Devletten Geri Ödemesiz Kredi Nasıl Alınır? (Desteklenen 3 Kesim)

Devletten Geri Ödemesiz Kredi Nasıl Alınır? (Desteklenen 3 Kesim)
Reklam Alanı

Devlet bir çok sektörü desteklemektedir. Desteklediği sektörler için de belli oranlarda hibe yani geri ödemesiz kredi vermektedir. Tüm bunları vatandaşlarına verir iken de bazı şartları talep etmektedir. Bölgesel faktörler ve vatandaşın durumu göz önünde bulundurularak bu teşvikler bir şekilde kurumlar tarafından sağlanmaktadır. KOSGEB iş hayatına dahil olmak isteyen yeni girişimcileri destekler iken TKDK ise genelde kırsal alandaki hayvancılık ve tarım ile uğraşan çiftçilerimizi ve turizm gibi bir çok alanda yapılacak olan yatırımlara destek sağlamaktadır. En son bu yatırım yapılacak olan projelere çeşitli cinslerde yer alan (kültür, istiridye) mantarlar da dahil olmuştur.

Geri Ödemesiz Kredi Nedir? Hangi Kurumlar Verir?

Öncelik ile geri ödemesiz kredi nedir? onu açıklayalım. Geri ödemesiz kredi dünyanın her yerinde aslında anlamı aynıdır. Alınan paranın geri hiç bir şekilde ödenmemesi denilmektedir! Buna hibe de diyebiliriz aslında. Bu şekilde kredi imkanını dünya genelinde vakıflar ve kurumlar tarafından vermektedir. Vakıfların ve kurumların bir çoğu ise devlete bağlı resmi bir şekilde faaliyet gösteren birimlerdir. Geri ödemesiz olarak kredi verilmesin amacı kuruma göre değişiklik göstermektedir. Kimi kurumlar yardım amaçlı verir. Kimi kurumlar ise teşvik amaçlı yani sektörü kalkındırma niyeti ile olarak vermektedir. Ülkemizde geri ödemesiz kredi genelde;

  • Hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimize
  • Tarımsal örtü altı ve üstü bitkisel üretime
  • İş fikrine yönelik proje üreten yeni girişimciler
  • Esnaflarımıza
  • Ülkenin en önemli ekonomik varlığı olan KOBİ'lere

Verilmektedir. Bu kesimin haricinde olanlara verilen destekler ise en fazla faizsiz kredi imkanlarından ibaret olmaktadır. Dolayısı ile konumuz ile alakalı olmadığı için listede yer almamaktadırlar. Şimdi gelin bu alanda yer alanların geri ödemesiz krediye erişebilme deki yol haritalarını inceleyelim.

Yeni  İş Yeri Kuracaklara Geri Ödemesiz Kredi

Çok güzel bir iş fikriniz var.! Bunu hayata geçirip esnaf olmak istiyorsunuz. Size kesinlik ile tavsiyem bu iş fikrinizi KOSGEB üzerinden hayata geçirin.! Şayet benim senelerdir olan girişimcilik deneyimime biraz itibar eder de aklınızdaki iş fikrini KOSGEB ile hayata geçirir iseniz, hem kuruluş döneminde hem de daha sonraki seneler de devletten destek alabilirsiniz.! Peki bunu nasıl yapacaksınız.
  1. İlk olarak iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde yer alıp almadığına bakınız. Çok büyük ihtimal ile iş fikriniz kurum tarafından desteklenmektedir. Ama yine de emin olmak için lütfen KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE Kodları içerisinde iş fikrinizin var olup olmadığına bakın. Şayet iş fikrinize ait NACE kod ne olduğunu bilmiyor iseniz ilgili sayfada bunu bizlere sorunuz.!
  2. İş fikrinize göre Geleneksel Girişimcilik Eğitimi yada İleri Girişimcilik Eğitimi alınız. Bu eğitimleri artık İnternet üzerinden hiç sıra beklemeden hemen alabilirsiniz. Yine bunun nasıl yapılacağını bilmiyor iseniz lütfen detaylı olarak sizlere anlamış olduğum Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi içeriğimizi inceleyiniz. Yada videomuzu izleyiniz lütfen..
  3. İşletmenizi kurunuz.! Daha sonra ise aşağıdaki ''Girişimciliği Geliştirme Destek Programı'' için başvurunuzu bağlı olduğunuz KOSGEB İl Müdürlüğüne yapınız.
Peki, siz tüm bunları yaptıktan sonra kurum yeni kuracağınız iş yeri için size ne kadar bir geri ödemesiz kredi vermektedir.? İşte detaylı olarak tablo üzerinden cevabı... [caption id="attachment_10723" align="aligncenter" width="897"] Yeni -İş-Yeri-Kuracaklara-Geri-Ödemesiz-Kredi[/caption]
  1. Şayet şahıs şirketi iseniz 5.000 TL, sermaye şirketi iseniz de 10.000 TL açılış giderleri için hibe alırsınız
  2. İşletmenizin 1 ile 12 ay içerisinde en üst birim gün sayısı olan 1080 puanı yakalar iseniz 20.000 TL hibe yine alırsınız.
  3. Şayet 30 yaş altında bir girişimci yada kadın, erkek veya engelli yada gazi ile şehit yakını iseniz yine işletmenizin 12 ayı dolması müteakiben bir 5.000 TL daha hibe alırsınız.
Kısacası iş yerinizin ilk senesinde en fazla 30.000 TL hibe geri ödemesiz olarak alabilirsiniz. Aynı performansı ve aynı şartları işletmenizin 12 ile 24 ayı içerisinde yine sergiler iseniz yine aynı şekilde 24 ay sonrasında bir 30.000 TL daha hibe yeni iş yeriniz için alabilirsiniz. Toplamda '' Geleneksel Girişimcilik Desteği '' adı altında 60.000 TL yeni iş yeriniz için devletten geri ödemesiz olarak alacaksınız. Şayet, iş fikriniz ''İMALAT'' sektöründe yer alıyor ise bu destek programına ilaveten ''İleri Girişimcilik Destek Programı'' adı altında aşağıdaki destek unsurlarından da yararlana bilmektesiniz. [caption id="attachment_10724" align="aligncenter" width="894"] Yeni-Kurulan-İş-Yerine-Verilen-Geri-Ödemesiz-Makine-Alım-Hibesi[/caption]
  •  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resmi gazete de yayımlanan YERLİ MALI TEBLİGATINA uygun alacağınız makineler için %75 varan hibe alabilmekte siniz. Buda en fazla 300.000 liralık bir makine alımı için 225.000 TL geri ödemesiz kredi demektir.!

Hayvancılık, Bitkisel Üretim, Turizm Mi Yapmak İstiyorsunuz?

IPARD-2 kapsamında yapılan çağrı ilanları ile birlikte 2021 senesine kadar,

  • Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile pazarlanması (Geri ödemesiz kredi miktarı en az %50 yatırım süresi 9 ay)
  • Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması (Geri ödemesiz destek en az %50 projesi süresi 5 ay)
  • Süt üreten tarımsal işletmelerin kurulması (Yatırım süresi 12 geri ödemesiz teşvik %60 proje 100 büyükbaş çiftlik)
  • Et üreten tarımsal işletmelerin kurulması (Geri ödemesiz destek oranı %65 proje 300 başlık koyun yetiştiriciliği)
  • Kırsal alanda turizm faaliyetleri (en az %50 geri ödemesiz olarak Otel/Konaklama veya Halı saha gibi spor tesisleri alanında sağlanan destek)
  • Yerel ürünlerinin ve mikro işletmelerinin geliştirilmesi
  • Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi adı altında arıcılık alanına sağlanan destekler
  • Kültür balıkçılığın geliştirilmesi ile balık çiftliklerine sağlanan teşvikler

gibi bir çok alanda yapılacak olan yatırımlara en az %50 en fazla ise %70 varan geri ödemesiz kredi imkanlarından https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/OrnekProjeler buradaki çiftçilerimiz gibi sizlerde yararlana bilirsiniz.! Bu alanda sağlanan destekler Türkiye'de yalnızca TKDK tarafından desteklenen illerdeki çiftçilerimize sağlanmaktadır. Bu illerimiz;

[caption id="attachment_4363" align="aligncenter" width="877"]Geri ödemesiz TKDK desteklenen iller Geri ödemesiz TKDK desteklenen iller[/caption]

bu listede yer alan illerimizdir. Listede yer alan çiftçilerimiz sürecek olan hibe imkanlarından yaralanmak için mutlaka IPARD 2 çağrısı ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Kurumun sağlamış olduğu fırsatlar ancak bu çağrı ilanları ile başlamaktadır.  Yukarıdaki her ilde bir koordinasyon merkezi vardır. Daha ayrıntılı bilgiyi burada yer alan koordinasyon merkezlerine başvuru yaparak öğrenebilirsiniz.

Not: Kurum kesinlik ile canlı hayvan alımları için kredi imkanı sağlamamaktadır.! Canlı hayvan alımları için çiftçilerimize ancak genç çiftçi projesi kapsamında geri ödemesiz kredi imkanları sağlanmaktadır. Ayrıca, Tarım İlçe Müdürlükleri'nde belli illerde belli zamanlarda alınacak olan hayvanın belli bir sayısına geri ödemesiz destek sağlar. Bunları haricinde Türkiye'de başka bir kurumca verilen geri ödemesiz olanaklar ne yazık ki yoktur.!

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *