GAP,DAP, KOP ile DOKAP Hayvancılık Destekleri (Projeler)
4 Mart 20107 tarihinden resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre 2020 ile 2023 senesi dahil Güney ve Doğu Anadolu bölgelerimiz ile Doğu Karadeniz ile Konya ovasında ki yer alan proje kapsamındaki illerimize ahır (ağıl) ve canlı hayvancılık üzerinde yapacakları bir çok yatırama ilişkin verilen hibe destekleri resmen başlamıştır. GAP, DAP ve KOP ile DOKAP olarak kısaltılmış olarak adlandırılan proje kapsamındaki iller hangileridir? Projesi kabul görülen çiftçilerimize yapacakları yatırımlar için %50 oranında hibe olanağı sağlanacaktır.!
Proje Kapsamında Desteklenen İller
Çiftçilerimize ahır yapımı ve canlı hayvan alımları için verilecek olan hibe destekleri 2020 yılında istifade edecek olan 41 illerimiz şu şekildedir.
- Doğu Anadolu Projesi -DAP- Kapsamındaki İllerimiz; Van, Tunceli, Muş, Kars, Malatya, Iğdır, Erzurum, Hakkari, Elazığ, Bitlis, Bingöl, Erzincan, Ardahan ve Ağrı illerimiz ve bu illerimize bağlı ilçelerimiz.
- Güney Anadolu Projesi -GAP- İllerimiz; Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Kilis, Gaziantep, Mardin, Batman, Diyarbakır, Adıyaman illerimiz.
- Konya Ovası Projesi -KOP- Kapsamında Desteklenen İller; Karaman, Niğde, Konya ve Aksaray ( 2017 yılının sonunda eklenen yeni iller, Yozgat, Nevşehir, Kırıkkale ve Kırşehir tir.
- Doğu Karadeniz -DOKAP- Şehirleri; Ordu, Samsun, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ile Gümüşhane ve Bayburt şehirlerimiz.
Proje kapsamında ahır ve canlı hayvan alımları için hibe destekler sağlanmaktadır.
Desteklere Başvuru Zamanları ve Adresleri
Proje kapsamında destelenen iller için başvurular 2020 senesinde de devam edecektir. Başvuruda bulunacak olan çiftçimiz ön müracaatlarına 2020 senesi için Ocak 1 itibarı ile Mart 1 kadar yapmaları istenilmektedir. Başvuru yapmak için çiftçimizin şahsen ilçelerindeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir. Ancak aşağıda da belirtiğimiz cinsteki canlı hayvan almak için teşvik talebinde bulunan çiftçilerimiz başvurularını doğrudan İl Tarım Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir.
Başvuru sonrası hak sahibi kazanan çiftçilerimizin ödemeleri Ziraat bankası tarafından sağlanacaktır. Banka hak sahiplerinden işlem ücreti olarak toplam tutardan %0,2 oranında bir kesinti uygulayacaktır.
Hibe Oranları ve Şartları Nedir?
Proje sahibi çiftçilerimize sağlanacak hibe konusu 2 kısma ayrılmaktadır. Bu kısımların oranları ve kapsadığı alanlar ise resmi gazeteye göre aynen aşağıdaki gibi olmaktadır.
- Yeni ağır yapacak olan çiftçilerimize sağlanan hibe oranları %50
- Damızlık olarak koç, boğa veya teke alımları için %80 oranında hibe imkanları sağlanmaktadır. (Damızlık olarak boğa alımları için sağlanan hibe sadece Doğu Karadeniz Bölgesini kapsamaktadır)
Programdan yararlanmaya hak kazanan çiftçilerimizin yapılan sözleşme de belirtilen tarih içinde işletmelerini kurmaları gerekmektedir. Bu süre 12 aydır.! Belirtilen tarih içinde taahhüt edilen süre zarfından işletmesini kuramayan çiftçilerimiz iyi niyet göstermeleri durumunda kurulacak olan komisyonun kararı doğrultusunda ilave süre alabilirler. Bu süre de en fazla 6 aydır.
[caption id="attachment_11620" align="aligncenter" width="473"] GAP,DAP,-KOP-ile-DOKAP-Hayvancılık-Destekleri[/caption]Ahır yapımı yada tadilatı için hibe desteği alma hakkı kazanan çiftçilerimizin kuracakları işletmelerinin kapasiteleri de çok önemlidir. Buna göre işletmesi aktif yani şuan halan hayvancılık ile uğraşanların ağır destelemesi alabilmesi için kuracakları işletmenin büyükbaş için en az 10 en fazla ise 49 küçükbaş için en az 100 en fazla ise 200 kapasiteli olması şarttır. (Hayvanların küçükbaşlarda yaşlarının en az 12 aylık olacak şekilde dişi koyun yada keçi, büyükbaşlarda ise 15 aylık dişi sığır olması gerekmektedir.)
Ağır yapımı ve canlı hayvancılık için yayımlanan kararnameyi okumak için lütfen burayı tıklayınız.
Kararnamede ki oranları sizlere açmamız gerekir ise, diyelim ki 100.00 TL oranında bir ahır yada canlı hayvan alımı için yatırım yapacaksınız. Bunun ahır yapımı için şartları sağlamanız durumunda 50.000 TL sini canlı hayvan alımında ise 20.000 TL kendi cebinizden vermeniz gerekmektedir. Tabi Ziraat Bankasının %0,2 kesintisi hariç, bu kesinti oranı da 100,00 TL de sadece 200 TL tir.
Unutmayın ki, ahır yapımı yada canlı hayvan alımları için hibe alan çiftçilerimiz projelerinin termin planına uygun bir şekilde yapılıp yapılmadı hatta plana göre işlev gösterip göstermedikleri denetlenmektedir. Bu denetleme hayvancık için 24 ay ahır yapımlarında ise 36 aydır. Mutlaka ilgili birim tarafından belirtilen süre zarfında 12 ay bir teftiş yapılır.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *