19 Yolla Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Almanın Yolları Neler?

19 Yolla Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Almanın Yolları Neler?
Reklam Alanı
Kendi isteğiyle işten ayrılanların tazminat alma şartları da listemizde yer aldığını da bilmenizi isterim. 6 ay dahi çalışsanız hak ettiğiniz kıdem tazminatını işveren bırakmayanlar için tüm kıdem tazminatı almanın şartlarının neler olduğu haricinde birde sizlere bir video çektim. Bu videomu da izlerseniz şayet kıdem tazminatı alma hakkı doğmasıyla başvurularınızı nereye yapabileceğinizi anlattım.

Özel Sektör İşyerinde Tazminatı Almak İçin Ne Yapmalıyım? Şartları Nedir?

Özel sektör işyerinde kıdem tazminatı almak için ne yapmalıyım diyenler! Sizlere hiç kimsenin bilmediği kıdem tazminatı almak için tanınan tam 19 haktan bahsedeceğim. Kıdem tazminatı almak için bu 19 hakta yer alan şartlardan birine sahipseniz de kanuni olarak çalıştığınız özel sektördeki iş yerinden kolayca kıdem tazminatınızı nasıl alacağınızı da yine anlatacağım. Ama, önce özel sektör işyerinde kıdem tazminatı almak için ne yapmalıyım diyenler için ilk olarak başvuru yapmadan oluşması gerekilen bu 19 şart nedir? Bir listeleyelim! Bakalım hangisi sizde var, görelim.
  1. 3600 prim gününden tazminat alabilirsiniz. 3600 Gün Prim İle Kimler Kaç Yaşında Nasıl Emekli Olabilir? (Şartları Nedir?) da bunun tüm detaylarını anlattım.
  2. 4500 prim ödemesiyle tazminat alabilirsiniz. Yada daha fazla prim ve yaş haddinden. (Bununda detaylarını aşağıdaki başlıkta yer verdim.)
  3. İş veren şayet aylığınızı 2 ay yada daha fazla süre zarfında 15 yada üstü günden sonra ödeme yaptıysa.
  4. İş vereniniz bayram ve hafta sonu mesailerinizi en az %100 olarak ödeme yapmıyorsa
  5. Çalıştığınız işi yapamayacağınızı gösteren bir doktor raporuna sahipseniz. Örneğin; ayakta bir iş makinası operatörüsünüz ama bacaklarınızdaki rahatsızlıktan dolayı ayakta duramaz raporu aldıysanız.
  6. SGK'ya sigorta prim ödemeleriniz yatırılmıyor yada tam gün çalışmanıza rağmen işveren eksik olarak ödeme yapıyorsa. (Yarım çalışma olarak göstermesi durumunda)
  7. Ayda 270 saat yada üzerinde fazla mesai zorunlu olarak yaptırılıyorsanız.
  8. İşyerinden çalışan yada patronunuzun tacizine uğruyorsanız.
  9. Vatani görevinizi yapmak için işten ayrılmanız gerekiyorsa.
  10. Bayan çalışanlar resmi olarak nikah kıyılıp evlendikten sonra 365 gün (1yıl) içinde tazminat alarak işten ayrılma başvurusu yapması durumunda.
  11. Çalışan işçi herhangi bir nedenden dolayı hayatını yitirmesi durumunda. (1. derecedeki akrabası alabilir)
  12. Çalışanın bulaşıcı ölümcül bir hastalık taşıması halinde. (Veba, kolera gibi tedavisi zor ve zaman alan hastalıklar.)
  13. İşveren size hakaret ve tehditkar bir şekilde davranıyorsa bunu kanıtlamanız durumunda da kıdem tazminatınızı almaya kanunen hak kazanırsınız.
  14. Haftalık ve senelik hak edilmiş olan izinleriniz verilmiyorsa.
  15. Çalıştığınız işyerinden 1 hafta yada daha fazla süreyle üretim/hizmet faaliyeti durduysa, bundan dolayı da işveren size ücretsiz izine çıkarıyorsa, tek taraflı olarak iş sözleşmesini fesih edebilirsiniz, tazminat alma hakkınızı yarata bilirsiniz.
  16. İş sözleşmenizde işveren belirtmiş olduğu tarihte aylığınıza zam yapacağınız taahhüt etmiş ama bu zammı uygulamamışsa.
  17. Çalıştığınız özel sektörde yaptığınız iş diğer çalışanlarla aynı olup, size farklı bir maaş uygulaması yapılıyor, zam uygulanmıyorsa.
  18. Asgari ücret altında maaş ödenmesi, keyfi olmak suretiyle hak ettiğiniz kazançtan çeşitli sebepler göstererek kesinti uygulanması durumunda.
  19. İşveren size veya ailenize karşı suç unsuru olacak bir davranışta bulunup, hapis cezası alması hallerinde.
Özel sektörde tazminat almak için ne yapmalıyım diyen arkadaşlar için tam 19 tane sebepten bahsettim. Kanuni hak doğarak çalıştığınız işyerinden kıdem tazminatı almak istiyorsanız bu 19 neden herhangi birinin oluşması muhakkak gerekir. Kıdem tazminatı almak için bu durumlardan herhangi birinin oluşması halinde peki başvurularınızı nereye ve nasıl yapmanız gerekiyor?

Tazminat Almak İçin Nereye Başvurmalıyım?

Kıdem tazminatı almak için nereye başvurmalıyım? Bunun yanıtı arkadaşlar kıdem tazminatı hak edilişinizin nedenine göre değişebilmektedir. Bundan dolayı da, yukarda ''Özel Sektör İşyerinde Tazminatı Almak İçin Ne Yapmalıyım? Şartları Nedir?'' de kıdem tazminatı alma konularına göre nereye başvuru yapacağınızı anlatmam gerekiyor. Bunun içinde aşağıda sizlere bir tablo oluşturdum. Kıdem tazminatı almanın yollarına göre başvuru yapacağınız kanalı böylece görmüş olacaksınız.
KIDEM TAZMİNATI ALMA NEDENİ BAŞVURU YAPILACAK KANAL
3600 günden tazminat alma. SGK binasına gidilerek 3600 gün doldurulduğunu ve tazminat alabileceğini gösteren kağıt alınır. Çalışılan işyerinin personel işlerine teslim edilir.
4500 gün doldurulması Yine 25 yıl sigortalık sürenizin dolması 4500 gün priminizin olmasını gösteren belge SGK dan alınır. Yine çalıştığınız özel sektör personel işlerine teslim edilir. Emekli olunarak kıdem tazminatı alınır.
Çalıştığınız işi yapamayacağınız rahatsızlık halinde Çalıştığınız işi yapamayacağınızı gösteren doktor raporu teşhisi koyan hekimden alınır. (Gerek duyulması halinde heyet raporu da istenile bilinir.) Alınan rapor iş yeri doktoruna teslim edilir. İşyeri hekimi gerekli görüşmeleri sizin yerinize yapar. Personel işleri müdürü sizi çağırır ve sözleşmeniz iki taraflı olarak fesih edilerek kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Askerlik için işten ayrılmanız durumunda. Askerlik celp belgeniz geldiğini gösteren belgeyle işyeri personel işlere başvuru yapabilirsiniz.
Çalışan işçi yaşamını yitirmesi durumunda 1. derece yakını ölüm belgesiyle işçinin çalıştığı işletmenin personel işlerine başvuru yapabilir.
Kadın çalışanların evlilik durumlarında Resmi nikah kıyıldığı tarih itibarıyla 365 gün içinde nikah cüzdan fotokopinizle yine personel işlerine bakan birime başvuru yapabilirsiniz.
Bulaşıcı hastalık taşıyanlar. Bulaşıcı hastalık (Ölümcül) konulduğu tanı belgesini 1. derece yakını işçinin çalıştığı personel şefliğine teslim ederek.
Sigorta prim ödemeleriniz ödenmiyor yada eksik yatırılıyorsa. Tüm bu hallerde çekişmeli sebepler olduğu için işçi, iş hukuku avukatlarına başvuru yapar. Başvuru yaparken kanunen kıdem tazminatı alabilmesi için doğan hakka ait belge getirilir. Buna örnek vermek gerekirse; maaş ödemesinin yapılmadığını gösteren bordro. Sigorta ödemenizin yapılmadığını gösteren 4A dokümanı.
270 saat yada üzerinde bir ay dönemi içinde fazla mesai yapılmaya zorlanıyorsanız.
İşyerinizde tacize mahuruz kalıyorsanız.
İş veren tarafından hakaret yada tehditlere maruz kalıyorsanız.
İş yerinden 7 günden fazla faaliyet durdu ve bu durumdan dolayı ücretsiz izine çıkarıldıysanız.
İş sözleşmenizde zam verileceği hükmü olmasına rağmen belirtilen tarihte zam yapılmaması durumunda
Aynı işi yapmanıza rağmen diğer çalışan arkadaşlarınızda farklı aylık alıyorsanız.
Keyfi olarak aylığınızdan kesinti uygulanıyorsa.
Çalışan yada ailesine yönelik suçlardan işverene hapis cezası alınan mahkeme kararları.
Bir iş yerinden kıdem tazminatı almak için ne yapmalısınız? Başvurular tazminat alma konusuna göre nerelere nasıl yapılır? Bu iki sorunun yanıtını buraya kadar sizler için yer verdik arkadaşlar. Şimdi sıra geldi, işyerinden tazminat almak isteyen arkadaşlar tarafından en çok merak edilen soruları yanıtlamaya.

Kendi İsteğiyle İşten Ayrılanın Tazminat Alma Şartları Neler? (Alabilir Mi? Nasıl?)

Kendi isteğiyle işten ayrılanın tazminat alma şartları neler? Yada kendi isteğiyle çalıştığı işi bırakan kıdem tazminatı alabilir mi? Alabilirse nasıl kanuni hak kapsamında alabilir? Kendi isteğiyle işinden istifa edip ama çalıştığı yerden tazminat almak isteyenler için cevap verdik. Yukarıda bahsi geçen hiç bir neden olmadan kendi isteğiyle iş bırakıp tazminat almak isteyenler için bu nedenler ise şunlardır.
  1. 3600 gün prim ödemesiyle: 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde 1 gün dahi sigorta priminizi ödediyseniz ve 3600 gün toplanda sigorta prim ödemesine sahipseniz, kendi isteğinizle işi bırakacağınız yerde en az 1 yıl çalıştıysanız kıdem tazminatı ilgili yerden alabilirsiniz. Başvuru yapmak içinde SGK binasına giderek 3600 günden kıdem tazminatı/emekli olabilir kağıdı alıp bunu çalıştığınız iş yerine bırakmanız yeterlidir.
    1. 4500, 5000 yada 7200 gün prim ödemesi + yaş haddinin dolmasıyla: İşe başlama tarihiniz, cinsiyetine göre belirlenen emekli olma yaşı ve ödenmesi gerekilen sigorta priminin ödenmesiyle kendi isteğinizle işi bırakarak kıdem tazminatı alabilirsiniz. (Detaylar aşağıda)
Keyfe keder, kendi isteğinizle işi bırakıp şayet kıdem tazminatı alacaksanız bu ihtimalden herhangi birinin oluşması gerekir. Aksi halde kafanıza göre işi bırakanlar iş verenin inisiyatifi dışında kıdem tazminatı alamazlar.

Raporla Tazminat Nasıl Alınır? Ayakta Çalışamaz, Psikolojik Sağlık Sorunu Olanlar!

İşveren için olduğu kadar işçi hakları da kanunlarla korunur. Bunun içinde İŞ KANUNU oluşturulmuştur. 4857 İş Kanunu da tüm haklarınız yer alır. Bu kanunlar içinde sağlık raporu ile  tazminat alacakları koruyan bir maddede yer alır. Bu maddede ve yer alınan metin ise şu şekildedir. ''Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.'' İş kanununda yer maddeye dayanarak raporla emekli olmak isteyenler den anlaşıldığı gibi yapacağı işi sağlık nedenleriyle yapamayacak olması gerekir. Buna kendimden örnek verebilir.
  • Çalıştığım özel sektörde halı sahada yaşadığım bacağımdaki kaval kemiği kırılması sonucu işi icra etmekte zorlanıyordum. Ameliyatımı gerçekleştiren Bozüyük Devlet Hastanesi ortopedi bölümü Op. Dr. İsa Türkay ÖZÇALABI hocamın vermiş olduğu ayakta uzun süre duramaz belgesini işyeri hekimime elden verdim. İşyeri doktorumuz İsmail TAŞ bey efendi gerekli olan başvuruları ilgili birimlere benim yerime yaparak ihbarsız olarak kıdem tazminatıyla işten çıkışı sağladı.
Ameliyatımı başarılı bir şekilde gerçekleştiren İsa hocamıza buradan bir defa daha teşekkür ediyorum. Sizde bu şekilde sağlık nedenleriniz varsa kanıtlayarak kıdem tazminatı alma yoluna gidebiliriz. Ancak, burada dikkat edilmesi gerekilen bir husus var. Bu ise iş kanununun 24/1 maddesinde de yer aldığı gibi sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir metnidir. Yani bu metinde denilmek istenilen şey kanunlara göre benim tek bir doktordan aldığım raporun aslında herhangi bir geçerliliği yoktur. Bakmayın bizim iş verenimizin iyi niyetinden istifade ederek heyet raporu almaya gerek kalmaksızın ayakta duramaz belgesiyle kıdem tazminatı alarak işimden ayrıldım.

4500'den Tazminat Nasıl Alınır? Yaş Şartı Ne? Kaç Yıl Geçesi Gerekir?

3600 gün prim ile kıdem tazminatı almanın hemen arkasından 4500 prim ile kıdem tazminatı nasıl alınır gelir. 3600 prim ödemesiyle hangi tarihte işe başlamanız gerekiyor? Kaç yıl sigortalı olarak çalışma gerektiği gibi bilgileri yukarıda bahsettik. Bu fırsattan yararlanıp kıdem tazminatı alamayanlar için ise şimdi sıra 4500 gün prim ödemesiyle kıdem tazminatı hakkının nasıl doğacağına geldi. Bunun içinde aranan yaş şartı ve yine kaç yıl sigortalık geçmesi gerektiği ön plana çıkmaktadır. Buna göre de 4500 günden tazminat nasıl alınır diyen arkadaşlardan şu şartlar aranır.
  • Öncelikli olarak 08.09.1999 tarihi sonrasında işe başlayanlar. 4500 gün pirim ödemesi ve 25 yıl sigortalık süresinin geçmesi gerekir.
Burada yer alan tarih aralığından dikkat edilmesi gerekilen bir unsur vardır. Bu ise 1999 tarihi sonrasında sigorta prim ödemesi yapan herkes 4500 gün ile 25 sene sigortasını doldurarak emekli/kıdem tazminatı alamamaktadır. Çünkü, 2008 de sigortalık kanunda bir değişlik yaşandı. Buna bağlı olarak 01.10.2008 sonrası için 4500 gün prim üzerinden kıdem tazminatı alınması 5510 sayılı kanun ile değişmiş olundu. 08.09.1999 ve 01.10.2008 arasında sigortalı olarak iş başı yapıp 25 yıl sigorta süresinin tamamlanmasıyla kıdem tazminatı başvuru yapması için izlemesi gerekilen yol ise şu şekilde olur.
  • İlgili aralıklarda sigortası yatan ve sigorta çalışma süresi dolan SGK binasına giderek bunu gösterir belge alır.
  • Bu belgeyi çalıştığı işyerinin personeline elden teslim eder.
Priminin yada yaşının dolduğu o gün tazminatını alarak emekli olur.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *