Beyaz Eşya Bayiliği Nasıl Alınır? Başvuru İçin Şartlar!

Beyaz Eşya Bayiliği Nasıl Alınır? Başvuru İçin Şartlar!
Reklam Alanı

Alman devi BOSCH veya Türkiye'nin Manisa'mdan ürettiği Vestel yada Eskişehir'in buzdolabı devi Arçelik bu veya bunun gibi bir çok marka (Ariston-Hotpoin, LG, Sony) yeni girişimcilere veya işletmesi faal olan esnafa bayilik ve franchising vermektedir. Sıfırdan beyaz eşya mağazası açmak istiyorum diyenler için sektörün kar marjını maliyet oranlarını ve firmaların sizden istediği 2021 yılına ait şartlar ve belgeleri sayfamızda yer verdik. Firmaların talep ettiği bayilik fiyatları ve şartlarını sağlayan herkes ister lise mezunu olsun ister üniversite beyaz eşya dükkanı açarak sektöre girebilir!

Beyaz Eşya Bayiliği Nasıl Alınır?

İster herhangi bir iş yeriniz olsun ister ise yeni baştan bir beyaz eşya dükkanı açmak isteyin firmaların sizlerden talep edeceği şartları sağlamanız durumda bunu rahatlık ile yapabilirsiniz. İlk olarak nereden başlamalısınız. Asıl kendinize sormanız gereken ilk soru bizce bu olmalı. Yılların tecrübelerini sizlere aktaracak olursak, bize kalırsa ilk olarak beyaz eşya bayiliği alacağınız firmayı iyi belirlemeniz gerekmektedir. Öncelik ile bulunduğunuz bölgeye mutlaka ama mutlaka ekonomik yönden hitap eden ve bayiliği olmayan bir firma seçmek sizin aleyhinize olacaktır. Firmanın bulunduğunuz ilçede şayet yoksa dahil mutlaka en azından ilinizde sağlam güvenilir bir servisinin olması oldukça önemli bir diğer kriterdir. Doğru firma seçimini yaptıktan sonra ön bayiliği almayı hedeflediğiniz firmaya ön başvurunuzu İnternet üzerinden veya telefon aracılığı ile yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz ön başvurularda size mutlaka bölge müdürü dönüş yapacak irtibat kuracaktır. Peki bayiliğini alacağınız bölge müdürü sizden ne isteyecektir ?

Teminat Mektubu Nedir? Nasıl Alınır?

Hangi firmanın bayiliği alırsanız alın bu ister BOCSH olsun ister Arçelik mutlaka ama mutlaka sizden banka teminat mektubu isteyecektir. Banka teminat mektubu işe yeni başlayanlar için aslında biraz nakitte bakan bir iştir. Öyledir ki herhangi bir ticari faaliyeti en az 6 ve 12 ay süre içinde icra etmiyorsanız hangi bankaya giderseniz gidin sizden almak istediğiniz teminat mektubu kadar nakit para yatırmanızı isteyecektir. Biz sizin için Akbank, Denizbank ve Türkiye Halk bankasının KOBİ bölümündeki görevlileri ile bu konuyu konuştuk. 100.000 TL lik bir teminat mektubu için Akbank da yıllık %5 yani 5,000 TL Denizbank da ise %4 yani 4.000 TL yıllık bir komisyon alınmaktadır. Türkiye Halk bankasında ise bu iş biraz daha farklıdır. Halk bankası %0 komisyon almakta veya sisteme sunulan başvuru kabul görmezse ise para vadeli hesaba aktarılarak yine vade farkı kazancı ile yatırmış olduğunuz para değer kaybetmemektedir. Kısacası bize göre en güzel seçenek Türkiye Halk Bankasının sunmuş olduğu seçenektir. Teminat mektubunun önemini belirtmek istersek şayet. Firma vermiş olduğu ürünün teminatı için bu mektubu istemektedir. Mektubu vermiş olduğunuz firmanın malına herhangi bir zarar gelirse şayet firma bu mektubu bankadan anında bozdurabilir.! İlk defa beyaz eşya bayiliği alacaklar bankalardan teminat mektubu almak için mutlaka vergi dairesine kayıt olarak vergi numarası alması gerekmektedir. İşletmenizin vergi numarasına göre bu mektup tanzim edilmektedir. Firmaya ne kadarlık bir teminat mektubu hazırlar ve sunarsanız o kadarlık beyaz eşya çekebilirsiniz. Şuan için en az 150.000 TL 'lik bir teminat mektubu aslında oldukça yeterlidir. Bu süreçte yer alan dükkan tutulması ve belediyeye olan kayıt işlemelerine değinmiyorum..

Teminat mektubu anlatan video

Bayilik Bedeli Ne Kadardır (ortalama)

Özellik ile isim yapmış köklü beyaz eşya firmaları sizden bayilik bedeli adı altında para talep edebilirler. Bunun için sizlere herhangi bir rakam belirtmem yanlış olur. Ama bayilik bedeli talep etmeseler dahil mutlak cebinizde en az 150.000 TL nakit paranızın olması gerekmektedir. Bu para beyaz eşya dükkanının kurumdaki dış konsept iç dizayn giderleri için gerekli olan bir paradır. Tüm firmalar bayilik verdikleri girişimcilerin dükkanlarını kendilerince anlaşma sağladıkları mobilyacı ve reklamcılara yaptırmaktadırlar. Bu neden ötürüdür ki dikkatinizi de çektiyse tüm firmaların iç ve dış dekorları birbirine benzemektedir.

Bölge Müdürüne Mutlaka Bunları Sorunuz!

2021 yılında herhangi bir marka için beyaz eşya bayiliği  başvuruları yapmadan önce mutlaka bölge müdürüne bu soruları sorunuz.

  1. Firmanın kar oranı nedir? Bazı firmalar %10 kâr oranında ürün verir iken bazı firmalar ise %40 oranında kar ile bayiliklerine ürün vermektedir. (En az Arçelik, BOSCH en çok ise sektöre yeni girmeye çalışan firmalar!)
  2. Reklam veya aidat bedeli alıp almadıklarını.
  3. Bayilik alacağınız firma haricinde diğer markaların ürünlerini de satabilme olanaklarını!
  4. Oldu ki hedefleriniz doğrultusunda satış yapamadınız ve beyaz eşya dükkanını kapatacaksınız stokta yer alan ürünleri geri teslim edilebilirliğini sorunuz.!
  5. Dükkan için yer veya konum kriterlerinin olup olmadığını?
  6. Satılan ürünün teslimatının servis mi yoksa sizin mi teslim etmeniz gerektiğini. (Bunun için ariyetten ek personel ve dağıtım aracı alabilirsiniz.)
  7. Sizden başka markayı bağlı olduğunuz ilçedeki başka mağazalarında satabilir veya satamaz olduğunu.
  8. Ürünlerin fabrikadan teslimat süresini. ( Ona göre 1 veya 2 adet depo tutmak zorunda kalabilirsiniz )
  9. Şayet KOSGEB belgeniz varsa mutlaka mağaza için yapılan harcamaların faturalandırılır mı faturalandırılmayacağı sorunu sorunuz.
  10. İşe başlar iken en az kaç TL olarak nakit ürün almanız gerektiğini (genelde en az 250 bin TL den başlayan miktarlarda ürün almanızı isteyeceklerdir.)

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *