

Yeni iş kuracaklara en iyi imkanlarla kredi veren banka kuşkusuz ki Halkbank’tır. Bunun nedeni ise devletimizin faiz desteğini, kamu bankası olduğu için arkasına almış olmasıdır. Devletimiz, Türkiye Halk Bankası’nın girişimcilik kredilerinin yanı sıra bir de KOSGEB ile destek sağlar. KOSGEB ile sağlamış olduğu destekleri de hibe yani geri ödemesiz verir. NACE koduna göre verilen bu hibelerin miktarı da 65.000 TL ile 225.000 TL kadar olmaktadır. Halkbank ve KOSGEB ile verilen bu iki işyeri açma desteklerinin peki şartları nedir? Kimlere verilir?

Not: Aşağıda yer alan Türkiye Halk Bankası ve KOSGEB işyeri açma desteklerine ilaveten ayrıca özel bankalardan da kredi kullanabilirsiniz. Özel bankaların işyeri açma kredisi imkanları ise İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar dan 6 En İyi Olanı sayfamızda bulabilirsiniz.

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Tarafından Verilen Hibeler Neler?

KOSGEB; yeni iş yeri kuracak olan girişimciler için hibe miktarını 65 bin TL çıkardı. Hatta imalat sektöründe yer alacak olan girişimciler için bu oran tam 225.000 TL kadar çıkmaktadır. Önceleri ”Girişimcilik Destek Programı” olarak verilen bu hibe imkanları şimdi ki adı ise ”Girişimciliği Geliştirme Destek” programı olmaktadır. Girişimciliği Geliştirme Destek programı ise altında 2 tane destek programı ile az önce bahsetmiş olduğumuz hibe imkanlarını yeni iş yeri açacaklar için vermektedir. Bu programların isimleri ve sağlamış olduğu hibe olanakları ise;

  1. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı → 65.000 TL hibe (tehlikeli iş kollarında olması durumunda sertifika desteği ile)
  2. İleri Girişimcilik Destek Programı → 270.000 TL hibe.

Yeni iş yeri açacak olan girişimcilere KOSGEB tarafından hibelerin neler olduğunu gördük. Peki, bu programda yer alan hibeler kimlere veriliyor? Nasıl alabilirsiniz? Gelin şimdide her iki destek programın detaylarını yakından inceleyelim.

1- 65 Bin TL Geleneksel Girişimcilik Destek Programı

KOSGEB 65 bin TL kadar hibe yeni iş kuracaklara 2 senelik program kapsamında vermektedir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı adı verilen bu programdan yararlana bilmeniz için öncelikli olarak iş fikrinizin KOSGEB tarafından destekleniyor olması gerekilir. İş fikrinizin KOSGEB tarafından destek alıp almadığını ise sizin için oluşturduğum farklı bir sayfada yer verdik. Bu ⇒KOSGEB desteklenen sektörler sayfamıza girerek bunun cevabını alabilirsiniz. İş fikriniz kurum tarafından destek alıyor, 18 yaşından büyük ve herhangi bir yasa dışı suç örgütü mensubu değilseniz de aşağıda tabloda yer alan hibe imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Geleneksel Girişimcilik Destek Programı:

blank

Tabloda yer aldığı gibi bütün ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” dan yararlanacak olanlar iş yerini kurması ile ”Kuruluş Desteği” olarak  5.000 TL ile 10.000 TL hibe alır. Bu;

  • Gerçek kişiler için 5.000 TL.
  • Sermaye şirketi kuranlar için 10.000 TL.

Bunun haricinde birde performans desteği verilmektedir. Bu destek ise iş yerinin açılması ile 1 ile 12 ay arası için 1. performans dönemi. İş yerinin 12 ile 24 ay sonu içinde 2. performans dönemi olarak 2 şekilde yer almaktadır.

  1. Performans Dönemi: Bu dönem içinde 1 yıllık iş günü yaklaşık 250 gün olarak ele alır isek. Şayet 1 çalışana sahip olursanız yıl sonunda + 5.000 TL hibe alırsınız. Aynı dönem içinde eğer ki 2 ile 3 işçi ortalamasında bir çalışana sahip olur ve primlerini öderseniz bu kez 10.000 lira. Eğer ki aynı dönemde 4 ile 5 çalışan için prim ödemesi yaparsanız bu kez en üst destek miktarı olan 20.000 lira hibe alırsınız. Böylece iş yerinizin ilk kuruluşun da en fazla 10.000 lira kuruluş desteği, 20.000 lirada prim ödemelerine karşın performans desteği olmak kaydı ile 30.000 TL hibe alırsınız. Şayet 30 yaşından küçük bir girişimci iseniz yada engelli, kadın, yada gazi veya şehit yakını iseniz +5.000 TL daha hibe alarak toplam bu sefer ilk sene 35.000 lira hibe alırsınız.
  2. Performans Dönemi: İkinci performans dönemi de aynı 1. performans dönemin de olduğu gibi prim sistemine göre en fazla 20.000 TL hibe vermemektedir. İş yerinin 12 ile 24 ayı arasında tabloda yer alan 1440 ve üstü prim gününü yakalamanız durumunda 20 bin TL hibeyi alırsınız. Ayrıca yine 30 yaşını geçmemiş girişimci, gazi, engelli, kadın ve şehit yakını iseniz bu dönem sonrasında +5.000 TL daha hibe alır toplamda 25.000 TL hibe alırsınız.
  3. Sertifika Desteği: İş kolunuz tehlikeli işler sınıfında olması durumunda +5.000 TL alırsınız.

24 ay süren program sonrasında toplam da elinize 60.000 TL hibe geçer. Şayet hiç bir çalışana sahip olmayan normal bir girişimci iseniz sadece 5.000 TL hibe alırsınız. Yine, hiç bir çalışana sahip olmayan gazi, engelli, kadın yada şehit yakını bir girişimci iseniz bu kez 24 ay sonrasında elinize 15.000 TL hibe geçecektir.

2- 270 Bin TL İleri Girişimci Destek Programı

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı adı altında yer alan ”İleri Girişimcilik Destek Programı” 270.000 TL kadar yeni açılan iş yerine hibe vermektedir. Programın süre zarfı 2 senedir. Bu programdan yararlanmak isteyenlerin İş fikriniz ”İMALAT” kategorisinde yer alan ve BURADAKİ listede öncelikli olarak yer alması gerekmektedir. İş fikrinizin listede yer aldığı teknoloji boyutuna göre verilen hibe miktarları ise tabloda olduğu gibidir.

blank

Destek oranı yapılan harcamanın yurt dışı makine alımlarında %75 oranında olduğu için, aşağıda yer alan harcamalara göre hibe alabilirsiniz.

  • Teknoloji seviyesi düşük olan işletmeler makine alımlarının 100.000 lira için 75.000 TL hibe
  • Orta ve Yüksek Teknoloji seviyesi olan işletmeler 20.000 bin TL makine alımları için 150.000 TL hibe
  • Yüksel Teknoloji seviyesinde bulunan iş fikirleri ise 300.000 liralık makine alımlarına 225.000 lira hibe alırlar.

Resmi gazete yerli malı tebligatına uygun makine alımlarında ise bu oran %90 olarak belirlenmiştir. Bu şekilde yapacağınız harcama miktarına göre geri alacağınız hibe miktarı ise şu şekildedir.

TEKNOLOJİ DÜZEYİ MİKTAR YERLİ ÜRETİM
DÜŞÜK- ORTA- DÜŞÜK 100.000 TL 90.000 TL
ORTA-YÜKSEK 200.000 TL 180.000 TL
YÜKSEK 300.000 TL 270.000 TL

KOSGEB tarafından yeni işyeri açacaklara verilen hibelerin neler olduğunu sizlere açıklayıcı bir şekilde anlattım. Bu iki programdaki NACE koduna ait iş fikrine sahip olanların nasıl başvuru yapacağını ise ayrı bir sayfamda detaylı bir şekilde anlattım. Bunun yanı sıra kurum tarafından bizlerle paylaşılan başvuru rehberini indirip daha detaylı bilgi de alabilirsiniz.

 Devletimizin iş kuracaklara sağlamış olduğu hibe desteklerine ilaveten bir de kredi olanakları bulunmaktadır. Hazine destekli olarak sağlamış olduğu bu kredi imkanlarını ise Halkbank aracılığı ile vermektedir. İşyeri açacaklara verilen bu imkanların neler olduğunu da yine aşağıda bulabilmektesiniz.

Türkiye Halk Bankası Yeni İşyeri Açan/Açmış Girişimciye 9 Farklı Kredi Desteği Sağlıyor

İşyeri açmak için kredi ihtiyacı duyanlara en iyi imkanları Halkbank sağlar. Bunun en büyük nedeni ise devletimizin hazine den sağladığı faiz desteğini almasıdır. Bu nedenle, işyeri açmak için sermaye ihtiyacı duyanlara bizlerin ilk tavsiye edeceği banka Türkiye Halk Bankası’dır. Sağlamış olduğu bu krediler de her ne kadarda kadın girişicilere pozitif ayrıcalık sağlasa da 22/10/2022 de yayımlanan resmi gazete ile yürürlüğe giren 35 yaş altıysanız aynı olanaklardan sizler de yararlana bilirsiniz. (Örneğin: 350.000 TL faizsiz 12 ay ödemesiz 60 ay geri ödemeli Genç Girişimci Kredisi.) Halkbank ayrıca sadece yeni işyeri açacaklara kredi sağlamakla da kalmamaktadır. Buna ilaveten işyerini açmışlara da işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlamaları için kredi olanağı sunar. Yeni işyeri açacak/açmışlara ise toplamda böylece 8 kredi paketi sağlar. Bunlar neler diyorsanız, hepsini güncel üst limit ve şartları ile aşağıda bulabilirsiniz.

HALKBANK Tüm Vermiş Olduğu Yeni Girişimci Kredileri
Kredi Programın Adı Şartları, Kimler Alabilir ve Destek Miktarı
Genç Girişimci Kredisi
  • 35 yaşınız aşmamış.
  • Üniversitelerin yüksekokul veya fakültelerinden mezun olan.
  • Mezun olduğu bölümle ilgili herhangi bir iş tecrübesi bulunmayan.
  • Mezun olduğu alanda kendi işini kuracaklara verilmektedir.
  • Üst limit 350.000 TL
  • 12 Ay ana para ödemesiz 60 ay vadeli
HALK Girişimci Kredisi
  • En az ilk mezunu.
  • 45 yaşını aşmamış (Gazi, Engelli, 1. Derece Şehit yakınını 55 yaş şartı)
  • Kendi işini kurmak isteyen yada kuranlara.
  • 250.000 TL. (Gazi, Engelli yada Şehit yakını olursa 300.000 TL)
  • Eşit taksitli 12 ay ana para ödemesiz 5 sene geri ödemeli.
Cesur Girişimci Kredisi
  • Üniversite mezunu.
  • Tahsil olduğu bölümde 2 sene deneyim kazanmış.
  • 45 yaşını aşmayanlar.
  • 400.000 TL kadar kredi.
  • 12 ay ana para ödemesiz, 60 ay vadeli ayda bir taksit geri ödemeli.
Üniversite Mezunları
  • Mezun olduğu bölümde kendi işini kuracak.
  • 35 yaşından büyük olmayan.
  • 12 ay ödemesiz.
  • 60 ay geri ödemeli.
  • Üst limit 350.000 TL.
Usta Girişimci Kredisi
  • İlk okul mezunu.
  • Mesleki kuruluşlardan sertifikası olan.
  • Sertifikası üzerine kendi işini açmak isteyen.
  • 3 sene deneyim sahibi olduğu ispatlayan.
  • 45 yaşını aşmamış.
  • Kredi üst limiti 300.000 TL.
  • 12 ay ana para ödemesiz 60 ay vadeli eşit taksit ödemeli.
Tekno Girişimci Kredisi
  • Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren girişimciler.
  • Bilişim yada yazılım alanında faaliyet gösterenler.
  • KOSGEB, TUBİTAK yada Bakanlık kurumlarından hibe almaya hak kazananlar.
  • 500.000 TL üst limitli.
  • 12 ay ödemesiz eşit taksitli 60 ay vadeli.
Kadın Girişimcilere Dijital Kredi
  • 6 ay ana para ödemesiz 36 ay vadeli.
  • Aylık eşit taksit ödemeli
  • 300 bin TL nakit kredi
  • 10 bin TL ticari kredili mevduat hesabı
  • 10 bin TL de limitli paraf esnaf kart
  • İşletmesini 6 ay faaliyetini doldurmuş kadınlara, son yıl cirosunun 3.000.000 TL aşmaması halinde verilir. (6 ay şartı yeni iş kuracak kadın girişimcilerden aranmaz, vergi levhalarını çıkarmaları kâfidir.)
KOSGEB Uzman Girişimci Kredisi
  • En fazla 300.000 TL
  • Veri Tabanına Kayıtlı.
  • Bilgi Beyannamesi Dolduran.
  • Girişimcilik Destek Programlarıyla işini kurmuşlara.
  • 36 Ay vadeli.
  • Eşit taksit ödemeli.
  • Senelik cari faiz oranı -3 puan faiz indirim desteği uygulanır.

Tabloda yer alan faizsiz kredinin hesaplama işlemini yapmamıza gerek yok zannedersem. Geri kalan kredilerin faiz oranları ve geri ödemeleri ise aşağıda yer almaktadır.

  • Halkbank kadın girişimci kredisi faiz oranı aylık %0.10 olmaktadır.
  • Diğer tüm Halkbank girişimci kredilerin faiz oranı ise %1.25 tir.

Geri ödeme planları ise;

300 Bin TL Halkbank Kadın Girişimci Kredisi (6 Ay Ödemesiz 30 Ay Vadeli)
No Taksit Tutar Anapara Kalan Anapara Tutarı
1 52,50 0,00 300.000,00
2 315,00 0,00 300.000,00
3 315,00 0,00 300.000,00
4 315,00 0,00 300.000,00
5 315,00 0,00 300.000,00
6 315,00 0,00 300.000,00
7 10.163,58 9.848,58 290.151,42
8 10.163,58 9.858,92 280.292,50
9 10.163,58 9.869,28 270.423,22
10 10.163,58 9.879,64 260.543,58
11 10.163,58 9.890,01 250.653,57
12 10.163,58 9.900,40 240.753,17
13 10.163,58 9.910,79 230.842,38
14 10.163,58 9.921,20 220.921,18
15 10.163,58 9.931,61 210.989,57
16 10.163,58 9.942,05 201.047,52
17 10.163,58 9.952,49 191.095,03
18 10.163,58 9.962,94 181.132,09
19 10.163,58 9.973,39 171.158,70
20 10.163,58 9.983,87 161.174,83
21 10.163,58 9.994,35 151.180,48
22 10.163,58 10.004,84 141.175,64
23 10.163,58 10.015,35 131.160,29
24 10.163,58 10.025,86 121.134,43
25 10.163,58 10.036,39 111.098,04
26 10.163,58 10.046,94 101.051,10
27 10.163,58 10.057,48 90.993,62
28 10.163,58 10.068,04 80.925,58
29 10.163,58 10.078,61 70.846,97
30 10.163,58 10.089,20 60.757,77
31 10.163,58 10.099,79 50.657,98
32 10.163,58 10.110,40 40.547,58
33 10.163,58 10.121,01 30.426,57
34 10.163,58 10.131,64 20.294,93
35 10.163,58 10.142,28 10.152,65
36 10.163,31 10.152,65 0,00
TOPLAM 306.534,63 300.000,00
Bilgi: Halkbank kadın girişimci kredilerin de 10.000 TL Dijital Dost Hesap, 10.000 TL de Dijital Paraf KOBİ kart zorunlu olarak verilir.
340.000 TL 6 Ay Ödemesiz 24 Ay Vadeli Genç Girişimci Kredisinin Hesaplaması
No Taksit Tutar Anapara Kalan Anapara Tutarı
1 743,75 0,00 340.000,00
2 4.462,50 0,00 340.000,00
3 4.462,50 0,00 340.000,00
4 4.462,50 0,00 340.000,00
5 4.462,50 0,00 340.000,00
6 4.462,50 0,00 340.000,00
7 21.331,03 16.868,53 323.131,47
8 21.331,03 17.089,93 306.041,54
9 21.331,03 17.314,24 288.727,30
10 21.331,03 17.541,49 271.185,81
11 21.331,03 17.771,72 253.414,09
12 21.331,03 18.004,98 235.409,11
13 21.331,03 18.241,29 217.167,82
14 21.331,03 18.480,71 198.687,11
15 21.331,03 18.723,27 179.963,84
16 21.331,03 18.969,01 160.994,83
17 21.331,03 19.217,98 141.776,85
18 21.331,03 19.470,21 122.306,64
19 21.331,03 19.725,76 102.580,88
20 21.331,03 19.984,66 82.596,22
21 21.331,03 20.246,96 62.349,26
22 21.331,03 20.512,70 41.836,56
23 21.331,03 20.781,93 21.054,63
24 21.330,97 21.054,63 0,00
TOPLAM 407.014,73 340.000,00
Bilgi: Kadın girişimci kredileri harici tüm Halkbank girişimcilik kredilerinde 5.000 TL Dijital Dost Hesap, 5.000 TL de Dijital Paraf KOBİ kart zorunlu olarak verilir.
Türkiye Halk Bankası tarafından tüm girişimcilik kredilerin özellikleri yukarda yer aldığı gibidir. Size uygun olan kredinin başvurularını internet üzerinden yapabilmektesiniz.

Yeni iş kuracak girişimcileri yakından ilgilendireceğini düşündüğüm bir bilgiyi de aşağıda yer vermek istedim. Biraz daha zaman ayırıp okursanız sizin maddi olarak ciddi menfaatinize olacaktır.

Yeni İşyeri Açanlara 2023 Senesinde Gelir Vergisi ve BAĞ-KUR Muafiyeti Ne Kadar Oldu?

İlk defa iş kuracak olan genç girişimcilere BAĞKUR ve senelik gelir belgesinden de avantaj sağlanmaktadır. 2023 yılında sağlanan bu avantajında miktarında ciddi bir artış olmuştur. İlk defa kendi işini kuracak olanlara sağlanan Gelir Vergisi ve BAĞKUR muafiyeti ne kadar oldu diyorsanız?

  • Gelir Vergisi: 2023 senesi içinde faaliyete başlayan genç girişimci, 3 vergilendirme dönemi boyunca elde etmiş olduğu kazancın 150.000 TL kadar vergiden düşülmektedir. Buda 3 sene boyunca toplamda 450.000 TL cebinizde demek olmaktadır.
  • BAĞKUR: İşletmenin kurulduğu tarih itibarı ile 12 ay boyunca BAĞKUR ödemeniz Hazine ve Maliyet Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Zamanında ödenmesi durumunda en düşük BAĞKUR ödemesi 2952,36 TL olmaktadır. Buda seneye vurulduğu zaman 2.952 x 12 = 35.424 TL cebinizde kalacak demektir.

Toplamda genç girişimciler böylece bugünkü hesaba göre 450.000 TL + 35.424 = 485.424 TL daha kazançlı olarak işletmelerini işletiyor olacaklardır. Gelir Vergisi ve BAĞKUR muafiyetinden yararlanmak için ilk defa iş kurmanız yanı sıra 18 ile 29 yaş aralığında olmanız gerekir.

BİZİ LÜTFEN DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 55 Ortalama: 2.8]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 782 YORUM
  1. Aydın dedi ki:

    Merhaba.Yaşım 25.Kaynak atölyesi üzerine dükkan açmakl istiyorum.Sandalye ve metal eşya üretimi üzerine.Dükkan tuutum fakat sermayem az olduğu için henüz açamadım.Hiber desteği alabilirmiyim.Bunun için nereye başvurmam lazım.evraklar nelerdir.

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Hibe desteği alabilirsiniz ama alabilmeniz içinde ilk olarak iş yerinizi kendiniz kurmanız gerekiyor.

  2. Bülent dedi ki:

    Merhaba kurulu düzen dokuma atölyesi devralmak istiyorum.
    Hibe yada faizsiz kredi desteği almam mümkünmü?

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Her ikisinden de yararlanamazsınız. Nedeni ise devir alımlarına destek verilmiyor. Yeni açılan işlere destekler verilir.

  3. Aylin dedi ki:

    Merhabq, Geleneksel Girişimcilik Eğitimi sonrası sertifikamı aldım. Kafe olmayan küçük bir ilçeye 30 yaş altı kadın girişimci olarak bir kafe açmak istiyorum. Hibe ya da kredi olarak nelerden faydalanabilirim ? İzlemem gereken yol nedir ?

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      10 bin TL hibe alabilirsiniz. Faizsiz kredi alacaksanız da hibe den vaz geçmeniz gerekilebilir. Bunu detaylı olarak Halkbank şubesinden öğrenebilirsiniz.

  4. Birsen dedi ki:

    İlçemize özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açmak istiyoruz. Kadın girimci olarak nelerden yararlanabiliriz?

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Özel eğitime destek verilmediğini bilmekteyiz. Yine de isterseniz 444 15 67 çağrı merkezini arayabilirsiniz.

  5. canan dedi ki:

    Merhaba eşim imalat üzerine sanayide atölye açmak istiyor hibe olarak veya kredı olarak nelerden faydalanabılırız nasıl bır yol izleyebiliriz. bizi yönlendirebilir misiniz?