Bakkal Açmak İçin KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?

Bakkal Açmak İçin KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?
Reklam Alanı

Mahalle bakkallığı yılların öldüremediği sektörler arasında gelir. Halen nerede ise her sokak başında kolaylıkla bir tane göre bilirsiniz. Çoğunlukla 15 ila 50 m2 arasında bir dükkanda faaliyetlerini yürütürler. KOSGEB tarafından da desteklenen sektörler içinde yer alır. NACE kodu ise 47.11.01 olmaktadır. Hibe miktarı ne kadar diyenler Geleneksel Girişimcilik Destek Programı içeriğini bilmesi gerekir. Şayet bu program hakkında hiç bir bilgiye sahip değilseniz, size içeriğimle yardımcı olabilir. Tabi bununla birlikte ciddi bir şekilde bakkal açıp Devlet'ten destek almak istiyorsanız, bu programa nasıl başvuru yapacağınızı da sizlere anlata bilirim.

Bakkal KOSGEB NACE Destek Kodu Nedir? Ne Kadar Hibe Verilmektedir?

Açacağınız bir iş yerinin NACE kodunu bilmeniz çok önem arz eder. Çünkü, KOSGEB'den alacağınız hibe miktarının ne kadar olduğu? Destek alabilmeniz için hangi eğitime girmeniz gerektiği bu kodlar içinde yatar. Hatta, destek alıp almayacağınızı dahi NACE kodu ile belirlenir. Tüm bu geçerli nedenlerden dolayı, bakkal açacaklar için ilk önce NACE kodunun kaç olduğuyla başlamak istedik.

Bakkal NACE Kodları:

  • 47 ⇒ Perakende Ticareti
  • 47.1 ⇒ Belirli Bir Mala Tahsis Edilmiş Mağazalarda Perakende Ticaret
  • 47.11 ⇒ Belirli Bir Mala Tahsis Edilmiş Mağazalarda Gıda, İçecek ve Tütün Ağırlıklı Perakende Ticareti
  • 47.11.01 ⇒ Bakkal ve Marketlerde Yapılan, Perakende Ticaret
Bakkal KOSGEB NACE kodu bu şekilde aktif olarak yer almaktadır. Bakkal NACE kodu tipi ise G olarak gözükmektedir. Yani, sektöre verilecek hibe desteği programın adı Geleneksel Girişimcilik Destek Programı kapsamında uygulanır.
  • Geleneksel Girişimcilik Destek Programına verilen hibe miktarı ne kadar? Güncel olarak Girişimcilik Destek Programı sayfamda güncel olarak bulunmaktadır.
Bakkal açmak isteyenler için NACE kodunu 6'lı koduna kadar yer verdik. Hali ile destek aldığını da böylece müjdelemiş olduk. Devletten kaç TL hibe alacağının bağlantısını da yine içeriğimde yer verdim. Şimdi sıra geldi, nasıl? Hibe başvurusunu yapmanız gerektiğinin anlatımına.

1- Bakkal Açacaklar İlk Önce Girişimcilik Belgesi Alması Gerekir

Mahalle veya ana cadde üzerinden bakkal açacaklar yukarıda yer verdiğim gibi KOSGEB'den hibe alabilirler. Ne kadar hibe alacakları da yine bağlantısını vermiş olduğum içeriğimde bulunmaktadır. Nasıl alabileceğine gelirsek, bunun için ilk olarak Geleneksel Girişimcilik Eğitimi alınması gerekilir. Bunun sebebi ise sektörün NACE kodunun Geleneksel Girişimcilik Destek Programı NACE kodları içerisinde yer almasıdır. GİB kaydı (Vergi Levhası Çıkarılmadan) alınması gerekilen bu sertifika artık kolay bir şekilde alınmaktadır. Eğitime başlamak için ihtiyacınız olan tek şey ise sadece bir e-Devlet şifresidir. Bu şifreye sahipseniz de İnternete bağlı herhangi bir elektronik aletle yapmanız gerekenler şunlardır.

[safir_faq question="Eğitime Başlamadan Önce Dikkat Etmemiz Gerekilen Neler?" answer="e-Devlet girişi daha önceden yapınız. Daha sonra sağ menüden ''İletişim Seçenekleri'' bölümünden mail adresinizi giriniz."]
  1. Eğitimlerin verildiği yapalım.
  2. Üst sağ köşede yer alan ''Giriş'' butonuna tıklatalım.
  3. e-Devlet ile giriş yap diyelim.
  4. e-Devlet şifremizi girdiğimiz zaman, sistem bizi otomatik olarak eğitim sayfasına yönlendirme yapacaktır. Daha önce e-Devlet şifresi girdiyseniz de doğrudan yine eğitim video sayfasına yönlenmiş olacaksınız. Burada en altta yer alan ''Geleneksel Girişimcilik Eğitimi'' ne ''BAŞLA'' diyelim.
  5. Bütün çıkan videoları izleyerek testleri doğru bir şekilde çözelim.

Bu anlatımlara aşına olmadıysanız bir de konu hakkında videomu izlemenizi öneririm.

Videomuzdan ve adımlı olarak tarifimizden sonra umarım 'Girişimcilik Belgesi' işi tamamdır.

Bu bu adımın tamam olduğunu kabul ediyorum ve bakkal açacakların hibe almaları için giden yola devam ediyorum.

2-Bakkal Açma Maliyetini Karşılayınız, Yasal Mevzuatları Yerine Getiriniz.

KOSGEB Geleneksel Destek Programı başvurusu yapmadan önce, girişimcilik sertifikanızı da aldıktan sonra sıra geldi iş yerinizi kurmaya. Sadece bakkalınızı kurmanız da yetmemektedir. Bakkalınızın içinin tüm giderlerini sağladıktan sonra GİB, yerel Belediyenin Zabıta Müdürlüğü'nden iş yeri çalıştırma ruhsatını da çıkarmanız gerekir. Tüm bu giderlerin ortalama olarak kaç TL olacağını ise kabaca sizler için hesaplayalım dedik. Yapmış olduğumuz bakkal açma maliyet hesaplaması ise ortalama 40 ile 50 m2 bir alan için olduğunu belirtmek isterim.

GİDER TÜRÜ ORTALAMA MALİYETİ
Açılış Maliyeti : 350 TL
Muhasebe Ücreti : 300 TL
BAĞKUR : 868 TL
İmza Beyannamesi : 100 TL
Vergi Dairesi Damga Vergisi : 50 TL
Yazarkasa : 1.500 TL
Kaşe : 20 TL
Noterden Muhasebeci Vekaleti : 138 TL
Kuruluş ve Defter Kayıt : 400 TL
Meslek Odasına Kayıt : 861 TL
Dükkan Dış Kompozisyon : 6.000 TL
Dükkan Raf : 5.000 TL
Dolaplar : 7.000 TL
İçinin Doldurulması : 50.000 TL
Kira : 2.000 TL

Toplamda ise bir bakkal açmanın ortalama maliyeti size 74.587 TL ile 100.000 TL arasında olacaktır. Bu maliyetleri karışlayıp, sonra da aşağıdaki belirtiğim bağlantıdaki gerekli yasal pörsütür evraklarını tanzim ediniz.

Bakkalımızı yasalara uygun bir şekilde açınız. Açılışımızı da yaptıktan sonra sıra şimdi destek başvurusunda bulunmaya gelmektedir.

Bakkal açacaklar destek başvurusuna nasıl gerçekleştirebilir diyorsanız.

3- KOSGEB Bakkal Hibe Desteği Başvurusunun Yapılması!

KOSGEB bakkal hibe desteği 2022 başvurusunda bulunurken yol haritasını takip etmek son derece önemlidir. Bakkal açacak olan erkek yada kadın girişimcilerimize bir kere daha hatırlatmak isterim ki. Desteğe başvuru yapmadan önce yukarıda anlattığım gibi önce; 1. Geleneksel Girişimcilik Belgesi alınız. 2. Olarak bakkalınızı Türk Ticaret Kanununa göre kurunuz. 3. Adım olan ise aşağıdaki bahsetmiş olduğum şekilde destek başvurusunu yapınız.
  1. İlk önce işletmenizin KOSGEB'e kayıt işlemini yapmanız gerekir. Bu işlemi e-devlet üzerinden KOSGEB'e ilk başvuru bağlantısını takip ederek yapabilirsiniz. Doğrudan ilgili sayfanın bağlantısı ise https://kbs.kosgeb.gov.tr/FirmRegistration burasıdır. Vergi levhanızla böylece kolaylıkla veri tabanına bakkalınızı kayıt ettire bilirsiniz.
  2. Veri tabanına kayıt olduktan sonra KOBİ beyannamenizi oluşturun. KOSGEB KOBİ Beyannamesi Doldurma Formu burada yer almaktadır.
  3. Vergi levhanız, beyanname çıktılar gibi bakkalınıza ait sicil gazetesi dahil tüm evrakları bağlı olduğunuz KOSGEB birimine elden teslim ediniz.
  4. Başvuru evrakları tam ise destek başvurunuzu uzman bilir kişiyle yapınız. Kendiniz yapmak istiyorsanız da bunu https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler adresinden 'Geleneksel Girişimcilik Destek Programı'' bağlantısından gerçekleştire bilirsiniz.

Başvurunuz en kısa sürede kurum tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme sonrasında ise sizden bakkaliye iş planı projenizin sunumun yapılması talep edilecektir. Belirli bir tarih ve günde yapacağınız proje sunumuz onay alırsa da Geleneksel Girişimcilik Destek Programı olanaklarından yararlanamaya başlaya bileceksiniz.

Şimdiden açacağınız bakkal için bereketli kazançlar dilerim.

Yorumlar (1)

Image

Yorum İçeriği

Yanıtla

Yorum Bırak

KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *