2021-2023 DAP-GAP-KOP-DOKAP Hibe Destekleri Uzatıldı
2021 senesine kadar verilmesi planlanan DAP-GAP-KOP ve DOKAP destekleri projenin olumlu yanıt vermesinden ötürü 2023 yılına kadar uzatıldı. Proje kapsamında; Anaç koyun ve keçi desteği, boğa ve koç alımları ile ahır yapımlarına kadar bir çok destek miktarları da belli oldu. Ayrıca yine bu projede yer alan sürü yönetimi adı altında verilen çoban desteği de 2019 yılı ile 2023 senesi arasında verilmeye devam edilecektir. Ucuz maliyetli 2 ay vadeli olarak verilecek arpa ve şimdi al 90 gün (3 ay) sonra ödemeli mazot destekleri 'de projeye yeni dahil edilen uygulamalar olarak göze ilk çarpan teşvikler arasında yer almaktadır.
Müjdeli haber KARS ilimizden geldi!
DAP illerimizin içinde yer alan KARS'da konuşma yapan Bakan PAKDEMİR, çiftçilerimizi yakından ilgilendirecek bir hibe müjdesini daha verdi. 2021 yılında son bulması beklenen DAP-GAP-KOP ve DOKAP destekleri 2023 senesine kadar uzatıldı. Ayrıca proje kapsamında daha önce verilen anaç koyun ile keçi desteği, koç ile boğa alımları ile ahır yapımlarına verilen hibelere ilaveten bir de mazot ile ucuz arpa destekleri ilave edildi. Kars DSİ toplantı salonunda konuşan bakan PAKDERMİR, üretici ve çiftçilerimizin kabinemiz için çok değerli olduğunu dile getirerek, TARSİM sigortasının ödemelerine de ayrıca değindi. Bakan; TARSİM sigortasında TKK üzerinden yaptıran çiftçilerimize de ödemede kolaylık sağlayacağını belirterek. Tarım sigortası ödemelerini çiftçilerimiz sigorta bedeli arzu ederlerse hasat zamanında da ödeye bilecekler dedi.
Şimdi al sonra öde destekleri başladı
Çiftçilerimizin ciddi anlamda yüzlerini güldürecek bir diğer müjdeli haber 'de şimdi al sonra öde destekleri oldu. Tarımdan, hayvancılığa her alanda ihtiyaç duyulan temel ihtiyaçların alımları için faizsiz vadeler uygulanacak. Kars ilimizde bu müjdeli haberi de bizler ile paylaşan bakanımız, destek kapsamındaki temel giderler için şu şekilde vadelendirme yapılacak dedi.
- Büyükbaş yada küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimiz yemini şimdi alabilecek, ödemelerini ise kurban sonrasında yapabilecek.
- TARSİM sigortasının ödemeleri hasat sonrasın 'da yapıla bilecek.
- Ucuz maliyetli 2 ay vadeli arpa desteği verilecek
- Mazotu şimdi al 90 gün (3 ay) sonra faizsiz olarak geri öde teşviki
- Sebze üreticileri, fideyi şimdi alıp tam 180 gün (6 ay) sonra faizsiz olarak geri öde desteği
verilecektir. Bu ve biraz sonra sayacağımız desteklerin son başvuruları da uzatılarak 31.03.2019 tarihine kadar devam edecektir.!
Hayvancılığa 538 milyon lira destek verilecek
[caption id="attachment_8438" align="alignleft" width="549"] 2019-2023 DAP-GAP-KOP-DOKAP Hibe destekler miktarları[/caption]Şimdi al sonra öde desteklerin ardından daha öncede verilen hayvancılık hibeleri 'de oran ve rakamları ile netlik kazandır. Kars ilimizde bu oranlara 'da değinen bakan PAKDEMİR, Doğu Ana Dolu Projesinin başarılı olmasın ardından bu desteklerin devamına kabine olarak karar verildiğini açıkladı. Başvuruların bugün yani 12.03.2019 tarihi itibarı ile başladığını belirten bakanımız, projede yer alan hibe desteklerinin neler olduğunu, oran ve TL cinsinden miktarları ile açıklık getirdi. Buna göre DAP-GAP-KOP-DOKAP kapsamındaki illerimizde 2019 ile 2023 seneleri arasında verilecek olan hibeler şu şekildedir.
- Ahır yapımına 385 bin liralık harcamanın %50 oranı yani 192,5 bin liralık hibe verilecek.
- Canlı boğa alımlarında 5 bin lira
- Küçükbaş koç alımlarında 750 lira
- Anaç koyun ve keçi desteği olarak 187 bin lira (Toplam 21,5 milyon anaç hayan alımına 538,5 milyon lira)
- Sürü yönetimi (çoban desteği) 7 bin küçükbaş işletmesi olması durumunda 5 bin TL (toplam 35 milyon lira)
- Dişi kuzuların, damızlığa ayrılması durumunda kuzu başına 100 lira
- Arıcılık 'ta ise kovan başına destek 10 liradan %50 arttırarak 15 liraya çıkarılmıştır.
DAP-GAP-KOP-DOKAP Kapsamındaki İllerimiz Hangileridir?
Projeden yararlanacak olan DAP-GAP-KOP ile DOKAP illerimizin hangileri olduğunu da sizler için listeledik.
- DAP illerimiz: Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van ve son olarak eklenen Sivas
- GAP kapsamındaki illerimiz: Batman, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak
- KOP kapsamında iller: Karaman, Aksaray, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale
- DOKAP kapsamındaki iller: Trabzon, Giresun, Bayburt, Artvin, Ordu, Gümüşhane, Samsun ve Rize illerimizdir.
Not: Bakan bey tarafından yapılan resmi açıklama detayları https://www.tarimorman.gov.tr/Haber/3735/Bakan-Pakdemirliden-Ciftcilere-Mujde bu bağlantıda yer almaktadır. Ayrıca, bakan bey tarafından Kars ilinde açıklanan desteklemeler için diğer GAP, KOP VE DOKAP illeri sıralanmamıştır. Ancak, proje DAP projesini kapsadığı için diğer bölgeleri de kapsayacağı ön görülerek yazıya alındığını belirmek isterim.
Damızlık koç teke ve ahır yapımı hibe başvurularının şartları nedir?
%50 hibe olarak verilecek olan damızlık koç ve teke alımı ile ahır yapımı ile süt sağım, gübre sıyırıcı makinesi alımları için verilecek olan şartları netlik kazandı. Buna göre;
- Bu hibelerden yararlanacak olan çiftçimizin, 10 ile 50 baş arasında büyükbaş hayvanı olması gerekmektedir.
- Küçükbaş hayvanı olanların ise en az 100 ve üzerinden bir süreye sahip olması gerekir.
- Bu sayıda hayvana sahip olanların en az 1 yıl boyunca Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
Ayrıca, hibe olarak verilecek olan miktar ise;
- Küçükbaş ahır yapımı için en fazla 200 bin lira (600 metre kareye kadar)
- Büyükbaş ahır yapımında ise en fazla 385 bin TL (750 metre kareye kadar)
- Damızlık koç ve teke alımlarında en fazla kelle başına 750 lira
Destek miktarı verilecektir.
Yorumlar (1)
Yorum İçeriği
YanıtlaYorum Bırak
KVKK kanunlarına göre mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *