Hibe Kredi

2023/1. 2. Dönem İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Ne Kadar? Şartları Nedir?

%40 ve üzeri engelli raporuna sahip olan girişimcilere İŞKUR senede 2 defa 1. ve 2. dönem olarak hibe desteği vermektedir. İŞKUR tarafından nelere hibe desteği veriliyor diyorsanız? 1- Hayvancılık alanındaki yatırımlar. 2- Destek verilen iş kollarında işletme kuruluşlarıdır. (Hangi işlere destek verildiğini ⇓ da görebilirsiniz.) Bu her iki sektör için İŞKUR’dan hibe almak isteyen girişimciler muhakkak başvurularını müracaat tarihlerinde yapmaları gerekir. 2023 yılı İŞKUR 1. ve 2. dönem engelli hibe destekleri ne zaman başladığını bilmiyorsanız bunu sizler için takip edip yine sayfamızın ⇓ da paylaştık. İŞKUR engelli hibe desteği başvuruların hangi tarihte yapılacağını açıkladıktan sonra da yine çok önemli konulara açıklık getirdik. Bunlar ise..

2023/1. 2. Dönem İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Ne Kadar? Şartları Nedir?

İŞKUR engelli hibe desteği başvuru şartları nelerdir? Kendi işini kuracak olan engellilere 2023 yılında ne kadar hibe vermektedir? Başvuruda bulunurken hangi evraklar istenmektedir? Şartlara haiz oran ve gerekli evrakları tanzim eden engelliler İŞ-KUR hibe desteğine nasıl başvuru yapabilir?

İŞKUR Engelli Hibe Destek Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

İŞKUR’dan hibe desteği almak isteyen engelli girişimciler mutlaka başvurularını belirlenen tarih aralıklarında yapmaları gerekir. Başvuru tarihleri ise yılda 1. ve 2. dönem olarak iki defa olarak düzenlenir. Bu tarihlerin ne zaman olduğu ise İŞKUR tarafından DUYURULAR bölümünden kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İŞKUR tarafından paylaşılan 2023 engelli hibe destek başvuru tarihlerinin ne zaman olduğu ise şu şekildedir.

  • 2023/1. Dönem (Aralık 2022)
  • 2023/2. Dönem (Haziran 2023)

İŞKUR engelli hibe desteği başvuru tarihleri 1. ve 2. dönem için ne zaman başladığını sizler için öncelikli olarak paylaştık. Şimdi de kurum tarafından verilen hibe desteğine başvuru yapacak engellilerden peki hangi şartlar aranmaktadır? Bu sorunun yanıtını vererek devam ediyoruz.

İŞKUR’dan Hibe Almak İsteyen Engelli Girişimcilerin Bu Şartlara Uygun Olması Gerekmektedir!

İŞKUR’dan hibe desteği almak isteyen engelli girişimciler muhakkak kurum tarafından talep edilen şartlara sahip olması gerekir. Aksi halde hibe desteği başvuruları kesinlikle kabul görmez. Bu nedenle sizlere öncelikli olarak İŞKUR engelli hibe desteği başvuru şartları nedir? Bunları en güncel hali ile aşağıda maddeler halinde yer veriyoruz.

  1. Bedensel yada zihinsel olarak en az %40 oranında engelli sağlık raporuna sahip olması.
  2. İŞKUR’a engelli kayıtlı olarak olmak.
  3. 18 yaşını tamamlamış olmanız.
  4. Her ne sebeple olursa ise olsun EMEKLİ OLMAMIŞ OLMANIZ!
  5. İŞKUR’a herhangi bir borcunuzun bulunmuyor olması.
  6. Kendinize ait bir işletmeniz olmaması gerekir.
  7. İş yerini kuracağınız il sınırları içerisinde ikametgah da bulunmanız. (Herhangi bir süre yok)
  8. Kuracağınız iş yeri için istenilen ustalık sertifikası, diplomaya sahip olmanız.
  9. Kendisine vasi tayini yapılmamış olması.
  10. Herhangi bir icra dosyasının olmaması gerekir. Bunun sorgulamasını https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden yapabilirsiniz.
  11. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesinden yararlanmak isteyenlerin Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği belgesine sahip olması gerekir. Arıcılık projesinden destek almak isteyenlerin ise MEB yada Üniversite onaylı Arıcılık Belgesine sahip olması gerekmektedir.

Hayvancılık haricinde hibe desteğinden yararlanacak girişimcilerin son olarak Girişimcilik Belgesi alması gerekmektedir. KOSGEB uzaktan eğitim ile bu sertifikanın nasıl alacağınız bilmeyenler için aşağıda gerekli bilgileri verdik. Hatta bunu sadece yazılı olarak paylaşmakla kalmadık. Sizin için nasıl Girişimcilik Belgesi alınacağını anlatan harika bir de video çektik.

İŞKUR engelli girişimcilik desteği başvurusu yapmadan önce muhakkak alınması gerekilen bu belgenin anlatımından sonra, hibe miktarların ne kadar olduğunu, nasıl başvuru yapılacağınızı da göre bilirsiniz.

Engelliler Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alabilir?

İŞKUR engelli hibe desteği almak için yukarıda belirtmiş olduğumuz ilk 10 şartta uygun olmanızın yanı sıra bir şart daha aranır. Bu şart ise Girişimcilik Sertifikası alınmasıdır. Şayet, büyük yada küçükbaş veya arıcılık hibe desteği başvurusu yapmayacaksınız, muhakkak bu belgeyi almanız gerekir. Engelli durumunuzdan dolayı bu belgeyi nasıl alacağınız yönünde de bir endişeniz varsa da bence içiniz çok rahat olsun. Çünkü, artık Girişimcilik Sertifikası almak engelliler için çok kolay hale geldi. Daha önceleri sadece dersliklerde verilen eğitimlere artık ”UZAKTAN EĞİTİM” uygulaması ile verilmektedir. Uzaktan eğitimler nasıl bu belgeyi alacağınız diyorsanız da size bunu hem yazılı hem de videolu olarak aşağıda anlattım.

  1. Öncelik ile bir e-Devlet şifrenizin olması şart.
  2. Eğer ki bir e-Devlet şifreniz mevcut ise ilk olarak https://lms.kosgeb.gov.tr adresine girelim.
  3. Daha sonra ise sağ üsten ”GİRİŞ YAP” diyelim.
  4. Karşımıza direk e-Devlet giriş gelecektir. Şimdi şifremizi girelim..
  5. Sistem bizi direk aynı eğitim sayfasına yönlendirecektir. Buradan sayfayı aşağıya indirerek ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” sayfasına geçiş yapalım.
  6. Sayfada yer alan 10 videoyu izleyerek video sonrasındaki testleri çözelim.
  7. En son video testinden sonra girişimcilik sertifikanız oluşacaktır.

İŞKUR engelli hibe desteği için istenilen tüm başvuru şartlarını gördük. Sıra geldi gerekli duyulan evrakların neler olduğuna. Buna da yer verdikten sonra ne kadar hibe alacağınızı, sonrasında da nasıl başvuru yapacağınızı anlatacağım.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Başvurusu İçin İstenilen Evraklar Nelerdir?

Geçmiş yıllara göre, İŞKUR engelli hibe desteği başvurularında gerek duyulan evraklarda değişiklikler oldu. Bu değişikliğin tek nedeni ise artık başvuruların İŞKUR üzerinden şahsen alınmıyor olmasıdır. Kendi işini kuracak, yada büyük/küçükbaş hayvancılık ile arıcılık için hibe desteği almak isteyen engelli girişimciler den istenilen evraklar peki şuan için nelerdir?

  1. Girişimcilik Sertifikası. (Nasıl alınacağını ⇑ da videolu dahi anlattık.)
  2. Adli sicil kaydı sorgulama belgesi.
  3. Vergi dairesinden hibe destek başvursun dan bir ay önce alınmış vergi mükellefiyet durumunu gösteren belge.
  4. Kuracağınız iş fikri için zorunlu olarak istenilmesi durumunda, bu işe ait diploma.
  5. Tarım, Ormancılık yada Balıkçılık sektöründe hibe desteği başvurularında bulunması durumunda ”İşletme Belgesi” bu belgenin de nasıl alınacağını ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? Gerekli Belgeler Nelerdir? de bahsettim. Not: Hayvan işletmesi olmayanların, son bir sene içinde olmadığını gösteren yazı. Pasif işletmesi olanların ise yine 1 yıl içinde hayvan hareketinin olmadığını gösteren yazılı belge.
  6. Büyükbaş/küçükbaş hayvancılık için Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği belgesi. Arıcılık için ise de MEB yada Üniversite onaylı Arıcılık Belgesi.
  7. Emekli olmadığını gösteren belge.

İŞKUR engelli girişimcilik hibe desteği başvuru evrakları da bunlardır. Peki, bu bahsettiğimiz şartlara ve evrakları hazırlayanlara İŞ-KUR ne kadar hibe desteği veriyor.

İŞKUR Engellilere Verilen Hibe Miktarları Ne Kadar?

İŞKUR engelli hibe destekli 2 kategori için verilmektedir. Bunlar; 1- Hayvancılık. 2- Üretim veya perakende satışı yapan ticari yapıya sahip işletmelerin kuruluşladır. İŞKUR bu her iki kategori içinde farklı hibe desteği uygular. Hayvancılık ve üretim/perakende satışı yapan işletmeler için uygulamış olduğu hibe desteklerin miktarları ise şu şekildedir.

  • Hayvancılık => 56.000 TL
  • Üretim/Perakende => 70.000 TL

Verilen bu hibe desteklerin kalemleri ise şunlardan oluşur.

  1. Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler,
    ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 5.000 TL.
  2. İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı
    olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla %
    60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL. (tarım ve hayvancılık
    sektörüne ait projelerde kira desteği sağlanmadığından en fazla 9.000 TL.)
  3. Demirbaş desteği:
    1. Tarım ve Hayvancılık; projelerde sözleşme imza
      tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet
      alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dâhil en fazla 56.000 TL.
    2. Ticari İşletme Kuracaklar; projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge
      karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım,
      donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 70.000 TL.

İŞKUR’dan projenizin onay alması dahilinde ne kadar hibe alabileceğinizi de açıkladık. Şimdi sıra geldi bu hibe destekleri nelere verildiğine.

İŞKUR Hangi Sektörlere Nelere Hibe Veriyor?

İŞKUR’dan hibe teşviki almak isteyen engelli girişimcilere 2 ana kategori de destek vermektedir. Destek vermiş olduğu bu 2 ana kategori altında da onlarca iş projesi bulunmaktadır. Kendi işini kurmak isteyen engelli girişimcilere hibe vermiş olduğu bu 2 ana kategori ve altındaki iş fikirleri ise şunlardır.

1- Hayvancılık:

  1. Büyükbaş Hayvancılık
    1. Dana
    2. Düve
    3. İnek
  2. Küçükbaş Hayvancılık
    1. Koyun
    2. Keçi
  3. Kanatlı Sektör
    1. Tavuk
    2. Arı
    3. Hindi

2- Ticari İşletme:

  1. Bakkal
  2. Manav
  3. Kafe
  4. Pastane
  5. Kuaför
  6. Kasap
  7. Giyim Mağazası
  8. Ayakkabı Mağazası
  9. Tekstil Üretim
  10. Ayakkabı Üretim
  11. Elektrik/Elektronik

İŞKUR’un destek vermiş olduğu ticari üretim veya perakende iş fikirlerinin bazıları bunlardır.

İŞKUR nelere hibe desteği verdiğini de gördük. Şimdi sıra geldi bu sektörlerde kurulacak olan işletmelere nasıl hibe başvurusunda buluna bileceksiniz?

İŞKUR Engelli İş Yeri Kurma Başvurusu Nasıl Yapılmalıdır? (e-Devlet Formu)

İŞKUR engelli hibe destek başvuruları sadece e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. e-Devlet üzerinden İŞKUR engelli hibe başvurusunun nasıl yapılacağını sizlere anlatacağız. Anlatıma başlamadan önce ise bilmenizi istediğimiz önemli bir kaç husus var. Bu nedenle e-Devlet üzerinden nasıl İŞKUR engelli hibe başvurusu yapılır? Başlamadan önce bunlardan bahsetmek istiyoruz. Bunlardan 1. olanı, muhakkak İŞKUR kaydınızın daha önce olması gerektiğidir. 2- Başvuru için girilen evrakların eksiksiz ve güncel olarak sisteme girilmesidir. 3- Sistem yüklenen belgelerin asılları sözleşme imza aşamasında iken il müdürlüğüne elden teslim edilmelidir. 4- Projeniz kendinize ait olmalı ver herhangi bir kopya olmaması gerekmektedir.

e-Devlet üzerinden İŞKUR engelli hibe desteği başvurusu yapmadan önce bu önemli hatırlatmaları da yaptık. Şimdi hazırsak e-Devlet üzerinden hibe destek başvurumuza başlaya biliriz.

  1. https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-is-iskur-engelli-hibe-destegi-basvurusu adresine girelim.
  2. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan Yeni Başvuru diyelim. blank
  3. İŞKUR kayıt bilgileriniz güncel değilse İş Arayan Üyelik bölümünden güncelleyiniz. blank
  4. Sayfanın altında yer alan iki soruyu cevaplayın. Sonra Devam Et diyelim. blank
  5. Emekli yada hali hazırda aktif bir işletmeniz yok ise kişisel verilerin onayını veriniz. blank
  6. Telefon ve e-mail adresinizi giriniz. blank
  7. Engelli durumunuzu giriniz. Birden fazla engeliniz de bulunuyorsa bunu da belirtiniz. blank
  8. Engelli durumunuz hakkında açıklamanızı yazarak giriniz. blank
  9. Meslek bölümünde durumunuza uygun meslek seçimini yapınız. Kuracağınız işi belirtmenizi öneririz. blank
  10. Düzenli olarak sosyal yardım alıp almadığınızı belirtiniz. blank
  11. Hanenizin toplam gelirini ne kadar belirtiniz. Girdikten sonra Kaydet ve İlerle deyiniz. blank
  12. Kendiniz hariç hanenizde kalan kişileri giriniz. Birden fazla ise EKLE diyerek ekleme yapınız. blank
  13. Hanede kalan kişi bilgilerini girdikten sonra da Kaydet ve İlerle deyiniz. blank
  14. Proje adınızı yazınız. blank
  15. Projenizin sektör ve faaliyet alanını belirleyiniz. blank
  16. Seçmiş olduğunuz faaliyet alanındaki çalışmanızı kapsamlı bir şekilde açıklayınız. blank
  17. Sektör olarak Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık seçilmesi durumunda, pasif olarak bir işletmeniz var mı sorusunu yanıtlayın. blank
  18. Projenizin amacını 20 karakterden az olmayacak şekilde yazalım. blank
  19. Projenizden beklediğiniz sonucu yine en az 20 karakter olacak şekilde giriniz. blank
  20. Proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetleri en az 20 karakter olacak şekilde giriniz. blank
  21. İŞKUR hibe desteği sonrasında projenizi nasıl devam ettireceğinizi belirtiniz. blank
  22. Kendiniz haricinde kaç kişiye istihdam sağlayacağınızı belirtin. blank
  23. İstihdam sağlayacağınızı beyan etmeniz durumunda gelen ikici soruyu da seçerek cevaplayınız. blank
  24. Projenizi araştırdınız mı? Cevap evet ise açılan pencereden projenize uygun olanları seçiniz. blank
  25. Projeniz için daha önce tecrübenizin olup olmadığını belirtin. blank
  26. İş birliği içinde olacağınız kurum yada kuruluşlar var mı? Cevap evet ise bunları da seçiniz. blank
  27. Kurulacak olan iş için mevzuatta zorunlu belge isteniliyor mu girelim. Sonra Kaydet ve İlerle diyelim. blank
  28. Hibe desteği başvuru için Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden aldığınız, istenilen belgeleri yükleyiniz.  Yüklendikten sonra da Kaydet ve İlerle deyin. blank
  29. Pasif bir durumda işletmeniz var sorusuna evet demeniz halinde son bir yıla ait hayvan hareket raporunu ekleyiniz. blank
  30. Sürü yönetim elemanı/hayvan yetiştiriciliği belgenizi ekleyiniz. blank
  31. Mevzuatta zorunlu olan belge isteniliyor mu? Cevap evet olması halinde bunu da resimde gösterdiğimiz alandaki yere ekleyin. blank
  32. Girişimcilik sertifikanızı ekleyin ve Kaydet ve İlerle deyin. blank
  33. Vergi mükellefiyet belgesini ekleyin. Kaydet ve İlerle deyin. blank
  34. Emekli olmadığını gösteren SGK otomatik olarak yüklenir. Kaydet ve İlerle değinerek geçilir. blank
  35. Adli sicil belgesi otomatik olarak sistem üzerinden sorgulama yapılarak yüklenir. Kaydet ve İlerle denip bir sonraki bölüme geçilir. blank
  36. Otomatik yüklenen belgeler sil denilir. blank
  37. Sitemizde belirtmiş olduğumuz bütçe miktarları girilir. Kayıt edilerek devam edilir. blank
  38. Bütçe bilgilerinin girişi onaylandığı görüldükten sonra değişiklik yapmayacaksanız, devam et denilir. blank
  39. Tüm bütçe bilgileri görülür. Güncelleme yapılmak istenilir ise buradan yapılır. blank
  40. Bilgiler doğru ise sayfanın sonundaki kutucuk işaretlenir ve BAŞVUR denilir. blank

Daha sonra göndermiş olduğunuz proje İŞKUR tarafından değerlendirilir. Size eksik belge olması durumunda bir SMS ile bilgilendirme yapılır. Son başvuru tarihine kadar eksik olan bilgi ve evrakları yeniden elektronik ortamda girmeniz istenilir. Aynı zamanda başvuru durumuzu yine aynı 1. maddede yer verdiğimiz bağlantımızdan da takip edebilirsiniz.

Yardımcı Kılavuzlar:

İŞKUR Destek Hattı:

TEL: 444-75-87 & 0-312-435-15-65 yada 0-312-430-10-31 telefon numaralarını arayabilirsiniz veya da adresinden bulunduğunuz vilayetin İŞ-KUR iletişim adresine erişim sağlayabilirsiniz.

BİZİ LÜTFEN DEĞERLENDİRİN
[Toplam: 2 Ortalama: 3]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 231 YORUM
  1. kemal dedi ki:

    ama malulen emekliyim çok şükür , yaşım 43 evli ve 2 çocuk babasıyım, 2018 nisan ayında eğitim sertifikası aldım geçerli olurmu ihtiyacım var bana uygun gelirmi?

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Evet, geçerli olur Kemal bey..

      1. Mustafa dedi ki:

        Merhaba bende hibe den yararlanmak istiyorum ama kurmak istediğim iş ustalık belgem yok bu kanuda ne yapmam gerekiyor

        1. KOSGEBAdmin dedi ki:

          Kurmak istediğiniz iş için ustalık belgesi gerekiyorsa almanız lazım, ama bu fırsatı kaçırmak istemiyorsanız ustalık belgesi gerektirmeyen işler üzerinden işletme kurabilirsiniz.

  2. Nuri dedi ki:

    Kayınvalidem diyaliz hastası %90 raporu var eşime vekaletname verdi adıma işyeri açabilir ve tüm yükümlülüklerini yerine getirebilir diye eşim hemşire bir sağlık kabini açabilirmi bu rapordan faydalanabilirmi

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Ben hiç zennetmiyorum. Çünkü buradaki verilen desteğin amacı engelli vatandaşlara istihdam sağlanmasıdır.

  3. udinc3 dedi ki:

    tekstil cocuk giyim nace kodu bulunmuyor yardımcı olur musunuz

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      47.71.01 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda bebek ve çocuk giyim eşyası perakende ticareti (bebek iç giyim eşyaları dahil)

  4. Halil çelik dedi ki:

    Şu an özel sektordeyim engelliyim bende sertifika var iş yerinden çıkmadan kendi işimi kurabilirmiyim birde ödemeyi iş kurmadan öncemi veriyorsunuz yoksa işi biz kurup daha sonrami ödeme yapıyorsunuz

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      İş yerinden çıkmadan destek den yararlanamazsınız. Ödeme harcama yapıldıktan sonra yapılmaktadır.

  5. kerem yıldırım dedi ki:

    merhaba benim projem spot eşya alım satım üzerine olaçak bu iş için hibe uygunmudur alabilirmiyim hesaplarıma göre gayet karlı bir iş bana bilgi verirseniz çok mutlu olurum

    1. KOSGEBAdmin dedi ki:

      Desteklenen sektörler içerisinde yer almaktadır.

      1. Halil dedi ki:

        Merhaba spotçuluk da 45 bin TL’yi dükkanın hangi ihtiyaçları için harcama olacağını öğrendiniz mi 15 bin TL’yi kira vesaire için veriyorlar fakat 45 bin TL’ye spotçu dükkanının neresine harcayacağız bildiğim kadarı ile demirbaş için veriyorlar 45.000 TL İŞKUR’daki arkadaşınıza sorup öğrenip bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz 45 bin TL’ye spotçu dükkanının hangi ihtiyaçları için kullanabiliriz? Örnek vermemiz gerekirse bir market açacağımız zaman buzdolabı yazar kasa barkod sistemi bilgisayar gibi raf gibi demirbaşlar için 45 bin TL ödenecek artı 15 ama spotçu dükkanında dolap olmayacak belki kısmi bir yerine raf sistemi olabilir bunlar da 45.000 TL tutmaz gibi geliyor bilgilendirme leriniz için şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz

        1. KOSGEBAdmin dedi ki:

          Bu sormamıza gerek yok, içerikte hangi kesimlere ne kadar hibe desteği verildiğini belirtmişim zaten Halil bey, umarım yardımcı olabilmişimdir.